Филмови, режисери, актери: Генерална дискусија

W

wicked_1

Гостин
Да де, јас сум sucker за блокбастери и гледам и што чини и што нечини ама набројувавме добри филмови од Michael Bay а Transformer му се далеку послаби според мене. Инаку за во кино и The Force Awakens, Avangers, The Winter Soldier, Avatar итн. се исто така добра забава но во исто време се и одлични филмови во рамките на жанрот.

Да го земам за пример Guardians of the Galaxy како филм беше cheesefest од плави, зелени и чудни ликови па имаше каде каде подопадливи карактери и одличен хумор. Реков, барем за мене Transformers (општо како франшиза) не може да се пофали со друго освен со визуелни ефекти и монтажа на звук. Во секоја друга категорија ми се слаби, во рамките на жанрот секако.
Да ти кажам право, TFA би го гледал секаде и едвај чекам да го репризирам коа ќе излезе на двд, филмот е доста масивен. Така да, грев е да го стаиме во кош со овие другиве.

Сега ви се изгледа малце outdated сеќавањата за првиот дел на Трансформерс од 2007ма, ама коа излезе беше помасивен и поголем ефект имаше и од GotG. Квалитетот му опадна со вториот мислам, па после со третиот дел заокружи солидна франшиза. 4ката и се ново што тек ќе иде е цедење на сторијата, холивуд...

Аватар и Авенџерите ми беа комплетно губење време, ниво/две испод овие горе.

Tegla

Interista
Член од
20 февруари 2012
Мислења
5.113
Поени од реакции
9.062
Да ти кажам право, TFA би го гледал секаде и едвај чекам да го репризирам коа ќе излезе на двд, филмот е доста масивен. Така да, грев е да го стаиме во кош со овие другиве.

Сега ви се изгледа малце outdated сеќавањата за првиот дел на Трансформерс од 2007ма, ама коа излезе беше помасивен и поголем ефект имаше и од GotG. Квалитетот му опадна со вториот мислам, па после со третиот дел заокружи солидна франшиза. 4ката и се ново што тек ќе иде е цедење на сторијата, холивуд...

Аватар и Авенџерите ми беа комплетно губење време, ниво/две испод овие горе.
Ете различни вкусови, мене Avatar ми важи за еден од најдобрите Sci-Fi Fantasy, репер за блокбастер во задните 5-6 години. Full package ми е филмот од приказна, музика, ликови па се до визуелни ефекти и world building. Не ми е досаден и покрај должината а го имам гледано неколку пати. Би рекол дека добро старее и има rewatch value.

Avangers од друга страна ми беше стрикно кино филм и можеби не е на ниво на Avatar/Star Wars но е можеби најдобар Marvel филм заедно со The Winter Soldier. На репризирањето дома го изгасив на пола пошто веќе ја знаев приказната и шегите па немав желба да го догледам но ете во кино уживав и се смеев како бот на форите.

The Force Awakens си е Star Wars done right. Нема тука што да коментирам и јас како тебе едвај го чекам да го репризирам дома. Двапати го гледав во кино, 3D во Cineplexx и 2D во Милениум. :P:D

devilko

♆ wicked one ♆
Член од
28 август 2014
Мислења
1.889
Поени од реакции
6.165
Brooklyn ти е тип на филм кој ќе ти каже дека ни во 50тите, жените не биле многу поразлични. Ја пуштиш ли некаде сама, и веќе не можеш да бидеш сигурен дека ќе ти се врати, цела. :D:P:cenzura::backa:

Член од
26 јуни 2013
Мислења
3.597
Поени од реакции
14.641
Знам.
Прво го стаив гифот после едит и сврзување на купишта други херои па еве сеа ми текна и цивил вар ама него ќе го чекам на торент

B

Blade Torch

Гостин
Гледам листата номинирани низ годините за најдобар филм. Па тука да пишам што ме зачуди, а што треба да слегнам за да ми се разјасни.

1957 - номинирани - 12 Angry Men и Witness of Prosecution. неноминиран - Paths of Glory :eek:. Оскар за The Bridge of the River Kwai :confused: (не ми е гледан, се сомневам дека е подобар од овие три)
1964 - номиниран Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb . Oскар за My Fair Lady (негледан)
1971 - номиниран А Clockwork Orange.Оскар за The French Connection (негледан)
1980 - номинрани Raging Bull и Elephant Man. Oскар за Оrdinary People (негледан)
1990 - номиниран Goodfellas:roker: и Godfather III :pos:o_O . Oскар за Dances with Wolves (oк филм, ама 0 за Goodfellas)

Последно уредено од модератор:
Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.808
Поени од реакции
42.442
^оскарите не ми значат ништо дали некој филм вреди да го гледам или пак не, многу легендарни филмови немаат ни номинација па тоа не ги прави помалце вредни. Повеќето глупи филмови најчесто земаат оскари, као 12 years slave тоа филм е? Не знам кој им е проблемов на црнциве, се една иста тематика верглаат 100 години, тоа ти е исто како тука сеуште да се снимаат филмови со партизани и да очекуваш некој да ги гледа.

Corvus

Latrodectus
Член од
24 јануари 2011
Мислења
4.002
Поени од реакции
15.328
Гледам листата номинирани низ годините за најдобар филм. Па тука да пишам што ме зачуди, а што треба да слегнам за да ми се разјасни.

1957 - номинирани - 12 Angry Men и Witness of Prosecution. неноминиран - Paths of Glory :eek:. Оскар за The Bridge of the River Kwai :confused: (не ми е гледан, се сомневам дека е подобар од овие три)
1964 - номиниран Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb . Oскар за My Fair Lady (негледан)
1980 - номинрани Raging Bull и Elephant Man. Oскар за Оrdinary People (негледан)
1990 - номиниран Goodfellas:roker: и Godfather III :pos:o_O . Oскар за Dances with Wolves (oк филм, ама 0 за Goodfellas)
My Fair Lady таа година од 12 номинации зема 8 Оскари, дека е филмот добар нема дискусија, не знам со кои други филмови бил во конкуренција, ама филмот е класика.
3 саати мјузикл, ако имаш нерви, симнувај :D

Член од
17 октомври 2011
Мислења
14.829
Поени од реакции
36.871

1941 - Citizen Kane, според многумина еден од најдобрите, а според некои и најдобар филм на сите времиња (филмски професионалци од цел свет неколкупати во гласање организирано од магазинот Sight and Sound го бираат за најдобар филм на сите времиња. Ако не се лажам, бр.1 филмот и на Роџер Еберт) - номиниран. Оскарот оди кај How Green Was My Valley. :vrtioci:

Kajgana Shop

На врв Bottom