Дискусија за Атеистите, Исламот, Христијанството и останати убедувања

• Креатор на темата Креатор на темата kooperativa
  • Време на започнување Време на започнување
Вашиот “измислен бог“ е мистерија, недопирлив поим за луѓето, не можат да разберат кој е, како дејствува, како функционира, не можат да го видат, да го допрат, .

Зборуваш во свое име, така? А бе не си сам на Земјава, има уште многу други покрај тебе, нели ги гледаш?[DOUBLEPOST=1462961358][/DOUBLEPOST]
да го убијат. .

Еднаш Го убија, нема и втор пат...[DOUBLEPOST=1462961471][/DOUBLEPOST]
А за тоа колку е јавна вашата вера, би те прашал каде се дава отчит за финансиите на МПЦ, ако не пред атеисти или други “неверници“ за вас, барем за вашите верници, да дадат отчет како еден поп од 36 години, за 8 години работа како поп купи куќа од 120 000 евра, како ја реновира со 40 000 евра, како купи кола од 40 000 евра и една мала за работа и низ град од 3 000 евра. да не зборувам за живот колку троши, жена му не работи ништо, а сите го знаеме од каква сиромашна фамилија е, ништо нема наследено, се му е заработено - лично негово.

Пријави го попот во својот најблизок парохиски храм, или уште подобро, кај владиката, или најдобро, директно во Архиепископија. Објектот е веднаш зад соборниот храм „Св. Климент„ во Скопје.

Ќе можеш или ќе чекаш „некој друг„ тоа да го стори?...:sneaky:[DOUBLEPOST=1462961532][/DOUBLEPOST]
а поповите ке земаат плата од црквата од 3000-5000 евра месечно.

Алал да им е на попојте со толкаи плати: значи, народов ни‘ е изузетно богат, а не јад и беда со пензија од 200Е...:icon_lol:

Последно уредено:
Вашиот “измислен бог“ е мистерија, недопирлив поим за луѓето, не можат да разберат кој е, како дејствува, како функционира, не можат да го видат, да го допрат, да го убијат. ...
Сакаш пак да го убиеш? Е неможеш, ВОСКРЕСНА!!! Добро е што зборот измислен го
стави у наводници, пошто и сам/а знаеш дека тоа е ваша пропаганда. Ја евреи луље, кои го убиле Христа неможам да ги прашам за мислење пошто од луѓе кои барале крвта на Христос да падне на нивните глави и на главите на ивните деца не би сакал ни ПОКЛОН да добијам, а камо ли да земам нивно мнение у предвид. тоа е за окултистите, за кабалистите од сите земји, за прозилитите евреи... Ако се идентификуваш со нив, онак е тоа твој проблем, мој не е. Затоа и не треба ти да се мешаш колку зима еден поп и најмалку да шириш дезинформации. Да ти кажам ја факти колку крв има на рацете на кабалистите за моќ и пари? Или не те интересира тој муабет...као и обично
П.С. Кој ми избриша мислење погоре и заради што!!!

П.С. Ми даваш да читам православни христијани што зборуваат за евреите и нивните пророци?
Се шегуваш ти или воопшто не ме читаш што зборувам...

Toa ли бил главниот проблем?

Исаија

Ascension of Isaiah

Apocryphal book, consisting of three different parts, which seem originally to have existed separately; one is of Jewish, two are of Christian, origin. The common name of the book, "Ascension of Isaiah," properly covers only ch. vi.-xi., where Isaiah's journey through the seven heavens is described; Epiphanius calls this part Τὸ Αναβατικὸν ησαΐου; Jerome calls it "Ascensio Isaiæ"; elsewhere it is named "Ορασις ησαΐου ("Visio Isaiæ"). In ch. i.-v. two parts are to be distinguished: (1) the Martyrdom of Isaiah (Jewish),

There are three main features in this book which are paralleled in the Jewish literature: the legend of Isaiah, the Beliar myth, and the idea of the seven heavens. (1) The legend of Isaiah's death under Manasseh, based on II Kings xxi. 16, is attested twice in the Babylonian Talmud and also in the Jerusalem Talmud (in a targum of Isaiah). In the Babylonian Talmud it is further reported that Isaiah took refuge in a cedar-tree and that Manasseh had the cedar sawn in two; this form of the legend may explain why in the Ethiopic Ascension Isaiah is sawn in sunder by means of a "wooden" saw.

Ch. v. 1b-14.—Conclusion of the Martyrdom of Isaiah:
In the presence of Balkira and of other false prophets, Isaiah, refusing to recant, is sawn asunder by means of a wooden saw.

http://www.jewishencyclopedia.com/articles/8237-isaiah-ascension-of

Yebamoth 49b

SAID R. SIMEON B. AZZAI etc. [A tanna] recited: Simeon b. 'Azzai said, 'I found a roll of genealogical records in Jerusalem and therein was written "So-and-so is a bastard [having been born] from a forbidden union with] a married woman" and therein was also written "The teaching of R. Eliezer b. Jacob is small in quantity10 but thoroughly sifted".11 And in it was also written, "Manasseh slew Isaiah"'.

Raba said: He12 brought him to trial and then slew him. He12 said to him: Your teacher Moses said, 'For men shall not see Me and live'13 and you said, 'I saw the Lord sitting on a throne, high and lifted up'.14 Your teacher Moses said, 'For what [great nation is there, that hath God so nigh unto them], as the Lord our God is whensoever we call upon him',15 and you said, 'Seek ye the Lord when he may be found'.16 Your teacher Moses said, 'The number of thy days I will fulfil'17 but you said, 'And I will add on to your days fifteen years'.18 'I know', thought Isaiah, 'that whatever I may tell him he will not accept; and should I reply at all, I would only cause him to be a wilful [homicide]'. He thereupon pronounced [the Divine] Name and was swallowed up by a cedar. The cedar, however, was brought and sawn asunder. When the saw reached his month he died. [And this was his penalty] for having said, 'And I dwell in the midst of a people of unclean lips'.19

http://www.come-and-hear.com/yebamoth/yebamoth_49.html#49b_16

Sanhedrin 103b

Moreover, Manasseh shed innocent blood very much, till he had filled Jerusalem from one end to another; beside his sin wherewith he made Judah to sin, in doing that which was evil in the sight of the Lord.9 Here, [in Babylon] it is interpreted as meaning that he slew Isaiah; in the West [Palestine] they said: [It means] that he made an image as heavy as a thousand men, and every day it slew all of them.10 With whom does this dictum of Rabbah b. Bar Hana agree? Viz., The soul of one righteous man is equal to the whole world: with whom does it agree? With the author of the view that he killed Isaiah.11

http://www.come-and-hear.com/sanhedrin/sanhedrin_103.html#103b_11

Eремија

The Christian legend (pseudo-Epiphanius, "De Vitis Prophetarum"; Basset, "Apocryphen Ethiopiens," i. 25-29), according to which Jeremiah was stoned by his compatriots in Egypt because he reproached them with their evil deeds, became known to the Jews through Ibn Yaḥya ("Shalshelet ha-Ḳabbalah," ed. princeps, p. 99b); this account of Jeremiah's martyrdom, however, may have come originally from Jewish sources.

http://www.jewishencyclopedia.com/articles/8586-jeremiah

Јеwish tradition says that Jeremiah was later stoned to death in Egypt for denouncing the idolatry of the surviving Jews who had fled there (Jer. 44)

http://www.hebrew4christians.com/Holidays/Summer_Holidays/Tishah_B_Av/Jeremiah/jeremiah.html

Последно уредено:
Toa ли бил главниот проблем?...
Чекај малку христијанину, овде на линков вели:
Apocryphal book, consisting of three different parts, which seem originally to have existed separately; one is of Jewish, two are of Christian, origin. The common name of the book, "Ascension of Isaiah," properly covers only ch. vi.-xi., where Isaiah's journey through the seven heavens is described;“

Знаеш што значи апокрифна книга нели? Како да не е од дел од твојата света книга ми се чини ова..

И како што гледаме 2/3 се редактирани од христијани за да си докажат како Исаија има врска со Исус... со една цел нормално: да си го оправдаат неверието. Реков јас веќе еднаш: христијански мистици толкуваат туѓи закони за да си ги оправдаат „визиите“. Им беше дадено, некои разбраа нешто, некои не... стигнавме до овој момент, до овој свет... не сметаш дека е доста да се чека Озирис да стане без помош на Изида?
Ја нема Шекина кај вас нели... исчезна... :(

И нареден пат помалку англиски текстови, или ставај само линкови како што правам јас.
Ако можам јас да пишувам можеш и ти, не си без прсти.
Не мислам да читам туѓи размисли па да се чудам што ти навистина мислиш.
Твои мисли тука, за да можам да расправам со тебе за твојата старо-еонска религија која сметам дека го мачи светот се повеќе и повеќе и се поостро и се поподмолно шири дезинформации за другите учења и верувања со нивните ритуали!

На Земјава, има доволно лесноверни и лесноумни, кои веруваат со се‘, односно не веруваат во ништо.

На истите, даден им е и разум и слободна волја и совеста па нека чинат по своето наоѓање.

Црквата, секако дека го следи злото и ги известува своите.
Епа затоа ти дај допринес, среди некако овој став да го слушнат што повеќе луѓе, укажи им дека човечките права се зло.
Не е погрешно; кретенско е.
И јас тоа цело време ти го кажувам, дека прашањата ти се кретенски, ама никако да допре до тебе. Ај сега пак прашај ме како и е името на вистината.
Еве го, ама без твоето „кратење„:

„....На сите твои прашања имам одгворено. Тоа што не го разбираш одговорот, не е мој проблем.
Прашањата во стилот „а ла хабардов центар„, навремено ти посочив дека не ги одговарам....„.

Превземено од:

http://89.205.123.45/threads/Дискусија-за-Атеистите-Исламот-Христијанството-и-останати-убедувања.71895/page-459#post-7709487
Епа тоа е тоа - Кога ти ќе истрешеш глупост од типот "Кое и е имато на вистината", тогаш тоа е разумно прашање, кога јас ќе те прашам од кај знаеш што правела змијата, дали си бил таму и си видел, тогаш тоа било: "ала хабардов центар". Значи моите ставови се фантазија, иако безброј пати сум нагласил дека ниеден заклучок не ми се базира на слепо верување во нешто или негого, додека твоето тврдење дека змија што зборувала ама не зборувала е виновна за сето зло на земјава, воопшто не е фантазија....туку реалност. Ептен има логика.
А „заклучокот„ е твој па пошто е твој, „мора„ да е точен...пардон: „вистинит„.
Дали е вистинит или не, може секој што има грам разум да одлучи сам.
Убо, убо: колку ти што „знаеш„ дека ОТО не е сатанизам, толку „знаат„ и твоите.

Во нормални животни околности, ситуацијата е битно поинаква: родителите, по својата природа и по својата улога од родители на своите деца, по прост природен родителски осет можат да дознаат дека со нивните деца нешто не е во ред. Амбалажата „ОТО„ не може да го префарба сатанизмот во „нешто друго„, освен во она кое навистина е‘.
Епа видиш Мики, за среќа ти нема да имаш шанса да ги спроведуваш твоите замисли за родителство, за разлика од мене.

Црквата, секако дека го следи злото и ги известува своите.
A на пример сатаната шо ги спали на великден православните храмови ширум земјината топка а госпот нишо не превзеде да го спречи тоа, - кого го известивте и како?

Apocryphal book, consisting of three different parts, ...
За пророкот ти кажа човекот и ти докажа како вие кабалистите ја изпревртевте вистината. Нормално дека секој пророк има врска со Исус и дека секој го ПРОРОКУВАЛ ДОАЃАЊЕТО ИСУСОВО. Шекина, мекина тоа НЕ ПОСТОИ и се ваши измислици за да си се преправате дека сте "богови"... сте сте, и тоа рециклирани!!!

A на пример сатаната шо ги спали на великден православните храмови ширум земјината топка а госпот нишо не превзеде да го спречи тоа, - кого го известивте и како?

Ето, тебе те известивме ама ти пак не читаш „известија„...тераш континуиран монолог, пун со твоите „вистинити мненија„.[DOUBLEPOST=1462965024][/DOUBLEPOST]
Епа затоа ти дај допринес, среди некако овој став да го слушнат што повеќе луѓе, укажи им дека човечките права се зло.

Се зло: за тоа да го опишам, треба отворање нова засебна тема на форумов.

Патем, секој здраворазумен може да увиди дека тој лично нема никаква корист од тие „човекови права„ затоа што не ни може да ги оствари.

„Човековите права„ најмногу им одговараат на најзабеганите во гревот, затоа што „легалниот„ грев е “правилен„ и не е предмет на судски процедури и за таквиот грев, судскиот систем нема казни...:sneaky:[DOUBLEPOST=1462965076][/DOUBLEPOST]
Ај сега пак прашај ме како и е името на вистината.
.

Нема потреба: да знаеше, до сега ќе одговореше...:icon_lol:[DOUBLEPOST=1462965166][/DOUBLEPOST]
Значи моите ставови се фантазија, иако безброј пати сум нагласил дека ниеден заклучок не ми се базира на слепо верување во нешто или негого,

Тебе ниту еден заклучок не ти се базира на ништо, па таков ти е и одговорот: обично „ништо„, споредливо со вакуум простор.

Последно уредено:
Apocryphal book, consisting of three different parts, which seem originally to have existed separately; one is of Jewish, two are of Christian, origin. The common name of the book, "Ascension of Isaiah," properly covers only ch. vi.-xi., where Isaiah's journey through the seven heavens is described;“

Знаеш што значи апокрифна книга нели? Како да не е од дел од твојата света книга ми се чини ова..

There are three main features in this book which are paralleled in the Jewish literature: the legend of Isaiah, the Beliar myth, and the idea of the seven heavens. (1) The legend of Isaiah's death under Manasseh, based on II Kings xxi. 16, is attested twice in the Babylonian Talmud and also in the Jerusalem Talmud (in a targum of Isaiah). In the Babylonian Talmud it is further reported that Isaiah took refuge in a cedar-tree and that Manasseh had the cedar sawn in two; this form of the legend may explain why in the Ethiopic Ascension Isaiah is sawn in sunder by means of a "wooden" saw.

Сигурно и Yebamoth и Sanhedrin се апокрифи, нели?

Читај:

Yebamoth 49b

SAID R. SIMEON B. AZZAI etc. [A tanna] recited: Simeon b. 'Azzai said, 'I found a roll of genealogical records in Jerusalem and therein was written "So-and-so is a bastard [having been born] from a forbidden union with] a married woman" and therein was also written "The teaching of R. Eliezer b. Jacob is small in quantity10 but thoroughly sifted".11 And in it was also written, "Manasseh slew Isaiah"'.

Raba said: He12 brought him to trial and then slew him. He12 said to him: Your teacher Moses said, 'For men shall not see Me and live'13 and you said, 'I saw the Lord sitting on a throne, high and lifted up'.14 Your teacher Moses said, 'For what [great nation is there, that hath God so nigh unto them], as the Lord our God is whensoever we call upon him',15 and you said, 'Seek ye the Lord when he may be found'.16 Your teacher Moses said, 'The number of thy days I will fulfil'17 but you said, 'And I will add on to your days fifteen years'.18'I know', thought Isaiah, 'that whatever I may tell him he will not accept; and should I reply at all, I would only cause him to be a wilful [homicide]'. He thereupon pronounced [the Divine] Name and was swallowed up by a cedar. The cedar, however, was brought and sawn asunder. When the saw reached his month he died. [And this was his penalty] for having said, 'And I dwell in the midst of a people of unclean lips'.19

http://www.come-and-hear.com/yebamoth/yebamoth_49.html#49b_16

Sanhedrin 103b

Moreover, Manasseh shed innocent blood very much, till he had filled Jerusalem from one end to another; beside his sin wherewith he made Judah to sin, in doing that which was evil in the sight of the Lord.9 Here, [in Babylon] it is interpreted as meaning that he slew Isaiah; in the West [Palestine] they said: [It means] that he made an image as heavy as a thousand men, and every day it slew all of them.10 With whom does this dictum of Rabbah b. Bar Hana agree? Viz., The soul of one righteous man is equal to the whole world: with whom does it agree? With the author of the view that he killed Isaiah.11

http://www.come-and-hear.com/sanhedrin/sanhedrin_103.html#103b_11

Последно уредено:
додека твоето тврдење дека змија што зборувала ама не зборувала е виновна за сето зло на земјава, воопшто не е фантазија....туку реалност.

Има логика, која не можеш да ја видиш дури и да ти излезе пред очи.

Но, гледам дека продолжуваш со „подметачини“ за нешта кои не сум ги напишал, па дај потсети ме, кога напишав дека змијата била виновна за злото?...[DOUBLEPOST=1462965356][/DOUBLEPOST]
Епа видиш Мики, за среќа ти нема да имаш шанса да ги спроведуваш твоите замисли за родителство, за разлика од мене.

Алал да ти е: а на децата ќе им кажеш дека „ОТО„ ма уопште не е сатанизам па и нив ќе ги навлечеш на тоа зло, така?...:sneaky:

И нареден пат помалку англиски текстови, или ставај само линкови како што правам јас.

Дали англискиот јазик го зборуваат повеќе од 20% од населението во Македонија?Ако одговорот е ДА, тогаш прочитај го Законов за употреба на јазик што го зборуваат најмалку 20% од граѓаните во Република Македонија:

http://www.slvesnik.com.mk/Issues/DE07B4F6DDFBE948A0DFE2CFF240F02C.pdf

Има логика, која не можеш да ја видиш дури и да ти излезе пред очи.
Ако има, што не ја кажеш, туку тресеш глупости дека прашањето било "хабардов центар"?
Но, гледам дека продолжуваш со „подметачини“ за нешта кои не сум ги напишал, па дај потсети ме, кога напишав дека змијата била виновна за злото?...
Нели ти тврдеше дека причина за постоење на злото бил "падот" на Адам и Ева? Дека тие одпаднале затоа што змија ги наговорила да земат плод од дрво, плод од кој се здобиле со сознание за добро и зло?
Алал да ти е: а на децата ќе им кажеш дека „ОТО„ ма уопште не е сатанизам па и нив ќе ги навлечеш на тоа зло, така?...:sneaky:
Немаш поим каков комплимент е некој да биде прогласен за зло од твоја страна. Штом човековите права за тебе се зло, задоволство ми е да ги учам своите деца на такво "зло".

Како прво, да прочиташе што пишувам до крај, ќе знаеше дека не треба во иднина да споделуваш цели реферати на англиски, туку линкови да ставаш.
Секој различно ги разбира работите кога ќе ги прочита. Затоа раскажувај што ти разбираш, не да читам Талмуд...

Второ, јас спорам дека законот на евреите нема ништо со верувањето на првите христијански секти кои сами запнаа да си го толкуваат еврејскиот закон. Вие измислувате сказни и паралели како ви одговара, дури и од апокрифни книги ќе земете само да успеете да докажете како еврејските пророци токму за Исус зборуваа...

Тоа што ти сакаш како многу други христијани да си најдете врска што евреите ете биле неспособни да ги увудат или пак не сакале намерно да ги видат, или ајде да бидеме отворени: ги сметате евреите за зло бидејќи намерно и пред Исус ги убивале своите кои кои имале визии токму за Исус!
Така?
Сакаш да ми кажеш дека твоите „свети отци“, ете и тебе ќе те додадеме кон листата на вероодстапници од јудаизмот - подобро го разбирате Мојсиевиот закон од хебреите?
Тоа ми кажуваш?

Затоа реков: христијански тетеравења за тоа дека во законот на Мојсеј се збори за Исус е претерано веќе и подмолно.
Доста е... старо-еонските игри за превласт врз Земјата се излишни. Одиме на друго место веќе ...

П.С. Не е за англискиот проблем, туку преголем текст што го знаеме, може линк до него и да наведеш што да се чита и зошто!
Не вака, ќе поставиме текст од 5 параграфи па тој нека коментира! ;)

Последно уредено:
Се зло: за тоа да го опишам, треба отворање нова засебна тема на форумов.

Патем, секој здраворазумен може да увиди дека тој лично нема никаква корист од тие „човекови права„ затоа што не ни може да ги оствари.

„Човековите права„ најмногу им одговараат на најзабеганите во гревот, затоа што „легалниот„ грев е “правилен„ и не е предмет на судски процедури и за таквиот грев, судскиот систем нема казни...:sneaky:
Форум не ти врши работа, најди начин да зборуваш за ова на помасовен медиум.

Ако има, што не ја кажеш, туку тресеш глупости дека прашањето било "хабардов центар"?

Бледо, бледо: потруди се троа појќе...[DOUBLEPOST=1462966289][/DOUBLEPOST]
Нели ти тврдеше дека причина за постоење на злото бил "падот" на Адам и Ева? Дека тие одпаднале затоа што змија ги наговорила да земат плод од дрво, плод од кој се здобиле со сознание за добро и зло?

Да, и се‘ уште тоа го тврдам.
Глумиш наивност околу настанот, иако Писмото е лесно достапно?[DOUBLEPOST=1462966338][/DOUBLEPOST]
Немаш поим каков комплимент е некој да биде прогласен за зло од твоја страна. Штом човековите права за тебе се зло, задоволство ми е да ги учам своите деца на такво "зло".

...и последиците од учењето на тоа зло, разбира се.[DOUBLEPOST=1462966415][/DOUBLEPOST]
Форум не ти врши работа, најди начин да зборуваш за ова на помасовен медиум.

И „Кајгана„ е доволно масовен.
Шо, сакаш да ме тужиш и да ми наплатиш?...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom