Мед

  • Креатор на темата Креатор на темата rossonerka
  • Време на започнување Време на започнување
Ne bese kristaliziran do taa merka tuku nekako zgusnat i koga go stavas v usta cuvstvoto e isto kako da jades marmalad. I otkako otstoja vo topla voda teglata malku stana po tecen i sega e istiot gust kako sto bese
Jadi i uzivaj. Stom e taka medot e super. Ako ne te mrzi slikaj mi go i kje ti kazam za 100%.
 

Attachments

  • IMAG0291.jpg
    IMAG0291.jpg
    1 MB · Прегледи: 35
  • IMAG0290.jpg
    IMAG0290.jpg
    850 KB · Прегледи: 31
24877990285_c6e4ef339c_b.jpg


Кај нас во Кичево скоро секаде е ваков медот-дабов, кој се добива во времето после собирањето на ливадскиот(цветен) мед. Цената е околу 350 денари за поквалитетниот
 
Медот од кај што го земам од мој другар , се произведува во крај кој е целосно опколен со дабова шума, а има и доста ливади околу селото. раниот мед што го вади е ливадски, светол, а подоцниот летен е дабов, темен црн мед
 
Ajde stavi :) inaku mu go vrakam medot


Тоа што го гледам кај тебе како и подолу во таа слика е супер кристализиран шумски или црн мед. Медот не е само жолт, туку има и еден скоро прозирен. Така да јади го слободно сем ако не си запнал да го вратиш ;)2014-12-11 13.51.43.jpg 2014-12-11 13.51.58.jpg 2014-12-11 13.52.17.jpg 2014-12-11 13.51.43.jpg 2014-12-11 13.51.58.jpg 2014-12-11 13.52.17.jpg
 
Тоа што го гледам кај тебе како и подолу во таа слика е супер кристализиран шумски или црн мед. Медот не е само жолт, туку има и еден скоро прозирен. Така да јади го слободно сем ако не си запнал да го вратиш ;)Прегледај го приврзокот 138588 Прегледај го приврзокот 138589 Прегледај го приврзокот 138590 Прегледај го приврзокот 138588 Прегледај го приврзокот 138589 Прегледај го приврзокот 138590
Fala za iscrpnite odgovori. Veke go jadam :)
 
Знае некој дали ќе има поскапување на медот годинава?
 
Каде да најдам боров мед?
Пчелин боров мед едно време во Беровско се наоѓаше без проблем . Јадецот е што сега има многу фалсификати и веќе во ништо и во никого не можеш да бидеш сигурен.[DOUBLEPOST=1472752484][/DOUBLEPOST]
Навистина не ми е јасно од што е црн медот.
Баџото чува пчели и не му е таков медот
Бојата на медот основно зависи од што е собиран .
Медот може да биде темен ако е од даб или бор , црвен е од костен , темножолт накај кафен е ливадскиот , светложолт багремов и липов (липовиот е некогаш посветол )од брест и чајлија е сив ( страшно изгледа кога ќе кристализира) . Причина уште може да биде и староста на саќето , доколку е ново саќето медот е посветол доколку е старо (2-3 години) медот добива потемна боја .
Уште многу зависи кога ќе биде врцан (цеден) медот . Во Јули со 70-80% затворени рамки секако ќе биде посветол ако се вади при крај на летото , тогаш е 100% со затворени капачиња , позрел ,со помала количина вода и нормално за нијанса потемен .
 
Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom