Можам да кажам дека имам либерален став и не ги делам луѓето по вера/нација/боја на кожа. Растен сум во поприлично либерално семејство. Имам пријатели/познаници муслимани(Босанци, Турци, Албанци, Торбеши), исто и моите.
Немам ништо против врски/брак со личност од муслиманска вероисповед(Босанци, Турци, Торбеши, Арапи, Сомалијци итн. итн. you got my point).
Но, ако е во прашање албанец, тука ми е црвената линија и не можам да преминам преку тоа. Каква сака нека е личност, еманципирана, образувана, либерална. Не. Без разлика што никогаш, директно, лично, не ми наштетил ниеден албанец.
Македонките кои биле со албанец ја губат сета почит од моја страна, ги множам со 0 и ништо не би имал со нив. Истиот став го имам и за Македонците, не правам полова разлика.
Никогаш не би бил со Албанка, ма колку сака нека е убава. Можеме да бидеме пријатели, да се зезаме, дружиме, ама ништо повеќе од тоа.
Па и фактот што албанци ми ја спасиле фамилијата од покољ во турско, кога се ништело се христијанско, рескирајќи ја сопствената глава и нивната фамилија. И ете истото и до ден денес не е заборавено од наша страна , се пренесува од поколение на поколение и имаат вечна благодарност за тој чин. Сепак не! Не би можел да преминам преку тоа па и да бидам наречен прост, затуцан, со став од 16век...
Толку.