Дали религијата им штети или им го сменува однесувањето на младината кон други?

• Креатор на темата Креатор на темата hypoterrian
  • Време на започнување Време на започнување
Појма неам. Ти, како ја проверуваш гравитацијата?
Ако пуштам чаша од рака таа ќе падне на земја. Безброј пати да го направам тоа, безброј пати резултатот ќе биде потполно ист.

Ако пуштам чаша од рака таа ќе падне на земја. Безброј пати да го направам тоа, безброј пати резултатот ќе биде потполно ист.

Стварно не знам зашто, ама у задње време напросто сум фрапиран од „интелектуалноста„ од одговорите од поедини членови на форумов. Алал да ти е, мислим...[DOUBLEPOST=1466156797][/DOUBLEPOST]
Ај што ова е тешка глупост, е.....

Од моите глупости, поглупави се само твоите глупости.

Кога изнесувам одредени ставови, посочувам и одредена хиерархиста поставеност на нештата. Така на пример, да не Е Бог и се‘ што Бог створил, немаше са постои ниту човекот ниту човечките науки. Или, објавената вистина од Небесата, која е неменлива, има предност пред минливо-шпекулативните вистини од наукуте.

Проблемот не е мој, туку е твој: ако во Телемата се‘ се објаснува по извртена логика, каде гревот ја условува слободната волја, тогаш и научните вистини, кои се побиваат од самите науки (!), можат да бидат повистинити од објавената и неменливата вистина Божја.

Последно уредено:
Религијата е производ на духовниот, егзистенцијален слој на човекот, доколку човек се препознава како духовно покрај материјално битие.:love:

Без овој духовен елемент, човекот би се ограничил исклучиво на материја, а претпоставувам сите знаеме што карактеристики има материјата, што е прилично дискутабилно во осмислувањето на човечкиот живот.

Последователно, младината слободно може да истражува во духовното, што не подразбира само дека е корисно, туку е и природен човеков порив.:)
Ама од каде знаеш дека душата постои? Мене не ми е гајле кој во што верува ама зошто мислиш дека душата постои? Луѓето при молење во цркви, џамии имаат некое чувство во себеси кои им дава добри чувства но овие чувства можат да се случат и во други ситуации не само поврзани со религија. Затоа што е душа и како знаеш дека постои душа во човекот?

Размисли како оди еволуцијата на човештвото, па и материјалната еволуција, автомобили, авиони, компјутери, телефони... сето тоа е зачнато од математиката која ги подржува останатите науки и меѓусебно се зависни.

Ти прво размисли (?) дали еволуцијата постои па дој причај ми за еволуцијата на автомобилите и на компјутерите.

Религијата е производ на духовниот, егзистенцијален слој на човекот, доколку човек се препознава како духовно покрај материјално битие.:love:

Без овој духовен елемент, човекот би се ограничил исклучиво на материја, а претпоставувам сите знаеме што карактеристики има материјата, што е прилично дискутабилно во осмислувањето на човечкиот живот.

Последователно, младината слободно може да истражува во духовното, што не подразбира само дека е корисно, туку е и природен човеков порив.:)

Последователно, младината слободно може да истражува во духовното, што не подразбира само дека е корисно, туку е и природен човеков порив.:)[/quote]
Ама од каде знаеш дека душата постои? Мене не ми е гајле кој во што верува ама зошто мислиш дека душата постои? Луѓето при молење во цркви, џамии имаат некое чувство во себеси кои им дава добри чувства но овие чувства можат да се случат и во други ситуации не само поврзани со религија. Затоа што е душа и како знаеш дека постои душа во човекот?

Остај не се мачи, на крај ќе ти речи а како ги објаснуваш авионите или птиците ко дете децки.

Луѓето може да веруваат во што сакаат ама луѓето ги добиваат овие добри чувства не само кога се молат и мислат дека разговараат со нивниот креатор туку и надвор од темата религија луѓето добиваат среќни чувства. И не само од христијанството туку и од други религии. И од каде знаеш дека постои душата? Јас мислам дека немаме ни душа туку луѓето само ја мешаат со нашата свест како интелегентни суштества.

@MIKI1 ,
Искрено не сакам да коментирам за религијата, ама ако ти се сомневаш во научните докази,.

Тогаш, по корисно ти е да се држиш за нештата кои веќе ти се познати, а не непознати.

Што се однесува до научните докази, имаш погрешен став кој мојот сомнеж кон нив: ако ги тргнеме на страна шпекулативните „докази„, кои се лесно соборливи и кои се веќе провалени како лажни, воопшто не се сомневам дека некој во некоја наука нешто докажал, туку мојот сомнеж е насочен кон сциентистичките идолопоклоници, кои со невидена леснотија прифаќаат се‘ што е „...научно докажано...„ а за нив лично е апсолутно недостижно и непознато како метода на докажување, а со истаа таа леснотија отфпрлаат се‘ што е верско и духовно, барајќи докази (??????) за нешта од нематеријлана природа или за настани кои веќе се случиле, а кои (настани) се соодветно забележани, во облик од колективно сеќавање.

Затоа имам напишано миљон пати: нема поголеми верници од атеистите.
Атеистите, кои се нај бучни протв верата, веруваат во се‘, односно не веруваат во ништо.

Последно уредено:
Атеистите, кои се нај бучни протв верата, веруваат во се‘, односно не веруваат во ништо.

Мики, јас мислам дека ти можеш да дадеш голем придонес за науката. Ќе се качиш некаде на 12 спрат, и ќе скокнеш. На тој начин ќе направиш две добри дела. Прво ќе ја докажеш гравитацијата, друго ќе престанеш да малтретираш со глупости. За две такви добри дела ГоспоТ сигурно ќе те испрати во рајот. Тоа ти се вика triple win ситуација. Ем гравитацијата докажана, ем ние раат од глупости, ем ти во рајот.

Стварно не знам зашто, ама у задње време напросто сум фрапиран од „интелектуалноста„ од одговорите од поедини членови на форумов. Алал да ти е, мислим...[DOUBLEPOST=1466156797][/DOUBLEPOST]

Од моите глупости, поглупави се само твоите глупости.

Кога изнесувам одредени ставови, посочувам и одредена хиерархиста поставеност на нештата. Така на пример, да не Е Бог и се‘ што Бог створил, немаше са постои ниту човекот ниту човечките науки. Или, објавената вистина од Небесата, која е неменлива, има предност пред минливо-шпекулативните вистини од наукуте.

Проблемот не е мој, туку е твој: ако во Телемата се‘ се објаснува по извртена логика, каде гревот ја условува слободната волја, тогаш и научните вистини, кои се побиваат од самите науки (!), можат да бидат повистинити од објавената и неменливата вистина Божја.
По ова што го кажа мене ми дојде паметот. Господ бил добар артист. Ако он се направил значи негото дело наречено СИДА бил негово. Вау. Артист бил тој.

Мики, јас мислам дека ти можеш да дадеш голем придонес за науката. Ќе се качиш некаде на 12 спрат, и ќе скокнеш. На тој начин ќе направиш две добри дела. Прво ќе ја докажеш гравитацијата, друго ќе престанеш да малтретираш со глупости. За две такви добри дела ГоспоТ сигурно ќе те испрати во рајот. Тоа ти се вика triple win ситуација. Ем гравитацијата докажана, ем ние раат од глупости, ем ти во рајот.
Самоубиство ќе му се рачуна, после тоа ќе ги лепат казаните во пеколот со нашиот мики.

Мики, јас мислам дека ти можеш да дадеш голем придонес за науката. .

Важи.

Ето, и ти можеш да бидеш косирен за Вселената, ако се откажеш од своето учество на форумов, со што количината од јавно изнесени глупости битно ќе се намали...[DOUBLEPOST=1466158294][/DOUBLEPOST]
По ова што го кажа мене ми дојде паметот. Господ бил добар артист. Ако он се направил значи негото дело наречено СИДА бил негово. Вау. Артист бил тој.

Мојата фрапираност од „интелигентни„ закЉучоци продужуе...

Самоубиство ќе му се рачуна, после тоа ќе ги лепат казаните во пеколот со нашиот мики.

Нема, ќе му отпише ГоспоТ на вродената глупост на Мики. ГоспоТ ќе знае дека Мики не верува во наука и докази, и ќе знае дека со скокот сакал да докаже дека гравитацијата не постои. За самоубиство се рачуна само ако е извршено во полна свест, ако е со намера, и ако самоубиецот има IQ повисок од оној на скинат чевел. Мики не исполнува ниту еден од тие услови.

Последно уредено:
Што ме мене засега брзината на светлината ниту знам колку е, ни ми значи нешто во животот.

Шуќур, и со тебе во нешто да се согласам.
(За џезот ќе прајме муабет...).[DOUBLEPOST=1466158551][/DOUBLEPOST]
Ни една сериозна наука нема никаква допирна точка ни основ во религија, напротив, научниците најчесто биле мета на прогон и проклетство од црквата, научната вистина е сериозен финансискуи удар кон црквата, замисли само колу милиони евра годишно губи црква ради биологија, медицина, астрономија, географија...
Сон на попојте е да ја снема цела наука и да можат рает да собираат кајмакот од народот.

Бла-бла-бла...

Ај прочитај го Битието и ќе видиш за кои се‘ науки, токму во Битието е дадена нивната појдовна основа, а тоа е створениов материјален Свет.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom