Конечно дојде време и го пробав рецептот, само многу суви ми останаа корите за лазања, не омекнаа доволно, можеби требаше да ги сварам претходно
Јас ги варам обавезно пред да ги редам во тава и плус ги покривам со фолија оти несакам тегави лазањи.Конечно дојде време и го пробав рецептот, само многу суви ми останаа корите за лазања, не омекнаа доволно, можеби требаше да ги сварам претходно
Јас никогаш до сега не сум ги варела претходно, обично од меленото месо со доматното салце и бешамелот доволно омекнува...Конечно дојде време и го пробав рецептот, само многу суви ми останаа корите за лазања, не омекнаа доволно, можеби требаше да ги сварам претходно
За да не ризикувам ги варам, повкусни ми се, а за неварени лазањи е обавезно фолија и нема утка.Јас никогаш до сега не сум ги варела претходно, обично од меленото месо со доматното салце и бешамелот доволно омекнува...
можеш да ја ставиш во соковник со други овошја да искомбинираш сок, се става при спремање на боршч али то ти е зимско јадење, а ако и е за варење, зависи од големината али како компир, пробај со нож кога ќе помини мазно до средината - сварена е некогаш сат време некогаш и два требаат. после сечиш а колути масло, киселина јас ставам и ким во зрно па во фрижидер да одстои најдобро до следен денSakam da zgotvam cvekla jas ja pravam vo salati ja rendam na rende ali kako i kolku se vari ( znam deka mozes i da ja varis ama kako i kolku ne znam ) i kako mozes da ja upotrebis na drugg nacin ( osven vo salati)
Земи неколку цвекла и стави ги во вода нека се сварат. Сварени се кога можеш лесно да ги боцнеш со нож/виљушка. Од кога ќе се сварат излупи ги, исечи ги на кругови и стави/нареди ги во тегли. Во секоја тегла стави по една мала чашка од ракија бел оцет или тоа ти се некои 5 - 6 лажици оцет, лажица сол и лажица две шеќер. Во друг сад загреј вода, гледај да биде млака и така наполни ги теглите. Затвори ги теглите и стави ги во сад со вода што се врие. Ако сакаш да го прескокнеш ова можеш да ги наполниш теглите со врела вода наместо со млака вода, само после покриј ги со крпа.Sakam da zgotvam cvekla jas ja pravam vo salati ja rendam na rende ali kako i kolku se vari ( znam deka mozes i da ja varis ama kako i kolku ne znam ) i kako mozes da ja upotrebis na drugg nacin ( osven vo salati)
тајната е баш во зачините,Јас имам правено неколку пати. Последниот пат правев по рецептот за пица тесто и ме бендиса.
Во мало садче со од прилика 100 мл. млака вода се става 1 квасец, со лажица брашно и прстофат шеќер да стаса неколку минути. Па во голем сад се меша 200 мл. млака вода, 1 лажичка сол, 6 лажици зејтин, па се додава квасецот и со од прилика уште 700 гр. брашно (ќе си видиш според тоа колку е меко) си замесуваш тесто. Се остава да стасува половина час. Се загрева рерната на 300 степени.
Од тестото можеш да извадиш 4 топчиња. И најубаво е со раце да ги тегнеш, без сукало, во некоја соодветна тепсија после да го „дотегнеш“. После со ножот исечи го на неколку ленти, а и не мора целосно да го сечеш, до крај да го тераш ножот. Премачкај ја со јајце и одозгора стави кашкавал, бешамел и пармезан, што сакаш... А зачини бирај си ти. И се печат едно 10тина минути, зависи.
Тоа е тоа.
Мислам дека по маркетиве имам сретнато некои зачини за пица, само не сум баш сигурна. Инаку можеби оригано, црн бибер, вегета и малку буковец... обавезно сусам? Јас обично ретко кога ги двојам зачините, кога ставам, ставам од се' по малку од тоа што ми е при рака... и куркума, кари, ѓумбир, шарена сол...тајната е баш во зачините,
што зачини би ми предложила ти за да се добие оној специфичен вкус што го имаат фурнаринките по кафаниве и рестораните?
http://allrecipes.com/recipe/72964/super-easy-doughnuts/E vaka bev vo Grcija i na plaza se prodavaa onie Donuts maliot polude po niv ne se kako nasi krofni ( mislam mali i prazni ) tuku bea nesto bas pogolemi i licea na srce i mene mi se cini deka vnatresnosta gi bese popolna so testo ( znam deka see praveni so kalap nalik na srce ) e sega mi treba recept za ovie krofni i kaj da nabavam kalap za Donuts da go izraduvam maliot