Колкава е потрошувачката на гориво на вашиот автомобил?

• Креатор на темата Креатор на темата Alek_Sk
  • Време на започнување Време на започнување
5.5 литри 1.9 тд?
Нееееее грешка си,освена ако не ја залеташ па во лер или на удолница
Јас имав браво со тој мотор кај мене 7.5-8 беше нормално а 11-12.5 екстемно душманско возење

Koe Браво си го имал поточно? Јас имам 1.9 ЈТД со 105кс, троши некаде околу 8, 8 и нешто градска....

Се води 2.0 твинспарк.
Дознав кога сакав свеќици да менувам,петходниот сопственик кој ја увезол за помали давачки со врски ја направиле твинспарк
Незнам како им успеало ама имаше и др.далавери со комбињата па најверојатоно и ова е од тој период.

Да, ама JTS моторот излегува 2002/2003та година. Твојата по муабет 2000та. :)

Незнам што ви е муабетот, ама твин спарк постои уште од 155-ката, а можеби и порано.

ЈТС е малку модифицирана верзија на основниот 2.0 мотор на 156-ката, има малку промени во електроника, издув, катализатори... и многу повеќе маркетинг него промени на моторот

Незнам што ви е муабетот, ама твин спарк постои уште од 155-ката, а можеби и порано.

ЈТС е малку модифицирана верзија на основниот 2.0 мотор на 156-ката, има малку промени во електроника, издув, катализатори... и многу повеќе маркетинг него промени на моторот
Разликата е во свеќиците вбризгувањето и њутнметрите
JTS има 4 свеќици,121 KW и 206 NM,додека TS има 8 свеќици,114 KW и 187 NM

Да, ама JTS моторот излегува 2002/2003та година. Твојата по муабет 2000та. :)
Мислев дека е твинспарк а кај пријателот во сервис ни донесоа 8 свеќици па кога отворивме капакот и бомбините на мое и на мајсторот изненадување излезе дека користи 4 свеќици.

Како што кажав најверојатно за малверзации е пишана 2.0TS и 2000 година.

Последно уредено:
Koe Браво си го имал поточно? Јас имам 1.9 ЈТД со 105кс, троши некаде околу 8, 8 и нешто градска....

Многу ти троши..1100 кг е.[DOUBLEPOST=1456597199][/DOUBLEPOST]
5.5 литри 1.9 тд?
Нееееее грешка си,освена ако не ја залеташ па во лер или на удолница
Јас имав браво со тој мотор кај мене 7.5-8 беше нормално а 11-12.5 екстемно душманско возење

Го наполнив резервоарот скроз,нафтата се гледаше..Поминав 450 км,од тие 450 км,300 ми беа на отворен пат,со возење не повеќе од 90-100 km/h..Стрелката пред да падне на половина,веќе имав поминато 450 км..Резервоарот собира 50 литра нафта според интернет..И пишав и претходно,возењето наликуваше на пензионерско возење,шалтање на 2000-2300 обртаи,значи не агресивно возење.

Многу ти троши..1100 кг е.[DOUBLEPOST=1456597199][/DOUBLEPOST]

Го наполнив резервоарот скроз,нафтата се гледаше..Поминав 450 км,од тие 450 км,300 ми беа на отворен пат,со возење не повеќе од 90-100 km/h..Стрелката пред да падне на половина,веќе имав поминато 450 км..Резервоарот собира 50 литра нафта според интернет..И пишав и претходно,возењето наликуваше на пензионерско возење,шалтање на 2000-2300 обртаи,значи не агресивно возење.
Така не можеш прецизно да измериш.
Се мери на целосно полн резервар по одреден број поминати километри со повторно дополнување

Така не можеш прецизно да измериш.
Се мери на целосно полн резервар по одреден број поминати километри со повторно дополнување

Не реков дека е 100% прецизно..Ама под 25 литра не верувам има потрошено.

Разликата е во свеќиците вбризгувањето и њутнметрите
JTS има 4 свеќици,121 KW и 206 NM,додека TS има 8 свеќици,114 KW и 187 NM

Мислев дека е твинспарк а кај пријателот во сервис ни донесоа 8 свеќици па кога отворивме капакот и бомбините на мое и на мајсторот изненадување излезе дека користи 4 свеќици.

Како што кажав најверојатно за малверзации е пишана 2.0TS и 2000 година.

Незнам каков мотор имало таму, но TS е кратенка за твин спарк, т.е. двојно палење. Првиот 156-2.0 ТС што го промовираше Алфа беше со две свеќици по цилиндар, и точно се сеќавам кога објаснуваа како работи моторот-дека во зависност од обртаите и оптеретувањето, свцеќиците можат да се палат една по друга или заедно, и со пауза што ќе ја одбери комјутерот све со цел најоптимално да се согори смесата.

Прв пат слушам дека ТС мотор има само 4 свеќици

``The Twin Spark name comes from the fact that there are two spark plugs per cylinder``

220px-Alfa_Romeo_Twinspark_combustion_chamber.jpg

https://en.wikipedia.org/wiki/Alfa_Romeo_Twin_Spark_engine[DOUBLEPOST=1456605198][/DOUBLEPOST]Koga go koristam Puntoto 1.9 Jtd 80 ks od dedoto za na odmor, so se klima i ugornici, gradska sekoja večer na šetanje i slično, prosek troši ispod 5 l/100 km

Последно уредено:
Моторите се идентични со тоа што јтс е посовремена и подобрена верзија на твинспарк со тоа што место 8 има 4 свеќици ,место 156 има 165 кс,место 187 има 206 њутн метри а и двата мотори се 16 вентилски
2.0 JTS
2.0 jts.jpg
2.0TS
frty.jpg

10 литри бензин ми беше на опел вектра 1.6 96та година, среќа ја продадов.
Сега пежо 307 2.0хди со 90 коња околу 7 литри нафта потрошувачка, кога плус кога минус.

alfa-romeo-164-v6-tuning-2.jpg

Alfa 164ka 2.0 TS

Колата троши точно 10,5 во град значи во Скопје најголема гужва. Со клима околу 11.5 максимум.

на отворено троши 7.0 - 7,5 зависи колку ја стискаш волку троши доколку се вози до 130 км. од 190 до 210 троши околу 16 литра пошто се гази до максимум.

Друга ствар овие што не возеле Алфи нека не јадат топли банички демек трошеле над 13 литра итн. Алфата ако е одржувана одлично и е сервисирана навреме ако пишува 10 ќе троши максимум 10.5 тоа е тоа кај Алфите посебно.

ARcompressore 300BHP.jpg

Alfa 156 2.4 jtd

Во град најголема гружва троши точно 9 литра со клима фаќа некаде максимум 10 литра.

до 140 ако се гази на отворено троши некаде 5.5 - 6.0 литри максимум. Што е сосема одлична литража за кола со таков мотор и јачина.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom