- Член од
- 4 февруари 2016
- Мислења
- 22
- Поени од реакции
- 3
Не, задача од ПрофесоротДа не се спремате за натпревар ?
Не, задача од ПрофесоротДа не се спремате за натпревар ?
Не можеш да го користиш модуло операторот (%) за да провериш дали бројот е цел. Модуло операторот е оператор кој работи само со цели броеви (int). Во овој случај number е од тип float, па програмата нема ни да се компајлира.Поентата ми беше не каде, туку да дознаам колкав си отприлика...
Инаку проверка дали некој број е цел
Ова треба да ти е доволно како за почеток.. сакам да те мотивирам сам да си ја решиш задачата, со копи пасте на код од некој друг нема да научиш. Ако имаш нешто досега правено, слободно копирај тука (pastebin.com) па ќе помогнам понатаму.Код:if (number % 1 == 0){ // cel broj } else { // ne e cel broj }
Не можеш да го користиш модуло операторот (%) за да провериш дали бројот е цел. Модуло операторот е оператор кој работи само со цели броеви (int). Во овој случај number е од тип float, па програмата нема ни да се компајлира.
@Stefan1312
Најлесен начин да провериш дали даден број е цел број, е да го земеш тој број и од него да ја одземеш неговата целобројна вредност.
Условот би бил :
if(number - (int)number == 0) //цел број
Да земеме пример. Нека number има вредност 2.5
Внатре во if-от ке се пресмета, 2.5 - 2 (бидејќи кога го претвараме number во int ние всушност ја земаме само неговата целобројна вредност) и како резултат ќе добиеме 0.5. Овој број не е еднаков на 0, па бројот не е цел.
Нека number = 2.0.
Во овој случај во If-oт имаме 2.0 - 2 што е еднакво на 0. Во овој случај, number е цел број.
Епа вака, во циклус го читаш бројот и проверуваш дали е цел или не. Ако бројот не е цел, тогаш правиш break.Фала многу за ова, ама мене ми треба во циклус (истото е ама ко ке ја пуштам програмата и кога ќе внесам не цел број сакам програмата да се исклучи)
Епа вака, во циклус го читаш бројот и проверуваш дали е цел или не. Ако бројот не е цел, тогаш правиш break.
if(number - (int)number == 0) {
//brojot e cel
}
else {
break; //izlezi od ciklusot
}
Break е команда која ти овозможува да излезеш од циклус (да го прекинеш циклусот).
Додади во while-отФала многу!!
Само уште да ми кажиш во истиот код како да напрам ако внеси -1 (само ако внеси -1 ) програмата да излези!!
[DOUBLEPOST=1454695484][/DOUBLEPOST]Додади во while-от
|| broj == -1
Moze li da mi go kazes celosniot kod??Додади во while-от
|| broj == -1
Прво треба да ги внесеш броевите преку тастатура, тоа вака се прави:Ај ако може некој да ми а реше задачава:
Напиши програма со која ќе се подредат три броја по големина.
cout << "Внеси го првиот број: "<<endl;
int prv;
cin >> prv;
cout << "Внеси го вториотброј: "<<endl;
int vtor;
cin >> vtor;
cout << "Внеси го третиот број: "<<endl;
int tret;
cin >> tret;
if(prv > vtor)
{
int tmp = prv;
prv = vtor;
vtor = tmp;
}
прв втор трет
3 2 1
1 2 3
1 3 2
3 3 3
2 3 1
3 2 1
cout << "Броевите подредени по големина се:"<<endl;
cout << prv << " " << vtor;
kaj ucis?? inace go imam odgovorot??Со помош на while do циклус
Внесете било кој целоброен тип на податок(и печатете го) и останете во циклусот се додека не се внеси (-1) или ако се внеси променлива која не е цел број.
Почетната вредност на целобројниот тип е 0. ako mozi nekoj da pomogni