Рамна Земја?

Член од
28 октомври 2005
Мислења
8.293
Поени од реакции
1.646
Мене ли најде да ми продаваш басма?

Зел како пресметка за h0 = 6 стапки, иако надморската височина на езерото Мичиген на чии брегови лежат Чикаго и Стивенсвил изнесува 577 стапки (176m).

Во пресметката не се зема височината на човекот (6 стапки - 1.83 метри), туку се земат надморските височини. Aко размислиш малку како што не мислиш, можеш и самиот да заклучиш дека h0 никако не може да биде височина на очите мерена од тлото, зашто тогаш исто би виделе и оној што е на брегот на езерото и оној што е на ридот над езерото. Мисли, @ZOTE, мисли! h0 не е висина на очите од тлото или висина на човекот, туку надморска височина плус висина на очите (значи надморскат височина + 6 стапки:D). Погледни го уште еднаш нацртот:

LMFAO its only(( 962 feet )) hidden below the horizon you must know the whole point was its BELOW THE HORIZON but alas we can see the damn buildings standing all of them no hiding no below the damn horizon and you know nothing of math your a idiot ! So you know trig right ? Ill do your NUMBERS OK ? 60 miles at 100 feet at height = Horizon distance 12.25 Miles Hidden Amount = 1520.63 Feet 'Bulge' Height = 600.16 Working (in feet, unless noted): Distance d = (Miles*5280), d = 316800 Radius of Earth r = 3959*5280, r = 20903520 Distance to horizon, a = sqrt((r+h)*(r+h) - r*r), a = 64658.4410576067 Distance to horizon (in miles) = a/5280 = 12.245916866970965 Amount obscured x = sqrt(a*a - 2*a*d + d*d + r*r)-r, x = 1520.6303395144641 The following is the amount obscured calculated using slightly more complex trig And assuming the 'distance' is the distance across the surface of the earth This is more accurate for large distances and heights But essentially the same for distances under 100 miles True obscured x = r/cos( d/r - asin(sqrt(h*(2*r+h)) / (r+h) ) ) - r x = 1520.7803307063877 'Bulge' b = r-sqrt(4*r*r - d*d)/2, b = 600.1601690091193 Bulge is the amount of rise of the earth's curve from a straight line connecting two points on the surface And this calculation means the buildings are (( 1,520.63 FEET below the horizon but you brain pans don't understand crap you cant even do the damn math and you want me too listen to some armchair idiots ?? LOMFAO argue my calculations if you brain wizards can !! The EARTH IS FLAT !!!

Horizon distance 22.18 Miles Hidden Amount = 953.87 Feet 'Bulge' Height = 600.16 Their yah go 100 meters and the damn BUILDINGS ARE STILL SEEN you can do and say what you want we see the buildings and its repeatable[DOUBLEPOST=1455311807][/DOUBLEPOST]
аха значи
земјата е рамна = господ бог постои.
тоа го кријат од нас.
во библијата е вистината

Прегледај го приврзокот 138979
Сам си ја кажуваш виситната.

Ништо не е случајно.

п.с. NASA - NA SA - SA NA - SATAN

Последно уредено:
Член од
16 април 2014
Мислења
7.322
Поени од реакции
11.711
Ако не е трол овај зоте, тогаш е изгубен случај.Не е можно бе да не е трол, НЕ Е МОЖНО.Вакви глупости при здрав разум да пишува некој е невозможно.

Член од
3 септември 2010
Мислења
6.499
Поени од реакции
9.182
LMFAO its only(( 962 feet )) hidden below the horizon you must know the whole point was its BELOW THE HORIZON but alas we can see the damn buildings standing all of them no hiding no below the damn horizon and you know nothing of math your a idiot ! So you know trig right ? Ill do your NUMBERS OK ? 60 miles at 100 feet at height = Horizon distance 12.25 Miles Hidden Amount = 1520.63 Feet 'Bulge' Height = 600.16 Working (in feet, unless noted): Distance d = (Miles*5280), d = 316800 Radius of Earth r = 3959*5280, r = 20903520 Distance to horizon, a = sqrt((r+h)*(r+h) - r*r), a = 64658.4410576067 Distance to horizon (in miles) = a/5280 = 12.245916866970965 Amount obscured x = sqrt(a*a - 2*a*d + d*d + r*r)-r, x = 1520.6303395144641 The following is the amount obscured calculated using slightly more complex trig And assuming the 'distance' is the distance across the surface of the earth This is more accurate for large distances and heights But essentially the same for distances under 100 miles True obscured x = r/cos( d/r - asin(sqrt(h*(2*r+h)) / (r+h) ) ) - r x = 1520.7803307063877 'Bulge' b = r-sqrt(4*r*r - d*d)/2, b = 600.1601690091193 Bulge is the amount of rise of the earth's curve from a straight line connecting two points on the surface And this calculation means the buildings are (( 1,520.63 FEET below the horizon but you brain pans don't understand crap you cant even do the damn math and you want me too listen to some armchair idiots ?? LOMFAO argue my calculations if you brain wizards can !! The EARTH IS FLAT !!!

Horizon distance 22.18 Miles Hidden Amount = 953.87 Feet 'Bulge' Height = 600.16 Their yah go 100 meters and the damn BUILDINGS ARE STILL SEEN you can do and say what you want we see the buildings and its repeatable
Зоте, не треси глупости и не ми постирај пресметки од идиоти кои не умеат да пресметат задача и кога им е зададена формула.

Оваа снимка е направена на Warren Dunes State Park, oд другата страна на езерото, оддалечени преку 50 милји, односно преку 80 km oд Чикаго. Парков е само 10 километри појужно од Grand Mere State Park.

Погледни да видиш дали не се гледаат облакодерите од Чикаго:

http://www.wilx.com/news/headlines/WATCH-Time-Lapse-of-Lake-Michigan-Mirage-301858961.html

On April 29, Michigan photographer, Josh Nowicki, was able to capture a mirage phenomenon showing the skyline of Chicago from Warren Dunes, MI.
Josh tells News 10 "From Warren Dunes on a clear day you can often see a number of the tips of the buildings. However as you can see from the time-lapse there is definitely also a mirage occurring (especially in the later frames after the sun had set). "

Последно уредено:

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.762
Поени од реакции
7.594
Зоте, не треси глупости и не ми постирај пресметки од идиоти кои не умеат да пресметат задача и кога им е зададена формула.
Не ја комплицирај работата. Прати го во Порто да го види Бостон со телескоп. Нека донесе некоја слика.

Член од
28 октомври 2005
Мислења
8.293
Поени од реакции
1.646

Оваа снимка е направена на Warren Dunes State Park, oд другата страна на езерото, оддалечени преку 50 милји, односно преку 80 km oд Чикаго. Парков е само 10 километри појужно од Grand Mere State Park.

Погледни да видиш дали не се гледаат облакодерите од Чикаго:

http://www.wilx.com/news/headlines/WATCH-Time-Lapse-of-Lake-Michigan-Mirage-301858961.html

On April 29, Michigan photographer, Josh Nowicki, was able to capture a mirage phenomenon showing the skyline of Chicago from Warren Dunes, MI.
Josh tells News 10 "From Warren Dunes on a clear day you can often see a number of the tips of the buildings. However as you can see from the time-lapse there is definitely also a mirage occurring (especially in the later frames after the sun had set). "
Ајде да видиме уште еден зачудувачки пример (доказ) од неверојатноста на рамна земја :

So, everything lower than 700 meters should be below the horizon according to troll Pythagoras! But it isn't! Could it be because the Earth is flat

Јас не знам ама вие при очи сте слепи. Но за вас пишува и во билијата, во светото писмо, дека луѓето пред крајот на свето нема да сакаат да ја прифатат вистината.

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.762
Поени од реакции
7.594
Ајде да видиме уште еден зачудувачки пример (доказ) од неверојатноста на рамна земја :

So, everything lower than 182 meters should be below the horizon according to troll Pythagoras! But it isn't! Could it be because the Earth is flat
Зоте ти го објаснија ова на претходната страна. Концентрирај се Зоте, не е тешко ова, врати се на формулата шо ти ја дадоа.

Член од
3 септември 2010
Мислења
6.499
Поени од реакции
9.182

So, everything lower than 700 meters should be below the horizon according to troll Pythagoras! But it isn't! Could it be because the Earth is flat

Јас не знам ама вие при очи сте слепи. Но за вас пишува и во билијата, во светото писмо, дека луѓето пред крајот на свето нема да сакаат да ја прифатат вистината.
Ma немој. Тоа не се 700 метри, туку 700 стапки, што изнесуваат 213 метри!

Империјална пресметка:

Истата пресметка, но сега во метричка форма:

И геометрискиот нацрт:

P.S: Џабе преправаш:icon_lol:. Еве го принтскринот:

Последно уредено:
Член од
3 септември 2010
Мислења
6.499
Поени од реакции
9.182
h0 и h1 не се паралелни туку под некој агол koj што зависи од кружниот лак а d1=d0/2.
Во право си. Не се паралелни помеѓу себе, туку нормални на површината. Нацртот е ориентационо даден, за детска возраст. Но „стручњациве“ и ова не го сфаќаат, не пак нешто посложено:place:.

Та нели видиш дека нивната дрскост оди до таму што човек кој не разликува стапки од метри се прави поголем математичар од Питагора!?:tapp:

Инаку, вистинскиот нацрт е:

Leveling Theory - FacStaff Home Page for CBU

Последно уредено:

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.432
Поени од реакции
5.128
h0 и h1 не се паралелни туку под некој агол koj што зависи од кружниот лак а d1=d0/2.
h1 е различно од h2 оттаму, d1 e различно од d0/2. :)
Хоризонтот ќе биде на различно растојание за h1 и h2. :)

Него Зоте не ни кажува зошто толку малку згради се видливи на сликата кој тој ја објави. Каде се пониските згради? :)

Член од
28 октомври 2005
Мислења
8.293
Поени од реакции
1.646
Не ја комплицирај работата. Прати го во Порто да го види Бостон со телескоп. Нека донесе некоја слика.
Сам си кажуваш ти дека земјата е рамна. Со нашите очи гледаме една далечина, со двоглед, друга, а со телескоп трета. Ако нашит еочи не го виодат бродот со двоглед или телескоп ќе се види. ЗНачи тоа докажува дека земјата е рамна. Ако имаме доволно голем зум, бродот секогаш ќе го видиме без разлика на кое растојание се наоѓа.

Еве ти уште еден доказ. На сликава во позадина се гледаат два града кои се раздалечени 26 километри. Каде е закривувањето?

CZhjDujUkAEI_9Y.jpg large.jpg [DOUBLEPOST=1455354589][/DOUBLEPOST]
Ma немој. Тоа не се 700 метри, туку 700 стапки, што изнесуваат 213 метри!

Империјална пресметка:

Истата пресметка, но сега во метричка форма:

И геометрискиот нацрт:

P.S: Џабе преправаш:icon_lol:. Еве го принтскринот:

Па ти кажав јас и порано, зачлени се на форумот постави ги истиве прашање и да видиме дали ќе добиеш одговор и дали ќе победиш во дебата. Може ќе ги убедиш со докази дека грешат. Јас не знам зашто не сакаш?

Re: Chicago As Seen From Around South Lake Michigan

May 23, 2015, 09:08:46 AM »

http://www.theflatearthsociety.org/forum/index.php?topic=63609.120#.Vr7y--ZMYgU

Иства тема они уште пред година дена ја коментирале и сите прашање се поставени. Ти можеби ќе прашаш нешто ново.[DOUBLEPOST=1455355559][/DOUBLEPOST]
Зоте ти го објаснија ова на претходната страна. Концентрирај се Зоте, не е тешко ова, врати се на формулата шо ти ја дадоа.
I conducted this AutoCAD analysis of Joshua Nowicki's photo across Lake Michigan today. The conclusion is that if the Earth is spherical with a mean radius 6371.0 km, then none of the buildings within his photo should be visible. Anyone is welcome to share the chart (in the link).

[DOUBLEPOST=1455356131][/DOUBLEPOST]Wait a minute. Chicago average height above sea level is 579', the waterfront is listed as 577.
http://en.wikipedia.org/wiki/Aon_Center_(Chicago)

The overall grade of the city's central, built-up areas, is relatively consistent with the natural flatness of its overall natural geography, generally exhibiting only slight differentiation otherwise. The average land elevation is 579 ft (176 m) above sea level. The lowest points are along the lake shore at 577 ft (176 m), while the highest point, at 735 ft (224 m), is a landfill located in the Hegewisch community area on the city's far south side.

This throws off the previous calculation, of the picture across the lake.

The Willis tower is 1451' high, RE drop is 1398. You not see the building at all if earth is round. You definitely would not see any of the other buildings either.

Последно уредено:
Член од
21 февруари 2012
Мислења
1.649
Поени од реакции
867
Дечко! Сите антички народи без разлика на раса, и вера знаеле дека земјата е рамна. Знач ине верувале, туку знаеле. 1500 години сите народи на оваа земја знаеле дека е рамна. Така и мапите ги правеле.

Babylonian map, the oldest known world map, 6th century BC Babylonia

ЗНачи Бабилон ниту верувал во Библија, ниту бил христијански итн. Имал знаење за раман земја.

Да не анборјувам провери и сам на нет, античка кина, египет, индија итн. Сите знаеле за дека земјата е рамна.
Затоа ти и Миленко дека сте антички македонци верувате дека земјата е рамна. :D

Член од
28 октомври 2005
Мислења
8.293
Поени од реакции
1.646
Затоа ти и Миленко дека сте антички македонци верувате дека земјата е рамна. :D
Затоа што твоите научници не можат да докажат дека земјата е округла, јас не верувам, јас имам аргументи.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
а зошто сето тоа лажење, криење. толку потрошени средства само за да на убедат дека земјатане е рамна, туку е сфероид? што ќе биде ако се дознае дека земјата е рамна а на сфероид?
marambo,

настрана од дилемата дали Земјава е „плоча„ или „топка„, одговорот на твојава дилема е следен:

- геоцентричиот светоглед, како светоголедно учење, е прилично компактно учење, каде едно и исто учење ги опфаќа сите области од човековото битисување. Геоцентричниот светоглед е вулгаризиран до таа мерка, што е сведен на фразата дека Земјава е ѓоамити центарот (геометриски, гравитационен...) на Вселената, а се‘ друго од тоа учење, намерно е прескокнато!.

- хелиоцентричниот светоглед е учење кое не е компактно туку е компилаторско, кое е засновано на исклучиво разумно (!) поимање на нештата и тоа е состојба каде идеолошки оптеретиот разум се инаети на нештата кои се искуствено поинакви од разумното поимање на истите! Затоа, за да се одржи во живот токму тој, геоцентичниот светолгед, односно токму тој светоглед да има монопол на вистината, во истиот тој светоглед се вложуваат невидени пари, енергија, труд, научници, лаборатории и што се‘ не, за да не се појави некој „поинаков„ свеотглед, кој, како алтернативен, би можеп од зафрканција да го собори тековно важечкиот хелиоцентризам.

Kajgana Shop

На врв Bottom