Правна помош и совети

• Креатор на темата Креатор на темата Струмикс
  • Време на започнување Време на започнување
Здраво форумџии. Ми треба некој правник да ми одговори, како можам да наплатам за сезонска работа преку лето. Работев 3 месеци во кафич. Ми исплати со потешкотии дел од предвидените средства, но не ми има во целост исплатено. Не бев осигуран и пријавен дека работев таму. Дали можам сам да си наплатам со тоа што од кафичот ке си земам вредни предмети во вредност од сумата што ми ја должи, а притоа има камери на кои ке бидам сниман(дали ова е кривично дело со кое може да ме пријави), или има шанси да го дадам делото на суд. Ве молам советувајте ме.

Да, кривично дело е тоа. Пошто не си бил осигуран и пријавен, фактички ти и немаш доказ дека си работел таму. Можеби да пробаш да пријавиш во трудова инспекција, дека си работел на црно кај газдата па да видиш таму. Или да му се заканиш на газдата дека ќе го пријавиш во трудова инспекција. Ако ти си работел на црно, претпоставувам има и други што работат на црно кај него. Може ќе се исплаши и ќе те исплати. Почекај, друг некој да видиш што ќе ти одговори.
Vekje ednas pisav sega kje pisam pak. Trudova inspekcija nema sansa da ti pomogne, sepak otidi kje vidis. Mene mi rekoa deka nemozat nisto da napravat posto vekje ne rabotam tamu. Mozat samo da ti pomognat ako aktivno rabotis. Vaka samo kje ti recat privatno da go tuzis so toa sto kje treba da dokazes deka si rabotel i ako dokazes kje ti isplati se bez razlika dali ti platil nesto do sega. Dodeka za zemanje sam e krivicno delo - krazba.

Здраво форумџии. Ми треба некој правник да ми одговори, како можам да наплатам за сезонска работа преку лето. Работев 3 месеци во кафич. Ми исплати со потешкотии дел од предвидените средства, но не ми има во целост исплатено. Не бев осигуран и пријавен дека работев таму. Дали можам сам да си наплатам со тоа што од кафичот ке си земам вредни предмети во вредност од сумата што ми ја должи, а притоа има камери на кои ке бидам сниман(дали ова е кривично дело со кое може да ме пријави), или има шанси да го дадам делото на суд. Ве молам советувајте ме.
Тужба, ке си најдеш сведоци кои ке потврдат дека си работел и за колку пари си работел и на суд ке се докажувате, ние имаме 3-4 предмети завршени вака.

Тужба, ке си најдеш сведоци кои ке потврдат дека си работел и за колку пари си работел и на суд ке се докажувате, ние имаме 3-4 предмети завршени вака.
Да, меѓутоа дали има врска тоа дека и останатите вработени се во иста ситуација па не можат да сведочат во наша корист? ( не беа пријавени, а притоа му должи пари).

А да му удрите сите што сте таму една заедничка тужба па така сите ќе сте сведоци во случајот и сите ќе кажите иста работа, а да земиш своеволно од каса ќе одговараш кривично.

Да, меѓутоа дали има врска тоа дека и останатите вработени се во иста ситуација па не можат да сведочат во наша корист? ( не беа пријавени, а притоа му должи пари).
нема везе тоа...

За тужба секако има основаност тужбеното барање, туку докажувањето како би идело!? Ти ќе најдеш сведоци, тој ќе најде сведоци, повуци - потегни ќе биде работата. Иако ако се прибават снимките од камерите, каде што се гледа дека си работел, тоа би биле добри докази!?

dali znaete ili moze da mi preporacate nekoj advokat za privatna tuzba za osteta da raboti na procent bidejki nemam sredstva ne sum vraboten i nemam nikakvi primanja a krivicnata postapka zavrsi 5 lica se osudeni zatoa sto me napadnaa doma vo semejnata kuka imam uste togas izvadeno lekarsko uverenie i lezev vo bolnica so 2 skrsenici

Денес ми стигна налог за извршување 1/3 од плата за долг кон ВИП оператор. Ги примив и двата налога, и замене и за фирмата на која и се наложува да ми сопира од плата. Што се прави сега, се дава налогот во сметководство или банката веќе сама ке врши трансфер на пари од моја сметка кај извршителот при секоја добиена плата?

Денес ми стигна налог за извршување 1/3 од плата за долг кон ВИП оператор. Ги примив и двата налога, и замене и за фирмата на која и се наложува да ми сопира од плата. Што се прави сега, се дава налогот во сметководство или банката веќе сама ке врши трансфер на пари од моја сметка кај извршителот при секоја добиена плата?

Ќе ја дадеш на фирмата кај што работиш да ти скратуваат од платата.

Дали има некој регистер кај што можам да проверам дали има кредит во банка на мое име?

И можеби некој регистер на луѓе кои имаат развод?

Дали има некој регистер кај што можам да проверам дали има кредит во банка на мое име?

Македонското кредитно биро врши такви услуги:
Прашање: Дали јас како физичко лице, субјект на податоци, можам да побарам и добијам само сопствен извештај, или доколку дадам податоци за други физички или правни лица до кои сум дошла, на пример врз основа на договорите за закуп со тие лица, и со тоа станам давател на податоци што ќе ми овозможи увид, односно да побарам и добијам информација за било кој од вашата база на податоци, кое нешто во иднина би ми помогнало да знам дали со одреден субјект да склучам договор за закуп или не?

Вие, како физичко лице, од Македонското кредитно биро може да побарате Сопствен извештај, кој ќе Ви послужи за Ваше лично информирање за податоците што за Вас се водат во Македонското кредитно биро, како и копија од Кориснички извештај, кој е веќе изготвен за потребите на одреден Корисник на податоци, а содржи Ваши податоци. Исто така, Вие, имате право, врз основа на претходно доставено писмено барање, да извршите увид во податоците кои се водат за Вас, во вид на писмено Известување, кое го изготвува Македонското кредитно биро без надомест.

Но, не може да побарате извештај за друго физичко или правно лице, ниту да дадете податоци за друго физичко или правно лице.

http://www.mkb.mk/PrasanjaOdgovori.aspx

Последно уредено:
Знае некој како тече постапката за оставина и кои се потребните документи?

Знае некој како тече постапката за оставина и кои се потребните документи?
Првин е потребно во матичното одделение го градот да се состави смртовница односно да се дадат податоци за истата..после по службена должност матичното ја препраќа смртовницата во судот,а судот заведува предмет и го распределува кај надлежен нотар..потоа нотарот си го зема предметот и или праќа покани или се јавува кај наследниците...а потребни документи се изводи на раѓање од децата, венчаница или нов извод од сопругата, имотни листови и било какви други документи за се што се води на починатиот, сметки во банки,сообраќајни дозволи и слично

Одат кај нотар да направат (склучат) Договор за ДАР, и после со тој договор одат во ОПШТИНАТА (односно општинската администрација) каде што се наоѓа имотот, каде што ќе удрат печат (или ќе издадат друг документ: уверение, потврда или слично) дека даропримачот е ослободен од данок на имот, и на крајот ќе одат во катастар да го упишат правото на сопственост!
Знам дека е подолго време поминато откако сте го напишале ова, но барав нешто и случајно го прочитав. Дали можеби знаете и треба ли да биде платен данокот на имот (годишниот) за станот што се подарува?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom