Дали религијата им штети или им го сменува однесувањето на младината кон други?

• Креатор на темата Креатор на темата hypoterrian
  • Време на започнување Време на започнување
Важи.

Докажи ми, преку твој личен опит, дали брзината од светлината навистина е 300 000км/сек.

Јас такво нешто не можам да сторам.
Ова више што го бараш е филозофска дискусија.

Ова више што го бараш е филозофска дискусија.
Воопшто не е. Уште во 16-ти и 17-ти век постоеле луѓе што нашле начини да ја измерат брзината на светлината. Прочитај го ова: Link

Воопшто не е. Уште во 16-ти и 17-ти век постоеле луѓе што нашле начини да ја измерат брзината на светлината. Прочитај го ова: Link
Не зборам за дали некој ја измерил или не, или кога ја измерил брзината на светлината...
Реков филозофска расправа пошо тоа што го вика он значи -- дали ако нешто не можам самиот да го видам/искусам не постои или постои. :)

Не зборам за дали некој ја измерил или не, или кога ја измерил брзината на светлината...
Реков филозофска расправа пошо тоа што го вика он значи -- дали ако нешто не можам самиот да го видам/искусам не постои или постои. :)
Ако можеш да го измериш, тогаш си го видел/искусил. Секој може да ја измери сам брзината на светлината, се што му треба се неколку ласери, рефлективни површини, сензори и простор кај што ќе го изведе сето тоа.

Ако можеш да го измериш, тогаш си го видел/искусил. Секој може да ја измери сам брзината на светлината, се што му треба се неколку ласери, рефлективни површини, сензори и простор кај што ќе го изведе сето тоа.
Да да, па тоа ти зборам уствари. Дали ако до сега јас самиот не сум ја измерил таа е навистина со брзина 300,000 километри во секунда... Затоа спомнав филозофија.

Да да, па тоа ти зборам уствари. Дали ако до сега јас самиот не сум ја измерил таа е навистина со брзина 300,000 километри во секунда... Затоа спомнав филозофија.
Поентата мене ми беше дека науката никогаш нема да ти каже дека несмееш сам да провериш било кое откритие. Ниту ќе те осудува ако откриеш нешто ново. Дали ќе и веруваш или не е сосем небитно, бидејќи науката не тврди дека е безгрешна, таа се базира на скептичност и проверка, не на догми и слепа верба во тврдења што никој не смее да ги оспори.

Поентата мене ми беше дека науката никогаш нема да ти каже дека несмееш сам да провериш било кое откритие. Ниту ќе те осудува ако откриеш нешто ново. Дали ќе и веруваш или не е сосем небитно, бидејќи науката не тврди дека е безгрешна, таа се базира на скептичност и проверка, не ка догми и слепа верба во тврдења што никој не смее да ги оспори.
Се согласувам со ова, да.

Дали религијата им штети или им го сменува однесувањето на младината кон други?
Штетна е. Доказ за тоа е масакрот кој се случи во Орландо пред некој ден. Убиецот, 29 годишен муслиман и терорист, оженет и татко на 3 годишно дете, во името на неговиот козоебачки бог влезе во геј клуб и уби 49 педери, а рани 53.

Апсолутно е добро и корисно да се вметнува во образованието. Јас ја обожавам религијата во објаснувања во вистинско светло и смисла и сите религии не само Православното Христијанство. Така ке имаме феноменално општество.
Значи ти си креатионист..? Океј значи Господ ги направил и диносаурусите?

Апсолутно е добро и корисно да се вметнува во образованието. Јас ја обожавам религијата во објаснувања во вистинско светло и смисла и сите религии не само Православното Христијанство. Така ке имаме феноменално општество.
Не тропај зелени, поглупа работа од внес на предмет религија во образованието не може да се направи.
Во паметните држави ги учат децата тоа што им треба, ние уште ќе се закоравуваме со прикаски за госпо, од тоа само може да се затупи, а напредок послабо.
Феноменално општество нема и тешко да има, блиску до совршено ти се скандинавските земји, баш каде што религијата е најмалку застапена

Да не беше спалувањето на клада на научниците во 15-16 век од страна на црквата поради нивните погледи кон светот, сега човештвово ќе беше поразвиено за 3 века понапред.[DOUBLEPOST=1466028330][/DOUBLEPOST]Јас мислам дека не постои нешто како виша сила за да не казни понатаму, мислам дека едноставно сме еволуирани од микро организми и како такви едина цел ни е размножување со цел да се продолжи кон понатамошен напредок на цивилизацијата со до оној момент кога ќе се уништиме и пак се одново ќе започни.

Значи ти си креатионист..? Океј значи Господ ги направил и диносаурусите?
Да си жив и здрав.[DOUBLEPOST=1466028553][/DOUBLEPOST]
Не тропај зелени, поглупа работа од внес на предмет религија во образованието не може да се направи.
Во паметните држави ги учат децата тоа што им треба, ние уште ќе се закоравуваме со прикаски за госпо, од тоа само може да се затупи, а напредок послабо.
Феноменално општество нема и тешко да има, блиску до совршено ти се скандинавските земји, баш каде што религијата е најмалку застапена
И ти да си здрав и жив.

@Ipsissimus,

a твојот одговор е?...

Го нема?[DOUBLEPOST=1466035254][/DOUBLEPOST]
зато стана рисјанин?
оти не можеше сам да ја измериш брзината на светлината?!?

Лет3,
у задње време, напросто ме фрапираш во ваквија „инелигентни„ закЉучци...

Јас сум сигурен дека ти не можеш да ја измериш таа брзина.
Ти, што велиш? Можеш? Не можеш?

@Ipsissimus,

a твојот одговор е?...

Го нема?[DOUBLEPOST=1466035254][/DOUBLEPOST]

Лет3,
у задње време, напросто ме фрапираш во ваквија „инелигентни„ закЉучци...

Јас сум сигурен дека ти не можеш да ја измериш таа брзина.
Ти, што велиш? Можеш? Не можеш?
http://video.mit.edu/watch/visualiz...of-light-one-trillion-frames-per-second-9742/

Каде што науката неможе да објасни некои работи, религијата започнува.:D
Затоа и кога науката ке ни каже дека има 4 милијарди ѕвезди на небото и веруваме но кога ке ни каже дека оградата е свежо офарбана-мора да пипнеме.:icon_lol:
Не, религијата не може штетно да влијае на ниедна особа затоа што кога на човекот му било најтешко тој се потпирал на религијата.;)

Велиш? Кој од оние славни „научни докази„ можеш самиот да го/ги провериш и да се увериш во нивната точност?
Гравитацијата нема шанси да ја провериш, а?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom