Вонредна состојба: Поплави во Скопје-Тетово

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.649
Поени од реакции
22.381
Prvo objavata bese od MKD ambasadorot za AUS, Vele T... Tipov e izguben vo svemirot i vo nikoj slucaj ne moze toa da go prepisis na dijasporata, ako veke baras vina baraj ja vo vas sto prakate idioti za ambasadori i konzuli. Zar mislis deka nekoj ke donira preku nego koga za predhodniot ambasador Pero (isto ispraten od vas) ima barem 10 postapki vo AUS i zatvorska presuda od MKD deka ukral pari i sto ti ne (se zboruva za nad pola miljon samo od biznismeni vo AUS plus pronevera na sredstva od MKD). Da ne begame od temata, ke najdes na drugi temi poveke za "diplomatite" od MKD ovde. Posle takvo nesto koj budala bi doniral preku "ambasadorot"?

Vtora rabota treba da sfatis deka ovde ima red i se funkcionira besprekorno ama si ima proceduri. Ne moze tek taka da se otvori hotline pa da se donira, si ima AUS pravila koj mora da se sledat a toa znaci papirologija i nekolku dena priprema dokolku ima (a nema, edino humanitarnata organizacija NADEZ od Melburn ako seuste postojat) organizacija sto bi go rabotela ova.

Treto neznam so koj pamet baras sekundarna organizacija za segasnata situacija... Pa zosto ima drzava, osiguratelni kompanii itn? Tie treba da se na teren sega i da pomognat, humanitarna pomos pogotovo od stranstvo moze da dojde podocna koga ke se obnovuva... Nemozes ti da ocekuvas na uspeh vo bilo kakva donatorska akcija ako toa ne e adekvatno organizirano.

I neznam od kaj toa deka ako imalo dobra donacija bi gi imalo na Sitel ili Kanal 5? Koga si cul ti nesto takvo, osven ako oni samite ne prezele od nekoj portal na dijasporata... Za obnova na Kameni Most vo erata na Penov nad $200 000 bea isprateni od Skoskite drustva od Melburn i Sidnej i nemase nitu edna objava nikade. Ovde od odamna ne e kul da se falis koga doniras...
Toa e kompleksot na nekoi lugje sto pri sekoja dadena sansa plukaat po dijasporata. Vakvi i onakvi sme ama sekojpat se bara pari. I ako ne izvajs milioni i milijardi za pola den onda ne cinis. Toa e i problemot sto samo za toa e barana dijasporata a inace sluzi za podsmev i zaebancii po forumov. Ne bi bil tolku siguren koj komu treba da mu se podsmeva, ama toa e drug problem. Inace drzava koja ima 500m EUR za nov centar za glavniot grad sigurno ima i pari za prva pomos. Plus sega se ofajdi so golem kredit, pari ima kolku sakas. Vsusnost sekoja normalna drzava treba da ima plan i rezervi za katastrofi koi redovno se slucuvaat, posebno vo Makedonija. Toa sto nema ne e vina na dijasporata tuku vnatresen problem. I na kraj - ako moze eden post na FB da sluzi kako pausal za okarakteriziranje na cela dijaspora - mozam i slobodno da kazam deka vnatre dobija vlada kako sto si ja odbraa, taka da tuka vi se vinovnicite.

I na kraj interesno e sto vlijatelnive i gomnojadcive po forumive i internetov sve podobro znaat i znaat da komentiraat i da glumat eksperti a pokorisno bi bilo da im dajs lopata vrace i da rinat kal. Barem lugjeto koi se osteteni ke imaat nesto od toa. I za zal tie lugje i nivnata sudbina i ne e tolku vazna, bitno e da ima pricina da se pluka pak po se i sesto.

Член од
19 март 2011
Мислења
1.432
Поени од реакции
2.543
13938399_10153750349081931_756611067387674054_n.jpg

Проклето Македонче, затоа цел свет те кошка...
Ова нека е апел до хуманитарните организации да ја носат помошта од врата до врата, како што некои веќе и почнаа...

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.649
Поени од реакции
22.381
Значи цела дијаспора се засекира да не не стигни помошта кај шо треба ? :lolzz:Не е проблемот сега, проблемот е шо сите да се поплавиме овде и да испоцркаме како глувци вас на кавер фото ќе ви биди обесено знамето од кутлеш и со прст нема да мрдните !

Не само јас , никој нема верба , само проблемот е шо вие имате најголема верба во моменталната власт , значи или имате или немате , не како тој погоре во други теми кај шо свршува на грујо и дпмне а сега никаде го нема. Тоа е разликата.
Ti od sto si tolku zasekiran se prasuvam kaj naogjas vreme da mudris po forumov za dijasporata po cel den a vo poplavenite mesta ima rabota kolku sakas. Ama lesno e da kazuvas za drugi.

Член од
28 март 2015
Мислења
5.428
Поени од реакции
11.338
Ситуацијата на терен е подобра, има многу волонтери што помагат. Како што приметив има огромно количество на вода што е донирана, а другите работи фалат. Моментално вода не е потребна, а и ја дават мочка, а фрижидери нема, тешко дека тоа некој ќе го пие.

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.649
Поени од реакции
22.381
Дијаспората е 0 фактор, треба да се престане да се дискутира за неа, да се заборави на нив, како и тоа тие да заборават на нивното право на глас при избори во Р. М. Ако ваквите случувања не се доволен доказ за тоа, ништо нема да биде.
Ne e temava za toa ama od kade si zemate pravo da sudite i da ocekuvate nesto? Sekoja pomos e plus sto ide i veruvaj deka po razni kanali ke dojde, kolku sto moze.

Рудници и

ООЗТ Рудници и железарница - Скопје
Член од
9 декември 2009
Мислења
12.181
Поени од реакции
18.258
Пола багаж празен , па отстапен за превоз на хуманитарна помош, ама на клетниците и тука не им е погодено.Им сметало, а цел бокс празен...ги избришале коментарите, да имаше некој prtscr.

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Свештеници на МПЦ секојдневно чистат поплавени куќи
1.07K
11/08/2016
Уредник
Неколку свештеници на Македонската православна црква, како и ѓакони и верници изминативе три дена активно се вклучени во теренското расчистување на поплавените кучи во населбите во Скопје кои беа зафатени од катастрофалното невреме.

Меѓу најактивните свештеници се Отец Бобан Митевски од Црквата „Свети Николај“ во Аеродром, двајцата свештеници Отец Даниел и Отец Димишков од Храмот во Ченто, како и Отец Оливер од Драчево и Отец Бобан од црквата во Трубарево.

-Господ да ги благослови сите верници што помогнаа и помагаат… Јас многу Му благодарам на Бога што повеќемина свештеници се ангажираат, вели еден од свештениците.

Македонската православна црква изминативе денови беше предмет на критики дека стои на страна и не се вклучила во помош за настраданите.

Но, верниците велат дека таквата перцепција е резултат на тоа што хуманитарните акции кои се случуваат се далеку од објективните на камерите

-По црквите се собира хуманитарна помош и таа се транспортираа до погодените подрачја. Се собира храна, вода, облека, средства за хигиен, алат за работа и сл. Освен тоа и голем дел од МПЦ, односно свештениците, се физички присутни на терен и им помагаат на населението да си ги исчистат куќите и дворовите, велат верниците.

/РЕЛИГИЈА.МК

Член од
5 август 2016
Мислења
465
Поени од реакции
296
Абе остајте ја дијаспората, туак е дијаспората сите на одмор се. Од нив се собраа оние 22 милиони денари од донации. Да не мислите ние Македонците сами можеме толку пари да собереме да не беа нашите од дијаспората.

Член од
5 ноември 2012
Мислења
2.807
Поени од реакции
6.249
денеска политичарите повторно помагаат? во чизми и со лопати во рака се на терен? нема слики од денеска или тоа само за вчера беше, денеска уморени се, одмараат?
Не одмараат. Има и слики.
Додуше не се работеле многу, пошто морале да одат на курс за правилно користење заштитна опрема, да не се брукаат ко бившиот премиер.....

Член од
14 август 2006
Мислења
45.471
Поени од реакции
84.892
:pos::tapp:
До толку ли е овој морон бе?

Само ме занима дали тие бе околу него не му кажуваат оти им е страв, или и они поима немаат зашто служи таа гума нанесена на едната страна од ракавиците.

Ѓорче 1932

тој сум...
Член од
17 февруари 2009
Мислења
13.564
Поени од реакции
11.577
Да де видовме, 1000 долари собрале, сиромаштија што да се прави.

абе човек не ги бранам,и мене ми се преку таквото,ама почекајте малку,сеуште трае кампањата за собирање пари.Не е едноставна процедура,таму во секое маало имаат заедница,зборам за Австралија.да не правиме муабет за европските држави.Нека ги соберат,па ќе видиме колку успеале да соберат,знаеш македончето прво е за фалење,отвори фејс и ќе се увериш.[DOUBLEPOST=1470932336][/DOUBLEPOST]
Да де видовме, 1000 долари собрале, сиромаштија што да се прави.

абе човек не ги бранам,и мене ми се преку таквото,ама почекајте малку,сеуште трае кампањата за собирање пари.Не е едноставна процедура,таму во секое маало имаат заедница,зборам за Австралија.да не правиме муабет за европските држави.Нека ги соберат,па ќе видиме колку успеале да соберат,знаеш македончето прво е за фалење,отвори фејс и ќе се увериш.

Член од
2 септември 2010
Мислења
7.148
Поени од реакции
7.516
абе човек не ги бранам,и мене ми се преку таквото,ама почекајте малку,сеуште трае кампањата за собирање пари.Не е едноставна процедура,таму во секое маало имаат заедница,зборам за Австралија.да не правиме муабет за европските држави.Нека ги соберат,па ќе видиме колку успеале да соберат,знаеш македончето прво е за фалење,отвори фејс и ќе се увериш.
Не ти викам дека ги браниш, ама толку од нив, не треба повеќе да се очекува. Тие да сакале ќе помагале и порано, и не мора да чекаат поплави, има други начини да помогнат. Затоа фала да им се каже и ајт нека си одат по стритот.

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.649
Поени од реакции
22.381
Не ти викам дека ги браниш, ама толку од нив, не треба повеќе да се очекува. Тие да сакале ќе помагале и порано, и не мора да чекаат поплави, има други начини да помогнат. Затоа фала да им се каже и ајт нека си одат по стритот.
http://www.slobodnaevropa.mk/a/27802318.html

Врска немаш. Без овие пари сиве години не знам како ќе беше ситуацијата. Никој не бара величење ама помалце гомна да јадете.

Kajgana Shop

На врв Bottom