Најекономично греење и ладење

Член од
6 септември 2007
Мислења
8.198
Поени од реакции
8.283
@Strelec klimata mi e zemena od Beko kaj ruzveltova se naoga, zboram za Lomoto , posto na rati mi go dadoa, e sea posto pari mu davam na raka sekoj mesec, ne mi odi preku plata, garancijata uste ne mi ja dadoa, vazi li taa garancija posto mi ja montiraa druga firma a ne od greemak?

Член од
5 декември 2015
Мислења
216
Поени од реакции
266
Lomoto ako ne go uplatis denes ke bide 100evra poskapo ako ne si razbrala, popustot bese do vcera i ti napraviv usluga sto urgirav da go zemes po taa cena zatoa sto ne si od Skopje. A u sve si greska drugoto sto go napisa, prvo! sigurno nema Vivax za 26000 Inverter od 18k, nema ni 12ka inverter za taa cena, garant On/Off klimi gledas....a i da ima 12ka za 26000 ne se sporeduva so Lomoto 18ka.
Ima 3,5ki sto ke dadat 3-4Kw na -10 ili -15 ama tie se po 60000 sto e nadvor od tvojot buget od 40K. Tie Daikini sto gi gledas se osnovni modeli i podatocite im se za na +7 nadvoresna temperatura, na -10 ke go palis kjumbeto. Lomoto ti bese najdobar izbor za taa cena, no izgleda ja prokocka, nema kjorava klima u Greemak, sve e prodadeno, ako mislis deka samo tebe te cekaat pogresno mislis :)
Ima @Strelec ima, za inat tvoj ;) pominav denes na blic na fajront u gree i ima lomo 18ka na lager i ako si seriozen kupec za kesh seushte moze da se dobie po popustenata cena..

@macalavica dzentlmenive i gurua na sajtov ti objasnuvaat pisuvaat ponajveke strelec ama i te bunat zosto odat do detalji koi za da gi ubavo razberes e potrebno da vnimatelno procitas barem poslednive 50 stranici od temava so plus malce tehnicki poznavanja od porano vo zivotot.. dobivam dojam deka se oslonuvas na svojata zenska intuicija da go osetis praviot sovet pa da preseces za koja klima a toa samo ke se odolzuva i odolzuva i zatoa jas ke si zemam za pravo kako pomalce strucen od niv da ti izrezimiram:
-Ne se zanesuvaj so muabeti vivax 18ka ili adidas 15ka za 26000 ili volku tolku iljadi nema takva rabota i toa site poaktivni clenovi na forumov go znaat i ke ti go potvrdat..
-Zena si i po priroda uvek ke sakas stepen dva potoplo od nas a za toa ti treba pojakata klima..
-Daikin e brend koj sekako e vo vrvot na klimite no ne i ovie modeli koi ti gi navede toa se budzetski modeli koi najverojatno ne se mnogu pokvalitetni i plus se pomali od Gree Lomoto koe najveke i najdobro i od site ke te zagree a toa dali ke potrosi pomalce od drugite praime muabet za 1000 Maaax 2000den na sezona koi nisto ne ti znacat vo odnos na komforot i zagrevanjeto koe ke ti go obezbedi pogolemata klima vo slucajov lomoto..
-Gree Lomo za 40000den (iskoristi go strelec ako moze seuste da ti sredi) ti e naj-best-pari-za-muzika za 2015-2016 (za 18ki zboram) u mk i tvojot salon i kukja (barem 3 nadvoresni zida) i te kako ke gi zagree i ako ne ja gasis tuku samo pojacuvas i smaluvas temperatura zimen period i otvoris vrati vo slucaj da imas takva moznost vo rasporedot ke ti zagreva donekade i gore po sobite vo sredno ladniot period sigurno..

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.654
Поени од реакции
7.500
Ili od inat, ili od radoznalost dali lazam za popustot se prosetal @vedar do salonot ? ;)
Kako gi pofali Gree u postov nad ovoj ke si pomislam deka i si kaparisal nekoja za doma :rolleyes:
Samo kasno i se udvaras na lavicata, se odluci vekje devojceto....i ne zgresi :P
Za cenite muabetot isto ne ti bese Ok, posto koga bese 52 idese so 12k procistuvac, posle koga bese 46k idese pak so nekoe poklonce navlaznuvac ili sto bese, sega e bez nikakov poklon 40. Muabetot mi e deka sekogas cenata se vrtese okolu 40k, i pak poeftina doagja od Aeci/Aehi ili neznam so koj ja sporeduvaat tuka iako bog i sesirgija e sporedbata.
Od druga strana pa nikoj ne se zaprasa zasto drugava strana ne i tekna da gi smali cenite, so cenata ista so lomoto samo stvoriva zbuneti kupci deka toa e isto pa "komu ide" si ispazariva midei so kapilara i 1/3na pomali izmenuvaci....e imalo Wi-Fi golemo cudo, a takvo wi-fi kosta 20~30evra.
@123456 Neznam kako ste se dogovorile, tamu kaj sto si ja kupil treba da ti dadat garancija dali sega dali posle isplatata. Samo mozam da ti kazam kako e na moite garantni listovi, navedeni se 3-4firmi(2 od skopje) koi se ovlasteni monteri/serviseri i tie stavaat svoj pecat na garancijata. E sea verovatno i tie Beko so Gree imaat dogovoreno koi ke im bidat monteri, isto kako i tie od marketive sto gi imaat zemeno. A Gree da gi izmontira site klimi sekako nemoze da postigne.

Член од
20 август 2013
Мислења
34
Поени од реакции
12
Jas kako zena normalno e da se dvoumam, troumam, rasprasuvam i.t.n. Malce me fati inat za Lomoto zasto nekako site zapnavte za nego,mi se cinese deka epten gi favorizirate Gree ama prosetav i niz drugi forumi niz regionov i procitav pozitivni kritiki i tamu i presudata e donesena.Kako i da e, vcera si ja plativme klimata :aplauz:, se nadevam deka dolgo ke ni sluzi i deka Gree ke zgree :), blagodaram na site za iscrpnite soveti i trpenie.Sega ke se fokusiram na level 2, baranje solaren sistem ;) Pozdrav!

Член од
5 декември 2015
Мислења
216
Поени од реакции
266
Ili od inat, ili od radoznalost dali lazam za popustot se prosetal @vedar do salonot ? ;)
Kako gi pofali Gree u postov nad ovoj ke si pomislam deka i si kaparisal nekoja za doma :rolleyes:
Samo kasno i se udvaras na lavicata, se odluci vekje devojceto....i ne zgresi :P
Za cenite muabetot isto ne ti bese Ok, posto koga bese 52 idese so 12k procistuvac, posle koga bese 46k idese pak so nekoe poklonce navlaznuvac ili sto bese, sega e bez nikakov poklon 40. Muabetot mi e deka sekogas cenata se vrtese okolu 40k, i pak poeftina doagja od Aeci/Aehi ili neznam so koj ja sporeduvaat tuka iako bog i sesirgija e sporedbata.
Od druga strana pa nikoj ne se zaprasa zasto drugava strana ne i tekna da gi smali cenite, so cenata ista so lomoto samo stvoriva zbuneti kupci deka toa e isto pa "komu ide" si ispazariva midei so kapilara i 1/3na pomali izmenuvaci....e imalo Wi-Fi golemo cudo, a takvo wi-fi kosta 20~30evra.
@123456 Neznam kako ste se dogovorile, tamu kaj sto si ja kupil treba da ti dadat garancija dali sega dali posle isplatata. Samo mozam da ti kazam kako e na moite garantni listovi, navedeni se 3-4firmi(2 od skopje) koi se ovlasteni monteri/serviseri i tie stavaat svoj pecat na garancijata. E sea verovatno i tie Beko so Gree imaat dogovoreno koi ke im bidat monteri, isto kako i tie od marketive sto gi imaat zemeno. A Gree da gi izmontira site klimi sekako nemoze da postigne.
Za udvaranjevo da ne iskoci posle muvata na kapata... :oops:
Toa sto gi pofaliv Gree treba da ti ukaze deka sum realen tip a ne bezveze hejter isto kao sto mene tvojata revnost koga bilo koj ke gi iskritikuva Greemak group ne treba da mi ukaze deka tvojata ljubov so niv e poveke od platonska ;)
Vistinata e deka patot so bicikla me vodese od tamu pa podzastanav, inace dedo mi go ubeduvam da ja shitne peckata na peleti so kotel za parno sto ja ima i da si zeme edna lomo zasto se utepa od cistenje od ova nekvalitetnive peleti so se prodavaat kaj nas.
Nego go izvrte muabetot nakaj mideite ahci-mahci i slicni i neznam kako toa mene me spakuva u taa prica koga e jasen stavot koj go prezentirav vo prepiskata so @Vanlok i ocigledno taka stojat rabotite vo mk nazalost.. Apropo ke dodadam deka kriv e i narodot koj internetot go koristi za fb kladenje seir fakjanje i sto uste ne ama go mrzi da istrazuva i seuste odi u dukjan i stanuva plen na prodavacot (sekoja cest na isklucoci ako gi ima) koj lesno ke go ubedi deka Aeci/Aehi ili slicni se najbolji za cenata i dur e toa taka na niv mena zasto da im tekne da gi spustat cenite.. Eve bas pomisliv da spoterame edna akcija tuka na forumov i sekoj neka gi zapise markite na klimite koi sekojdnevo gi gleda idejki na rabota ili gi gleda kaj komsiite od svojot prozor i da pise pa na kraj da izrezimirame mozda i poalarmantna ke iskoci situacijava... Ja dosega niz centralniov del na skopjevo od 50-60 klimi koi gi imam videno imase samo edna mitsa samo edna gree nekolku samsung nekolku filia ostanato pola se no-name pola se midea ST beko vivax..
Del od moite pricini za izbor na Daikinot naspram Gree bea slicni kako i tvoite za Mitsata odnosno poradi nemanjeto dovolno info od korisnicitete za ponovive modeli i nedostigot na eurovent sertifikatot..
Oduvek sum imal dojam deka akciite so poklon kaj nasiot mentalitet vsaduvaat poveke skepsa otkolku privlecnost ama na strana toa ne mi e poenta da gi kritikuvam Gree i za pozdrav im bea i dvete akcii za Lomoto no sakam da konstatiram deka covek sto bara 18ka za 40k ne e covek sto ke plati 14k za ovlaznuvac i procistuvac tuku najverojatno ke izdvoi 3-4 max 5k za takva sprava a vtorata akcija koja bese podobra vo koja bese uklucen pomaliot ovlaznuvac koj kosta 3k cenata na lomoto iskaca deka bila 43k a ne 40k sepak..

Член од
18 декември 2015
Мислења
96
Поени од реакции
235
Eve jas ovie klimi gi gledam najchesto vo Bitola: najmnogu gi ima vivax I midea, pa lg, beko, panasonic I toshiba, carrier dve - tri i edna gree I edna mitsubishi ovie se na patot od doma do rabota :)
I samo jas imam fujitsu vo ovaj del kaj shto ziveam makar shto kje primetev I nekoja druga bidejki celo vreme pred da kupam se gledav po klimite niz zgradite I kukite hahah
Pozdrav

Член од
5 декември 2015
Мислења
216
Поени од реакции
266
Eve jas ovie klimi gi gledam najchesto vo Bitola: najmnogu gi ima vivax I midea, pa lg, beko, panasonic I toshiba, carrier dve - tri i edna gree I edna mitsubishi ovie se na patot od doma do rabota :)
I samo jas imam fujitsu vo ovaj del kaj shto ziveam makar shto kje primetev I nekoja druga bidejki celo vreme pred da kupam se gledav po klimite niz zgradite I kukite hahah
Pozdrav
Za toa praam muabet zasto znam deka site ama bas site sto ovde se interesirame na forumov zjaeme po sekoja klima ko nebare da sme gi izumile :icon_mrgr::icon_mrgr::icon_mrgr:

Член од
1 ноември 2013
Мислења
616
Поени од реакции
529
Ајде кога почнавте совети да давате, дајте ми и мене
значи кој знае знае , кој не знае, имам НЕО клима најчурук од сите можни што можете да ги најдете, ама проблемот кај мене е што во декември потрошив со неа 1700ден. струја.
Е сега барам нешто поекономично за моите 20м2 ама да бидам стоплен и под -7с.
Значи мојава клима повеќе од 2К месечно на овие 20м2 не може да потроши, толку и е моќноста, а јас сакам да не палам камин од 14KW во 15м2 соба, заради испомош на некоја си посрана кинеска клима која работи до 0с.
Дајте предлози за клима
@Strelec ме тера Грчка да ја барам за мочани 20м2
тоа не го прифаќам

Член од
1 ноември 2013
Мислења
616
Поени од реакции
529
Хахаха добар е овој Јамаха, се зеза со сите тука, те препорачува, те критикува :D
ти имаш некоја мака од мене ??
гледам бајаги мислења имаш, дај некој совет, паметен си изгледа многу

Последно уредено:

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.034
Поени од реакции
34.454
Ајде кога почнавте совети да давате, дајте ми и мене
значи кој знае знае , кој не знае, имам НЕО клима најчурук од сите можни што можете да ги најдете, ама проблемот кај мене е што во декември потрошив со неа 1700ден. струја.
Е сега барам нешто поекономично за моите 20м2 ама да бидам стоплен и под -7с.
Значи мојава клима повеќе од 2К месечно на овие 20м2 не може да потроши, толку и е моќноста, а јас сакам да не палам камин од 14KW во 15м2 соба, заради испомош на некоја си посрана кинеска клима која работи до 0с.
Дајте предлози за клима
@Strelec ме тера Грчка да ја барам за мочани 20м2
тоа не го прифаќам
Со тебе човек никогаш не знае дали се заебаваш и тролаш, или си озбилен. ;)
Ајде ако имаш зелен картон, доаѓам до Гевгелија и да земеме од тие 2.5киловатните тојатоми од карфур, за 200 јура. Ако има уште на лагер... (ремаркирани гри се)

Член од
5 декември 2015
Мислења
216
Поени од реакции
266
Со тебе човек никогаш не знае дали се заебаваш и тролаш, или си озбилен. ;)
Ајде ако имаш зелен картон, доаѓам до Гевгелија и да земеме од тие 2.5киловатните тојатоми од карфур, за 200 јура. Ако има уште на лагер... (ремаркирани гри се)
Za koj model se raboti @Vanlok? Imas nesto poveke info? 200 ojra pre-eftino nekako..

N

nikola2004mkd

Гостин
Луѓе денеска ми на маркетконект западна на око FUJI RSG12LMCA. Ме заинтересира бидејќи не мислев дека некој продава FUJI кај нас. Ја разгледав климата на еуровент и излегува дека има прилично импресивни спецификации за 3,5 каде на -7 дава 3,1KW а на -15 дава 2,6KW.
Дали овие спецификации се реални посебно кога дури и 3,5 од најразвиканите марки на -7 даваат околку 2,2-2,6KW? Дали некој ја има климата и дали може да сподели впечатоци?

Член од
13 август 2013
Мислења
1.054
Поени од реакции
2.063
Луѓе денеска ми на маркетконект западна на око FUJI RSG12LMCA. Ме заинтересира бидејќи не мислев дека некој продава FUJI кај нас. Ја разгледав климата на еуровент и излегува дека има прилично импресивни спецификации за 3,5 каде на -7 дава 3,1KW а на -15 дава 2,6KW.
Дали овие спецификации се реални посебно кога дури и 3,5 од најразвиканите марки на -7 даваат околку 2,2-2,6KW? Дали некој ја има климата и дали може да сподели впечатоци?
Vidi kolku pari e pa ke ti stane jasno, ne ti treba drug komentar.

Член од
14 мај 2009
Мислења
1.581
Поени од реакции
1.853
Ако се апстрахираат цели 7-8 дена оваа зима (за Ск зборувам) во кои температурата падна и под -10*Ц (не верувам дека ќе се повторат иако до крајот на зимава има уште доста).... една евтина клима која за вакво време (зима) би вршела работа! http://technomarket.com.mk/products/09128324/daewoo-dsb-f1273lh
Од 15,000, Денари симната на 9,700,- со гаранција 5 години!? Ова веројатно по втората год. со задолжителен сервис!? Постар модел и голем попуст, но велат те делкарирана е дека работи во енергетска класа А (COP 3.6) 12.000 BTU, 3.5kW, Р410А потрошувачка (на веројатно +6‘Ц температура) 0,9kW! Корејска, не е нешто екстра, ама за парите верувам подобра од некои Нео-мео Кварт, СТ ТЦЛ....и тн.
На еден хрватски сајт гледам ја рекламираат со Тошиба компресор
Па макар и он-оф клима... за под 10К.... па кој е заинтереиран Техномаркет.

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom