Вонредна состојба: Поплави во Скопје-Тетово

Член од
14 август 2006
Мислења
45.471
Поени од реакции
84.892
Стефче мисли дека сеа никој не гледа натаму и ќе може да лупне зграда наместо зеленило.

Член од
5 август 2016
Мислења
465
Поени од реакции
296
го поделија народот и сега ги спасуваат само нивните прврзаници, останатите нека умрат од глад и жед?
наместо да ја насочат механизацијата во поплавените подрачја они ја користат ситуацијата за да си ги протуркаат нивните контроверзни проекти?
ако ова е точно тогаш државата ја водат навистина умоболни луѓе.

Z

zlaki

Гостин
ова со поплавата ме потсеќа на приказната за мојсеј кога му кажува на рамзес да го ослободи народот ако не господ ќе го казни...време е господ да го казни екс премиерот и неговите 40 разбојници.Сите што се затекнати на функции и земаат плата а не сработиле ништо околу изработка на планови за настанати непогоди од временски карактер кои можат да однесат покрај материјални штети и човечки жртви ВЕДНАШ да ги вратат сите плати што ги земале до сега и право во затвор.

|gor

Шмрчем амфетамин
Член од
12 јануари 2010
Мислења
1.421
Поени од реакции
2.503
И во Словенија се отворени броеви за донирање. Пишав на сите што можев им реков да донираат, се надевам дека ќе се соберат средства да им се помогне на настраданите.

k3b

Член од
17 декември 2010
Мислења
2.811
Поени од реакции
4.287
Prvo objavata bese od MKD ambasadorot za AUS, Vele T... Tipov e izguben vo svemirot i vo nikoj slucaj ne moze toa da go prepisis na dijasporata, ako veke baras vina baraj ja vo vas sto prakate idioti za ambasadori i konzuli. Zar mislis deka nekoj ke donira preku nego koga za predhodniot ambasador Pero (isto ispraten od vas) ima barem 10 postapki vo AUS i zatvorska presuda od MKD deka ukral pari i sto ti ne (se zboruva za nad pola miljon samo od biznismeni vo AUS plus pronevera na sredstva od MKD). Da ne begame od temata, ke najdes na drugi temi poveke za "diplomatite" od MKD ovde. Posle takvo nesto koj budala bi doniral preku "ambasadorot"?

Vtora rabota treba da sfatis deka ovde ima red i se funkcionira besprekorno ama si ima proceduri. Ne moze tek taka da se otvori hotline pa da se donira, si ima AUS pravila koj mora da se sledat a toa znaci papirologija i nekolku dena priprema dokolku ima (a nema, edino humanitarnata organizacija NADEZ od Melburn ako seuste postojat) organizacija sto bi go rabotela ova.

Treto neznam so koj pamet baras sekundarna organizacija za segasnata situacija... Pa zosto ima drzava, osiguratelni kompanii itn? Tie treba da se na teren sega i da pomognat, humanitarna pomos pogotovo od stranstvo moze da dojde podocna koga ke se obnovuva... Nemozes ti da ocekuvas na uspeh vo bilo kakva donatorska akcija ako toa ne e adekvatno organizirano.

I neznam od kaj toa deka ako imalo dobra donacija bi gi imalo na Sitel ili Kanal 5? Koga si cul ti nesto takvo, osven ako oni samite ne prezele od nekoj portal na dijasporata... Za obnova na Kameni Most vo erata na Penov nad $200 000 bea isprateni od Skoskite drustva od Melburn i Sidnej i nemase nitu edna objava nikade. Ovde od odamna ne e kul da se falis koga doniras...

Која црна процедура бе човек ? Вие сте најголемите патриоти таму , ама само за пред тастатура , и само за сликање за на фејсбук со знамето, за друго за кур не ве бива се видело до сеа па и од сеа , абе една дневница ви е колку месечна плата на македонец овде , седнал за процедури ми кажува, 5 долари не ви се дава, ама битно сте засекирани, срамота е вакви глупости да тресиш , ако сакате да соберите донација за неполни 12 часа то можи да го напрајте ,со прст немате мрднато ,ама процедура е то за вас да. Не дај боже на вас да треба некој да чека некогаш , му се еба мајката! Адекватно организирање ? Кој треба вас да ве организира ? некој специјално да дојди со покана за да се организирате ? Процедура било, тешко вас! Ако еден од вас има прашано и се има заинтересирано за да донира таму јас глава ја сечам , кур ве боли сите!

Чист пример си ти во СЈО темата како најзасекиран за Македонија беше , со цел форум се расправаше таму душата за македонија ја даваше , за разлика од оваа тема слабо некако те има , ама чим за пари се работи нормално , вие секогаш имате работа , зафатени сте , таму има закон не е како овде , и фала богу процедура е голема :pos:

Друго за која секундарна организација 5 дена поминаа од поплавата , за која секундарна ми зборуваш? колку треба 1 година да помини за да се соберат средства за тие луѓе таму? Допрва лошото таму почнува со пошто жива зараза е местото, ама да почекаме чим ти така викаш нема проблем.Не , искрено вака се прашувам да не случајно некој ви го филтрира интернетот таму вака закочени шо сте , или па освен курир и сител друго не те интересира чим вака размислуваш, се прајш нешто помодерен од тие таму шо се замрзнатите , ама исто гомно сте сите, и после 10 години ништо не е сменето со вас , човек едноставно можи да ве опиши со едно видео

Z

zlaki

Гостин
околу доброволното и хуманото помагање се согласувам да секој кој колку може и на било каков начин убаво е да се помогне,но неможам да ја разберам власта а уште повеќе оние кои ја подржуваат па зарем ние не сме најдобрите во европа,балкан па и свет?Така ни збореше груевски??или не?Па оваа наша трагедија која не снајде би требало државата Македонија која ја води груевски која ја направи толку економски силна би требало за неполни неколку дена се да направи поубаво и им помогне на граѓаните и обештети од настанатите штети.Ова за жал со трагедијата е само показател за нашата организираност,способност и сила колку сме моќни.Всушност за жалење е при таква економска сила како што ни ја презентираат секој ден пред телевизија да чека од хумани и доброволци да спасуваат неорганизираност,неспособност и банкротирана држава.Па до кога бре браќа македонци вака ќе тераме на слепо??Ослепевме а не знаеме дека сме слепи.[DOUBLEPOST=1470917632][/DOUBLEPOST]вреди да се прочита..

http://www.dw.com/mk/што-не-поплави-пропусните-отвори-или-отворените-пропусти/a-19464906?maca=maz-rss-maz-pol_makedonija_timemk-4727-xml-mrss

Последно уредено од модератор:
Член од
5 април 2007
Мислења
1.609
Поени од реакции
298
Циркус од државче сме претседател на партија дели памет на пиуниве партиски поставени на места као дирекции, центри за управување со вакви непогоди кој треба да си ја знаат работата и професионално да ја вршат, а не ко некој папагали да климаат со главите .
Се сликаат само ко пиле со три нозе, непрофесионалност од армија, полиција, ко дојде ред помошта за настраданите од најпотребни работи за живот во овој момент пред се леб,вода хигиенски средства, пелени да се дели партиски мислам дека го пробивме дното.
И додека се бројат жртви, некој од настраданите остануваат без домови, некој неможат да се вселат лудоста продолжува се стават споменици, се работи за панорамско тркало.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.471
Поени од реакции
84.892
Битно е дека тоа полтронине од месните комитети у погодените подрачја се спасија. Остатокот од народот таму, како што кажа господинот Груевски, нашиот премиер: - Ако се комуњари, кој ги ебе.

SuBZerO

Бигус Дикус
Член од
26 јануари 2007
Мислења
3.863
Поени од реакции
4.815
Која црна процедура бе човек ? Вие сте најголемите патриоти таму , ама само за пред тастатура , и само за сликање за на фејсбук со знамето, за друго за кур не ве бива се видело до сеа па и од сеа , абе една дневница ви е колку месечна плата на македонец овде , седнал за процедури ми кажува, 5 долари не ви се дава, ама битно сте засекирани, срамота е вакви глупости да тресиш , ако сакате да соберите донација за неполни 12 часа то можи да го напрајте ,со прст немате мрднато ,ама процедура е то за вас да. Не дај боже на вас да треба некој да чека некогаш , му се еба мајката! Адекватно организирање ? Кој треба вас да ве организира ? некој специјално да дојди со покана за да се организирате ? Процедура било, тешко вас! Ако еден од вас има прашано и се има заинтересирано за да донира таму јас глава ја сечам , кур ве боли сите!
Sekoj vtor post e deka humanitarnata pomos (voda,lekovi,hrana) ne stiga kade sto e potrebna zaradi milion prepreki ...a od druga starna se ismejvas za donaci! Koja ironija covece...Baras finanska donacija od drugi drzavi a ti samiot nemas ni gram verba vo tvoite institucii ...pa duri i koga doniras toaletna hartija.Dijasporata odamna ima izgubeno verba vo nasite institucii!
PS: Otvorete telefonska linija za donacii za dijasporata, sirete po socijalni mrezi batalete ambasadi!

Член од
6 ноември 2015
Мислења
12
Поени од реакции
4
"Кога ке се изгориш и на ладното дуваш" Не сум стручна и не би сакала да кревам паника бидејки има лица кои го следат водостојот на реките и езерата во Мк ,но забележав дека Вардар е значително надојен носејки со себе разен отпад , за разлика од сабајле кога водостојот беше ист како и предходните денови. Застануваа и други луѓе на мостот и го загледуваа Вардар . Сликите се направени денес поручек 15 часот , го има и багерот и работниците на едната слика.
СОЧУСТВО ДО НАСТРАДАНИТЕ

Attachments

k3b

Член од
17 декември 2010
Мислења
2.811
Поени од реакции
4.287
Sekoj vtor post e deka humanitarnata pomos (voda,lekovi,hrana) ne stiga kade sto e potrebna zaradi milion prepreki ...a od druga starna se ismejvas za donaci! Koja ironija covece...Baras finanska donacija od drugi drzavi a ti samiot nemas ni gram verba vo tvoite institucii ...pa duri i koga doniras toaletna hartija.Dijasporata odamna ima izgubeno verba vo nasite institucii!
PS: Otvorete telefonska linija za donacii za dijasporata, sirete po socijalni mrezi batalete ambasadi!
Значи цела дијаспора се засекира да не не стигни помошта кај шо треба ? :lolzz:Не е проблемот сега, проблемот е шо сите да се поплавиме овде и да испоцркаме како глувци вас на кавер фото ќе ви биди обесено знамето од кутлеш и со прст нема да мрдните !

Не само јас , никој нема верба , само проблемот е шо вие имате најголема верба во моменталната власт , значи или имате или немате , не како тој погоре во други теми кај шо свршува на грујо и дпмне а сега никаде го нема. Тоа е разликата.

RickyLFC9

Модератор
Член од
28 март 2012
Мислења
19.565
Поени од реакции
41.148
Дијаспората е 0 фактор, треба да се престане да се дискутира за неа, да се заборави на нив, како и тоа тие да заборават на нивното право на глас при избори во Р. М. Ако ваквите случувања не се доволен доказ за тоа, ништо нема да биде.

SuBZerO

Бигус Дикус
Член од
26 јануари 2007
Мислења
3.863
Поени од реакции
4.815
Значи цела дијаспора се засекира да не не стигни помошта кај шо треба ? :lolzz:Не е проблемот сега, проблемот е шо сите да се поплавиме овде и да испоцркаме како глувци вас на кавер фото ќе ви биди обесено знамето од кутлеш и со прст нема да мрдните !

Не само јас , никој нема верба , само проблемот е шо вие имате најголема верба во моменталната власт , значи или имате или немате , не како тој погоре во други теми кај шо свршува на грујо и дпмне а сега никаде го нема. Тоа е разликата.
Pa sto ima dijasporata da ja plaka vasata glupost i neukost! (mislam na drzavata i instituciite). Vie odlucuvate komu ke ja dodelite vlasta...! Ako zborime za jazicna podska togas da...ama onaa pravata zavisi od vas. Grujo go odbravte vie!

Шкорпион

Corvus oculum corvi non eruit?
Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606
Немаш допирна точка со реалноста и тоа е тоа. Некои работи едноставно се случуваат и не може да бидат спречени, а обичен дожд не формира цунами бран кој се движи со брзина поголема од 50-60 км на час. Пример ти давам, има луѓе кои се имаат удавено во подрум додека спасувале намирници а просторијата во која биле се има наполнето за неполни 5 секунди до плафон. Дожд не превртува камиони и коли, не руши куќи и ѕидови.
Друже, ко некој што ги бранел овие горе за ред други работи, за ова не можам да ги бранам и не гледам кој би ја бранел приказната со која излегоа во етер наместо да преземат одговорност. Мајка природа? Па ти го споредува Хаити со ова кај нас што се случи. И ред други настани што благе везе немаат со нас (пола беа земјотреси). Не е природна или натприродна непогода тоа што имаме лоша инфраструктура кога се работи за вакви ситуации во Скопје, да не збориме за околни села и населби. Или ретчењето на планински и ридски шуми. Или тоа што буквално цела администрација беше надвор од МК, и немаше кој да ја води државата во било каква кризна ситуација, а дожд од 7 часа за повеќето земји во регионов, да не зборам подалеку, воопшто не доаѓа ни приближно до "кризна". Некој да имаше такви претензии, за еден ден можеше да навлезе и да ја освои државата, зошто ја немаше цела администрација, нема никој позади кормилото. Буквално напуштен брод, оставен сам на себе. За ите од странски медиуми пренесоа кога кај нас пренесуваа дека паднало дождче вчера. И за жртвите од таму се дозна за прв пат.

И "некои работи едноставно се случуваат" е твојот изговор за нив? Нема ама баш ништо едноставно во ситуацијава.

Член од
5 август 2016
Мислења
465
Поени од реакции
296
денеска политичарите повторно помагаат? во чизми и со лопати во рака се на терен? нема слики од денеска или тоа само за вчера беше, денеска уморени се, одмараат?

Kajgana Shop

На врв Bottom