Дали вреди да се напушти нашава земја?

Дали би ја напуштиле Македонија доколку ви се пружи прилика?

• Вкупно гласачи
    585
M

Moon Child

Гостин
И да дојде некој странец овде да живее, нема да му се исплати.
Да ќе има огромна куповна моќ ама што ќе добие од тоа ако купи куќа/стан и да живее во едно од најзагадените градови во Европа, зар ќе сака да живее во таква средина? Ако доаѓа со кола за година дена ќе ја направи пуздер на нашиве ''патишта''.
Да не почнувам ако се разболи во нашава земја.
Ќе си оди приватно да се лечи, или во некоја соседна земја исто така приватно. Кога се има пари, лесно е.
Јас каде што работам во цвеќарата, газдарицата моја работи на брод, неа месечна плата и е околу 5000 долари, и на маж и исто толку. Месечно имаат примања од околу 10 000 долари. Мислиш ти она кога ќе се разболи оди државно да се лечи? Мачкина кашлица и беше да купи автомобил, за кој јас треба да штедам цела година да го купам, ја заболе уво дали се улиците крш, ќе си купи утре другиден нова кола и решен проблемот.
Никој не би се исселил од Македонија да имал добра плата.

Член од
12 мај 2015
Мислења
112
Поени од реакции
172
Интересно е кога луѓе имаат примања повеќе од 700 евра во земјава(и веројатно живеат надвор), и сите во фамилијата им се вработени, творат и прат муабет во темава како се живеело со 200 евра плата,.
Ај овде појди приватно да се лекуваш бе брат? Па за една операција нема да поминиш испод 4 илјади евра.
За таа сума татко ми треба да работи цела година ебаве
Препорачувам да мдрните од то скопјето да па видите кој колку зема и како живее :)
А иначе и на запад баш нее сјана ситуацијата, наш пријател работеше во Швајцарија и кажуваше дека не е толку лесно да се најди работа колку шо замислување вие. Ќе појдам на запад и одма ќе најдам работа од 3.000 евра??
Ви кажувам од прва рака. Просечно земање е околу 1500-2000 Е

Последно уредено:

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.497
Ziveenjeto vo pogolema drzava so pogolem broj na narod da receme 50 milioni, 100 milioni i.t.n. e daleku podobro otkolku ziveenje vo eden kokosarnik vo koj ziveat okolu 1 - 1.5 milion narod !
Pogolema drzava i poveke narod poveke moznosti od ekonomski aspekt kako i od opst zivoten aspekt t.e. poveke kontakti, narodot na zapad e po liberalen, etnicki, religiski, rasno poveke mesan, kaj nas e sosema obratno narodot e poveke homogen, avtohton i potradicionalen !
Na Balkanot site drzavi se kikiritki so po nekolku milioni ziteli, na zapad edna drzava ima poveke ziteli otkolku site Balkanski drzavi zaedno, nemojte da mi recete deka e podobro da se zivee na pr. vo sredini kako Berovo, Delcevo, Radovis i sl. gratcinja so po nekolku iljadi ziteli, eve neka e i nekoj MK grad od 50 iljadi ziteli i Skopje grad vo koj zivee skoro 50% od narodot vo drzavava i kade sansite za uspeh na sekoe zivotno pole se daleku pogolemi otkolku vo nekoja provinciska vukojebina so vkupno 10 ziteli tokmu poradi pogolemata teritorija i povekebrojniot narod, ista e i sporedbata pomegju Makedonija, Srbija, Bugarija, Albanija i.t.n. so SAD na pr. !

Член од
12 мај 2015
Мислења
112
Поени од реакции
172
Ziveenjeto vo pogolema drzava so pogolem broj na narod da receme 50 milioni, 100 milioni i.t.n. e daleku podobro otkolku ziveenje vo eden kokosarnik vo koj ziveat okolu 1 - 1.5 milion narod !
Pogolema drzava i poveke narod poveke moznosti od ekonomski aspekt kako i od opst zivoten aspekt t.e. poveke kontakti, narodot na zapad e po liberalen, etnicki, religiski, rasno poveke mesan, kaj nas e sosema obratno narodot e poveke homogen, avtohton i potradicionalen !
Na Balkanot site drzavi se kikiritki so po nekolku milioni ziteli, na zapad edna drzava ima poveke ziteli otkolku site Balkanski drzavi zaedno, nemojte da mi recete deka e podobro da se zivee na pr. vo sredini kako Berovo, Delcevo, Radovis i sl. gratcinja so po nekolku iljadi ziteli, eve neka e i nekoj MK grad od 50 iljadi ziteli i Skopje grad vo koj zivee skoro 50% od narodot vo drzavava i kade sansite za uspeh na sekoe zivotno pole se daleku pogolemi otkolku vo nekoja provinciska vukojebina so vkupno 10 ziteli tokmu poradi pogolemata teritorija i povekebrojniot narod, ista e i sporedbata pomegju Makedonija, Srbija, Bugarija, Albanija i.t.n. so SAD na pr. !
Па многу нормално.
Но ете за наша несреќа толку е нашиот ментален склоп. Еве земи ја Германија за пример. Целосно беше уништена во втора светска војна. целосно.. И беа потребни за 20тина години се обнови одново, сето тоа се забораи. Ни Хитлер го споменуваат ниту Стојко. И еве ја види ја денеска !
А еве овде 26 години уште е Бранко крив, па транзицијата, и еве сега пак Грујо, Зајо, Шеќеринска и слични профитери за кои не вреди ни името да им се спомни!
Јебига, сето носи последици. 5 века турско, па српско, грчко, италијанско,бугарско, па еве сеа сме заложници на политичарите - Господарите наши.
Овде да кажиш некоја иновативна идеја ќе ти се смејат во лице! Е зато дечки од нас не бидува држава, и ниту ќе биде! Само така да си знајте

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.497
Abe i ovde moze da se kupi avtomobil ama pritoa kako prvo treba da se bide vraboten i od tie zaraboteni pari da se trga sekoj mesec na strana i toa so godini za da se stigne do nekoja suma na pari dovolni za kupuvanje na prosecen avtomobil !
E sega ako se teraat odmori sekoe leto i sl. raboti normalno taa zastedena suma ke iscezne i nisto od kolata, da i ovde moze covek da kupi kola pa i stan da ama so stedenje na milion raboti i toa so godini pa i so decenii, da bideme realni toa e pokazatel za nizok ekonomski standard, poentata e i bez ekstremno stedenje za relativno pokratok vremenski period da mozes da si priustis nekoi od pogore spomenatite raboti !
Eve i drugi primeri, sakate da kupite nov televizor, kompjuter ili mobilen, za eden mesec rabota ke gi kupite kako da ne, tuku vi trebaat poveke meseci da stedite i da stavate na strana za da si dozvolite da kupite nekoj od ovie tehnicki proizvodi ![DOUBLEPOST=1470246445][/DOUBLEPOST]
Па многу нормално.
Но ете за наша несреќа толку е нашиот ментален склоп. Еве земи ја Германија за пример. Целосно беше уништена во втора светска војна. целосно.. И беа потребни за 20тина години се обнови одново, сето тоа се забораи. Ни Хитлер го споменуваат ниту Стојко. И еве ја види ја денеска !
А еве овде 26 години уште е Бранко крив, па транзицијата, и еве сега пак Грујо, Зајо, Шеќеринска и слични профитери за кои не вреди ни името да им се спомни!
Јебига, сето носи последици. 5 века турско, па српско, грчко, италијанско,бугарско, па еве сеа сме заложници на политичарите - Господарите наши.
Овде да кажиш некоја иновативна идеја ќе ти се смејат во лице! Е зато дечки од нас не бидува држава, и ниту ќе биде! Само така да си знајте
OK ovdeka realno nisto ne cini, dobro e samo toa sto ovaa pocva seuste ragja piperki, patlidzani i kompiri taka da od glad sigurno nema da umreme vo bliska pa i vo podalecna idnina !

Последно уредено:
Член од
21 февруари 2012
Мислења
1.649
Поени од реакции
867
Па многу нормално.
Taка е!
Најверојатно ние никогаш нема да станеме развиена земја каде што со просечна плата ќе може да се живее достоинствено, да не ми ја мислиш како ке го иструкаш месецот.
Од паметот си патиме, а богами и овде на форумот се гледа колку затуцан народ сме во размислувањата. Еден куп идиотски размислувња, на запад тешко се живеело, тешко се наоѓало работа, алооо незнам дали да ви се смеам или да ве жалам што сте хендикепирани.

Член од
19 декември 2015
Мислења
28
Поени од реакции
3
od tuka ,treba da se bega ,noke ,a ne denje , samo sto nema kade da se odi , toa e problemot

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.515
Оди овај муабет да му го кажеш во Исланд, Малта, Ирска 4.5 милиони, Шкотска 5 милиони, Финска 5.5 милиони, Данска 5.5 милиони и да не набројувам...провери каков стандард имаат овие, дел се помали од нашава дел се двојно поголеми (но бидејќи споредуваш дека балканските поради што се мали не ги бива ете пр. Србија 7mil).

Рудници и

ООЗТ Рудници и железарница - Скопје
Член од
9 декември 2009
Мислења
12.181
Поени од реакции
18.258
ВредиT.За да останиш опкружен со луѓе во иднина, не со пензионирани зомбија.

Поразителни бројки: Од туристички Охрид само лани се отселиле 384 лица, половина од бројот во целата држава

Според официјалните податоци на Државниот завод за статистика, Охрид е на врвот на листата во Македонија по бројот на иселувања. Нашиот најголем туристички центар интензивно се празни. Во публикацијата на оваа институција насловена како „Миграции „2014“ – од Охрид си заминале 643 лица од кои 375 заминале во странство. А, во претходната година, бројот на иселени лица од Охрид бил околу 1.000.
Или, споредено низ бројки, во текот на последните осум години од Охрид официјално се иселиле вкупно 6.066 лица.
Најалармантни бројки се регистрирани во 2012 година, кога си заминале 1.296 лица, додека тој број во 2011 година изнесувал 1.069 лица. Каков е моменталниот тренд не може да се компарира, бидејќи податоците за 2015 година сè уште не се објавени.
2011 - 1069 (850 странство)
2012 - 1296 (983 во странство)
2013 - 766 (534 во странство)

http://novatv.mk/ohrid-grad-so-najgolema-nevrabotenost-i-najmnogu-iseluvanja/
Според резултатите од Пописот на населението од 2002 година, бројот на вкупното население во Охрид изнесува 55.749 жители, од кои 85% се изјасниле како Mакедонци, а останатиот дел го сочинуваат Aлбанци, Tурци, Срби, Власи, Роми и други.

6600 помалку без 2015, тука не се влезени и податоци за иселени во 2003,2004 и 2005 и без лица со неодјавено редовно живеалиште...далеку од 55.749.

Друго нешто е интересно со статистикиве...
Според податоците на општинската изборна комисија, во општина Охрид од вкупно запишаните 51.157 гласачи
Уште појако според ДИК во 2011 имале право на глас дури 54.437 гласачи!Во 2002 имало ~56.000 жители, во периодот од 2013 осум години наназад се иселиле 6600, а во 2011/2014 имаме 54.437/51.157 гласачи, respectivelly ???
Или цела дијаспора многу љубат да веслат назад за избори, или некој претставник одредиле во нивно име :)

Еве и овде сум се играл весела математика.Еве не знам кој шо како :/

Последно уредено:
Член од
1 јуни 2011
Мислења
25.925
Поени од реакции
41.899
И поголема конкуренција. :coffee:

Член од
22 јули 2016
Мислења
1.748
Поени од реакции
750
За кои 20 000$ годишно збориш тука у МКД?
Тоа се околу 90 000 ден месечна плата, колку луѓе во МКД имаат 90к плата?
Абе ти не си глуп, ти си феномен.
Не дека вреди да ти се одговори.. туку ај..
Пред да си ја покажеш културата и извреѓаш, некој, онака, ме интересира каде ли прочита дека муабетот се однесува за Македонски или за просечни примања?
Многу поздрав

Последно уредено:

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
Пред да си ја покажеш културата и извреѓаш, некој, онака, ме интересира каде ли прочита дека муабетот се однесува за Македонски или за просечни примања?
Многу поздрав
Просечни примања не секогаш и секаде ја одредуваат класата на која и припаѓаш, пример овде во Македонија многу млади наследиле од свои родители или дедовци куќи станови или викендици од времето на рајскиот живот во СФРЈ, и сега имаш чоек кој заработува бедни и мизерни 12.000 во некоја странска инвестиција (од кои мора на газдата да му врати на рака 3000) а живее во куќа од 2 спрата по 100 квадрати кои татко му како работник ја крена во време на Тито.
И сега како капитал тој денешен грев има подобра основа од некој работник во америка али сепак во месецот тој и неговото семејство се на раб на глад за разлика од западниот работник кој нема куќа или стан али рает си го врви месецот со семејството

Член од
21 февруари 2012
Мислења
1.649
Поени од реакции
867
Многу поздрав
Не се прави на тошо, на 49-та страна прочитај си го постот.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.807
Поени од реакции
25.268
Ne e bas taka. Eve zarabotuvaj ja platata na gazdaricata vo MKD, OK ti ke zivees dobro ama sto e so ostatokot? Ke treba ili da se preselis vo SK i da najdes drustvo koe isto zarabotuva za da moze da ti parira (a takvite se uglavno idioti, najcesto partiski tender instant bogatasi, ostavam prostor za IT deckite sto rabotat so stranstvo ama ako ne si i ti del od taa shema prasanje e kolku bi mozela da se vklopis vo taa klapa) ili ke treba da zivees vo Veles so tvojte/tvoe drustvo kade ete ti ke imas a oni ke nemaat. Ko sto so prst pokazuvale koga si nemala sega ke bide obratno i ne ti posakuvam toa nekogas da go iskusish... Kade i na sto ke gi trosis parite? Ova ti ide ko da si miljarder na selo... Nema izbor ostaj sto pisuvaat na forumov vo MKD realno ima mnogu malku luge sto mozat vistinski da se luksuziraat a i tie obicno toa sakaat i go pravat na strana. Malku (relativno malku) ima vo SK nekoj raboti i toa e. Vo MK e ubavo samo ako si spremen da go napravis SK da ti bide baza vo tekot na godinata, da zivees mesec dva so domorodocite kade edni isti muabeti i na isti mesta so razlicen interier od vreme na vreme ke se vrtis so godini i koga ke ti pukne film (neminovno e, ke ti go puknat drugi) da mozes da se otkacis nekade vo evropa bar na nekolku dena.

Ona sto se zbori za stranci vo MK i deka ubavo bi im bilo na niv, ne bi im falel McDonalds i toa uglavno ne e tocno. Da, nema da im fali McD ama ke im fali asalno meso, ke im fali izborot vo supermarketite vo sporedba so doma, ke im falat mnogu raboti ne deka nema da mozat bez niv... Ke im bide nenormalno tesko da se snajdat niz lavirintite vo MKD, edna smetka da otvorat vo banka i da saka da napravi internet transfer e problematcno... Token mu trebalo, uplati ova ona, volku moze da prefrlis, zakon imalo za kolku da se prefrli vo stranstvo, pari mu drzat a ne go izvestuvaat zasto ne podnel nekoj dokument... Za vas moze se toa si e normalno ama za nekoj od strana e cirkuz i e totalno nelogicno. Toa deka cat pat ima po nekoj sto uglavno zalutal DA, ama toa e retkost. Daleku sme nie od "user friendly" drzava za stranci.

Gi spomnavte filipinite... Toa tamu kako e organizirano i sto ima nie sme edno 200 godini nazad vo sporedba so niv. Za pocetok tamu angliski e oficijalen jazik. Manila e 20 miljonski grad povrzan so ostatokot na svetot. Ima bukvalno se. Nekretnina e poevtina tamu nego vo SK. Staracki domovi za stranci opremeni kako hoteli so 24casa bolnicarska nego i doktori.... Plazi, restoranti, noken zivot kade ne e problem i nikoj ne te gleda cudno ako si i 60 godini a sakas da zurkas u diskoteka...

http://retiringtothephilippines.com/

Член од
21 февруари 2012
Мислења
1.649
Поени од реакции
867
Ќе си оди приватно да се лечи, или во некоја соседна земја исто така приватно. Кога се има пари, лесно е.
Јас каде што работам во цвеќарата, газдарицата моја работи на брод, неа месечна плата и е околу 5000 долари, и на маж и исто толку. Месечно имаат примања од околу 10 000 долари. Мислиш ти она кога ќе се разболи оди државно да се лечи? Мачкина кашлица и беше да купи автомобил, за кој јас треба да штедам цела година да го купам, ја заболе уво дали се улиците крш, ќе си купи утре другиден нова кола и решен проблемот.
Озбилно месечна плата на брод 5000 долари? Да не е капетан на бродот? :)

Kajgana Shop

На врв Bottom