Дискусија за Атеистите, Исламот, Христијанството и останати убедувања

• Креатор на темата Креатор на темата kooperativa
  • Време на започнување Време на започнување
Не разбирам, подобјасни го стихов, оти веќе наликуваш на добар протестант, кој се колне во вистинтоста од напишаното во Писмото и смета дека завршил голема работа, повикувајќи се на стих кој во моментот му одговара на неговото тековно мнение.

Значи, што е напишано во стихот?...
Ти можеш колку сакаш да се правиш наудрен, нема ништо нејасно во стихот, јасно си кажува - Јас сум љубоморен бог, за грешките на татковците ги казнувам децата до третото и четвртото колено.

Ти можеш колку сакаш да се правиш наудрен, нема ништо нејасно во стихот, јасно си кажува - Јас сум љубоморен бог, за грешките на татковците ги казнувам децата до третото и четвртото колено.

Ајде, еве ти малку полесни прашања, во контекст на стихот:

1. Дали Е Бог љубоморен?
2. На што и кого Е љубоморен (на гревот?)
3. Дали Бог престанал да казнува после 3-тото и 4-тото колено?
4. Зашто е наведено токму 3-тото и 4-тото колено на не 7-мото и 12-тото?

Не разбирам, подобјасни го стихов, оти веќе наликуваш на добар протестант, кој се колне во вистинтоста од напишаното во Писмото и смета дека завршил голема работа, повикувајќи се на стих кој во моментот му одговара на неговото тековно мнение.

Значи, што е напишано во стихот?...[DOUBLEPOST=1469406970][/DOUBLEPOST]

Бебенце, вакво нешто не пишува во Писмото...Не фантазирај, не измишљај нешта кои не постојат.

1И фарисеите и садукеите дојдоа, и искушувајќи Го, побараа да им покаже знак од небото.
2Но Тој одговори и им рече: „Кога се свечерува, велите: ‘Ќе биде ведро, зашто небото е црвено;’
3а наутро: ‘Денес ќе има бура, зашто небото е црвено и замрачено. ’Лицемери, знаете навистина да го просудувате лицето на небото, а знаците на времињата не можете!
4Лукаво и прељуботворно поколение бара знак, и нема да му биде даден знак, освен знакот на Јона пророкот.” И ги остави и си отиде.
5И Неговите ученици преминаа на другата страна и заборавија да земат леб.
6Исус им рече: „Внимавајте и чувајте се од фарисејскиот и садукејскиот квас!”
7И тие расправаа помеѓу себе, велејќи: „Тоа е што не зедовме леб.”
8А Исус знаејќи го тоа им рече: „Маловерни, зошто расправате помеѓу себе, дека не зедовте леб?
9Уште ли не разбирате и не помните за петте лебови на пет илјади и колку кошеви подигнавте?
10Ни за седумте лебови на четири илјади и колку кошеви подигнавте?

МИКИца, ова го имам читано пред рекордни 7-8 години и сеуште го памтам. А ти што не го памтиш и што ја немаш прочитано твојата книга е твој проблем.

Ајде, еве ти малку полесни прашања, во контекст на стихот:

1. Дали Е Бог љубоморен?
2. На што и кого Е љубоморен (на гревот?)
3. Дали Бог престанал да казнува после 3-тото и 4-тото колено?
4. Зашто е наведено токму 3-тото и 4-тото колено на не 7-мото и 12-тото?
Дај ми бројче да му свртам и да го прашам, па ќе ти кажам што ми одговорил.

МИКИца, ова го имам читано пред рекордни 7-8 години и сеуште го памтам.

Не си ласкај; да знаеше и паметеше, ќе ми одговореше веднаш, без да пребаруваш по „Нет„-ов и без да ми копираш стихови од Писмото...:pos:[DOUBLEPOST=1469407562][/DOUBLEPOST]
Дај ми бројче да му свртам и да го прашам, па ќе ти кажам што ми одговорил.

Еве го: 223-305.

Не си ласкај; да знаеше и паметеше, ќе ми одговореше веднаш, без да пребаруваш по „Нет„-ов и без да ми копираш стихови од Писмото...:pos:[DOUBLEPOST=1469407562][/DOUBLEPOST]

Еве го: 223-305.

Ти као да знаеш се каде е напишано во писмото. Ме насмеа сега ептен. :)
7-8 години МИКИца... не 7-8 месеци.

Библијата посочува дека не го прави тоа затоа што тие што бараат докази според вас се луди, затоа што одбиваат да веруваат слепо во фантазии. Во суштина вие сте тие што сте луди, не оние што бараат докази.
Јас велам дека Исус не можел во тој момент, уморен бил, морал да се правда... морал немоќниот.
Во тоа време по цела Јудеа се знаело и слушало за чудата и сите знаеле за што и како станува збор. Но и покрај тоа, одредени групи на луѓе предводени од фарисеите (равините денешни - демек вашите учители), садукеите и книжниците сакале да го искушаваат Христос. Затоа Христос така им одговарал. Ете ти и примерот со Тома (неверниот) кој барал да ја стави раката и да ги види раните на Христа за да поверува. И што прави Христос кога по втор пат им се јави на учениците по неговото воскресение? Вели, дојди Тома и стави ја раката ... Тоа е доказ, али кој уште сака да го искушува нека си продолжи.

Последно уредено од модератор:
Јас сум Тој што Сум.
Патот, Вистината и Животот.

Оди сега кукај му на Ристос, зошто духот мој не е од него, а ти тука не можеш ништо. :)

Духот твој е од овде.

Gnostics believe in the duality of spirit and body: Spirit is of divine origin and good; the body is inherently earthly and evil.

Gnostics seem to have looked upon Christ as a revealer or liberator, rather than a savior or judge. His purpose was to spread knowledge which would free individuals from the Demiurge's control and allow them to return to their spiritual home with the Supreme God at death. Some Gnostic groups promoted Docetism, the belief that Christ was pure spirit and only had a phantom body.

BUT

Gnosticism consisted of many syncretistic belief systems which combined elements taken from Asian, Babylonian, Egyptian, Greek and Syrian pagan religions, from astrology, and from Judaism and Christianity.

Дај кажи ни нешто што не го знаеме.

Ме насмеа сега ептен. :)
.

И ти си ми смешен уште од твоето вклучување на форумов. :)[DOUBLEPOST=1469450940][/DOUBLEPOST]
Мики, ти си верувал во свенат цвет....

И велиш. Бог Е љубоморен и казнува ли, казнува.
Како, зашто, што, кога...тоа не ти е познато.

Духот твој е од овде.

Gnostics believe in the duality of spirit and body: Spirit is of divine origin and good; the body is inherently earthly and evil.

Gnostics seem to have looked upon Christ as a revealer or liberator, rather than a savior or judge. His purpose was to spread knowledge which would free individuals from the Demiurge's control and allow them to return to their spiritual home with the Supreme God at death. Some Gnostic groups promoted Docetism, the belief that Christ was pure spirit and only had a phantom body.

BUT

Gnosticism consisted of many syncretistic belief systems which combined elements taken from Asian, Babylonian, Egyptian, Greek and Syrian pagan religions, from astrology, and from Judaism and Christianity.

Дај кажи ни нешто што не го знаеме.

Грешка!
Иако имам симпатии кон гностиците затоа што сакаа да го прикажат вистинското Христово светло и жртвуваа дел од себе, она што христијаните никогаш нема да го направат, јас не сум гностик како тоа што се случува во делузиите на твојата глава! :)
Не сум јас ни Абудала ни Алаха друже, а ниту пак ти знаеш хебрејски, арапски, кинески и вонземјански само затоа што пишуваш на пет јазици. Можете само да погодувате од каде е мојот дух и да ставате крстови пред компјутер од мака, типично православие... но пак не можете ништо! Смешни сте штом ќе зинете. Се вие знаете, за сите, уште да верувавте во тоа што го проповедате и се ќе беше во ред. :D[DOUBLEPOST=1469452623][/DOUBLEPOST]
И ти си ми смешен уште од твоето вклучување на форумов. :)[DOUBLEPOST=1469450940][/DOUBLEPOST]

И велиш. Бог Е љубоморен и казнува ли, казнува.
Како, зашто, што, кога...тоа не ти е познато.

Каде е Исус?[DOUBLEPOST=1469452880][/DOUBLEPOST]
Во тоа време по цела Јудеа се знаело и слушало за чудата и сите знаеле за што и како станува збор. Но и покрај тоа, одредени групи на луѓе предводени од фарисеите (равините денешни - демек вашите учители), садукеите и книжниците сакале да го искушаваат Христос. Затоа Христос така им одговарал. Ете ти и примерот со Тома (неверниот) кој барал да ја стави раката и да ги види раните на Христа за да поверува. И што прави Христос кога по втор пат им се јави на учениците по неговото воскресение? Вели, дојди Тома и стави ја раката ... Тоа е доказ, али кој уште сака да го искушува нека си продолжи.

Кое воскресение? Каде е Исус? :)

Грешка!
Иако имам симпатии кон гностиците затоа што сакаа да го прикажат вистинското Христово светло и жртвуваа дел од себе, она што христијаните никогаш нема да го направат...
Кога Христијаните беа убивани насекаде по тогашниот свет само затоа што веруваа во христа, не е жртва? А што е? Што жртвувале гностиците? Време за да го уништуваат Христијанството? Да, само тоа и ништо повеќе!!! Христос ВОСКРЕСНА, сакале вие тоа или не. Знам дека се плашите и од Христа и од Христијанството...[DOUBLEPOST=1469453382][/DOUBLEPOST]
...

Кое воскресение? Каде е Исус? :)
На Небесата, со Отецот и Светиот Дух! И пак ќе дојде во Слава, да им суди на живите и мртвите на Оној Велик Ден!!! Амин!

Кога Христијаните беа убивани насекаде по тогашниот свет само затоа што веруваа во христа, не е жртва? А што е? Што жртвувале гностиците? Време за да го уништуваат Христијанството? Да, само тоа и ништо повеќе!!! Христос ВОСКРЕСНА, сакале вие тоа или не. Знам дека се плашите и од Христа и од Христијанството...[DOUBLEPOST=1469453382][/DOUBLEPOST]На Небесата, со Отецот и Светиот Дух! И пак ќе дојде во Слава, да им суди на живите и мртвите на Оној Велик Ден!!! Амин!

Вас таков ви е синдромот, да си бидете жртви. Не, воопшто никој не се плаши од христијанството и христос, зошто би се плашел од лик кои не ги исполнува своите ветувања? Вас овде што ве рендаме вие сте автоматски веќе жртви. Тебе ти е страв да го земеш животот во свои раце и сакаш да бидеш роб. Прпа? Плаќање сметки, болести, мораш да легнеш на смрттна постела, мораш да работиш секој ден за 200 евра плата... јбг тоа е, оди сега и кукај му на госпот да ти ги реши овие проблеми, јас ќе се соочам со нив. :)

Кога прашувам каде е Исус, или ќе ми посочиш каде е да го видиме да се увериме, да кажеме ете бе во право беа овие, ќе ви се извинеме ако треба, ќе го промениме и нашето мислење за вас, споменици ќе ви направиме на плоштад или бате ништо од бизнисот. Исус го нема, навистина го нема. Приказни продавајте на друго место.

Дај доказ дека Он не воскресна.

Јас велам дека освен бесконечен монолог со самиот себе, немаш ништо друго на понуда, а за докази, уште помалку од „ништо„.[DOUBLEPOST=1469455566][/DOUBLEPOST]
За некој да воскресне - треба прво да биди 100% мртов.
Римјаните имаа добра метода да се уверат дека некој распнат е стварно мртов а не глуми или не паднал во несвест, го оставаа телото на крст се додека не почне да скапва и се распаѓа, е тогаш бил стварно мртов и можел тогаш да се обиде да воскресне.
Уше една метода која не требало да се чека многу за да се биди сигурен дека некој е стварно мртов е казна со отсекување на глава која исто така ја практуикувале Римјаните али за чудо не ја примениле на Исус.
(ти текнуе демек кутар пилат морал натеран од лошите евреи да го казни со смрт иако неќел и потајно му се дивел на исуса али место да му даде кратка брза и речиси безболна смрт, се решил да го осуди на најстрашна и најболна казна... така да и прикаска околу некаква Пилатовва самилост и сочуство мојт да се отфрли како невистинита)
Така да спрема римски закони правила и обичаи приликум распнувањето - Исус не бил мртов ниту некое медицинско лице го прегледало телото и утврдило несомнено дека е мртов.
А жив чоек може да воскресене па и да шета наоколу демек да го видат сите воскреснат.
Али така лажно воскреснат чоек не може данаправи уште една работа:

Да се врати со кралевство божје.
И То исус не го направи така да имаме многу сумњива смртна казна, ептен сумњива и недокажана смрт и неисполнето ветување за враќање и воспоставување на кралевство божје, така да цела таа претстава можеме да ја заведиме како “решена мистерија“

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom