И јас имама први места на наптревари по историја немај гајле, не сум историски неписмен. Ти зборуваш за периодот по АСНОМ, од 46 натаму, кога просрпските комунисти ја преземаа власта, тоа јас не го спорам, но самиот чин на АСНОМ, АВНОЈ е столбот на државноста, од каде и денес ја имаме оваа република, ни Ченто, ни Шатев не биле против тоа, разликите натсануваат подоцна. Самиот си напишал „режимот кој настанал по АСНОМ“, но самиот АСНОМ е најсветлиот македонски настан дотогаш, собир на патриоти и македонци, не на комунсти, таму имало и комунисти, левичари, стари вмровци и илинденци, како може по такво нешто да плукате, свести се малце.
Ако не беше АСНОМ, што се случеше со оваа територија знаеш ли, не гаите лажни илузии, немаше британците и американците да додјат и да не направат протекторат, се знаеше Черчил за што се грижеше, са целовитоста на грција, всушност он е најголема пречка за македонското обединување, кога ставил гаранција за границите на грција, па колку сакале македонски патриоти да тргнеле на Солун, освен колеж немало ништо друго да ги чека. Без АСНОМ ќе сме биле бугарска провинција, тоа го тврдам најодговорно имајќи предвид се што сум прочитал од тој истоирски период.
Мислиш не сакал Тито и Југославија излез на егејско море па намерно им рекле на македонците да не пробиват јужно.
А за пучот од 1946, тука кажав веќе, не спорам и се согласувам, најмакедонското, најпатриотското ткиво е одстрането за сметка на послушници, но и тие патриоти знаеа до каде може да се оди во таа геополитичка ситуација, последната шанса ни беше граѓанската војна во грција, и за жал не успеавме.