Mustang е од турски режисер, турски актери, снимен во Турција, на турски јазик, па филмот е француски и како таков беше номиниран за Оскар - претставник за Франција, а не на Турција. Just saying.
А за Иво Трајков:
Прегледај го приврзокот 142184
Прегледај го приврзокот 142185
^^што има македонско овде?
Прегледај го приврзокот 142186
Прегледај го приврзокот 142187
^^ и овде?
Прегледај го приврзокот 142188
Прегледај го приврзокот 142189
^^ 2 од 5 се поголемиот дел од актерската екипа?
Прегледај го приврзокот 142190
Прегледај го приврзокот 142191
^^ a овде што има македонско?
Прегледај го приврзокот 142192 Прегледај го приврзокот 142193
^^ и за крај Созрецание! Филм на чешки јазик, снимен во Чешка, со ИСКЛУЧИВО чешки актери (а не поголемиот дел Македонци
), a македонски претставник за Оскар, и плус за овие погоре не, ама за овој сите велат дека е македонски.
Пак just saying.
[DOUBLEPOST=1458915769][/DOUBLEPOST]
А за ова - јас не велам дека ако некој филм е сниман во Македонија треба да е македонски, или ако има македонски актери, режисер, или што ти јас знам што (ова ти велиш). Парите се важните! Парите го вртат светот, парите го прават филмот. Ако сум си платил нешто, мое си е, па макар да е и со Абориџини кои зборуваат на Урду и снимен на локации во Финска, од Бразилец режисер.
Франција дала пари за Мустанг - француски си е, Канада дала пари за Me and My Moulton - канадски е, Македонија дала пари за Созрецание (ама и Чешка дала), но сепак ете филмот ја претставуваше Македонија, може поголем дел од парите бил наш, who knows? Македонија дала пари и за Дубровски, Буре барут, Мојот татко, тој со ручекот, Судбината како стаорец... - и тоа се македонски филмови, колку и да не е тоа според твојот или мојот принцип. Се друго е неважно. Само парите.
И не, другите филмови на Трајков, освен Големата вода и заедничкиот Созрецание, не се македонски и немаше да бидат дури и ако Ѓорѓи Колозов станеше од гроб и глумеше во некој од нив.