Стапка на вработеност

• Креатор на темата Креатор на темата de_crecy
  • Време на започнување Време на започнување
Нема везе бе Лет, ајде вака како човек кој ете го фатил и социјализмот, и Анте и ТАТ и сега. Спрема тебе ситуацијата е подобра сега или во тие фамозни 93, 94 , 95, 96. Тоа мене ми беше поентата на муабетот а не дека сега е супер.
93 94 95 96 беше овој систем истиот, можи малце имаше уше резерви од сфрј али главно почна тогаш распадот, друго да ме прашаше за 85 86 87 88

Види ја знам дека си фриленсер и дека работиш онлајн на форумов за дневница, ама не мора со сила глуп да се праиш и да читаш податоци од штаб ко навиен папагал.

Знаеш дека не работам јас за никого, ама немаш контра аргументи да ми реплицираш.

Никот ти е змеј горњанин. Да не си од Горњани, јас идам на излет таму. Има ли присуство се уште на србоманство во Горњани???[DOUBLEPOST=1454409144][/DOUBLEPOST]
Ако во 95 година си земал 7000 денари, и ако земиме во просек дека секоја година има по 3% инфлација, сега тие 7000 денари коштаат 14300 денари. Или во 95 година тоа што си го купил за 7000 сега ти требаат 14300 денари. Или сегашниве 10080 денари, се еквивалент на околу 5000 денари во 95 година. Ова ти го зборувам само од аспект на инфлација.
Ај сега удри математика, во овие 20 години, колку работи се сменија во светов, технологијава колку појде напред.
Ако тогаш основни сметки беа, струја, вода и РДТ, сега се основни сметки, струја, вода, рдт, интернет, каблоска, мобилен и тн...зборувам за ОСНОВНИ сметки. Немој да ми вртиш прикаски дека каблоска, интернет , мобилен сега не се основни потреби, оти можам да ти речам дека и во 95 си можел на газија да се грејш.

Една работа че ти кажам. Во ред е да си си определен за ДПМНЕ, си имал таква идеологија, имаш ќар, едно друго... Ама гревота е, ако не му помогниш на некој, барем да не сочуствуваш во ситуацијата во која се најдува... Кај че ти оди душата не ми е јасно, после муабетите ако не ви чини ај у пичку материн фајчајте....Имаш бе ти другари, браќа, братучеди??? На сите мед и млеко ви течи?

Ти направи ја пресметката според реалната плата во 96 год. Ако работниците земаа 3000-4000 денари еднаш на 2-3 месеци, колку тоа би било денеска? Ај да не ги земаме оние илјадници работници чија плата доцнеше и по 2 години.

Не мора да ја земеме 97'год. И во 2006 работниците земаа 4000-7000 денари, доста со каснење на платата од 2-3месеца.

Последно уредено:
Проблемот е што баш вакви фаци кои се на државна цицка ќе го изедат најмногу. Значи јавниот долг е 50% од БДП.....
Ако во 90 ти луѓето се испуштиле од фабрики, сега луѓето ќе се испуштат од државна работа.

:pos::pos: во која држава намален е бројот на паразитите (државна администрација) :cautious: Ниедна влада не работи за народот, секогаш си работат само за себе. Имаш Светска Криза а бројот на паразитите е во постојан пораст. Законите на Економијата за нив не важат и затоа ние си патиме ;)

Без разлика кој и да дојде следен чекор ќе им биде:
- Собирање на пари од целото населенио по разни основи
- зголемени даноци и разни други административни давачки за приватниот сектор.

Ќе го лажат народот дека ќе се донесат даночни реформи за да се оданочат богатите а дефакто тие мерки ќе важат за сите,веќе видено само сме економски необразовани а и слаба меморија.
Минчо,Штерјо,Мијалков,Камчев и остали мислите тука ќе ги остават парите ако државата рече 50% данок. Со два клика ќе ги префрлат во Невада, САД, а ние останатите :kuracc:

Владата (било која) единствено знае само да ЗЕМА, а не да создава.

Нема везе бе Лет, ајде вака како човек кој ете го фатил и социјализмот, и Анте и ТАТ и сега. Спрема тебе ситуацијата е подобра сега или во тие фамозни 93, 94 , 95, 96. Тоа мене ми беше поентата на муабетот а не дека сега е супер.[DOUBLEPOST=1454404750][/DOUBLEPOST]
Или нас ни ставаат нешто во апојте или ти многу прскани корнишони јадиш. Или на сите им ставаат нешто?
И зошто да ги жалам. Дека влегле во некој филмој па само плачат по форуми како тоа нив нешто им било скратено и не биле ценети. Ене ви бугарски пасош па пробајте си ја среќата, кој ве држи. Порано ние ни таа опција ја немавме, можевме само да сонуваме да работиме низ европа. Сега имате избор барем па пак само да се плачело. Да даваја таму пари за плачење и лигаење по форуми тешки пари ке намлатевте, кај ке ви беше крајот.[DOUBLEPOST=1454405416][/DOUBLEPOST]
Па нормално дека за телефонот ке се фатам. Незнаев дека солта толку е поскапена па можи немаш за сол да си фрлиш во очи ама ете за ајфон очигледно имаш. Сигурно ептен е заебано кога корнишоните така без сол ги јадиш.
А зошто е најактива темата за бугарски пасоши? Па има неколку теории од кој најзастапени се дека наеднаш ви се пробудиле бугарските чувства. Друга по ред е дека грците не ви даваат . А јас лично мислам дека сте продадени пички .
Ете ти одговорив, сега ајде почни со стандард геро муабет. Сендвичи сокчиња и сладолед. Обожавам да читам такви работи од луѓе кои чекаат на ред пред странска амбасада за да се натртат. Барем ве мачкаат со нешто на дупчето или така насуво го примаш.

Јас не јадам ни сендвич ни корнишоно , а од твоите 3 теории за бг пасош човек можи да процени дека 2 грама млзок немаш.

Ако вадам бг пасош сум продаена душа а ако имам америчли сум американец така?

Не бугарски , парагвајски пасош луѓето ќе земат само да заминат од тука

И ти најде да кажуваш за тртење? Па посрно ќе чекам пред амбасада од колку грујо букаке да ми прај :)

Sent from my iPhone using Tapatalk

Ќе го лажат народот дека ќе се донесат даночни реформи за да се оданочат богатите а дефакто тие мерки ќе важат за сите,веќе видено само сме економски необразовани а и слаба меморија.
Минчо,Штерјо,Мијалков,Камчев и остали мислите тука ќе ги остават парите ако државата рече 50% данок. Со два клика ќе ги префрлат во Невада, САД, а ние останатите :kuracc:

Владата (било која) единствено знае само да ЗЕМА, а не да создава.

За времето на претходните влади данокот кај нас беше и до 35%, а сега е 10%. Не се сите исти.

Абе ајде да поверуваме дека последниве 10 год. се вработиле 130 000 лица.
Во странскиве зони работат не повеќе од 10 000 лица. Колку од останатите 120 000 се државни чиновници???
Е%ати држава во која владата е бр.1 вработувач.

Јас не јадам ни сендвич ни корнишоно , а од твоите 3 теории за бг пасош човек можи да процени дека 2 грама млзок немаш.

Ако вадам бг пасош сум продаена душа а ако имам америчли сум американец така?

Не бугарски , парагвајски пасош луѓето ќе земат само да заминат од тука

И ти најде да кажуваш за тртење? Па посрно ќе чекам пред амбасада од колку грујо букаке да ми прај :)

Sent from my iPhone using Tapatalk

Секој може да си пише што сака, но просечниот непартиски Македонец чувствува дека моментално се живее финансиски и демократски најдобро од осамостојувањето. Не дека сега е перфектно, но е многу подобро од она што беше пред 10 години.

За времето на претходните влади данокот кај нас беше и до 35%, а сега е 10%. Не се сите исти.

Поради тие претходните што не оставија ништо продуктивно во државата, а се што беше вредно го продадоа на странци, сегашниве мора да се задолжуваат само за да ги прехранат паразитите, плус го зголемуваат и нивниот број така да исти лајна се. Едните крвта ја испија другите душата на државата ;)
Плус сегашниве данокот го намалија :aplauz: ама затоа воведоа еден тон административни давачки и ограничувања :cautious:
Кога повеќе имаше приватни фирми 2015 или 2007...

Абе ајде да поверуваме дека последниве 10 год. се вработиле 130 000 лица.
Во странскиве зони работат не повеќе од 10 000 лица. Колку од останатите 120 000 се државни чиновници???
Е%ати држава во која владата е бр.1 вработувач.

Кога ќе видиш дека само во Дрексл има над 5000 вработени, а во К&Ш над 2800 и се уште се зголемува работната сила, не сум сигурен дека има само 10.000 вработени во зоните.

И сега, без разлика кој ќе дојде на власт после изборите, што ќе се случи кога на паразитиве нема да можат плати да им се исплатат, пензионериве нема да можат пензии да земат? .
Нема гајле, може Грујо да смисли уште еден тон обавезни давачки, казни, задолжителни услуги кои никој не ги бара, такси и нови даноци на штобило...

Знаеш дека не работам јас за никого, ама немаш контра аргументи да ми реплицираш.

Никот ти е змеј горњанин. Да не си од Горњани, јас идам на излет таму. Има ли присуство се уште на србоманство во Горњани???[DOUBLEPOST=1454409144][/DOUBLEPOST]

Тој сум, ме поебаа со субвенции, па сеа по форуми го плукам пастирот.
Не се. Тоа се вика праведно оданочување, у таква ситуација Орце Камчев ќе плаќаше 35%, додека тие со 10.000 плата 5%-6%.

Тој сум, ме поебаа со субвенции, па сеа по форуми го плукам пастирот.

Не се. Тоа се вика праведно оданочување, у таква ситуација Орце Камчев ќе плаќаше 35%, додека тие со 10.000 плата 5%-6%.

Како бе така праведно .... нели сите сме исти и еднакви според устав. Зашто Камчев е попаметен/попродуктивен земи му повеќе повеќе. Ај размисли дали ќе го мотивираш да заработува повеќе или ќе го мотивираш да го пресели капиталот во земја каде е 10% :cautious:
Капиталот може да го шеташ во која земја сакаш но Капиталот е тој што креира вработувања а не државата ;)

Значи затоа на Минчо секоја година му го пролонгира Грујо рокот за стекнување на А еколошка лиценца.

Без разлика кој и да дојде следен чекор ќе им биде:
- Собирање на пари од целото населенио по разни основи
- зголемени даноци и разни други административни давачки за приватниот сектор.
Ова ќе биде поразително за целото население.
Прво, по вакви даноци голем број на приватни фирми ќе затворат т.е нивното место ќе го превземат овие поголемите (бидејќи реално, најголем број на фирми се храна и текстил). Тоа ќе биде добро за богатите (шака луѓе што го држат увозот кај нас).
Второ нешто што ќе се случи ќе биде уште повеќе иселување, а со тоа ќе се намали пазарот на оние што купуваат од увозниците т.е ќе останат оние од државно со некоја скромна плата.
Бидејќи приватните ќе крахираат, со тоа приходите на буџетот ќе бидат ќе се намалат и тука иде кратење на разно, разни трошоци у здравство, школство и подигнување на кредити, само за да се задржат овие на работа т.е да се добијат нови избори.
Оние што нема да се иселат, а не се на државно полека ќе почнат да се враќаат кон селата и ќе се занимаваат со земјоделие/сточарство за да може да живеат, а со тоа станува помал пазарот за тие што го држат увозот.
Како се намалува тој пазар, така големите ќе зависат од трошењето на парите од администрацијата и бидејќи државната плата ќе биде ниска освен храна и текстил се друго ќе крахира (исклучок оние што прават извоз), а со тоа и буџетот и ќе дојдеме како кај ситуацијата до рани 90-ти, ММФ и стенд бу аранжманите.
Е сега, тогаш имавме барем фирми да се продаваат, сега немаме ништо. Во оваа ситуација ќе ги направат математиките и ќе сватат дека и да ги намалат платите за Х%, нема ништо да средат и ќе почнат да отпуштаат до некаде 60-70% бидејќи така ќе им биде наложено од ММФ, ќе се приватизира водата и производството на струја, за некако да се одглавиме.
Тие што ќе останат да живеат во градот (пред се извозниците) ќе плаќаат многу за вода, струја, а останатите ќе си заминат за село и ќе продолжат таму каде застанале нивните пра-пра-баби и пра-пра-дедовци.
Тоа е накратко што не чека, нас патриотите што ќе останеме во оваа држава.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom