Т
Триптико
Гостин
Кога таа тетка ќе работи нешто повеќе од дигање нозе, можеби и ќе го познава законотSredena rabota,samo so izjava od notar zavrsiv rabota.

Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Кога таа тетка ќе работи нешто повеќе од дигање нозе, можеби и ќе го познава законотSredena rabota,samo so izjava od notar zavrsiv rabota.
Појди ти кај извршителот, побарај да ти ги покаже "трошоците", па после жали се со адвокат. Сите "заебанции" од тип на лицитации, дошол, заминал, направил решение, доставил...сѐ ти си плаќаш. Само пази, да не излезе дека и тие се малку, па да се чешашimam kredit od Stopanska banka 6000 evra so hipoteka na kukja i kasnev so plakjanje mi doagjaa izvrsiteli i pominaa neznam tocno kako se vikaat 2 od 3 licitacii za kukjata demek i sega poslednava mi e do 23 .02.2016 i da go stopiram toa ke uplatam sega 2000 evra sto e okej , no izvrsitelite mi baraat 80 000 denari za trocosic so spored mene e mnogu , zatoa ve molam objasnete mi dali e mnogu i dali moze so advokat da se zalam za toa ili sto da pravam ?
Не е битно, се додека е броилото евидентирано и сметките стигаат навремено.Зашто е битно (и дали е битно воопшто) коа ќе смени сопственик станот или куќата, новиот побрзо да ги извести ЕВН, Водовод и сличните, да сменат у евиденција и сметки да почнат дастигаат на ново име?
Da...no do sega tri sporovi gi izgubiv so pomos na Apelacija izgleda se dadeni paricki pa me padnaa..oti vo osn.sud go dobiv dva pati ama apelacija komplet go preinaci zamisli so samo edna zalba od negova strana i nisto drugo niti pa nekakov dokaz..pa sega se zalam na vrhoven pa neznam i tamo dali pravilno odlucuvaat. I dali voopsto gi razgleduvaat reviziite..oti dobro me grebnaa so 1600€ mu isplativ za postapkata..mislenje zs VrhovenЧлен 124 од Законот за сопственост и други стварни права вели:
„Совесниот држател на недвижна ствар, на која друг има право на сопственост, стекнува право на сопственост на таа ствар со одржувачка по истекот на време од 20 години.“
За да го добие твоето земјиште, твојот сосед требало 20 години да го држи под владение, и да биде совесен држател (bona fide), без притоа да ти го окупира земјиштето со твое противење. Во твојов случај тој противправно се обидува да присвои туѓо земјиште без правен основ. Тој буквално ти ја повредува сопственоста и владението за што ти треба да реагираш со Тужба за смеќавање на владение.
..bidejci podnesov zalba(revizija)na Vrhoven sud zatoa sto mi go zede sporot zamisli so samo edna zalba bez nitu eden drug dokument..pa dali na vrhoven mozam da ocekuvam pravedno da odlucat ili samo ce ja potvrdat Apelacija...odgovor molam ako znaete za Vrhoven nesto...Член 124 од Законот за сопственост и други стварни права вели:
„Совесниот држател на недвижна ствар, на која друг има право на сопственост, стекнува право на сопственост на таа ствар со одржувачка по истекот на време од 20 години.“
За да го добие твоето земјиште, твојот сосед требало 20 години да го држи под владение, и да биде совесен држател (bona fide), без притоа да ти го окупира земјиштето со твое противење. Во твојов случај тој противправно се обидува да присвои туѓо земјиште без правен основ. Тој буквално ти ја повредува сопственоста и владението за што ти треба да реагираш со Тужба за смеќавање на владение.
Vrhoven samo ocenuva zakonitost na postapkata.. dali bilo postapeno soglasno zakonot. Ako ima nekakvi nedostatoci vo pogled na zakonitosta, togas ja vrakja nazad..bidejci podnesov zalba(revizija)na Vrhoven sud zatoa sto mi go zede sporot zamisli so samo edna zalba bez nitu eden drug dokument..pa dali na vrhoven mozam da ocekuvam pravedno da odlucat ili samo ce ja potvrdat Apelacija...odgovor molam ako znaete za Vrhoven nesto...
Znaci Vrhoven ne menuva presuda ili ne ja vraca na povtorno sudenje ako vece nesto bilo pogresno dosudeno...inaku e se zakonski ama do samo edna zalba mi e zemen sporot pa zatoa i se zalam tamuVrhoven samo ocenuva zakonitost na postapkata.. dali bilo postapeno soglasno zakonot. Ako ima nekakvi nedostatoci vo pogled na zakonitosta, togas ja vrakja nazad
Нема таков закон засеа. Кој ќе го плаќа данокот е ствар на договор, ако нема таков договор т.е ако договорот за купопродажба нема одредба со која некоја страна е обврзана, обврската паѓа на продавачот.По кој Закон новиот сопственик на имот го плаќа данокот на промет при купопродажба
?дали тој што го продава имотот пријавува и плаќа данок поврзан со истото?
Согласно законот за данок на промет, продавачот е должен да го плати данокот за промет, освен ако страните поинаку не се договорат. Значи, законски обврската е на продавачот, али страните најчесто се договараат купувачот да го плати и тоа е веќе станато пракса.По кој Закон новиот сопственик на имот го плаќа данокот на промет при купопродажба и дали тој што го продава имотот пријавува и плаќа данок поврзан со истото?
Да. Данок на капитална добивка, согласно законот за персонален данок.А за второто пример купувам стан од 50.000 го продавам 80.000 еур. Имам 30к профит. Тоа подлежи на некој данок?