Вампири, Гроф Дракула, Носферату...

Што за вас претставува Дракула

  • Историска личност (преувеличена од легендите и митовите)

    Гласови: 37 86,0%
  • Милениумски талкач кој се храни со крвта на своите жртви

    Гласови: 6 14,0%

  • Вкупно гласачи
    43

BoB The Butcher

Unchachable
Член од
2 ноември 2008
Мислења
0
Поени од реакции
4
Дракула можеби постоел ама дека бил вампир ....
 
Член од
19 јули 2006
Мислења
3.157
Поени од реакции
129
Модерниот Дракула е базиран врз личноста на Влад Тепеш (Vlad Ţepeş) владетел на Влашко во средина на 15 век.
 

рок-кејт

незгодна ко кратко ќебе!
Член од
22 мај 2007
Мислења
1.024
Поени од реакции
70
Убо ми се погоди темава, само шо завршив со глеање на филмон Dracula.. На почетокон пишеше дека е базиран врз податоци најдени во дневникот најден во замокот, т.е поранешната црква во Романија. Приказнава е дека дошле турци да окупирет и овој излегол да се борит и не се вратил неколку дена и жена му мислела дека е мртов и се самоубила, и тоаш дракула ко дошол, го кудел Бог дека тој е виновен и воедно ја разрушил црквата шо ја изградил.. И од темеливе на црквава почвит крв да излегвит и овој ја пиет крвта и се заколнуват дек одтогаш ќе пиет крв.. и прво пастирите ги пиет, па одмарат едно време затворен во замокот.. и после излегвит во крвен поход, ама ќе бидит спречен од врколак.. И така Дракула бил убиен ( наводно) а дневникот останал да постојт.. Је*ига, незнам зш уште вервам во овие ствари, ама вервам..:pipi:
 

DonJas

Married and Happy
Член од
22 јуни 2008
Мислења
2.651
Поени од реакции
586
дракула постоел.. бил гроф ама не бил вампир.. му извадиле причи дека пиел крв и слични ствари.. ради тоа шо типот бил малку мрднат и ненормално богат и сите шо пробувале да му крадат ги убивал и наводно им ги одгризувал главите и ги бодел на колец... и ради тоа “вампирите“ по филмовите гризаат за врат најчесто...
 
Член од
28 мај 2009
Мислења
11
Поени од реакции
1
Единствена приказна за грофот Дракула во која верувам е дека тој немал големи заби и гризал луѓе за врат и такви слични работи и човекот бил сосема здрав и психички и физики.Тој бил романски цар кој многу си ја сакал жената и незнам точно од дамна им читано заминал негде на подолго време и на своите слуги или така нешто им рекол да ја чуваат неговата жена,но тие љубоморно на жена му кажале дека починал за да се омажи со еден од помошниците на грофот тие го презеле местото и женаму ја силувале мислам и ја убиле...Кога дошол тој од пат му се стемнило коа видел што се случува и дека неговата жена е убиена....и тогаш ги убил сите што биле во замокот и им ја испил крвта и според тоа почанел тие муабети дека бил вампир и такви ствари:D
ако ве интересира прочитајте зошто јас не се сеќавам точно на тоа:D

поздрав:helou:
 

Apokalipto

Tredici
Член од
4 март 2007
Мислења
15.576
Поени од реакции
2.585
Од причина што темата за Грофот Дракула со огромен процент беше во насока на тоа дали бил вампир а со тоа и сите постови беа скоро идентични од темата за Вампири и двете теми сега се споени, сите разговори за вампири и за тоа дали Грофот Дракула бил вампир или не продолжуваат тука.
 
Член од
28 мај 2009
Мислења
11
Поени од реакции
1
Сосема се слижувам со rock-kate...мислам дека така единствено може да се објасни.... а после тоа се ширеле разни верзии од еден на друг како што велат од колено на колено и некој паметен човек решил да го напише тоа и да сними филм според тоа...а сега вампиризмот(да го наречеме така) е многу популарен и луѓето веруваат во се и сешто:D
:helou:
 

Oleander

Witch of Portobello
Член од
24 март 2009
Мислења
34
Поени од реакции
3
Даркула гарант не бил вампир (тоа не причина дека вампирите не постојат)...Дракула или Влад Цепеш бил обичен човек Уште кога бил мал турците му го убиле семејството пред негови очи. Тоа го удрило на психа човекот и си правел чорби од крв и разни други крвави заебанции... Вампири мислам дека постоеле, можеби и уште постојат... но верувам дека не биле полубогови туку обични луѓе со некој недостаток т.е некоја болест..
 

PhantomerX

Несопирлив
Член од
30 октомври 2008
Мислења
623
Поени од реакции
46
Дракула (Влад Дракул) бил романски гроф (на Трансилванија). Муабетот дека бил вампир го извадиле Турците Османлии. Неможејќи да ја освојат Трансилванија долго време и обидувајќи се тој при една битка успеал цел турски `батаљјон` да го зароби и да ги набоде на колци. И пиел од нивната крв. Но тоа тогаш значело дека им ја зема силата, не дека е вампир. Кога Турците го фатиле султанот наредил да се расече на парчиња и да се расфрла по целиот вилает за да не може одново да се собере и пак да стане тоа што бил. Бил јак водач типов... :kesa:
 

DEVIL FOREVER

МАНЧЕСТЕР ЈУНАЈТЕД
Член од
29 април 2009
Мислења
538
Поени од реакции
23
дракула е бил гроф но дали и вампир?
 

iksimkd

ШшшШшшШ...
Член од
31 јули 2007
Мислења
5.000
Поени од реакции
2.184
Дракула (Влад Дракул) бил романски гроф (на Трансилванија). Муабетот дека бил вампир го извадиле Турците Османлии. Неможејќи да ја освојат Трансилванија долго време и обидувајќи се тој при една битка успеал цел турски `батаљјон` да го зароби и да ги набоде на колци. И пиел од нивната крв. Но тоа тогаш значело дека им ја зема силата, не дека е вампир. Кога Турците го фатиле султанот наредил да се расече на парчиња и да се расфрла по целиот вилает за да не може одново да се собере и пак да стане тоа што бил. Бил јак водач типов... :kesa:
Да бе, мене ми е еден од идолите од тие времиња. :vozbud::smir:
 

bongo

ЛИВЕРПУЛ
Член од
14 октомври 2008
Мислења
87
Поени од реакции
8
ВЕРОЈАТНО НА СИТЕ НИ Е ПОЗНАТА ЛЕГЕНДАТА ЗА ГРОФ ДРАКУЛА(ВЛАД ТЕПЕШ).

  • НАЈВЕРОЈАТНО ЗНАЕТЕ ДЕКА ГРОФ ДРАЈУЛА НАВИСТИНА ПОСТОЕЛ И Е ИСТОРИСКА ЛИЧНОСТ,ЕВЕ ЈА НЕГОВАТА КРАТКА БИОГРАФИЈА:

  1. ВЛАД ТЕПЕШ(1431-1476) ГО ЗАРАБОТИЛ СВОЕТО ПРЕЗИМЕ (ТЕПЕШ-НАБИВАЧ)ПОРАДИ КРВОЛОЧНИОТ НАЧИН НА КОЈ СЕ ОДМАЗДУВАЛ НА СВОИТЕ НЕПРИЈАТЕЛИ КОЈ ИНАКУ БИЛ КАРАКТЕРИСТИЧЕН,ТУРЦИТЕ ПРОТИВ КОЈ СЕ БОРЕЛ ЛИЧНО ГИ НАБИВАЛ НА КОЛЕЦ.ВО РОМАНИЈА БИЛ НАЦИОНАЛЕН ХЕРОЈ КОЈ СЕ БОРЕЛ ПРОТИВ ОСМАЛИНСКОТО ЦАРСТВО.ВЛАД ЗАЕДНО СО ПОМЛАДИОТ БРАТ РАДОМ БИЛ НЕКОЛКУ ГОДИНИ ВО ТУРСКО ЗАРОБЕНИШТВО КАДЕ ГИ НАУЧИЛ И СИТЕ МЕТОДИ НА ЗАСТРАШУВАЊЕ КОЈ ПОДОЦНА ГО ПРОСЛАВИЛЕ И КАКО ПРИНЦ НА УЖАСОТ.ВО 1448 ГОД. ПОД ТУРСКА ЗАШТИТА ЈА ВРАЌА ВЛАСТА НАД ВЛАШКАТА ПОКРАИНА НО ЗА КРАТКО ПА БЕГА ВО МОЛДАВИЈА ПОД ЗАШТИТА НА УНГАРЦИТЕ.ВО 1456 СО ПОМОШ НА УНГАРИЈА ЌЕ ГО ОБНОВИ ВЛАДЕЕЊЕТО КОЕ ЌЕ ТРАЕ СЕ ДО 1462.ВО ТОА ВРЕМЕ ЌЕ ГО ИЗГРАДИ И ЗАМОКОТ ДРАКУЛА ОД КАДЕ ШТО ЌЕ ВЛАДЕЕ НЕМИЛОСРДНО УБИВАЈЌИ ИЛЈАДНИЦИ НЕПРИЈАТЕЛИ.КОГА ВО 1462 ТУРЦИТЕ ПОВТОРНО ЌЕ ЈА ОСВОЈАТ ПОКРАИНАТА ДРАКУЛА БЕГА ВО УНГАРИЈА НО КРАЛОТ МАТЕЈА КОРВИН ОД СТРАВ ОД РЕПУТАЦИЈАТА НА ДРАКУЛА ГО ЗАРОБУВА.ПОСЛЕ 12 ГОДИНА ГО ОСЛОБОДУВА И ЅОЈ ПОСЛЕ ДВЕ ГОД.ЈА ОБНОВУВА ТИТУЛАТА ВОЈВОДА.МЕЃУТОА ТОГАШ ИМАЛО МНОГУ НЕПРИЈАТЕЛИ И ГО УБИВААТ ТЕПЕШ.НО И ПОСЛЕ СМРТТА НЕГОВАТА РЕПУТАЦИЈА Е ГОЛЕМА.ИАКО Е ЗАКОПАН ВО БЛИЗИНА НА БУКУРЕШТ ВО МЕСТОТО СНАГОВ ЌЕ ПОЧНАТ ДА СЕ ШИРАТ ГЛАСИНИ ДЕКА ГРОБОТ Е ПРАЗЕН И ДЕКА ВЛАД ТЕПЕШ ВОСКРЕСНАЛ,А ОД ДРУГА СТРАНА СЕ ШИРАТ ГЛАСИНИ ДЕКА ВООПШТО НЕ Е МРТОВ ТУКУ САМО СЕ КРИЕ И ГО ЧЕКА МОМЕНТОТ КОГА ПОВТОРНО ЌЕ ЗАВЛАДЕЕ.

  1. ОВАА ЛЕГЕНДА БИЛА СОВРШЕНА ЗА ПИСАТЕЛОТ БРАМ СТОКЕР КОЈ СЕ РАСПРАШАЛ ЗА ЛЕГЕНДАТА И СЕ ФРЛИЛ НА РАБОТА, И НАСКОРО НАСТАНАЛ НАЈГОЛЕМИОТ ВАМПИР НА СИТЕ ВРЕМИЊА.СЕ ВЕРУВА ДЕКА ГО ОДБРАЛ ВЛАД ТЕПЕШ ТОКМУ ПОРАДИ НЕГОВИОТ НАЧИН НА ВЛАДЕЕЊЕ И НАЧИНОТ НА КОЈ ГИ ИЗВРШУВАЛ УБИСТВАТА/ А И ПРИКАЗНИТЕ КОИ КРУЖЕЛЕ ПОСЛЕ НЕГОВАТА СМРТ.

  1. НО ИСТОРИЈАТА НА ВАМПИРИТЕ НЕ ЗАПОЧНУВА СО ВЛАД ТЕПЕШ ТУКУ МНОГУ ПОРАНО ДАЛИ Е ВИСТИНА ДЕКА ТИЕ НАВИСТИНА ПОСТОЕЛА ИЛИ Е САМО ПЛОД НА ФАНТАЗИЈАТА НИКОГАШ НЕ ДОКАЖАНО. НА ПОЧЕТОКОТ ЛЕГЕНДАТА ЗА ВАМПИРИТЕ Е ПРЕНЕСУВАНА ПРЕКУ ПЕСНИ ИГРИ ПРИКАЗНИ КНИГИ А ПОТАОА И НА ФИЛМ.ЗБОРОТ ВАМПИР ПОТЕКНУВА ОД СЛОВЕНСКО ПОТЕКЛО И ПРЕВЕДОНО ЗНАЧИ ПИЕЕЊЕ КРВ.ВО АНГЛИСКИОТ ЈАЗИК ЗБОИРОТ ВАМПИР ПРВ ПАТ СЕ СПОМЕНУВА ВО 1732 КОГА Е ОБЈАВЕН ТЕКСТ НА ВОЈНИОТ ДОКТОР ЏОН ФЛУКИНГ ВО КОЈ ГО ОПИШУВА СЛУЧАЈОТ НА АРНОЛД ПОЛ , СРПСКИ ВАМПИР КОЈ ЈА ПРОШИРИЛ ЗАРАЗАТА ВО БЕЛГРАД.

  1. ВАМПИР Е ДЕФИНИРАН КАКО МРТВО ТЕЛО ЛЕШ КОЈ ЈА ОЖИВУВА ДУШАТА А НЕ МОЖЕ ДА ГО НАПУШТИ ОВОЈ СВЕТ ИЛИ ДЕМОН.ВАМПИРОТ ИЗЛЕГУВА ОД ГРОБОТ И ГИ НАПАЌА ЖИВИТЕ .
ИМА УШТЕ ЕДНА ДЕФИНИЦИЈА ЗА ВАМПИР ПАРАЗИТСКА СИЛА ИЛИ СТВОРЕЊЕ СО НАСТРАНА И ЕГОЦЕНТРИЧНА ПРИРОДА КОЈА Е СКЛОНА НА АПСОРБИРАЊЕ НА НА ТУЌА ЖИВОТИНСКА СИЛА КАКО БИ ГО НАДМИНАЛЕ СВОЈОТ ГЛАД И СВОЕТО НЕПРИРОДНО ПОСТОЕЊЕ.​

  1. ВАМПИРИЗАМ КАКО БОЛЕСТ

  1. СЕ РАБОТИ ЗА БОЛЕСТ СО СТРУЧНО ИМЕ ПОРФИРИЈА ИЛИ НА АНГЛИСКИ PORPHYRIA .ПОРФИРИЈА Е ПОРЕМЕТУВАЊЕ ВО ОРГАНИЗМОТ ПРИ КОЈА ВО ОРГАНИЗМОТ СЕ ПРОИЗВЕДУВААТ ПРЕМНОГУ ХЕМИКАЛИИ КОИ СЕ НАРЕКУВААТ PORPHYRIN КОЈ СЛУЖИ ЗА ПРОИЗВЕДУВАЊЕ НА ХЕМОГЛОБИН КОЈ Е ДЕЛ ОД ЦРВЕНИТЕ КРВНИ ЗРНЦА И СЛУЖИ МЗА ПРОИЗВЕДУВАЊЕ НА КИСЛОРОД,КОЈ ИСТО ТАКА И ДАВА НА КРВТА И ЦРВЕНА БОЈА.ВИШОКОТ PORPHYRIN ОРГАНИЗМОТ ГО ИСФРЛА ПРЕКУ МОКРАЧАТА И СТОЛИЦАТА.КОГА ТЕЛОТО ПРОИЗВЕДУВА ПРЕМНОГУ PORPHYRIN КАКО ШТО СЕ СЛУЧУВА КАЈ ПОРФИРИЈАТА ОСТАНУВА ПРЕМАЛКУ ХЕМОГЛОБИН ЗА ОДРЖУВАЊЕ НА ЗДРАВЈЕТО.ПОРФИРИЈАТА ДЕЛУВА НА ЖИВЦИТЕ И НА КОЖАТА.КОГА ДЕЛУВА НА НЕРВНИОТ СИСТЕМ ПРЕДИЗВИКУВА БОЛ ВО ГРАДИТЕ ГРЧЕЊЕ НА МУСКУЛИТЕ СЛАБОСТ,СЕ ПОЈАВУВААТ ХАЛУЦИНАЦИИ НЕРВНИ НАПАДИ ДЕПРЕСИЈА ...КОГА ДЕЛУВА НА КОЖАТА СЕ ПОЈАВУВА ЧЕШАЊЕ НА КОЖАТА АЛЕРГИЈА НА СОНЦЕ ЧИРЕВИ ПО КОЖАТА .ОВАА БОЛЕСТ МОЖЕ ДА СЕ ПОЈАВИ И СО ПРЕТАРАНО ИЗЛОЖУВАЊЕ НА СИЛНО СОНЦЕ СО НЕКОИ ЛЕКОВИ И ДРОГИ.
  2. КАКВА ВРСКА ИМА ОВА СО ВАМПИРИТЕ? ЕВЕ И ОБЈАСНУВАЊЕ:
  3. ИМА ПОВЕЌЕ ВРСТИ И СТАДИУМИ НА ОВАА БОЛЕСТ И ЕДНА ОД НИВ Е CONGENITAL ERYTHROPOIETIC PORPHYРIA. ОНИЕ КОИ СЕ ЗАБОЛЕНИ ОД ОВАА БОЛЕСТ НЕ СМЕАТ ДА ИЗЛЕГУВААТ НА СОНЦЕ БИДЕЈЌИ ИМААТ СИЛНА АЛЕРГИЈА ОД СОНЦЕ.БОЛЕСТА ЧЕСТО ПАТИ ВЛИЈАЕЕ И НА КОСКИТЕ И НА ЗАБИТЕ И ПОРДИ ТОА И РАСТАТ ОСТРИ ПОДОЧЊАЦИ,ПОКАСНО И ПАЃА КОСАТА А НА ДРУГИ ДЕЛОВИ ОД ТЕЛОТО И РАСНАТ ВЛАКНА.БОЛНИТЕ ПАТАТ И ХРОНИЧНА АНЕМИЈА ПОРАДИ ШТО МОРААТ ДА ПРИМААТ ТРАНСФУЗИЈА.ОВАА БОЛЕСТ Е МНОГУ РЕТКА И ЗАТОА НЕ СЕ ЗНАЕ МНОГУ ЗА НЕА.БОЛЕСТА ИМА МНОГУ СЛИЧНОСТИ СО ВАМПИРИТЕ КАКО НА ПРИМЕР ЗАВИСНИ СЕ ОД КОНЗУМИРАЊЕ НА КРВ,ИМААТ ОСТРИ ПОДОЧЊАЦИ НЕ МОЖАТ ДА ИЗЛЕГУВААТ НА СОНЦЕ...МОЖНО ЛИ Е ДА ВО МИНАТОТО ПОГОЛЕМ БРОЈ НА ЛУЃЕ ДА БИЛЕ БОЛНИ ОД ОВАА БОЛЕСТ И ПОРАДИ НЕДОВОЛНО МЕДИЦИНСКО ЗНАЕЊЕ ДА СЕ ПРОГЛАСЕНИ ЗА ВАМПИРИ ПА НА ТОЈ НАЧИН НАСТАНАЛЕ ЛЕГЕНДИТЕ ЗА ВАМПИРИТЕ?
 
Член од
13 август 2008
Мислења
1.145
Поени од реакции
893
Точно е дека постоел Дракула..е сеа гласнините за вампирите како се рашириле меѓу луѓето.. Читав дека во тоа време мн од кралските семејства своите деца ги мажеле/женеле со свои роднини први братучетки/ братучеди и тоа се со цел богатството да остане пак во семејството. Мн изроди се родиле токму поради тој инцес и под дворците се граделе огромни тунели т.е соби каде ги сместувале тие деца... Освен послугата пристап никој немал, не гледале светлина и биле ментално заостанати.. Имаше еден синдром како даундров само не ми текнува како се викаше кога некој е мн висок слаб, со мн слаби коски и ментално заостанат... Ќе побарам баш како се викаше... Навечер обично се слушале викотници, пиштења од тие деца и бидејќи биле слаби, бели ( пошо сонце не виделе), подгрбавени и се хранеле со живо месо луѓето што живееле во близина на тие дворци извадиле муабети дека се вампири...
 

Kajgana Shop

На врв Bottom