Бугарско државјанство (процедура и потребна документација) - СТАРА ТЕМА

Долу во линкот ги имате сите информации поврзани со времетраењето и промените на вашите статуси.

• https://bugarskipasos.blogspot.com/p/statusi.html

Гласови: 4 50,0%
  • Благодарност до сите кои учествувале во креацијата на блогов.

Гласови: 4 50,0%
  • Инфо: Го копирате горенаведениот линк и го отварате со вашиот интернет пребарувач.

Гласови: 0 0,0%
  • За процедура за подигнување преку амбасада подолу линк ,или вратете се на страна 4553.

• forum.kajgana.com/threads/Бугарско-државјанство-процедура-и-потребна-документација.74574/page-4553

• Вкупно гласачи
    8
  • Гласањето е завршено на .
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
5 јануари 2015
Мислења
773
Поени од реакции
1.643
Ај со среќа нека ни е поминавме 1000 страници. Нека се множат значи интерес има огромен за гражданство, се надевам со позитивен исход за многумина. Постирајте искуства, прашувајте и одговарајте. Да споделуваме искуства вакви или такви со цел поефикасно да се справиме со заедничката цел. Без нервоза, знам дека на многу нервите им се напнати до максимум,ама со господ напред работите се подобруваат.

macedon89

Провокатор по вокација
Член од
22 јули 2008
Мислења
783
Поени од реакции
582
Ај со среќа нека ни е поминавме 1000 страници. Нека се множат значи интерес има огромен за гражданство, се надевам со позитивен исход за многумина. Постирајте искуства, прашувајте и одговарајте. Да споделуваме искуства вакви или такви со цел поефикасно да се справиме со заедничката цел. Без нервоза, знам дека на многу нервите им се напнати до максимум,ама со господ напред работите се подобруваат.
Каснам 28 минути.:D:D:D

Pat Bateman

Oh Africa, brave Africa
Член од
7 февруари 2009
Мислења
1.908
Поени од реакции
1.867
некако се потресов многу денес... бев до Софија да завршам работа за виза (пошто нашава дипломатија е супер одлична, па за некои држави сме единствена земја од регионот на која и треба виза!) и такво тмурно и врнежливо време, под Коста кафе карши Иван Вазов полно накиснати Македонци со документи чекаат... да ти ебам државата што не натера повеќето на ваков чекор, но тоа е, ајде се надевам дека за сите што сме решиле на овој чекор, дека што поскоро ќе заврши нашата `македонска` голгота... инаку поврзано со темата, викаа дека немало нешто претерано гужва во министерството...

Член од
20 декември 2009
Мислења
445
Поени од реакции
341
Имам едно прашање. Вратена сум за дополнителна проверка 09.2015г. Имам прв братучед со бг пасош. Извадив извод негов, на мајка ми и неговиот татко, но во имињата на нивните родители има разлика во една,две букви/Трајче-Трајко/ Стојна/Стојанка/ , а презимето си е исто.Дали ми треба некаква изјава да направам на нотар или нема да направат до толку проблем? И ме интересира некој што поднесувал со прв братучед, друго што треба да се однесе, освен овие изводи преведени и легализирани?
Да треба да го средиш тоа. И јас имав сличен проблем, односно во изводите кај татко ми и чичко ми имаше само една буква разлика во презимето на дедо ми.
Пошо идев преку посредник он ме посоветува да ја исправам грешката, но ми понуди три опции.
1. Да не менувам ништо и да одам на сопствен ризик и да се надевам дека нема да направат проблем.
2. Да ја исправам грешката и да го сменам презимето преку општината (се води постапка) каде се извадени изводите.
3. Преку изјава на нотар ( се дава во Бугарија) со сведок да потврди дека се работи за истите лица.

Мене најсигурно ми беше 2то и тоа и го направив.

Член од
13 февруари 2012
Мислења
826
Поени од реакции
1.322
Имам едно прашање. Вратена сум за дополнителна проверка 09.2015г. Имам прв братучед со бг пасош. Извадив извод негов, на мајка ми и неговиот татко, но во имињата на нивните родители има разлика во една,две букви/Трајче-Трајко/ Стојна/Стојанка/ , а презимето си е исто.Дали ми треба некаква изјава да направам на нотар или нема да направат до толку проблем? И ме интересира некој што поднесувал со прв братучед, друго што треба да се однесе, освен овие изводи преведени и легализирани?
На новите изводи има графа "матичен број" на родителите. Ако тие бројки се исти, нема потреба од дополнителни докази. Е сега, нашите матичари не се многу писмени, на пример во моите изводи во таа графа, за родителите наместо матичен број, напишале обичен датум на раѓање во формат 01.01.1955. Гледај тебе да ти го напишат во правилен формат, за изводите да ти бидат поуверливи. И среќно.

Што друго ти треба освен изводите?
1. Копија од бугарската лична карта или пасош на братучед ти. Не е проблем и ако се со помината важност, доволно е што се гледаат неговите податоци, тие ќе го најдат во нивните државни документи.
2. И нормално, копија од твојот македонски пасош.

Член од
18 ноември 2015
Мислења
2
Поени од реакции
3
По точно 3 месеци - Статус'т на зајавлението е : Издадено удостоверение
Фаза прва - елиминирана.
Одиме понатаму

Член од
6 јануари 2015
Мислења
1.308
Поени од реакции
1.249
Za drugar:

-Koi dokumenti od sud za neosuduvanost treba da gi odnese? Da li se 2 oddelni ili e samo 1 dkementi, treba da se zemat od sud?
-Dali znaete nekoj lekar od Ohrid sto dava lekarsko uverenie za bg drzavjanstvo?

Blagodaram!
бараја лиле,наспроти општината,,,1000 ден.[DOUBLEPOST=1457746361][/DOUBLEPOST]
Вака другари. Бидејќи неколку членови ме прашаа во лична порака една иста работа мојот одговор ќе го дадам тука како би им послужил на сите членови од форумов. На интервју бев на 08 октомври 2014, тогаш со мене ги носев оргиналните документи но службеничката беше накурчена и неќеше ни да ги земе ни да ги погледне па затоа поучен од предходните членови кои беа враќани на дополнителна и трчаа да однесат документи јас моите ги доставив со изводи за поврзување преведени и легализирани два месеца подоцна но оргинали а не копии. Инаку однесов крштеница и венчаница од блгарска екзархија од брат на дедо ми од '41 год. Се до пред три четири недели статусот ми беше во задолжителна потоа ми се смени во финална и вчера во молбата ви е уважена. До денес 17 месеци од интервју. Им благодарам на сите членови кои ми помгнаа да ја истерам процедурата и несебично споделуваа информации а се надевам дека и моите постови помогнаа на многу луѓе и ви посакувам успех на сите.
ЛЕЛЕЛЕЛЕЛЕЛЕЛЕЛ МИ СЕ ДИГА КОСАТА кога ке прочитам или чујам 20 месеци од интервјуто,,,,,,,ТОА Е ЛУДНИЦА,,,,,,,,кој може толку да издржи,,тоа се две години за еден мизерен збор,,,ПРЕКРАТЕН или УВАЖЕН,,,,,ке се лажам себеси за да истраам,незнам што друго[DOUBLEPOST=1457746569][/DOUBLEPOST]
A sto stana so prekratenite od 2012 godina? Dali moze nekako da se prodolzi procedurata? Cekame veke 4 godini.
ПЕТАР КОЛЕВ ми рече неможе невозможно е,,,ни сега ни во иднина,,,,само наново процедура[DOUBLEPOST=1457747237][/DOUBLEPOST]
некако се потресов многу денес... бев до Софија да завршам работа за виза (пошто нашава дипломатија е супер одлична, па за некои држави сме единствена земја од регионот на која и треба виза!) и такво тмурно и врнежливо време, под Коста кафе карши Иван Вазов полно накиснати Македонци со документи чекаат... да ти ебам државата што не натера повеќето на ваков чекор, но тоа е, ајде се надевам дека за сите што сме решиле на овој чекор, дека што поскоро ќе заврши нашата `македонска` голгота... инаку поврзано со темата, викаа дека немало нешто претерано гужва во министерството...
ми се свига што некои ставаат и слика како доказ,,без навреда

Последно уредено:
Член од
25 февруари 2015
Мислења
810
Поени од реакции
1.561
бараја лиле,наспроти општината,,,1000 ден.[DOUBLEPOST=1457746361][/DOUBLEPOST]
ЛЕЛЕЛЕЛЕЛЕЛЕЛЕЛ МИ СЕ ДИГА КОСАТА кога ке прочитам или чујам 20 месеци од интервјуто,,,,,,,ТОА Е ЛУДНИЦА,,,,,,,,кој може толку да издржи,,тоа се две години за еден мизерен збор,,,ПРЕКРАТЕН или УВАЖЕН,,,,,ке се лажам себеси за да истраам,незнам што друго[DOUBLEPOST=1457746569][/DOUBLEPOST]
ПЕТАР КОЛЕВ ми рече неможе невозможно е,,,ни сега ни во иднина,,,,само наново процедура[DOUBLEPOST=1457747237][/DOUBLEPOST]
ми се свига што некои ставаат и слика како доказ,,без навреда
Za tebe prasuev :)
@Gaga89 , fala za odgovorot!

Последно уредено:
Член од
8 мај 2014
Мислења
8
Поени од реакции
5
Да треба да го средиш тоа. И јас имав сличен проблем, односно во изводите кај татко ми и чичко ми имаше само една буква разлика во презимето на дедо ми.
Пошо идев преку посредник он ме посоветува да ја исправам грешката, но ми понуди три опции.
1. Да не менувам ништо и да одам на сопствен ризик и да се надевам дека нема да направат проблем.
2. Да ја исправам грешката и да го сменам презимето преку општината (се води постапка) каде се извадени изводите.
3. Преку изјава на нотар ( се дава во Бугарија) со сведок да потврди дека се работи за истите лица.

Ти благодарам за одговорот. за колку време ја заврши оваа постапка во општина? кога поднесле моиве за да земат изводи му кажале дека нема шанси да се преправи нешто зашто баба ми и дедо ми се починати, единствено некаква изјава на нотар во Македонија да направат мајка ми и вујко ми со двајца сведоци,дека станува збор за истите луѓе, но не знам таа изјава дали ќе ја прифатат во бг?Позз[DOUBLEPOST=1457765264][/DOUBLEPOST]
На новите изводи има графа "матичен број" на родителите. Ако тие бројки се исти, нема потреба од дополнителни докази. Е сега, нашите матичари не се многу писмени, на пример во моите изводи во таа графа, за родителите наместо матичен број, напишале обичен датум на раѓање во формат 01.01.1955. Гледај тебе да ти го напишат во правилен формат, за изводите да ти бидат поуверливи. И среќно.

Што друго ти треба освен изводите?
1. Копија од бугарската лична карта или пасош на братучед ти. Не е проблем и ако се со помината важност, доволно е што се гледаат неговите податоци, тие ќе го најдат во нивните државни документи.
2. И нормално, копија од твојот македонски пасош.
Да има матични броеви на мајка ми и на вујко ми. ти благодарам

Член од
27 јули 2015
Мислења
134
Поени од реакции
285

Jas imav problem so iminjata i preziminjata na moite tatko i dedo.So dva svedoka bev kaj notar,napravivme eden zapisnik-izjava deka se raboti za isti licnosti,go(ja) prevedov na bugarski jazik kaj ovlasten preveduvac i zaveriv u BG ambasada u Skopje.So toa zavrsiv rabota i na mene i na kerka koja vekje eden mesec ceka na potpis od viceprezidentot...

Член од
22 јуни 2015
Мислења
24
Поени од реакции
17
Da ama toa bese do septemvri oktomvri, potoa posrednikot mi kaza deka treba da se priceka do sredina na februari za da ima nesto novo za prekratenite, pa zatoa prasuvam ako nekoj nesto znae.

Член од
6 март 2014
Мислења
99
Поени од реакции
107
zdravo decki..eve jas sum od 2013god,pominato intervju i podneseni dopolnitelni dokumenti od prv bratuced pred okolu godina i nekoj mesec....seuste nema niso i na noviot sistem mi pisuva lipsat danni..sega sakam da odam vo sofija da vidam stoe rabotata.kazete mi dali mozam neso da napravam so odenjeto do sofija da prasam so e rabotata ili dzabe ke frlam nekade okolu 30 evra koj mi gi pobara posrednikot za da me odnese do tamu...
Jas koga otidov da prasam sto se desava so mojata prepiska taa na salter mi rece deka e se vo red samo treba da cekam izlegov nadvor no posrednikot mi rece da napiseme molba i da ja dostavam molbata na istiot salter taka i napravivme napisavme molba vo koja sto zamolivme da mi odgovorat do kade e mojata prepiska i dali nesto nee vo red so dopolnitelnite dokumenti i sekako na kraj ja napisav i mojata meil adresa i kontakt tel,za samo 3-4 dena dobiv odgovor deka nema nikakvi dopolnitelni dokumenti dostaveno a jas imav dostaveno i toa veke pominaa 8 meseci od dostavuvanjeto,poentata mi e deka i mene mi rekoa na salter deka e se vo red i treba da se ceka no potoa na meil mi odgovorija deka nema dopolnitelni dokumenti dostaveni pa jas im vrativ na meil potoa i mi se javija taka da moj sovet e i da dostavis molba a ne samo da prasas na salter.

Последно уредено:
Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom