Коефициент на интелигенција IQ

D

Daedalus

Гостин
Зошто збориш во минато време за Љакис? :D
Па не сме го виделе у парк 100 години. Ваљда му нашле соба у Младост или таа другата варијанта со јамката. Последен пут кога го приметив, го маваше позади сепариња и пипкаше жени али више ептен почна да му се влошува состојбата тој период и паранојата почна да го јебе повише од вообичаеното. Не беше тоа стандардното, „не ме глеј у гз“ ко порано.

Член од
28 декември 2011
Мислења
4.371
Поени од реакции
6.209
Имаше еден лик Љакис којшто памтеше све. Буквално све, ко савантине што можат да го повикаат било кој дел од нивниот живот од мемориски банки. Али Љакис беше ментално ретардиран и не конташе многу.
Што ако он имал 200 + IQ само што никој не се умарал со тоа?
Дедалус зошто збориш за мене? Не збори за мене. Не сум геј.

Shahbaz

Транс Шиптaр
Член од
15 октомври 2013
Мислења
535
Поени од реакции
1.105
Znaci ne,ne i ne. Merilo za uspeh, za pamet i taka nataka variraat so starost. Prvo se ocenkite i toa onie na tromesecie. Posle e prosekot na fakultet. Posle e impak faktorot. Posle kolku sprata ti e kukjata. A najnakraj kolkava penzija zemas.
Najnakraj e kakov nadgroben spomenik imas I kolkumina se pijancat okolu istiot za duhovden

Член од
19 март 2011
Мислења
12.881
Поени од реакции
14.319
Повеќето кои употребуваат англицизми, не го праат тоа за да се напраат паметни. Некои можда, али повеќето уптотребуваат англицизми пошто живееме у време кога иаме нет и одредени поими ни доаѓа да ги кажеме на англиски повише него на маќедонски. Исто е и со скопски жаргони, србизми и дијалекти. „Говорете маќедонски“ синдромот, го имаат најчесто фаци кои не се фокусираат на суштинскиот аспект од дебатата и сакаат да јадат гомна колку за да јадат гомна. Ќе употребам какви сакам зборови, све дур се разберам со соговорникот за тоа што сум сакал да го кажам, уопште не е релевантно тоа дали сум рекол „патерн“или „образец“ посебно не на форум кајшто зборувањето на литературен маќедонски уопште не игра никаква улога. Истово се дешава и со фаци кои ти јадат гомна за речникот и терминологијата што ја користиш. „Зошто употребуеш вакви или онакви зборчиња, а не го кажеш тоа просто“, муабети. „Зборуеш така за да се праиш паметен!“
Не, зборуем така пошто така ми е поубаво на курот да го кажам. Нема потреба од тоа некој да се правда за тоа како збори или да си го ограничува речникот за некој друг да не каже „дека се праи паметен“.

И несомнено, ако сред муабет, некој почне да го поти со формата на муабетот, а не суштината, или нема аргументи или е дојден да јаде лајна.
Во двата случаја, таков лик се игнорира.
Се сложувам за горниот дел пошто и јас често употребувам англицизми ама болдираниов дел некако ми боде очи.
Вака за по форуми или пак во живо каде што се дискутираат некои теми коишто се општо прифатени како ''интелектуални'' немам ништо против од употребување на покомплексна терминологија и елоквентно изразувњае.
Ама пер да седиме на пиво у парк и да се расфрлаш со зборови што 90% од присутните не ги разбираат не е ништо повеќе од обично куропецање. Ме вади од такт кога некој со сила се прави образован, начитан и си го билда ситното его со тоа што некој нема да го разбере што кажал само колку да се покаже како супериорен. Никој не ти брани да си го ограничуваш речникот, ама имај во предвид дека никој нејќе паметњаковци, посебно ако си ваков:

Член од
28 декември 2011
Мислења
4.371
Поени од реакции
6.209
Се сложувам за горниот дел пошто и јас често употребувам англицизми ама болдираниов дел некако ми боде очи.
Вака за по форуми или пак во живо каде што се дискутираат некои теми коишто се општо прифатени како ''интелектуални'' немам ништо против од употребување на покомплексна терминологија и елоквентно изразувњае.
Ама пер да седиме на пиво у парк и да се расфрлаш со зборови што 90% од присутните не ги разбираат не е ништо повеќе од обично куропецање. Ме вади од такт кога некој со сила се прави образован, начитан и си го билда ситното его со тоа што некој нема да го разбере што кажал само колку да се покаже како супериорен. Никој не ти брани да си го ограничуваш речникот, ама имај во предвид дека никој нејќе паметњаковци, посебно ако си ваков:
У принцип се познава коа некој се курчи а коа некој искористил англицизам пошто у 99% од времето самиот збор го среќава на англиски и едноставно не може да се сети на македонскиот збор. Нема везе со куропецање.

Член од
19 март 2011
Мислења
12.881
Поени од реакции
14.319
У принцип се познава коа некој се курчи а коа некој искористил англицизам пошто у 99% од времето самиот збор го среќава на англиски и едноставно не може да се сети на македонскиот збор. Нема везе со куропецање.
Лошо си ме разбрал, англицизмите ги оправдувам и сум се нашол и јас во таква ситуацијата многу пати каде што не ми текнувал зборот на македонски. Плус и вака секојдневно уз комуникација знам да ги употребам.
Прочитај го болдираниот дел што му го цитирав, на тоа алудирав.

D

Daedalus

Гостин
@Spiegel
Али ова е проблемот. Не е тоа праење образован со сила, билдање на его или потреба да кажеш збор со цел никој да не го разбере. Не на секој, намерата кога употребува такви зборови, му е никој да не го разбере или да се курчи. На мене лично на пример, ми се дешава да кажам по некој таков збор у моментот пошто така ми доаѓа.
На пример: „ти априорно веруваш дека ова е точно“ наместо „ти прво си почнал да веруеш дека ова е точно пред да“. И сеа поентата е дека „априрорно“ не е попаметно зборче од изразот „ти првенствено веруваш дека ова е точно,“не постои апсолутен критериум за тоа кој збор е попаметен од друг, ама постои семантичко правило за тоа кој збор повише одговара у реченицата.
Така што пак се сведуе на истиот муабет. Ако зборам така пошто така ми доаѓа да го кажам, не е исто ко да форсирам намерно некој речник за да се курчам. Нормално е дека колку побогат речник имаш, толку повеќе ќе користиш различни зборови кои ти доаѓаат природно ко соодветни у ситуацијата. И пошто има различни зборови кои се соодветни во дадениот муабет, имаш поголем избор од зборови кои можеш да ги употребиш за да доловиш поента. На пример „контемплирање“ е едно, „сфаќање“ е друго. И ако у ситуацијата, контемплирање подобро ја доловува поентата, подобро тоа да го искористиш отколку сфаќање. Поради тоа што јазикот е средство за комуникација, побогат речник покажува поголема шанса подобро да го кажеш тоа што треба. Наравно, ако некој не го знае зборот или слично, ќе му го објасниш со други зборови ако не ти е намерата да се курчиш.
Тоа не значи дека нема луѓе кои форсираат со таков муабет за да се курчат или да билдаат его, само значи дека не секој којшто употребуе таков речник, сака да се курчи.
И се приметуе кога некој форсира со таков речник, а кога на некој му иде така да го каже според контекстот на муабетот што го праите и дали тоа што го праи, му иде флуентно и спонтано или го форсира.

Член од
28 декември 2011
Мислења
4.371
Поени од реакции
6.209
Лошо си ме разбрал, англицизмите ги оправдувам и сум се нашол и јас во таква ситуацијата многу пати каде што не ми текнувал зборот на македонски. Плус и вака секојдневно уз комуникација знам да ги употребам.
Прочитај го болдираниот дел што му го цитирав, на тоа алудирав.
Те разбрав, муабетот е дека све зависи од личноста. Некој и на пиво сака да ги праи тие муабети, некој нејќе. Прво анализираш па после гледаш како ќе се поставиш. Ако си заглавил вечерта со багра шо једино чита билтен ондак нормално дека нема да форсираш таков говор, освен ако не ти е целта да се искурназиш и затоа реков дека се познаваат таквите.

Член од
19 март 2011
Мислења
12.881
Поени од реакции
14.319
@Daedalus @Идиот на Социјализмот

Добро можда малку генерализирав, најверојатно дека од лично искуство повеќето што сум ги запознал ми оставиле впечаток на серковци.
Немам ништо против таквиот начин на изразување, впрочем доста голем број на луѓе треба да си го збогатат речникот, посебно јавните личности. Да не се вртиме во круг на иста бранова должина сме. Long story short, нема потреба од користење покомплексна терминологија пред кооперација, се зависи од ситуацијата.

Иначе во врска со тоа да му објасниш на некого нешто, не секогаш игра улога побогатиот речник. Пример на факс, седам на математика и професоров цел час збори го тупи, објаснува, решава задачи, употребува изрази што не се познати на поголемиот дел и на крајот од предавањето никој ништо не сфатил. Одам на вежби кај асистентот и ни вика, вака и вака, ова е така пошто тука имаш таква функција тука имаш таква, на наједноставен начин ти кажува и сите го разбираме. 2+2=4 и крај.
Ова намерно го споменав дека темава е во врска со интелегенција.

If you can't explain it to a six year old, you don't understand it yourself.

Phoenixx

The Last Pharaoh
Член од
9 ноември 2015
Мислења
788
Поени од реакции
956
Apsolutno se slagam so Spiegel. Sekako deka dobro zvuci elokventno izrazuvanje so bogat recnik no da bide svedeno na minumum (objasnuvanjeto), mnogu poproduktivno e koga na eden cel referat poentata kje mu ja svedes vo tri recenici, mnogu pojasno i pokoncizno e, ne deka poinaku nekoj nema da go sfati kazanoto ali zosto komplicirano koga moze ednostavno, mnogu e poproduktivno. (kompleksnosta sama po sebe e relativna, u odredeni slucai da, podrazbira intelektualnost ama u ovoj slucaj samo potenje i nisto drugo) ne ja sfakjam poentata, dolovi ja sustinata najednostavno sto mozes, vaka deluva kako da imas za cel da dokazes kolku bogat vokabular imas, mada ne mora da znaci, koj kako saka kje se izrazuva, ali takov vpecatok se dobiva.
Simplicity is the main idea. U slucajov. (I u mn drugi slucaevi ali dr tema e toa)

Phoenixx

The Last Pharaoh
Член од
9 ноември 2015
Мислења
788
Поени од реакции
956

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.681
Поени од реакции
34.172
I Einstein se soglasuva so tebe.
,,if you can't explain it simply you don't understand it well enough."

,,any fool can make things bigger and more complex...it takes a touch of a genious and a lot of courage to move in the opposite direction".
Tocno. Simplificiranje na stvarite in general, ne samo vo slozenosta na recenicite.
Ako ja tebe ne mozam da ti objasnam prosto kvantna fizika, ja sum kriv poso mene dzabe mi se site trudovi I znaenja koga ne ja razbiram dovolno ocigledno.
Oti neli, ne mozam tebe da ti go objasnam. If you can't explain it to a six year old, you don't understand it yourself. Ti mozebi si 6 ili borderline nepresmetliva licnost sto ne moze da procesira slozena recenica so nekolku sinonimi sto poubavo ja objasnuvaat. Ama jas sum kriv oti ne mozam prosto da ti go objasnam. Koj e vinovnikot, with a touch of genious, sto ti objasni prosto kako da se registriras?

Kajgana Shop

На врв Bottom