Pectus Excavatum - Вдлабнат граден кош

• Креатор на темата Креатор на темата naumdb
  • Време на започнување Време на започнување
Јас имам вроден pectus excavatum, имам 19 години и размислувам за операција... Сум читала многу и сум гледала клипови на интернет за нус процедурата но сите се направени во странство. Со оглед на тоа дека мојот е прилично голем (според моја проценка) и асимитричен би се одлучила на операција. Стварно би ми било од помош некој што веќе ја направил да го сподели искуството на форумов, посебно ако е женско :)

dali znae nekoj kolku cini operacijata ovde ?

JБГ обично се јавува кај лица нагло извишени, со послаба конституција кои немаат ниту доволна мускулна маса, ниту пак доволно масно ткиво ...
И јас бидејќи сум слаб по градба(стапче) малце ми се познава кога ќе се соблечам, како градната коска ми е нешто подоле од ребрата, ама не толку многу, овој на сликата е претеризам !
Го имаат доста луѓе но проблемот е тоа што кај покрупни луѓе не се познава бидејќи тој дел е покриен со месо(било да се мускули или масно ткиво), но кај слаби луѓе кои немаат ниту мускули ниту пак масно ткиво се познава !
Чаре е само да набиете килажа(10-20 кг) и ќе се покрие сето тоа со месо, ама ЈБГ ако генетски/наследно сте предодредени да бидете како стапчиња тоа е невозможно без разлика дали ќе вежбате или не, без разлика дали ќе јадете обилно или просечно !

Се е до генот, па дури и карциномот единствено решение за ова како што сум учел до сеа е операција, операцијата е минимално инвазивна ,а се постигнуваат одлични резултати и корекција и до 100% , иначе операцијата е дџабе бо државна клиника на торакална , а у РЕМЕДИКА е 3000е , во Филип 2- 6.000е дупло сакаат да ќарат:icon_lol:

Ај некој ако направил ваква операција нека сподели искуство....:)

И јас го имам истиот проблем уште од раѓање.. На почетокот беше помалку изразено, но со текот на годините се повеќе.. Имам 23 години и сега е до таа мера што премногу се приметува дури понекогаш и преку облека. На почетокот беше само вдлабнатина, а во текот на пубертетот ми се појави и асиметрија на градите, односно едната е поголема од другата видливо. Само тие што го имаат овој проблем знаат колкав е пред се психичкиот проблем. Кога бев помлад се носев со тоа, но сега повеќе не одам на плажи и базени особено кога ќе приметиш како сите се загледуваат во тебе со чудење и зборуваат со шепотење, бидејќи невозможно е да не бидеш приметен. Сум се обидел со све апсолутно и нема корист. Уште операција ми преостанува. Најпрво мислев сум премногу слаб и ако се здебелам малку ќе го прикријам деформитетот. Почнав да одам во теретана и ја сменив скроз исхраната на природна основа со високо протеинска и пред се здрава храна за да не добијам масно ткиво. И да за 3 месеци од 54 кг се поправив на 68 кг. Продолжив со вежбање еве веќе 9 месеци непрекинато. Килажата ја задржав тука некаде (сега имам 70 кг ) Добив поголемо тело, поразвиени раце, грб, рамења, но градите сеуште се проблем. Навидум има некое подобрување но минимално. Колку што се развива едната града толку и другата со исто темпо, а асиметријата останува (едната поголема од другата). Исто и кај вдлабнатината речиси нема промена. Можеби сеуште сум на почеток и ќе ми треба повеќе труд. Незнам можеби за 2 до 3 години ќе биде подобро :confused:(y).. Ако имам живци. И така ништо не губам, ако ништо друго сега барем преку облека изгледам доста подобро и посекси :P Така да ако имате храброст правите операција, ако не барајте алтернативи како мене..

Последно уредено:
И јас го имам истиот проблем уште од раѓање.. На почетокот беше помалку изразено, но со текот на годините се повеќе.. Имам 23 години и сега е до таа мера што премногу се приметува дури понекогаш и преку облека. На почетокот беше само вдлабнатина, а во текот на пубертетот ми се појави и асиметрија на градите, односно едната е поголема од другата видливо. Само тие што го имаат овој проблем знаат колкав е пред се психичкиот проблем. Кога бев помлад се носев со тоа, но сега повеќе не одам на плажи и базени особено кога ќе приметиш како сите се загледуваат во тебе со чудење и зборуваат со шепотење, бидејќи невозможно е да не бидеш приметен. Сум се обидел со све апсолутно и нема корист. Уште операција ми преостанува. Најпрво мислев сум премногу слаб и ако се здебелам малку ќе го прикријам деформитетот. Почнав да одам во теретана и ја сменив скроз исхраната на природна основа со високо протеинска и пред се здрава храна за да не добијам масно ткиво. И да за 3 месеци од 54 кг се поправив на 68 кг. Продолжив со вежбање еве веќе 9 месеци непрекинато. Килажата ја задржав тука некаде (сега имам 70 кг ) Добив поголемо тело, поразвиени раце, грб, рамења, но градите сеуште се проблем. Навидум има некое подобрување но минимално. Колку што се развива едната града толку и другата со исто темпо, а асиметријата останува (едната поголема од другата). Исто и кај вдлабнатината речиси нема промена. Можеби сеуште сум на почеток и ќе ми треба повеќе труд. Незнам можеби за 2 до 3 години ќе биде подобро :confused:(y).. Ако имам живци. И така ништо не губам, ако ништо друго сега барем преку облека изгледам доста подобро и посекси :P Така да ако имате храброст правите операција, ако не барајте алтернативи како мене..

Ti izgleda imas poekstremna forma na vdlabnat graden kos, vikas si vezbal, si se popravil 15 kg, si stavil znaci muskulna masa na gradite, grbot, ramenjata i racete, a sepak seuste ti se poznava vdlabnatata gradna koska. Obicno so zgolemuvanjeto na masata i so zgolemuvanjeto na muskulaturata treba vakvite telesni vdlabnatini dokolku se od pomal ili prosecen obem da se pokrijat odnosno potpolnat celosno !
I jas imam vdlabnat graden kos, onaka prosecno ne do tolku ekstrema da e ama bajagi sum slab osobeno vo gorniot del od teloto, takva mi e konstitucijata, nozete mi se pomuskulesti, no gradite, ramenjata i racete mi se uzas, dokolku bi imal poveke meso na ovie regii sigurno ne bi mi se primetuvalo bas nisto, nikakva vdlabnatinka, ama jbg genetika, nekoi se borat so visokot na kilogrami, a nekoi sosema obratno !

Igorj dali kje mozes da pratis slika da vidam kako izgleda i dali vredi da prodolzam so teretana ili da razmisluvam za operacija.. Vo posledno vreme mi izgleda kako da se vloshuva a tvoja vozrast sum otprilika..

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom