Мигрантите низ Македонија

Член од
17 август 2011
Мислења
10.395
Поени од реакции
18.548
^^
Тоа дали познавам некој „џандар“, или не, тоа е надвор од поентата.
Приватно дали се светци или сеедно какви, тоа е тотално сеедно. Затоа што овде не зборуваме каков е тој џандар додека седи со тебе во кафана - овде зборуваме за тоа работата што тој џандар ја врши за да ти го заштити газето. За да можеш ти вечер да излезеш во провод, тие треба да стојат на браникот.
Зошто некој мора да стои на браникот, а тоа очигледно не си ти.

Затоа ќе ме извиниш, ама за мене овие на фотографијата долу, тие се хероите. Не таквите како тебе @Dimitar171 што демек се потресуваат ако некој неранимајко добил ќотек затоа што фрлал со камења по нашите бранители.

Ти велам, треба да ве пратат барем една недела да седите на должност со нив. После критикувајте ги, тогаш може и ќе ве послуша некој:
Он може стои на браникот за да излезам у провод,ама ние останатите работиме за да може он да добие плата и да си го смести газето во кафана.
За мојата работа никој не се пријавува,а за неговата по 20 души се пријавуваа на секој конкурс и се тегнеа и со врски и со книшки. Мало морген дека ќе глеам кон нив со восхит.

Чисто окулу муабетов,иначе нека ги стрелаат мигрантине ако сакаат.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.602
Поени од реакции
35.433
Дап, полицијата и армијата се платени преку даноците и таксите земени од нас останатите. Тоа дека има интерес за нивната работа, е друг момент. Тоа е резултат на безработицата, релативно добрите плати, и релативно ниските стручни побарувања (не мора факултет да имаш завршено, и слично).

Тоа што е важно во муабетов е дека ти не мораш самиот да идеш со оружје да си ја браниш безбедноста. Не мораш да седиш со штит во рака под дожд од камења, и што се не друго. Тоа е тоа за што треба да ги почитуваме. Примети дека почитување не е воопшто исто што и восхитување, никој не рече дека мораш да им се восхитуваш - @Dimitar171 доволно е само задржиш должна почит кон тие што си ризикуваат животот, за ти да не мораш да го правиш тоа а сепак да останеш безбеден и ти и твоите.

Klinton

wanna BOMB?
Член од
11 април 2010
Мислења
2.890
Поени од реакции
4.601
Дап, полицијата и армијата се платени преку даноците и таксите земени од нас останатите. Тоа дека има интерес за нивната работа, е друг момент. Тоа е резултат на безработицата, релативно добрите плати, и релативно ниските стручни побарувања (не мора факултет да имаш завршено, и слично).

Тоа што е важно во муабетов е дека ти не мораш самиот да идеш со оружје да си ја браниш безбедноста. Не мораш да седиш со штит во рака под дожд од камења, и што се не друго. Тоа е тоа за што треба да ги почитуваме. Примети дека почитување не е воопшто исто што и восхитување, никој не рече дека мораш да им се восхитуваш - @Dimitar171 доволно е само задржиш должна почит кон тие што си ризикуваат животот, за ти да не мораш да го правиш тоа а сепак да останеш безбеден и ти и твоите.
Ти благодарам, многу убаво напишано. Само да потсетам, полицајци и војници исто така плаќаат данок, придонеси, здравствено, пензиско, зелен картон, регистрации, ддв и тн...

Член од
21 ноември 2012
Мислења
1.174
Поени од реакции
744
Todor Petrov
СВЕТСКИ МАКЕДОНСКИ КОНГРЕС

ГЕРМАНСКИТЕ ФОНДОВИ ЗА БЕГАЛСКАТА КРИЗА ИСПОРАЧАНИ НА ИСЛАМИСТИЧКИ ОРГАНИЗАЦИИ ВО МАКЕДОНИЈА?!

12 март 2016 година, Берлин, СР Германија - Светскиот Македонски Конгрес (СМК) смета дека германската влада е должна да одговори на барањата на претседателот на Република Македонија: Кому, кога и колку се доделени и за која намена се потрошени 52 милиони евра за бегалската криза во Македонија, со цел елиминација на манипулациите пред македонската и европската јавност.

СМК верува дека 664 милиони евра за периодот од 2014 до 2020 година, се дел од Европските ИПА фондови наменети за спроведување на европските реформи, но тие воопшто не се средства за справување со бегалската и мигрантската криза и за дополнителните трошоци на институциите на власта во Македонија за таа намена.

СМК потсетува, дека сите држави кои се инволвирани во бегалската и мигрантската криза и се справуваат со неа, добија посебна финансиска помош од Европската Унија (ЕУ), освен Македонија, која досега самата потроши 25 милиони евра сопствени буџетски средства.

СМК изразува разочарување од индолентната политика на ЕУ и на СР Германија со одбивањето на Македонија во пристапот до дата-базите на ЕУ, Шенген зоната и ЕУРОДАК, со образложение бриселски бирократски ограничувања, што ја нарушува безбедноста на земјата, регионот и Европа во целина, поради инволвирање на џихадисти и ИСИС терористи преку балканската бегалска рута до крајните европски дестинации.

СМК алармира на можноста, дека германските 52 милиони евра се доделени на исламистички организации во Македонија формирани од арапски ментори и фондови, и од основачи приврзаници на терористички организации на Блискиот Исток. Покрај изградба на џамии и медреси, нивната задача во прифатните кампови на бегалците муслимани во Македонија била да им нудат исламистичка литература, предавања од оџи на арапски јазик, индоктринација да не прифаќаат конвертирање во христијани, финансиска помош и гостопримство во Македонија како исламска држава, без никакво легитимирање на лицата кои во нивно име комуницирале со бегалците. Од друга страна, христијанските цркви кои им помагале на бегалците христијани во бегалските кампови во Македонија биле избркани.

СМК со индигнација ја отфрла можноста Германија преку исламистички организации во Македонија да создава услови бегалците и мигрантите од Африка, Азија и Блискиот Исток да остануваат во Македонија, или симулации за војна како алиби за затворање на балканската бегалска и мигрантска рута.

СМК бара детална истрага од надлежните органи и мерки против сите инволвирани во евентуална проневера на странска хуманитарна помош, до забрана на дејност и заплена на средствата со коишто е постапено во спротивност со Закон и на намената за којашто се доделени.

СМК и натаму бара итно и безусловно затворање на македонско-грчката граница за транзит и азил на бегалци и мигранти од Африка, Азија и Блискиот Исток во Македонија од Грција и очекува нивна дислокација во останатите членки на ЕУ со авиони и бродови директно од територијата на Грција. Македонија затворањето на границата со Грција не треба да го прави заради спас на ЕУ, туку заради спас на животите и имотите на своите граѓани, и за мирот и безбедноста во државата и регионот! Особено поради фактот дека кризниот менаџмент на ЕУ не функционира, договорот на ЕУ со Турција е тешко остварлив поради барањето за укинување на визите, а само меѓу Судан и Египет чекаат дополнителни 20 милиони мигранти, кои сакаат да дојдат во Европа.

СМК и натаму смета дека Вооружените сили на Македонија треба да ги одбранат територијалниот интегритет и суверенитетот на државата Македонија со сите дозволиви средства против агресија и насилства од територијата на земја членка на ЕУ - Грција!

Del Boy

You plonker!
Член од
28 септември 2012
Мислења
12.447
Поени од реакции
39.075
Се издавиле тројца утрово во Сува река кај Гевгелија. Пожарникарите спасиле над 20тина мигранти.

karan

бивш поет, плукач, вљубеник во слободата
Член од
31 мај 2006
Мислења
3.595
Поени од реакции
2.720
Се издавиле тројца утрово во Сува река кај Гевгелија. Пожарникарите спасиле над 20тина мигранти.
Сега на вести кажаа дека толпа од неколку илјади мигранти на сила преминале преку граничната линија и влегле во селото Моин.

1915743_984920281557406_4789535621147020624_n.jpg

10338242_1038862749508470_2317219104341909894_n.jpg

Каков е сега планот?

Боце??!
Хорхе??!
Вака ли ќе ја одбраниме Македонија?

Последно уредено:
Член од
16 април 2010
Мислења
2.558
Поени од реакции
1.503
јас не вреѓам, онака поставувам прашање шо изрод си ти?
Јас не сум ниту силен ниту опасен, ниту на некого му се заканувам. Многу милост и љубов покажавте за животни што ја малтретираат нашата полиција и војска. Можеби сси навикнат да си правиш муабети со деца ама овој пат правиш муабет со професионален војник. Вообичаено луѓето ги величат Бог и војниците само по потреба. Јас лично не барам да ја величиш армијата, далеку од тоа, ама да плукаш по луѓето што ти ја чуваат безбедноста е во најмала рака идиотски.
Незнам како се некои невини страдате од полиција, еве јас никој пат не сум ги предизвикал, па секој пат биле фини со мене. Навивач сум за Бореци генерално сите спортски екипи од Велес и околијата ама пендрек немам изедено.
Запамти во таа твоја глава ако имаш способност за тоа дека додека ти си куцкаш на тастатура дома некој спие на полско креветче кое е полуискинато, носи иста униформа секој ден без разлика колку тревоги имал, јаде само конзервирана храна и има ограничена количина на флаширана вода за пиење. Туширањето е привилегија, ретките моменти на пауза и релаксација се јак луксуз кој е уништен од некој текст прочитан на форум од фаци како тебе.
Тоа ни е нас и на полицајците работа, ние не кукаме поради тоа, ама пред да нападнеш некого размисли си кој си и од каде доаѓаш, кои се твоите аргументи и зошто си ти заслужен и си земаш право да ги критикуваш? Што денес направи ти за твојата држава? Како ти денес допринесе за тешката ситуација во државава?
еве ЈФК те поздрави

Јас прашувам во која канализација си ти роден, бидејќи ти ме праша дали сум изрод.
Ако си писмен прочитај позади во моите постови какви се моите ставови за мигрантите, Ме заболе мене дали правам муабет со војник или со дете, со дете се знае дека вреѓа и провоцира, ама изгледа и ти си дете сеуште во паметот, штом почнуваш со такви муабети.
И немој да ми продаваш на мене приказни, бидејќи ниту ме знаеш каде сум ангажиран и што работам, во ред?
И јас на работа сум на ова врнежливо време во кал до коленици, мокар, изморен, рацете крвави и надуени од работа, гладен, неспиен со часови благодарение на клупите, па не јадам г**на како тебе. За мојата глава ич да не те интересира, средувај си ги бубачките ти во твојата. И ако не сакаш некој како мене да ти расипува паузата имаш опција block и нема да ми ги гледаш постовите. А за тоа колку имам јас придонесено, придонесувам и ќе придонесувам во иднина и што имам направено, моментално што правам за државата, и во кој смисол, не е тема на разговор на темава.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.602
Поени од реакции
35.433
Mора ограда преку целата граница да се направи, и патроли постојано да патролираат.
(еве на пример може да се регрутираат неколкумина од „хуманистите“ на форумов)

karan

Член од
31 мај 2006
Мислења
3.595
Поени од реакции
2.720
Mора ограда преку целата граница да се направи, и патроли постојано да патролираат.
Јас прашувам друго.
Боцето 3 месеци по телевизии труби дека во Македонија нема да има мигрантски кампови (дека бегалците тука ќе се задржуваат не повеќе од 72 часа) и дека имаме план во случај на кризна состојба на границата.

Каков е планот на Боцето и на Хорхе?

Член од
31 јануари 2014
Мислења
5.169
Поени од реакции
2.272
Се случи прво пробивање на границата и веднаш теории за кампови. Според договорот Грција е должна да ги прими назад бегалците. Пред 3 саати ја пробија линијата и сега кај е Иванов кај е Боцевски :)

karan

Член од
31 мај 2006
Мислења
3.595
Поени од реакции
2.720
Се случи прво пробивање на границата и веднаш теории за кампови. Според договорот Грција е должна да ги прими назад бегалците. Пред 3 саати ја пробија линијата и сега кај е Иванов кај е Боцевски :)
А кој е одговорен?
Кој лаже веќе половина година дека "имал план"..
Изгледа планот бил толку таен бидејќи не ни постои.
Многу ме интересира како ќе вратат 10 000 луѓе и што ќе прават со 1500 на српската граница.

Јас чекам на реализација на планот на Боце & Хорхе.

Член од
8 мај 2013
Мислења
11.900
Поени од реакции
36.954
Нема логика хуманистите да ја чуваат границата кога они сакаат да ги пуштат.

Треба тие што се противниците да одат да ги чуваат границите.
Шо чекате, ајде по еден кишобран една јакна и трк доле на бедемот на Европа!

Член од
16 април 2010
Мислења
2.558
Поени од реакции
1.503
Бачка, ама ти си тој што ги критикуваш граничарите. Не гледам многу од другиве овде да имаат замерка за методите со кои граничарите сите нас ни осигуруваат безбедност од инвазијата на имигранти.
Практично, штом ти ги критикуваш - ти би требало да идеш да им покажеш на граничарите како „правилно“ да си ја работат работа. ;)[DOUBLEPOST=1457903439][/DOUBLEPOST]
Toчно, Ти не можеш да ги замениш војниците и полицајците - во тоа и беше поентата!
Ти си на удобно, топло место. Вечер може да излезеш до град. Може и ќе ебнеш нешто, а ако не, ако ништо друго барем ќе испиеш по некоја пијачка со друштвото и добро ќе се проведеш.

Но во исто време додека ти си го тераш кеифот, има некој дежурен на границите. Некој што ти го чува газето. Затоа што ТИ НЕ СИ ВОЈНИК, НИТУ ПОЛИЦАЕАЦ.
Затоа мора да има некој граничар да те чува. Некој што ќе стои исправено на браникот на државата, додека баграта го мава со карпи и камења.
Затоа што ти не можеш ни себе да се да се одбраниш, не па некој друг.

Сети се на тоа. Сети се на тоа кога следен пат ќе добиеш желба да го плукаш и пцуеш за „бруталност“ некој, кој по службена должност си го ризикува животот за Ти да можеш вечер безбедно да искочиш во провод и нели можеби и да ебнеш нешто (или па тебе да те онадат, ако тоа ти е филмот - сеедно).

Ебаго, ако чуварите на твојата безбедност малку ги „свиткале“ правилата за подобро да си ја извршат работата, и подобро да те заштитат и тебе - па тоа не е само во нивна корист. Тоа е и во твоја корист.

Затоа ти велам, пријави се Ти за граничар - па иди Ти „хумано“ брани ја државата. Тогаш ќе можам да ти кажам: „Друже Holy Temple, можеби понекогаш си глуп - ама Ти баче си заслужил да те толерираме кога си глуп“.

Иако искрено, се си мислам дека после неколу дена на граница нема толку да кажуваш приказни за некави измислени права на тие што ќе те маваат со карпи и камења.
Нејсе. Еве во продолжение еден соодветен извадок, од еден филм што нема да згрешиш ако го погледаш цел:
Ти и оној што се конфротира со мене не ми ги читате постовите поназад, какво се мислење имам, и во темата за мултикултуризам и слични. Втора работа, јас никаде не спомнав граничари туку ги спомнав ЕБР, ако за тебе граничари и ЕБР е исто, твоја работа. А решение за чување на границата имам дадено предлог, со формирање на невооружена народна милиција: Eве за да не се мачиш да го бараш еве го мојот предлог што го пишав поназад (страна 345, мојот пост во целост). Еве ти и оној што ми продава приказни Klinton што мислам. Го прекопирам во целост текстот.

"Јас кога гледам од аспект врз база на национална кауза, мило би ми било што Атињаните ќе си имаат големи проблеми и судири со нив, посебно во Атина и во населените делови во Солун каде живеат такви како оној сонародникот на .Realen кој јадеше г***a за Македонија. Би сакал Атина која гори од анархистите да биде во рушевини од мигрантите. Истото им го посакувам, и тоа 100кратно повеќе да им се случи и на сите тие кои тоа и го посакуваат на Македонија.

Но кога гледаме подалеку, и да не бидеме со кратковидност како што кажав во текстот погоре, од национална кауза од база на безбедносен аспект и национален интересен, на нас не ни одговара територијата од Атина до Пелопонез и покраината под контрола на Атина, Македонија со главен град Солун, да стане резерват за мигрантите бидејќи, Грција е во голема финансиска криза и поради тоа ќе неможе вечно да ја контролира миграцијата на нивна територија бидејќи оваа година се најавуваат 3 милиони мигранти за влез во Европа. Сето тоа би се прелело и кон Албанија и кон Бугарија, а првично кон Македонија. Затоа железен ѕид треба да се подигне и на грчко турската граница, и да се засилат контролите на крајбрежната стража со тимови од останатите држави.

Инаку имам неколку интересни предлози кои се жал само илузија, ама би сакал да ги споделам

Прво за да се ослободи дел од товарот на АРМ, да се исплатат и изедначат заостанатите дневници на војниците ангажирани на граница со тие на полицајците. И да им се зголемат платите и подобрат условите како за тие во касарните така и за тие на границите.Буџетот на МО, да се измени така што парите кои непотребно се трошат за непотребни глупости, дел од тие да се префрлат за купување разновидна опрема која им е неопходна за непречена работа таму бидејќи како што знам им е неопходна.

Второ, да се формира единица под команда на АРМ како еден вид на невооружена граѓанска Милиција, опремена со цивилни теренски возила но инсталирани ноќни термални камери и составена од демобилизирани луѓе кои имаат служено воен рок, каде што би биле поделени во чети во кои би имало по четири професионални војници вклучувајќи во тие со чин кои би им пренесувал наредби, додека милицијата која ја водат заедно со нив ќе патролираат долж границата и би служеле како еден вид на испомош и покривање на граничната линија, а војниците кои ги придружуваат обавезно би биле вооружени со формациско оружје. Голем број на луѓе од кои би се формирала оваа граѓанска милиција би била составена од млади кои се без работа, а кои од Агенцијата за Вработување се водат како активни баратели на работа и кои се евидентирани дека служеле воен рок, и се изврши обавезна проверка од МВР и АРМ, за неосудуваност и останати криминални активности, каде од нив би се формирала таа милиција, со што за нив би било обезбедено сместување, храна и договор на дело кој би се потпишувал секој месец од секој од нив ако сака да продолжи со тој ангажман и би се давало на секој од нив од 20 до 25 000 ден. основна плата како што моментално е функционирањето и моделот со волонтерите односно членовите од Црвен Крст ангажирани на Табановце и Гевгелија. Финансиски средства за сево ова треба да се побара од ЕУ. Со ова би се ослободил дел од товарот на капацитетите на АРМ и МВР."

Точно неможам да ги заменам војниците и полицајците бидејќи работам друго на граница. Еве ти како спремен и силен што не идеш, ти да земеш активности во тој поглед, што филозофираш овде на форумов. Да се направи ова што го имам напишано горе на страна 345, ќе ја напуштам моменталната работа, и ќе се приклучам во таа милиција.
Него лесно е да се збори и сили од дома од тастатура како тебе. За глупавоста друга тема, тоа дали сум јас или ТИ СИ ГЛУП, се гледа кога немаш аргументи и почнуваш одма да вреѓаш. А на граница сум јас неколку недели, и ја знам каква е ситуацијата, и затоа не се прави паметен кога не знаеш што се случува. Еве да те прашам, бидејќи викаш јас сум глуп, а ти "МНОГУ ПАМЕТЕН", и ја пратиш ситуацијата (од дома легнат во кревет или седнат на столче) ако си толку упатен, колку мигранти има на Табановце, колку во Гевгелија на наша страна. Еве вие како поинтелегентна личност од мене?[DOUBLEPOST=1457969128][/DOUBLEPOST]
Еве јас имам предлог, ваков.

Член од
8 мај 2013
Мислења
11.900
Поени од реакции
36.954
Ти и оној што се конфротира со мене не ми ги читате постовите поназад, какво се мислење имам, и во темата за мултикултуризам и слични. Втора работа, јас никаде не спомнав граничари туку ги спомнав ЕБР, ако за тебе граничари и ЕБР е исто, твоја работа. А решение за чување на границата имам дадено предлог, со формирање на невооружена народна милиција: Eве за да не се мачиш да го бараш еве го мојот предлог што го пишав поназад (страна 345, мојот пост во целост). Еве ти и оној што ми продава приказни Klinton што мислам. Го прекопирам во целост текстот.

"Јас кога гледам од аспект врз база на национална кауза, мило би ми било што Атињаните ќе си имаат големи проблеми и судири со нив, посебно во Атина и во населените делови во Солун каде живеат такви како оној сонародникот на .Realen кој јадеше г***a за Македонија. Би сакал Атина која гори од анархистите да биде во рушевини од мигрантите. Истото им го посакувам, и тоа 100кратно повеќе да им се случи и на сите тие кои тоа и го посакуваат на Македонија.

Но кога гледаме подалеку, и да не бидеме со кратковидност како што кажав во текстот погоре, од национална кауза од база на безбедносен аспект и национален интересен, на нас не ни одговара територијата од Атина до Пелопонез и покраината под контрола на Атина, Македонија со главен град Солун, да стане резерват за мигрантите бидејќи, Грција е во голема финансиска криза и поради тоа ќе неможе вечно да ја контролира миграцијата на нивна територија бидејќи оваа година се најавуваат 3 милиони мигранти за влез во Европа. Сето тоа би се прелело и кон Албанија и кон Бугарија, а првично кон Македонија. Затоа железен ѕид треба да се подигне и на грчко турската граница, и да се засилат контролите на крајбрежната стража со тимови од останатите држави.

Инаку имам неколку интересни предлози кои се жал само илузија, ама би сакал да ги споделам

Прво за да се ослободи дел од товарот на АРМ, да се исплатат и изедначат заостанатите дневници на војниците ангажирани на граница со тие на полицајците. И да им се зголемат платите и подобрат условите како за тие во касарните така и за тие на границите.Буџетот на МО, да се измени така што парите кои непотребно се трошат за непотребни глупости, дел од тие да се префрлат за купување разновидна опрема која им е неопходна за непречена работа таму бидејќи како што знам им е неопходна.

Второ, да се формира единица под команда на АРМ како еден вид на невооружена граѓанска Милиција, опремена со цивилни теренски возила но инсталирани ноќни термални камери и составена од демобилизирани луѓе кои имаат служено воен рок, каде што би биле поделени во чети во кои би имало по четири професионални војници вклучувајќи во тие со чин кои би им пренесувал наредби, додека милицијата која ја водат заедно со нив ќе патролираат долж границата и би служеле како еден вид на испомош и покривање на граничната линија, а војниците кои ги придружуваат обавезно би биле вооружени со формациско оружје. Голем број на луѓе од кои би се формирала оваа граѓанска милиција би била составена од млади кои се без работа, а кои од Агенцијата за Вработување се водат како активни баратели на работа и кои се евидентирани дека служеле воен рок, и се изврши обавезна проверка од МВР и АРМ, за неосудуваност и останати криминални активности, каде од нив би се формирала таа милиција, со што за нив би било обезбедено сместување, храна и договор на дело кој би се потпишувал секој месец од секој од нив ако сака да продолжи со тој ангажман и би се давало на секој од нив од 20 до 25 000 ден. основна плата како што моментално е функционирањето и моделот со волонтерите односно членовите од Црвен Крст ангажирани на Табановце и Гевгелија. Финансиски средства за сево ова треба да се побара од ЕУ. Со ова би се ослободил дел од товарот на капацитетите на АРМ и МВР."

Точно неможам да ги заменам војниците и полицајците бидејќи работам друго на граница. Еве ти како спремен и силен што не идеш, ти да земеш активности во тој поглед, што филозофираш овде на форумов. Да се направи ова што го имам напишано горе на страна 345, ќе ја напуштам моменталната работа, и ќе се приклучам во таа милиција.
Него лесно е да се збори и сили од дома од тастатура како тебе. За глупавоста друга тема, тоа дали сум јас или ТИ СИ ГЛУП, се гледа кога немаш аргументи и почнуваш одма да вреѓаш. А на граница сум јас неколку недели, и ја знам каква е ситуацијата, и затоа не се прави паметен кога не знаеш што се случува. Еве да те прашам, бидејќи викаш јас сум глуп, а ти "МНОГУ ПАМЕТЕН", и ја пратиш ситуацијата (од дома легнат во кревет или седнат на столче) ако си толку упатен, колку мигранти има на Табановце, колку во Гевгелија на наша страна. Еве вие како поинтелегентна личност од мене?[DOUBLEPOST=1457969128][/DOUBLEPOST]

Џабе му пишуваш. Он до 2 саатот се конфронтира со сите а до вечер се конфронтира сам со себе. И така секој ден.

Kajgana Shop

На врв Bottom