Филмови, режисери, актери: Генерална дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата tha CaspeR
  • Време на започнување Време на започнување
^оскарите не ми значат ништо дали некој филм вреди да го гледам или пак не, многу легендарни филмови немаат ни номинација па тоа не ги прави помалце вредни. Повеќето глупи филмови најчесто земаат оскари, као 12 years slave тоа филм е? Не знам кој им е проблемов на црнциве, се една иста тематика верглаат 100 години, тоа ти е исто како тука сеуште да се снимаат филмови со партизани и да очекуваш некој да ги гледа.

Гледам листата номинирани низ годините за најдобар филм. Па тука да пишам што ме зачуди, а што треба да слегнам за да ми се разјасни.

1957 - номинирани - 12 Angry Men и Witness of Prosecution. неноминиран - Paths of Glory :eek:. Оскар за The Bridge of the River Kwai :confused: (не ми е гледан, се сомневам дека е подобар од овие три)
1964 - номиниран Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb . Oскар за My Fair Lady (негледан)
1971 - номиниран А Clockwork Orange.Оскар за The French Connection (негледан)
1980 - номинрани Raging Bull и Elephant Man. Oскар за Оrdinary People (негледан)
1990 - номиниран Goodfellas:roker: и Godfather III :pos:o_O . Oскар за Dances with Wolves (oк филм, ама 0 за Goodfellas)
My Fair Lady таа година од 12 номинации зема 8 Оскари, дека е филмот добар нема дискусија, не знам со кои други филмови бил во конкуренција, ама филмот е класика.
3 саати мјузикл, ако имаш нерви, симнувај :D

Гледам листата номинирани низ годините за најдобар филм. Па тука да пишам што ме зачуди, а што треба да слегнам за да ми се разјасни.

1957 - номинирани - 12 Angry Men и Witness of Prosecution. неноминиран - Paths of Glory :eek:. Оскар за The Bridge of the River Kwai :confused: (не ми е гледан, се сомневам дека е подобар од овие три)
1964 - номиниран Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb . Oскар за My Fair Lady (негледан)
1980 - номинрани Raging Bull и Elephant Man. Oскар за Оrdinary People (негледан)
1990 - номиниран Goodfellas:roker: и Godfather III :pos:o_O . Oскар за Dances with Wolves (oк филм, ама 0 за Goodfellas)
1941 - Citizen Kane, според многумина еден од најдобрите, а според некои и најдобар филм на сите времиња (филмски професионалци од цел свет неколкупати во гласање организирано од магазинот Sight and Sound го бираат за најдобар филм на сите времиња. Ако не се лажам, бр.1 филмот и на Роџер Еберт) - номиниран. Оскарот оди кај How Green Was My Valley. :vrtioci:

оскарите се, како и секој избор, политика. не секогаш победува најдобриот. во последниве 10 години тотално изгубија кредибилитет.

Да ги гледаш и тие што не ти се гледани!
French connection е закон крими филм, класика.

Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk

Последно уредено:
Топла препорака за Bicycle Thieves
Италијански филм од 48ма, одлична режија и глума. 90 минути. Не за џабе котира толку високо. :cuc:
Ремек дело е филмот. Крајот е еден од најсилните во цела кинематографија по мое.

Слабо спомнуван ми стои филмот на форумот, затоа и го пишав.
Не ми се спомнуваше ни за содржина ни за крај, да не расипам уживање кај некого.
Нека не ве лаже насловот, филмот е многу повеќе од тоа што погодувате дека ќе е.[DOUBLEPOST=1456952934][/DOUBLEPOST]
fixed

и уште еден од истиот режисер, дури и поише ме погоди, Umberto D.

Бергман рекол дека овој филм му е омилен, така да мора да се гледа :)

Последно уредено од модератор:
Знам дека сум досаден, но колку повеќе луѓе, толку пореална слика ќе добиеме кој бил најдобар во 2015. До сега - презадоволен од бројот на Кајганџии кои гласаа, но знам дека можеме уште. Само уште неколку часа не делат од доделувањето на наградите. Можете уште да смените многу, затоа ГЛАСАЈТЕ: http://goo.gl/forms/MnSKgmCSa6

Слаб е тој ама предходниот Red Dragon е добар. Со Edward Norton и Ralph Fiennes е, го имаш гледано?
Да да, за тој зборев. Добар е, не е лош ко Ханибал на Ридли Скот само некако ми се виде ко да е обид за копија на Јагнињата. Поготово во сцените со Докторот доле.

Секако можеше животов да ми помине и само со Silence of the Lambs :D[DOUBLEPOST=1457042410][/DOUBLEPOST]И Ханибал не ми беше лош доека не ја видов последната сцена со Реј Лиота. Океј филм и му еба матер на крај.

Од номинациите за Оскар само два филма годинава изгледав...
Не сум многу во тек, ама ако има добар торент за Room пратете...Ако воопшто има...

Зашто њато се препека за било каква активност у темава иако ништо не прави во врска со тоа освен што цимоли ко мало дете да пишуваме што било, а јас сум необично саботно расположена за тл др пост, еве предлог секој од нас да си избере актер/режисер/франшиза и да ги напише сите филмови од актерот/режисерот/франшизата што ги гледал во форма на листа поредувајќи ги од најомилен до најнеомилен.
Еве пример, мојот претставник ќе биде Гај Ричи

1. Lock, Stock and Two Smoking Barrels
2. The Man from U.N.C.L.E.
3. Sherlock Holmes
4. Snatch
5. Sherlock Holmes: A Game of Shadows
6. RockNRolla
7. Revolver

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom