Мед и млеко ни е во државава.Оди јади сега еден сендвич. Попаметни сте ко ке сте јадени.
Никој не рече дека е мед и млеко, ама не е ни катран и измет, како што редовно се врви низ дискусииве. Ако и тие можат да се наречат така. Причината што нема доволно добра опозиција да ја промени власта лежи во лошата политика и стратегија за доаѓање до тоа место. Без своја програма, а вечни критичари за буквално се, од А до Ш. Немаат една работа одобрено/прифатено/пофалено, за цели 10 години. А тоа е симптоматично и кај нивните подржувачи. Папагал мегафони. Улогата на опозицијата не е да биде контраш на се и сештот, туку да критикува таму каде има место да се критикува. И никој не вика дека нема. Имаш вмро симпатизери на темава кои се согласуваат дека многу работи треба да се променат. Кај поедини области, и од корен. Само на тоа или мавате игнор, или некој ќе се појави со реплика "еве го овој глуми неутрален, демек ги критикува неговиве, каква сендвичара ејјј". И што? Тоа треба да направи некој да придобие симпатии кон вас? Да излезе да ве подржи на протести? Дури и кога тие се оправдани, ете за некоја работа каде и двете страни гледаат критички?
Прашал некој кој проблем јас го имам со ВМРО? Зошто е серено претходно (воглавном претежно само за нив, со одредени исклучоци), а зошто сега друга песна пеам? И дали е 100% подршка сега или имам и јас резервации и критики, и дека скурчено ми е мене од одредени ствари? Не. Сите се фатија да креираат меме на геј ВМРОвец, switcheroo-ш, потплатеник и ред други глупости што ви се поинтересни него ли посериозните прашања. И оставив, нека се тера циркусот. После тоа не е ни битно кои проблеми ги гледам во власта. Ќе продолжам да јадам гомна за опозицијата. Бидејќи потсмевачите се нејзини претставници/подржувачи.
@Шкорпион настрана срањево кое си приморан да го пишеш, кога идеш на контрапротести да урлаш како орка за еден сендвич, помислуваш со тоа што штета правиш на сите нас како народ? За каква несреќа важиш по сите нас?
Се најавува деновиве штрајк на луѓето што не земале плата од Актор, ќе идеш од другата страна да им викаш дека се предавници?
Не сум приморан. Кога имало митинзи на ВМРО, или потреба од било каква граѓанска скупштина, нит ми се јавил некој нит праќал пораки. За разлика од другава гарда, која до пред некое време сочинуваше значаен дел од моево друштво, што ги зифкаа и за најмали ситници, да не збориме за митинзи, протести и тако даље. А за тоа си посведочив кога требаше да им правам друштво на некои од нив (незнаејќи дека не сум опозиционер), и дека плановите што сме ги имале мораат да претрпат промена, because партиска книшка.
На котрапротестиве сум бил само еднаш, на тој големиот што го пренесуваа во живо. Причините за кои бев сам ги кажав неколкукратно, нема да се преповторувам. Беше самоиницијативно, луѓето со кои се видов таму се изненадија дека сум присутен и јас. Таму имаше и срби, и власи, итн. итн. имаше и мал процент луѓе блиски со левата идеологија но крајно разочарани од ова што опозицијата го прави, што беа приклучени кон тој табор. Неа беа само македонски ВМРОвци и ГРОмовци присутни. Но сепак, само македонски знамиња се вееја. За разлика од такви збирштини на другиве. Штета на сите вас, како народ. Вас е клучниот збор тука. Не можеш да збориш во име на целиот народ кога помалку луѓе протестираат. Тебе ете ти сметаат спомениците и градбите, мене не. Јас не сакам да се оштетуваат, вие сакате. Ми доаѓа одлична логиката да се исчистат истите и да се поправи целата штета нанесена со казните што ќе ви ги опнат (и кои ги опнаа веќе кај поединци).
Најди ми доволно голема група политичари кои се чисти како солза а притоа способни да водат држава и да имаат програма, ќе идеме заедно ќе гласаме за нив. Но нема да успееш, затоа што сите крадат уште сега, опортунистички, а како стигаат поблиску до тронот, се повеќе се краде. И тоа не е аномалија само во Македонија. Не знам што сите глумите вџашени и изненаѓени со тоа дека има корупција кај политичарите. Како на други места да не постои. Како на пример, од местава каде што странскава диригентска гарда ни доаѓа, а тука ни продаваат marshmallow демократија и чесна политика. Прашање и тие самите што се имаат сторено додека биле/се на функција, и со кого. Али кога се појавуваат луѓе кои ги поставуваат тие прашања, ги правите мутави или зрели за во лудница. И нема што повеќе да се каже.
Не планирам да се појавувам на контрапротести во скоро време. Не гледам потреба. Тој што гледа потреба нека си иде, нема што да го судам. Во споредба со мирниве протести, контрапротестите се мачка што преде. Така да не знам што слика сакаш да ми продадеш овде. Или некое чувство на вина да ми пробудиш? Вработените во Актор нека протестираат, имаат целосно право на тоа. Можеби и поголемо него ли на шарениве. Нема што да контрапротестирам.
Инаку, за патетики од типот на партиско диригирање на животи, мислам дека говори доволно штабското "охрабрување" (читај забрана) активно да избегнувате да се дружите со ВМРОвци
. Без разлика на се што сум чул и видел од плавиов табор, во ова немаше да поверувам, да им се испуштеше на мои пријатели опозиционери, кои како и повеќето од тука, останати се со мнението дека сум "нивен"
. Truth is stranger than fiction. А и објаснува катаљон ствари што ми се исподесија во последно време а мислев дека се неповрзани
.
Кој го спомна сдсм ? за глупостите шо ги правел сдсм народот ги казнил и се сменила власта , 10 години е дпмне на власт, АЛО 10 !!! тој ми зборува за нешто пред 15 години.
Како не му здосадило на луѓето шо зборувале за сендвичи. А за шо да зборуваме ? за стиропор не , за сендвичи не, за мерцедеси не, за гасење лифтови не, за притисоци на луѓе не,за цели фирми исполитизирани ,не за плацеви на водно не , за државава шо е у курац појдена не. Значи никој несмеј ништо лошо за дпмне да кажи така ? сјо е неуставно , сдс се предавници , федерализација дрн дрн , значи само да зборуваме за некое чешмиче во свирипичино грујо шо лента пресекол.
После 10 години власт уште муабетит , сдс ова направи сдс она направи , уште сдс е крив за се. Срамота !!!
Имаш прошетано бе ти пријателе низ други градови ? дали имаш видено шо и како функционира ? не дај боже некој да те обележи дека си кажал нешто против дпмне , не дај боже! ти се еба мајката, а ако си па од сдс да не прајме муабет , пиши пропало !
и немој вмро жити господ , користи дпмне , вие и вмро немате допирна точка!
Да, ама не се сеќавам некој да трубеше за брашното и локумите на овој начин кога СДСМ ги делеше пред избори
. Затоа ова ве прави патетични. Сендвич ко сендвич, луѓето планирале да останат подолго надвор, спремиле да јадат. Кажи ми со брашно и локуми што ќе прави некој на терен?
И немој да ми кажеш дека не се сеќаваш, праќаа брашно и локуми по сите градови во МК, така од каде и да си нема шанси да не ти поминало при видик
Нормално дека ќе ја зборам СДСМ. Се спремаат да бидат замената на таа 10 годишна власт. За кого да зборам? Цацко? Да имавме други валидни опции па да речеш дека го потам за СДСМ што толку ги трујам по темиве, ама тие се алтернативата. Мене ме јаде што другиве се фатија да ги симнат ВМРО, без да мрднат со прст (како што можеле за ова да мрднат, да ошаренат) да создадат алтернативе која ќе ги замени. И тук там некој ќе пројаде и нешто за СДС, онака у реченица, максимум две, ама не ги дираат. После имаш 10 страни пролив за ВМРО. Но они биле неутрални. И како да бидеме неутрални? Еве поделени табори сме.
Кога јадев гомна за власта кај беше ти? Тогаш едниве ме боеја како соросоид и сл., другиве "стабилна слика презентираш/издржани ставови имаш/неутрален си, брао/", за моментот кога пројадов и малце гомца за СДСМ, да се смени плочата и ете, сега они фатија со еквивалентот на "соросоид", такозвани "сендвич. Затоа што повеќето не знаете што е неутралност па да ве акнала го гром од ведро небо, затоа и нема ни да имаме трета опција во не догледно време, него и подалечна иднина. Затоа што навика вие да се поларизирате себе си, и да ги поларизирате другите.
Има пар ликови што се неутрално настроени, и едните и другите ги пикате во спротивните табори со сила. Пак ќе кажам, што повеќе муабет после? Не сум нашетан по Македонијава колку што би сакал да бидам, но сигурно повеќе од пола од овде што мрчат за државава а не излегле од дома - да. А како што реков и претходно, сум јадел гомна за власта прилично долго време (сведок е форумот), и никогаш од таков вид не ми стигнала заканувачка порака. Тие што наводно добиваат закани, не знам од кого ги добиваат. Можеле слободно мене да ми пратат да го кажам тоа што сакале да го кажат они, да ги спасам од додатен стрес, пошто испаѓа имун сум бил на политички закани од владини нет надгледувачи.
И СДСМ е срам за левичарската идеологија па јебига, сите ја користите. Не, фала, ќе продолжам со користењето на ВМРО.
Не му треба сендвич, му треба добар секс со дечко му. Затоа е ваков, дека дечко му не му дал.
Абе не е до мањег секс, имам геј ВМРОвец за дечко. Сексот е тука, него због љубави сам идеологију промењио
.
И не го закачај Фринџот, он е фамилијарен човек, не е од мојана бранша
. Закачај за нешто што има место да лежи како навреда. Вака звучи тапа кога се чита.