Вонредна состојба: Поплави во Скопје-Тетово

|gor

Шмрчем амфетамин
Член од
12 јануари 2010
Мислења
1.421
Поени од реакции
2.503
Не се глупирајте исто како посерана шаќири... Работи Црвен Крст на терен, немало како да знаат дали тие што бараат од нив вода и останато се навистина загрозени или не. Денес почнаа да даваат со лична карта. Овде се остава на совеста на луѓето, да бараат оние на кои навистина им е потребно. Никој не е крив што сме алчни и да добијат гратис и тогаш кога не треба да се ќари. Луѓето од Црвен Крст се буквално напаѓани кому и зошто му се дава вода, вас ве прати Вмро/Сдсм, на нас не помагате, на другите помагате, што не дојдовте порано и слично. Другаров 12саати со тимот се на работа и кажа како е, што е. Веќе се работи од централен магацин во спортска сала и оттаму се носи кај погодените. И оваа чавкава нека не сере, на лице место им рекла браво момци за работата, а отпосле сере на фејсбук. Не бидете дволични, бидете ЛУЃЕ!!
Само ги препишав информациите од од фб од луѓе од терен. Имаше и претходно објавено неколку страници поназад каде што најзагрозените тврдат дека се оставени на милост и немилост.

Член од
25 март 2012
Мислења
8.626
Поени од реакции
5.266
Да ти постирам видео и да се самодемантираш? Пакувавме и донации и се однесе се агрегат кој кошта 15 илјади евра за да функционира тој дел кај што се делеше помошта и на крај коа сакав да земам вода малце фалеше племето да ме истепа зашто таа вода била само за албанци. Одговорот на тоа што сакав да го кажам го кажав погоре, видео ако сакаш во прилог пред сите да ја посрамотиме твојата племенска заедница.
Абе не викам дека такви фаци кои ја злоупотребуваат помошта во вакви ситуации не заслужуваат метак на лице место, ама кога ги спомна децата искрено ми се преврте стомакот.
Се изнагледав се и сешто денес дефинитивно, а како момент ќе го издвојам она што малите планинарчиња земаа сокови тетрапак и како ги земаа ги фрлаа во ѓубре и влегуваа внатре повторно да земат.
Ти си знаеш, ама во ваква ситуација да издвојуваш време да куцаш вакви зборови а истовремено таму си бил цел ден да помагаш, се чудам искрено.
Како и да е немам лице да те осудувам, сигурно си подобар човек од мене, чим ти беше таму на терен, а јас на вести гледам.

Член од
14 февруари 2013
Мислења
1.805
Поени од реакции
2.373
Само ги препишав информациите од од фб од луѓе од терен. Имаше и претходно објавено неколку страници поназад каде што најзагрозените тврдат дека се оставени на милост и немилост.
Па што напишав јас погоре.. Доаѓале и грабале луѓе на кои не им се потребни тие намирници и веќе се зема со лична карта. Проблемот не е во Црвен Крст, туку во дел од луѓето кои се несолидарни.

Ryan Giggs

tearing you apart since 1991
Член од
27 мај 2009
Мислења
11.879
Поени од реакции
21.807
далеку од тоа дека се оставени туку така, едноставно луѓето не разбираат дека е катастрофа од голем карактер и сакаат да им се решат сите проблем за 24 часа. значи има фамилии кои загубиле блиски а другите не го разбираат тоа и гледаат како приоритет празнење на подрум од вода.[DOUBLEPOST=1470690508][/DOUBLEPOST]
Абе не викам дека такви фаци кои ја злоупотребуваат помошта во вакви ситуации не заслужуваат метак на лице место, ама кога ги спомна децата искрено ми се преврте стомакот.

Ти си знаеш, ама во ваква ситуација да издвојуваш време да куцаш вакви зборови а истовремено таму си бил цел ден да помагаш, се чудам искрено.
Како и да е немам лице да те осудувам, сигурно си подобар човек од мене, чим ти беше таму на терен, а јас на вести гледам.
се што пишав го видов со свои очи, цел ден окапав ниту бев јаден а умрев за вода и задното кога ми рекоа дека е вода само за албанци ми прекипа. немаше воопшто да пишам ама задното ја прели чашата , горска била приватна донација донесена со камион од тинекс а уствари пошто се собраа 50 души одма се повлеков за да си продолжат со бизнисот.

Последно уредено:

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Член од
12 март 2009
Мислења
20.822
Поени од реакции
17.049
по ова што се наведува за помошта, нема да ме чуди да има обиди за дубари и со починати, ако нема обдукција за причина на смртта ...

B

Bafra

Гостин
Се што треба сега да не интересира е да помогнеме колку што можеме на било каков начин. Моментално тоа е најважно, за. одговорноста и анализирање на причините за поплава во главен град има време..
Ти заборави многу од тој реон се: Трева да пасам, за дпмне ќе гласам.
Нека видат како системот функционира. Знам сурово звучи но свест мора да ни дојде ако сакаме подобра иднина.
Ене Ireal вика БЦ бил крив за обиколницата а за:

5.000.000 дрвја засадено ,но реално дали 1% од тоа имаат без палмите и 3те врби
Центар за спречување и справување со кризи :aplauz:
13.000 полиција а Веле Богатиновски цивил регулира кај Обиколницата :cuc:
ЈП Шуми и Улици и патишта 20.000 вработени а корист :kuracc:
Војска, механизација веќе 2 дена не мрда , а за кај шќиптарите турбо се работеше а и повторно работат кај Шипковица :cautious:
Црквата свеќи не даавала итн итн. Убаво функционира системов и вработените по институциите.

Дождот неможеше да се спречи НО можеше обиколницата да се затвори поради постоење опасност, можеше да се следи ситуацијата со езерата во близина на Стајковци и жителите да бидат предупредени дека можно е да дојде до излевање и да почне евакуација .... многу можевме ама кога сме тиња народ од тиња и ќе си страдаме.

Лесна им земја, жива фамилија на настраданите.

Член од
8 јануари 2012
Мислења
14.028
Поени од реакции
36.813
Еве и слики од Стајковци кај шо се глеа каква огромна штета има а не добиваат скоро никаква помош.

Греота луѓето....

Attachments

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Директорот на Бугарскиот Црвен Крст информира дека стотици бугари са се jaвили и предложили помошт и доста лугe са готови да тргнат како волунтери,ако има потреба.
https://news.bg/disasters/spasitelite-ni-v-skopie-otvodniha-17-obshtestveni-sgradi.html
Те молам подсетиме: Кога имаше слична трагедија во Варна?

Член од
7 август 2011
Мислења
4.976
Поени од реакции
15.300
Сега се враќам од целодневно копање и чистење по куќи.
Немам сила да опишувам детално, само кратко ќе се обидам да ви преставам:
1. Сабајле излезе повик од општина гази баба за доброволци. Два часа ѕвоневме на бројот кој беше оставен за контакт и никој ме се јави. Накај 12 сами десетина луѓе отидовме во стајковци или како и да е.
2. По пат страшна глетка. Горе доле сликата е као цунамито во јапонија, коли и камиони по сто метри флрени во нивите, патот целосно однесен и мртви животни околу. Стварно језиво.
3. Селата исто се уништени тотално, во стајковци делот околу школото е океј па тука е и пунктот за донации. Дечкото што дели пакети беше со мајца вмро дпмне и беше крајно некултурен кон луѓето. Се приметуваше дека некои луѓе се привилегирани во однос на другите.
4. Немаше ниту едно одговорно лице за инструкции, па сами се упативме во најоштетените куќи да им помогнеме на луѓето. Многумина се жалеа дека приоритет се дпмнеовските куќи. Кал има до колена, а политичиариве (и едните и другите) доаѓаат само да се сликаат. Не сум експерт, но ми личи дека ситуацијата е алармантна. Милион болести ќе излезат од таму.
5. Неколку различни луѓе ми кажаа дека имало преку 100 мртви ама се криело. Ми нема логика зошто би се криела толкава бројка, ама ај да пренесам и тоа.

Едит: утре можно е пак да одам ако имам сила. Ако сака некој да помогне нека ме исконтактира во пп.

k3b

Член од
17 декември 2010
Мислења
2.811
Поени од реакции
4.287
Господ нека ни е на помош кога и во оваа ситуација паторот стаса да го дели народот! Партијата и гласот пред храна и вода еј!

Билда рејтинг бе ! Неможам да поверувам кое дно дна е во оваа ситуација да се рекламираш на фб!

дочекавме шабан факинг салиу да решава за државава:popce:

interlove

Die with memories not dreams
Член од
14 ноември 2014
Мислења
2.444
Поени од реакции
3.702
Poz

Jas sum pogoded od ova katastrova, i gledam tuka nekoi faci se obiduvat na ovie teski migovi da ni mesat megunacionalni problemi, jas sum tuka 24/7 i gledam kako nikogas dosega kako makedoncite i albancite se sploteni, i si pomagat megusebe. Samo edno ke im poracam na ovie od crven krst sto jadat gomna, da vi ebam se zivo i divo, ako ste dojdeni da pomagate, super, ali za vakvi propagandi ne ste ni potrebni, pisete po partiski stabovi da vi ebam partiskive poltroni. Ova vazi za tie sto vodat partiska propaganda i delenje na narod na ovie teski momenti na makedonci i albanci.

Jas imam da raskazam cel horor film za toa sto imam doziveano, no mi treba da spiam malce pa ke ostavam za nekoja druga prilika.

Sto se odnesuva na pomosta, fakt e deka moze nekoj da ja zloupotrebi, no ne zaboravajte ke ja zloupotrebi nasiot siromasen narod i makedonci i albanci, taka da toj sto ima malce nema da padne na toa nivo da pravi takvi sceni.

Ve pozdravuva clen koj go dozivea ovoj cunami, i sreken sum sto ostanav ziv.

D

deli

Гостин
Во ваква состојба може да се види колку е способна државата да помогне на граѓаните.
1.Стајковци има помалку од 4000 жители,одприлика 1000 и кусур куќи.
Од АРМ 1000 војници да ги распоредија по еден војник во една куќа па и со кофа да вадеја вода од куките веке вчера ке им беше решен голем проблем на тие жители.
2.распределбата на храна е исто така тотално неодговорно делена.
Да имаше минимум организација од центарот за управуење со кризи ке собраа 100 лица(од кај нив или црвен крст) од кои секој ке требаше по десет куки да помине и остави пакет со храна.
На ваков начин самата институција ке си го оправдаше постоењето и реално ке им помогнеа..
Тотална неспособност...
греота за жртвите и жителите од најпогодените места.
Највеке ме вадат од такт политичарите кои и на вакви трагедии газат по лешеви за некое поенче плус...

Последно уредено од модератор:

thisisnoizy

Good things take time
Член од
29 јули 2010
Мислења
2.011
Поени од реакции
2.043
@Beric Dondarrion

Албанија донира 100 000 евра.
Ние се уште се двоумиме дали 400 оброци ќе бидат доволни или ќе се потрошиме.

Golema tragedija, llugje da si pomogneme vo ovie teshki momenti. Ne mi se veruva so nashi pari idaat po morinja a nas ne ostavaat bez kanalizacija

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom