Вампири, Гроф Дракула, Носферату...

Што за вас претставува Дракула

  • Историска личност (преувеличена од легендите и митовите)

    Гласови: 37 86,0%
  • Милениумски талкач кој се храни со крвта на своите жртви

    Гласови: 6 14,0%

  • Вкупно гласачи
    43
Член од
21 октомври 2008
Мислења
178
Поени од реакции
3
ima edna vo veles i edan vo prilep taa vo prilep me grizna no vednas utroto se napiv sveta voda se nadevam deka nema da se sluci nisto so mene
od veles nikogas ne me kasna ......ne se znam luicno so nejze no mislam deka znae deka znam za nejze deka e angelot na temninata
 
M

M del Mar

Гостин
Kako prvo vampiri ne postojat! I den deneska postojat luge so imat genetsko-nasledna bolest porfirija. Tie luge imat nedostatok na nekoj vitamin u krvta, i za da preziveat im treba 4ove4ka krv. Ako ne pijat 4ove4ka krv im se pojavuvat luzni na liceto i zabite im stanuvat ostri od pri4ina so im se kr6at i zenicite im se stalno pro6ireni.Takva poznata li4nost od istorijata e kralot Djorgj. I taka nastanala legendata za vampirite.
Баш пред некое време читав за оваа болеста...
А вампири вампири .. моќни, тоа само на филмовите
:helou:
 

Ајанта

Македонка
Член од
21 декември 2008
Мислења
580
Поени од реакции
37
Ме фасцинираат вампири, ги обожавам, многу ми се симпатични овие креатури на човековиот обид да смисли приказна како „доказ“за постоењето вечен живот, па дури и по цена да му се продаде душата на ѓаволот. Има нешто романтично и револуционерно во нив, а по малку и од едното и од другото носам и јас во себе, и вистина ми се многу симпатични.
 

Бавча

идол на младите
Член од
25 декември 2007
Мислења
11.687
Поени од реакции
11.079
ima edna vo veles i edan vo prilep taa vo prilep me grizna no vednas utroto se napiv sveta voda se nadevam deka nema da se sluci nisto so mene
od veles nikogas ne me kasna ......ne se znam luicno so nejze no mislam deka znae deka znam za nejze deka e angelot na temninata
Shroom's Bad Trip :icon_lol:
 
Член од
22 ноември 2008
Мислења
86
Поени од реакции
3
Значи во 18 и 19 век прв пат се спомнува за постоењето на вампирите но не и дека тогаш настанале. Има повеќе приказни за тоа како настанале од кои некои се многу веродостојни меѓутоа и една со друга се побиваат.
Една е дека првиот вампир бил Јуда Искариотски, на Исус апостолот. Значи тој сакал да се самоубие но господ не му дозволил затоа што направил премногу голем грев, туку го казнил со вечен осаменички живот, меѓутоа за да преживее требало да се храни од крвта на живите. Тој сепак не бил лош човек туку се зафркнал што го предал исус и затоа тоа за него било мачење.
Друга не помалце веројатна е за грофот дракула. Грофот Дракула бил богат земјопосеник и тиранин. Бидејќи не сакал да умре тој наводно склучил договор со ѓаволот, нешто како фаустов договор, за да живее вечно, меѓутоа условот повторно бил да се храни од крвта на живите. Оваа е и најверојатна од неколкуте. Исто тука има еден пропуст. За вампирот Носферату, најмоќниот вампир кој некогаш постоел. Меѓутоа за него има друга приказна, дека тој бил првиот вампир и имал до него многу чистокрвни. Но се поделиле или пак една група Носферату ја прогонил. Таа група отишла во африка и.т.н.

Иначе верувам дека постоеле зошто како шо спомна некој погоре ако не постоеле немало да измислати филмови и приказни и се останато за нив.
 
M

M del Mar

Гостин
Интересна работа да си вампир, меѓутоа да беа бесмртни (чим си бесмртен не може туку така да те снема) и сеа ке имаше некој вампир тука меѓу нас!
Ако има нека се јави!

:helou:
 

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.540
Поени од реакции
33.746
Се јавувам!

Многу ти се 16, Maca.

Иако многу ги сакам и целата иронија проследена со нив, филмовите и безсмртноста, НЕ постојат.
Не ни постоеле.
Сеа само постојат секти кои се wannabe vampires кои се доволно пореметени или како поофицијален термин - блага ретардација да пијат крв, и да се глупираат по стари гробишта.
Reality rulz. -.-
 

magistra.militu

kopac so tapija:)
Член од
14 јануари 2009
Мислења
8
Поени од реакции
0
Тоа ти е експоненцијално зголемување на бројот на вампири, ама мислам и дека вампирот кога ќе те исцица целиот ти не постануваш вампир, туку треба да направи некако ритуал во кој ти треба да си напола жив и да ја пробаш крвта од вампирот. Значи со ова твојата теорија со дигитрон паѓа во вирче.

Вампирите се представени во стотици различни серии и филмови во стотици различни начини така да човек не знае ни што е вампир. Се верува дека Грофот Дракула е првиот вампир и од него излегле сите други. Сум бил во Трансилванија во замокот на Дракула односно Влад Тепеш (ова му е вистинското време), замокот се вика Бран и се наоѓа блиску до градот Брашов во Романија. Таму имавме водичи што ни ја објаснија историјата на Дракула.

Дракула на романски јазик значи "синот на змејот", и исто така може да се преведе и како "синот на ѓаволот" бидејќи на романски зборот "drac" има повеќе значења како змеј, ѓавол... Дракула бил многу суров владетел и бил познат по тоа што ги набодувал оние што биле против него на колец и ги оставал така да умираат. Се велело дека и ако само криво го погледнеш грофот Дракула дека ќе те надене на колец. Во еден случај кога собирал војска и кога градот Брашов одбил да му даде војници, Дракула отишол и 30000 луѓе наденал на колец не поштедуваќи ни жени ни деца. Затоа Брашов сега се знае како град маченик.

Заради неговата суровост дури ни Отоманската империја не се осмелувала да му пријде на границите на неговото владеење. Постепено луѓето под негова власт почнале да викаат дека Дракула пие крв и дека е некое суштество кое не е човек и има надчовечки сили. Одтука започнува митот за вампирите. Како што гледате Дракула не бил вампир но бил еден од најсуровите луѓе кои чекореле на нашава планета.

И на крајот од мојата посета во Трансилванија не однесоа на местото каде што е закопан Влад Тепеш ака Дракула. Тоа беше многу морничаво место, тогаш кога бевме таму имаше голема магла и требаше да се помине езерото со брод за да се стигне до манастирот во кој што беше погребан. Езерото се вика Snagov исто како и манастирот што е на неговиот брег. Дракула е закопан внатре во манастирот и неговиот гроб е на средина во црквата, свештениците што се таму секој пат го газат неговиот гроб под казна за неговата суровост.

Drakula znaci i zmej.Inace, tatku na Vlad Tepes bil clen na Redot na Zmejot, najelitniot voen red vo Evropa osnovan od ungarskiot kral Sigismund.Vald go nasledil tatko mu vo Redot na Zmejot. Tepes znaci Nabivac na Kolec, toj toa i stvarno go praktikuval. vlad kako mal bil poticki zatocenik vo Anadolija( kako garancija deka tatko mu nema da gi napaga Turcite) i tamu ja naucil tehnikata nabivanje na kolec od Turcite.Koj ja cital " Mostot na Drina" znae za so zboram

Grofot Drac ja piel krvta od mrtvite i gi staval na kolci dodeka toj veceral. Zatoa od tamu dosla legendata na Drakula. Inace prv pat se slusnalo za Drakula napisana vo kniga od zabraev koj pisatel koj toj go proucuval grofot Drac
Toa e knigata od Stem Broker, angliski pisatel od !9 vek.On kazue deka Drakula e prviot vampir, nema nity edno romansko predanije so go zbori toa

Praviot Drakula umrel i vo borba so turcite. Daleku od toa deka mu se plasele:)
 
M

M del Mar

Гостин
Нз како си ме сфатил али океј :wink: си имаш свое мислење!:helou:
 

M!ss V

...Supermassive...
Член од
1 февруари 2009
Мислења
108
Поени од реакции
6
не верувам дека постоеле и сеуште дали постојат вампирите...ама по гледањето филмови со нив сепак ми делува како човечка фантазија, само колку да привлечат внимание...може и да се сметаат и за мит...не знам...ама сепак ми се допаѓаат хорор филмовите со нив и не ми се лоши :wink:
 

M!ss V

...Supermassive...
Член од
1 февруари 2009
Мислења
108
Поени од реакции
6
Викале некои денешни туристи дека не го сметале за вампир, туку како обичен гроф, а имало мит дека ќе воскреснел ако му се споеле неговата глава и телото (бидејќи биле одделени...телото во Романија, а главата во Англија). ЈАс верувам дека постоел, а како вампир - не!
Сигурно сте го гледале филмот со Кијану Ривс и Винона Рајдер, за тоа како станал вампир: Тој бил обичен човек, гроф и бил во војна. На неговата жена Елизабета кажале дека е загинат и таа се самоубила, но не бил убиен, откако се вратил од победоносната битка разбрал за жена му и почнал да го презирал Господ, зошто му ја земал, се напил крв од кој и рекол дека ќе му служи на Сатаната и дека секоја човечка крв ќе биде негова и затоа така се хранел...чудно нели?:toe:
 

Black Night

Galvanize
Член од
25 септември 2008
Мислења
327
Поени од реакции
20
Како не веруваме во вампири. Дојдете во Велес и ке ги видите. Само овие во Велес се хибриндни и се нешто слично како Blade.(Оние од ромската популација се ептен Blade :). Можете кога сакате да ги видите дали било преку ден или преку ноќ. За што е крстена навивачката група од Велес, ВАМПИРИ. Ама овие вампири во Велес се ептен сиромашни, затоа ви препорачувам да се дружите со вркодлаци. :)
 

Kajgana Shop

На врв Bottom