Фифи и Боки 13 не ја дефинираат целата ЛГБТ заедница. Ова што ти го збориш е спинување. Како и да е ти или било кој друг немаш право да оспоруваш права и слободи на други затоа што истите се дел од уставот и во тој поглед сите сме еднакви. Најголемото сквернавење за кое јас жалев е што преку ноќ нашиот устав се смени и го направи бракот експлицитно меѓу маж и жена. Јас како обичен човек се шокирав од поедини луди луѓе. Но проблемот е во таа структура. Тие генерираат тензија каде не треба. Самиот приод на многу тука е жалосен и искрено изгубив надеж дека ние некогаш ќе бидеме нормална земја. Прост пример кога во еден Белград имаше парада нешто што беше незамисливо а кај нас се збореше за геноцид... Јас се згрозив. Но тоа е демократија постојат секакви луѓе и мислења. Само кај нас е селективно и нема инклузивност. Мој личен став е дека ние сме бебе земја што тек ќе се распадне па нешто ќе се деси. Тоа ја отсликува и состојбата денес. За млада затуцана земја како нас мислам дека ова е максимумот за сега.
Многу гадлив бе ти, се те шокира и згрозува, него кај е та геј популацијата во македонија, ја само коче го гледам по ТВ дури и кога парадира во склоп на останати хендикепирани групи - маршира сам. Званично, во Македонија има 1 (еден) геј пошто ете Боки не бил.
Свои заедници и членство кое може и да се види во разни прилики имаат и слепи и глуви и со шеќерна болест и планинари и велосипедисти... па од време на време ќе ги видиме негде на окуп, од гејој, само коче е.
Е сега околу законите, за промена или измена или донесување на закон потребна е
или иницијатива на влада
или иницијатива на пратеничка група
или собрани 10.000 потписи на граѓани со кои се бара покренување на таква иницијатива.
така да педерите можат или преку свои преставници во влада или преку свои преставници во собрание или (ако неќат тие) можат да соберат 10.000 потписи со кои бараат некои свои екстра права.
Не знам шо се чека, само да се кукало а ништо званично законски не се превзема.