Најекономично греење и ладење

Член од
9 февруари 2013
Мислења
42
Поени од реакции
18
Ако се апстрахираат цели 7-8 дена оваа зима (за Ск зборувам) во кои температурата падна и под -10*Ц (не верувам дека ќе се повторат иако до крајот на зимава има уште доста).... една многу евтина клима која за вакво време (зима) би вршела работа! http://technomarket.com.mk/products/09128324/daewoo-dsb-f1273lh
Од 15,000, Денари симната на 9,700,- со гаранција 5 години!? Ова веројатно по втората год. со задолжителен сервис!? Постар модел и голем попуст, но велат те делкарирана е дека работи во енергетска класа А (COP 3.6) 12.000 BTU, 3.5kW, Р410А потрошувачка на веројатно (+6‘Ц температура) 0,9kW! Корејска, не е нешто екстра, ама за парите верувам подобра од некои Нео-ме Кварт, СТ....и тн.
На еден хрватски сајт гледам ја рекламираат со Тошиба компресор
Па макар и он-оф клима... за под 10К....

Se javiv vcera jas bas za ovaa klima. Mi rekoa deka e rasipana i ne e za prodazba

Член од
14 мај 2009
Мислења
1.581
Поени од реакции
1.853
Se javiv vcera jas bas za ovaa klima. Mi rekoa deka e rasipana i ne e za prodazba
Не ме чуди! Ептен ниска цената, мора да е нешто сомнително...
наша посла ЈБГ.... незнам што ја рекламираат тогаш на сајтот!?

N

nikola2004mkd

Гостин
@gigovit

Па и затоа ми западна за око, пошто имаше излистано цена од околку 36.000 и ако спецификациите се точни ќе излези дека е best buy.
Од друга страна малку ми се сомнителни спецификациите. Тежината на надворешната единица е само 26kg, тежината на надовершната единица кај SRC35ZM-S е 35kg, а перформансите на -7 им се тука некаде, всушност Mitshubishi дава 2,8KW на -7 а сигурно е блиску до цена од 1000еур.

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.654
Поени од реакции
7.500
@nikola2004mkd
Ovie ceni gi imam za LMCA
RSG-07 LMCA = 37 100 den (2 kW)
RSG-09 LMCA = 41 300 den (2.5 kW)
RSG-12 LMCA = 45 400 den (3.5 kW)
RSG-14 LMCA = 65 000 den (4 kW)
ako si go gledal ovoj oglas cenata ti e za najeftinata t.e se odnesuva na 7cata

N

nikola2004mkd

Гостин
Всушност дали може да ги разгледате и протолкувате информациите во спецификациите?

Дали во спецификациите на каде што е греењето, за Tj=2C има Pdh ведност од 1,18KW, значи дека на +2 може да испорача максимум само 1,18KW топлина со COP од 3,55, односно доколку испорачува максимум топлина ќе троши и максимум околку 520W?[DOUBLEPOST=1454588868][/DOUBLEPOST]@Strelec

Тој е огласот, само дури и да е цената од 46000 пак делува исплатливо доколку спецификациите се точни и доколку јас не правам грешка. Daikin FTXB50 кошта блиску до 60000 а има сличен капацитет на -7.

Attachments

Последно уредено од модератор:

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.034
Поени од реакции
34.454
Za koj model se raboti @Vanlok? Imas nesto poveke info? 200 ojra pre-eftino nekako..
Не знам, еден колега пред неколку недели купил. Не сум истражил, не дека ми е потребна клима - но за тие пари би отишол да пазарам една и да ја подарам на блиски.

Член од
24 септември 2013
Мислења
344
Поени од реакции
317
Не ме чуди! Ептен ниска цената, мора да е нешто сомнително...
наша посла ЈБГ.... незнам што ја рекламираат тогаш на сајтот!?
Za da pisat deka imaat popust do 50%. Ama na proizvodi sto im se dosta osteteni i imaat samo edno parce. Se drugo e so minimalen popust od 5 do max 10%

Член од
9 јануари 2016
Мислења
35
Поени од реакции
44
@nikola2004mkd
Ovie ceni gi imam za LMCA
RSG-07 LMCA = 37 100 den (2 kW)
RSG-09 LMCA = 41 300 den (2.5 kW)
RSG-12 LMCA = 45 400 den (3.5 kW)
RSG-14 LMCA = 65 000 den (4 kW)
ako si go gledal ovoj oglas cenata ti e za najeftinata t.e se odnesuva na 7cata
Mislam deka ima razlika izmegu Fuji Electric i Fujitsu LTD, to se dve razlicni kompanii. Znam jas koga zimav, imase i od ednata i drugata firma. Fujitsu gi proizveduva, ovie gi pakuvaat, barem taka pisuva

Sent from my SM-G900F using Tapatalk

Последно уредено:
Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.654
Поени од реакции
7.500
Всушност дали може да ги разгледате и протолкувате информациите во спецификациите?
Дали во спецификациите на каде што е греењето, за Tj=2C има Pdh ведност од 1,18KW, значи дека на +2 може да испорача максимум само 1,18KW топлина со COP од 3,55, односно доколку испорачува максимум топлина ќе троши и максимум околку 520W?
Ako gresam nekoj neka me popravi (@moongoses ) ama mislam deka vaka se objasnuva toj LOT10 report koj se dava i se odnesuva samo na Air to Air toplinski pumpi. Za vozduh-voda e Lot1 ili Lot2 ama ne sum siguren.
Toj test se pravi za da se proveri deklariraniot SCOP daden od proizvoditelot. Za Average climate se testira Cop na 4 izbrani temperaturi(po EN 14511 stadard) +12, +7, +2 i -7 pri Part Load optovaruvanje ili u prevod delumno optovaruvanje na klimata. Kolku treba da iznesuva toa delumno optvovaruvanje dadeno e i vo tablicata br.5 na eurovent. Iako dobro e da go simnes i dokumentov (App B teknical SCOP NEF En14825 heatpumpsEN.docx) za presmetki na SCOP po standardot EN 14825 ima par tablici formuli i dijagrami i dosta objasnuva.
Vo toj doc dokument PartLoad vaka e objasneto:
It is important to stress that these percentages (part loads) do not describe the part load percentage of the heat pump's full load capacity. They instead describe a load percentage relative to Pdesignh, independent of the heat pump's capacity.
Ukratko...spored dobieniot poedinecen COP za sekoja od tie 4 temperaturi moze priblizno da se odredi i SCOP mislam deka taa e shemata na ovoj test report.
Ke dodadam samo za da ukazam na momentot kolku e biten PdesignH za klimite zosto ako se sporeduvaat 2 ili poveklje klimi, pojak SCOP ke ima klima koja ima i pomal PdesighH no toa neznaci i deka podobro ke ve gree, nesto sto e X pati potencirano na temava t.e da se vnimava i na PdesighH a ne samo SCOP i COP da se gledaat.

Последно уредено:
N

nikola2004mkd

Гостин
Fuji и Fujitsu се всушност истите клими, најверојатно променета е само налепницата, со оглед на тоа дека имаат и исти спецификации а и двата бренда се под Fujitsu General.

Само спецификациите сеуште не ми се за верување, иако ги проверив и како Fuji и како Fujitsu, и секаде се истите спецификации и на еуровент и на каталогот од проиводителот.

3,1KW топлина на -7 и COP од 2,43 и 4KW топлина на +7 и COP од 3,92 и во верзија како Fuji и како Fujitsu на еуровент од 26kg надворешна единица ми е тешко заверување а тежината е идентична и во каталогот на Fuji и на Fujitsu од 2015 и 2016 година а плус истата тежина е дадена и на повеќе веб страни.

Дали некој ја има оваа клима да пренесе впечатоци или барем да каже кои податоци биле дадени на пакувањето?

Член од
9 јануари 2016
Мислења
35
Поени од реакции
44
Fuji и Fujitsu се всушност истите клими, најверојатно променета е само налепницата, со оглед на тоа дека имаат и исти спецификации а и двата бренда се под Fujitsu General.

Само спецификациите сеуште не ми се за верување, иако ги проверив и како Fuji и како Fujitsu, и секаде се истите спецификации и на еуровент и на каталогот од проиводителот.

3,1KW топлина на -7 и COP од 2,43 и 4KW топлина на +7 и COP од 3,92 и во верзија како Fuji и како Fujitsu на еуровент од 26kg надворешна единица ми е тешко заверување а тежината е идентична и во каталогот на Fuji и на Fujitsu од 2015 и 2016 година а плус истата тежина е дадена и на повеќе веб страни.

Дали некој ја има оваа клима да пренесе впечатоци или барем да каже кои податоци биле дадени на пакувањето?
Jas ja imam fujitsu asyg12luca, ako ne se lazam 30tina kg e nadvoresnata

Sent from my SM-G900F using Tapatalk

Член од
19 јануари 2009
Мислења
101
Поени од реакции
5
Najdov gumici vo prodavnica za avtomobilski delovi , vibraciite i toj brum samo se namalija malku

N

nikola2004mkd

Гостин
И јас ја имам таа клима. Надворешната единица на Fujitsu ASYG 12 LUCA има 33 кг.
Па според каталогот LUCA и треба да има 33кг.

Проблемот е со тие 26кг кај LCA. Секаде се сретнува истата вредност. Разликата во тежина е голема а разликата во топлина е многу многу помала и заради тоа се сомневам во вредностите иако има Eurovent.

Која е веројатноста да успева да извади таква топлина од значително помала односно полесна надворешна единица без да кошта над 1000 евра и без да има ватено неколку кривини во мерењето и прикажувањето на спецификациите?

Иначе, кој ги носи Fujitsu освен Хидросет? Баш ме интересира да споредам разлика во цени помеѓу Fuji и Fujitsu.

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.654
Поени од реакции
7.500
Navodno od plastika e nadvoresnata kaj LMCA i zatoa se javuvala taa razlika vo tezina iako site liferuvale so izmenuvacot eve ti tuka procitaj, od 2013ta e postot a ti ako ja zemes ke potvrdis :)
Ama mislam muabetov e daleku od klimava ako nikoj ja nema na lager i treba da se ceka, ja ima li vo Uni24?
Eve ja nadvoresnata, ima 2reden izmenuvac kolku sto moze da se vidi

Kajgana Shop

На врв Bottom