Помош, проблеми, прашања, совети...

Член од
25 јануари 2005
Мислења
5.274
Поени од реакции
4.158
Морам ли да земам У3 микро сд картичка за да снимам 4к или 2к видеа или У1 е доволна. Што е битно кај картичкава, брзината или У3 / У1?
Гледам дека У3 е компатибилно со 4к, ама пак од друга страна има У1 картички со поголема брзина од У3. Што е финтава?

Член од
20 ноември 2014
Мислења
100
Поени од реакции
1
Го однесив лаптопот на преинсталација и сега кога го вклучувам секој пат ме пракја за да одам во safe mode и кога само е затворен лаптопот пак да го отворам да го вклучам пак тоа се појавува помош што може да биде?

Член од
22 јули 2016
Мислења
1.748
Поени од реакции
750
Земав лаптоп без ОС. Знаете ли некој во центар Скопје, што може да ми инсталира виндоус? (По можност да работи, утре, во сабота).

Бонус прашање: дали пиратски виндоус е сигурен од аспект на малвер итн.
Фала

Т

Триптико

Гостин
Земав лаптоп без ОС. Знаете ли некој во центар Скопје, што може да ми инсталира виндоус? (По можност да работи, утре, во сабота).

Бонус прашање: дали пиратски виндоус е сигурен од аспект на малвер итн.
Фала
Никој не е сигурен од вирус, малвер, адвер и сл :) Пиратски или не, реално гледано исто се фаќа.

Член од
22 јули 2016
Мислења
1.748
Поени од реакции
750
Никој не е сигурен од вирус, малвер, адвер и сл :) Пиратски или не, реално гледано исто се фаќа.
Pa neznam edno e da go prikacat direkno vo OS malverot, da ne Kazam uste vo biosot. Друго е отпосле да прикачуваат вируси. Вака мое резонирање не се разбирам премногу

Mr.47

Juve Fan
Член од
29 јули 2008
Мислења
10.046
Поени од реакции
6.074
Компјутер настрада по удар на гром. ПЦ-то не се пушташе воопшто.
Сијаличката на матичната не светеше, што значи немаше доток на струја и ваљда напојувањето цркнало.
Напојувањето го сменивме со друго, и на ова светеше позади како неговата, така и таа на матичната. Струја преку ова идеше до матичната. Но пак имаше проблем, а тоа е дека ПЦ-то пак не се пушта. Што може да е цркнато.
Матичната да е цркната, покрај старото напојување, иако да има доток на струја до неа??

Член од
20 април 2014
Мислења
5.239
Поени од реакции
5.821
Некоја препорака за USB 3.0 со поголема брзина на запишување во меморијата.
повеќето што ги продаваат се до 10MB/s
Bas me interesira dali si zemal USB do sega i kolkava mu e brzinata koga stavas podatoci na nego? Ja zemav edno 32 GB Kingston pred 2 meseca i read brzinata mu e 18 MB/s so me razocara malce na pocetok posto ocekuvav nesto poveke. Ali otkako izmeriv deka brzinata na staroro USB 2.0 e samo 6 MB/s , a ne 10 kako so mislev, znaci novoto 3.0 e ipak 3 pati pobrzo :D

S

StormRage

Гостин
Сијаличката на матичната не светеше, што значи немаше доток на струја и ваљда напојувањето цркнало.
Напојувањето го сменивме со друго, и на ова светеше позади како неговата, така и таа на матичната. Струја преку ова идеше до матичната. Но пак имаше проблем, а тоа е дека ПЦ-то пак не се пушта. Што може да е цркнато.
Матичната да е цркната, покрај старото напојување, иако да има доток на струја до неа??
Можно е... beep code нешо ? рам? видливо оштетување на матичната (испукани/надуени кондензатори)?[DOUBLEPOST=1469580450][/DOUBLEPOST]
Bas me interesira dali si zemal USB do sega i kolkava mu e brzinata koga stavas podatoci na nego? Ja zemav edno 32 GB Kingston pred 2 meseca i read brzinata mu e 18 MB/s so me razocara malce na pocetok posto ocekuvav nesto poveke. Ali otkako izmeriv deka brzinata na staroro USB 2.0 e samo 6 MB/s , a ne 10 kako so mislev, znaci novoto 3.0 e ipak 3 pati pobrzo :D
Најголеми брзини шо иам видено вади SanDisk Extreme, али сите се тука некаде така да не му ја секирај :)

Mr.47

Juve Fan
Член од
29 јули 2008
Мислења
10.046
Поени од реакции
6.074
Можно е... beep code нешо ? рам? видливо оштетување на матичната (испукани/надуени кондензатори)?[DOUBLEPOST=1469580450][/DOUBLEPOST]
Штом се притисне копчето POWER, резултатот е ист, без разлика дали ПЦ-то е вклучено или исклучено од струја.
А за дополнително визуелно оштетување ќе се провери.

Последно уредено:

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.744
Поени од реакции
27.744
Штом се притисне копчето POWER, резултатот е ист, без разлика дали ПЦ-то е вклучено или исклучено од струја.
А за дополнително визуелно оштетување ќе се провери.
Да не немаш струја у штекерот? XD
Нема друго што да е, освен некое оштетување на матичната. Носи на сервис не биди циција.

Член од
22 јули 2016
Мислења
1.748
Поени од реакции
750
Na maticna mi lici. Plus prva strada od grom

Член од
27 јули 2016
Мислења
34
Поени од реакции
19
Кога напојувањето цркнува, обично со него си ги зема и другите компоненти, посебно ако е некој ефтин кинез напојувањето. Може да е матична, а и останати компоненти, процесор, рам...
Ако немаш каде да пробуваш со замена на компоненти, носи го на сервис.

Пеце

Пелистер-Битола
Член од
16 септември 2009
Мислења
4.379
Поени од реакции
5.474
Не ми работи кулерот(вентилаторчето) на напојување, има големо греење кај напојувањето, нормално не ми работи сега кулерот и плус температурите се големи, често ми затајуваше, береше прашина, ама ќе го исчистев со компресор целото напојување и во механизмот каде врти кулерот му капнував по 2-3 капки механичко масло за подобро да работи, кога ќе го исчистев и ќе му турев малку масло си работеше нормално, сега да речам по 5-6 чистења и капнувања со масло веќе и тоа не спасува, еден, максимум два дена и кулерот повторно не работи, а напојување нормало си има...
Е сега барам совет за каков кулер да се земи...
Овај што го имам, има лепенка Hong Gu, модел: BDM8025S
DC 12V 0.16A

Нешто сличен на овај, зошто ако се земи послаба ампеража, највероватно послабо ќе биди и ладењето...

S

StormRage

Гостин
Не ми работи кулерот(вентилаторчето) на напојување, има големо греење кај напојувањето, нормално не ми работи сега кулерот и плус температурите се големи, често ми затајуваше, береше прашина, ама ќе го исчистев со компресор целото напојување и во механизмот каде врти кулерот му капнував по 2-3 капки механичко масло за подобро да работи, кога ќе го исчистев и ќе му турев малку масло си работеше нормално, сега да речам по 5-6 чистења и капнувања со масло веќе и тоа не спасува, еден, максимум два дена и кулерот повторно не работи, а напојување нормало си има...
DC 12V 0.16A

Нешто сличен на овај, зошто ако се земи послаба ампеража, највероватно послабо ќе биди и ладењето...
А да си земеш културно напојување?
нема врска ни ладење ни ништо било каков кулер мислам дека е 80ка овој ќе ти заврши работа... Јас на мојот Кантол му го сменав кулерот, беше многу гласен. Големината е битна само ништо друго

Член од
27 јули 2016
Мислења
105
Поени од реакции
95
DC 12V 0.16A

Земи ново напојување, посалам. потивко, постабилно.
Тоа што го имаш некој кунг фу е сигурно, веќе изодено, чудо како не му откажале кондензаторите досега.

Kajgana Shop

На врв Bottom