- Член од
- 14 август 2006
- Мислења
- 45.471
- Поени од реакции
- 84.892
Стефче мисли дека сеа никој не гледа натаму и ќе може да лупне зграда наместо зеленило.
Prvo objavata bese od MKD ambasadorot za AUS, Vele T... Tipov e izguben vo svemirot i vo nikoj slucaj ne moze toa da go prepisis na dijasporata, ako veke baras vina baraj ja vo vas sto prakate idioti za ambasadori i konzuli. Zar mislis deka nekoj ke donira preku nego koga za predhodniot ambasador Pero (isto ispraten od vas) ima barem 10 postapki vo AUS i zatvorska presuda od MKD deka ukral pari i sto ti ne (se zboruva za nad pola miljon samo od biznismeni vo AUS plus pronevera na sredstva od MKD). Da ne begame od temata, ke najdes na drugi temi poveke za "diplomatite" od MKD ovde. Posle takvo nesto koj budala bi doniral preku "ambasadorot"?
Vtora rabota treba da sfatis deka ovde ima red i se funkcionira besprekorno ama si ima proceduri. Ne moze tek taka da se otvori hotline pa da se donira, si ima AUS pravila koj mora da se sledat a toa znaci papirologija i nekolku dena priprema dokolku ima (a nema, edino humanitarnata organizacija NADEZ od Melburn ako seuste postojat) organizacija sto bi go rabotela ova.
Treto neznam so koj pamet baras sekundarna organizacija za segasnata situacija... Pa zosto ima drzava, osiguratelni kompanii itn? Tie treba da se na teren sega i da pomognat, humanitarna pomos pogotovo od stranstvo moze da dojde podocna koga ke se obnovuva... Nemozes ti da ocekuvas na uspeh vo bilo kakva donatorska akcija ako toa ne e adekvatno organizirano.
I neznam od kaj toa deka ako imalo dobra donacija bi gi imalo na Sitel ili Kanal 5? Koga si cul ti nesto takvo, osven ako oni samite ne prezele od nekoj portal na dijasporata... Za obnova na Kameni Most vo erata na Penov nad $200 000 bea isprateni od Skoskite drustva od Melburn i Sidnej i nemase nitu edna objava nikade. Ovde od odamna ne e kul da se falis koga doniras...
Sekoj vtor post e deka humanitarnata pomos (voda,lekovi,hrana) ne stiga kade sto e potrebna zaradi milion prepreki ...a od druga starna se ismejvas za donaci! Koja ironija covece...Baras finanska donacija od drugi drzavi a ti samiot nemas ni gram verba vo tvoite institucii ...pa duri i koga doniras toaletna hartija.Dijasporata odamna ima izgubeno verba vo nasite institucii!Која црна процедура бе човек ? Вие сте најголемите патриоти таму , ама само за пред тастатура , и само за сликање за на фејсбук со знамето, за друго за кур не ве бива се видело до сеа па и од сеа , абе една дневница ви е колку месечна плата на македонец овде , седнал за процедури ми кажува, 5 долари не ви се дава, ама битно сте засекирани, срамота е вакви глупости да тресиш , ако сакате да соберите донација за неполни 12 часа то можи да го напрајте ,со прст немате мрднато ,ама процедура е то за вас да. Не дај боже на вас да треба некој да чека некогаш , му се еба мајката! Адекватно организирање ? Кој треба вас да ве организира ? некој специјално да дојди со покана за да се организирате ? Процедура било, тешко вас! Ако еден од вас има прашано и се има заинтересирано за да донира таму јас глава ја сечам , кур ве боли сите!
Значи цела дијаспора се засекира да не не стигни помошта кај шо треба ?Sekoj vtor post e deka humanitarnata pomos (voda,lekovi,hrana) ne stiga kade sto e potrebna zaradi milion prepreki ...a od druga starna se ismejvas za donaci! Koja ironija covece...Baras finanska donacija od drugi drzavi a ti samiot nemas ni gram verba vo tvoite institucii ...pa duri i koga doniras toaletna hartija.Dijasporata odamna ima izgubeno verba vo nasite institucii!
PS: Otvorete telefonska linija za donacii za dijasporata, sirete po socijalni mrezi batalete ambasadi!
Pa sto ima dijasporata da ja plaka vasata glupost i neukost! (mislam na drzavata i instituciite). Vie odlucuvate komu ke ja dodelite vlasta...! Ako zborime za jazicna podska togas da...ama onaa pravata zavisi od vas. Grujo go odbravte vie!Значи цела дијаспора се засекира да не не стигни помошта кај шо треба ?Не е проблемот сега, проблемот е шо сите да се поплавиме овде и да испоцркаме како глувци вас на кавер фото ќе ви биди обесено знамето од кутлеш и со прст нема да мрдните !
Не само јас , никој нема верба , само проблемот е шо вие имате најголема верба во моменталната власт , значи или имате или немате , не како тој погоре во други теми кај шо свршува на грујо и дпмне а сега никаде го нема. Тоа е разликата.
Друже, ко некој што ги бранел овие горе за ред други работи, за ова не можам да ги бранам и не гледам кој би ја бранел приказната со која излегоа во етер наместо да преземат одговорност. Мајка природа? Па ти го споредува Хаити со ова кај нас што се случи. И ред други настани што благе везе немаат со нас (пола беа земјотреси). Не е природна или натприродна непогода тоа што имаме лоша инфраструктура кога се работи за вакви ситуации во Скопје, да не збориме за околни села и населби. Или ретчењето на планински и ридски шуми. Или тоа што буквално цела администрација беше надвор од МК, и немаше кој да ја води државата во било каква кризна ситуација, а дожд од 7 часа за повеќето земји во регионов, да не зборам подалеку, воопшто не доаѓа ни приближно до "кризна". Некој да имаше такви претензии, за еден ден можеше да навлезе и да ја освои државата, зошто ја немаше цела администрација, нема никој позади кормилото. Буквално напуштен брод, оставен сам на себе. За ите од странски медиуми пренесоа кога кај нас пренесуваа дека паднало дождче вчера. И за жртвите од таму се дозна за прв пат.Немаш допирна точка со реалноста и тоа е тоа. Некои работи едноставно се случуваат и не може да бидат спречени, а обичен дожд не формира цунами бран кој се движи со брзина поголема од 50-60 км на час. Пример ти давам, има луѓе кои се имаат удавено во подрум додека спасувале намирници а просторијата во која биле се има наполнето за неполни 5 секунди до плафон. Дожд не превртува камиони и коли, не руши куќи и ѕидови.