Најекономично греење и ладење

Член од
5 декември 2015
Мислења
216
Поени од реакции
266
Eve @vedar ke ti objasni, strucnjak e za Gree/Vivax iako na kraj odbra Daikin :)
Ne objasnuvam nisto duri ne me udostoi so odgovor za lomoto dali 46000 sose montaza ili bez ;)

Koga se svrte muabetot nakaj cenite, sega mi teknuva koga jas go zimav hansolot pred 2,5 godini cenata kaj nas mu bese poniska odkolku vo grcija i bugarija. I imase togas dosta sumnji kaj nekoi lugje (mozebi se i istite koi sega pisuvaat kako im zaviduvaat na sosedite za cenite, ova samo nagagjam) zasto i kako e mozno kaj nas nesto da bide so takva cena a vo grcija e poskapo. Pa mozno bilo da e se nekoi skart klimi, bile praveni specijalno za nas pazar ( :гомце:muabeti).
;););)

Последно уредено:
Член од
2 август 2014
Мислења
1.785
Поени од реакции
4.148
@kodus
Ova tvoevo: "Taka so cetka "nikgas ama bas nikogas " nema da ja iscistis", bidejci mene direktno mi se obracas, ednostavno ne e tocno, jas toa redovno go pravam sekoi dve tri godini na trite klimi sto gi imam. Toa sto ti se mesam vo "lebot" e tvoja rabota, normalno kako bi izgledal eden serviser kako tebe, od kogo se ocekuva da ja "izede" klimata, da ja "razbuca" na elementarni delovi, a ne so cetkicka vo race da glumi nekakvo cistenje...... no nema vrska .... toa e tvoe mislenje, kako uostalom i moe mislenje.
Inace ne spomnav CETKA tuku CETKICKA, ne sovetuvav glupost dodeka vrti turbinata da se drzi cetkata radijalno, tuku da se dvizi nadolzno po perkite pri islucena klima......
Verojatno nemas probano vaka da iscistis turbina. pa tie malku nepoznato. Inace za tvoja informacija ne sum nikakov "bozadjija" (im se izvinuvam na niv), tuku covek koj celiot svoj raboten vek (uste dve tri god do penzija) go pominal so razni uredi i masini mnogu pokomplicirani i daleku poskapi od ovie posrani klimi.
Aha i jas prviot pat ja izvadiv turbinata nadvor, temelno ja iscistiv i koga vidov sto nervi i vreme mi trebase, se svrtev kon ovoj "moj nacin" na cistenje koj e prakticen i sosema dobar so priblizno ISTI rezultati. Ako sakas paralela otprilika na dve cistenja so cetka bi odelo edna demontaza, kaj mene a kaj tvoite klienti sto gi krsat turbinite ne znam.
Ocekuvam edno malo izvinuvanje od tvoja strana. Fala.

Член од
25 септември 2015
Мислења
106
Поени од реакции
197
@kodus
Ova tvoevo: "Taka so cetka "nikgas ama bas nikogas " nema da ja iscistis", bidejci mene direktno mi se obracas, ednostavno ne e tocno, jas toa redovno go pravam sekoi dve tri godini na trite klimi sto gi imam. Toa sto ti se mesam vo "lebot" e tvoja rabota, normalno kako bi izgledal eden serviser kako tebe, od kogo se ocekuva da ja "izede" klimata, da ja "razbuca" na elementarni delovi, a ne so cetkicka vo race da glumi nekakvo cistenje...... no nema vrska .... toa e tvoe mislenje, kako uostalom i moe mislenje.
Inace ne spomnav CETKA tuku CETKICKA, ne sovetuvav glupost dodeka vrti turbinata da se drzi cetkata radijalno, tuku da se dvizi nadolzno po perkite pri islucena klima......
Verojatno nemas probano vaka da iscistis turbina. pa tie malku nepoznato. Inace za tvoja informacija ne sum nikakov "bozadjija" (im se izvinuvam na niv), tuku covek koj celiot svoj raboten vek (uste dve tri god do penzija) go pominal so razni uredi i masini mnogu pokomplicirani i daleku poskapi od ovie posrani klimi.
Aha i jas prviot pat ja izvadiv turbinata nadvor, temelno ja iscistiv i koga vidov sto nervi i vreme mi trebase, se svrtev kon ovoj "moj nacin" na cistenje koj e prakticen i sosema dobar so priblizno ISTI rezultati. Ako sakas paralela otprilika na dve cistenja so cetka bi odelo edna demontaza, kaj mene a kaj tvoite klienti sto gi krsat turbinite ne znam.
Ocekuvam edno malo izvinuvanje od tvoja strana. Fala.
1. Ako se oseti pogoden so postot iskreno IZVINI ne mi bese toa namerata ....Iskren da bidam neznam i negledam kade te nalutiv /navrediv (ili barem vo koj del)...ako procita poubavo na nekolku mesta se slozuvam vo celost so tebe
2.Tvojot post go iskoristiv da ako 'nekoj' (a ne ti) ne se osekja spremen da ne cepka sam kako sto kazav prethodno... zosto da ne go pravi toa sam (ne mi se mesas vo lebot ..bidi siguren)
3.Nikakva reklama jas ovde ne si pravam niti sum go pravel toa dosega niti ke go pravam..nego samo ISKRENO DA POMOGNAM.
4.Bidi siguren deka skoro i da ne postoi nesto do sega ( vo ovie moi 20 godini rabota), sto ne sum probal ..
5. ...NE MI E POENTATA da se raspravam/ubeduvam so tebe naprotiv samo "ako mozam" da se nadovrzam na nekoi postapki/nacini /metodi vo interes na drugite sto ovaa problematika ne im e specijalnost da go uvidat/doznaat praviot nacin na rabota ili da gi uvidat posledicite od nepravilniot nacin na robota.
6. Na kraj .....citajki gi prethodnite tvoi postovi JAS tocno znam deka ne si laik i znam deka ja vladees ovaa tematika i iskreno ocekuvav deka ke se sloziz so mojot post barem vo pogolemiot del ) a ne deka ke se navredis (pak povtoruvam ..nigde ama bas nigde nebese negativno potenciran)...

Член од
2 август 2014
Мислења
1.785
Поени од реакции
4.148
Ova ce go svatam kako izvinuvanje..... "Taka so cetka "nikgas ama bas nikogas " nema da ja iscistis" se odnesuva bas na mene, a jas ZNAM deka taka gi cistam MOITE turbini....Inace vo drugoto se slozuvam i potpisuvam....Nejse... Inace za klimive ne se razlikuvam od ostanatite ovde prisatni i stvarno sum laik, koj ete se razbira nesto od fizika, vamu tamu ... Od moevo iskustvo so serviseri od Tetovo mozam da ti kazam deka se TESKI dunsteri i deka tuka ne postoi serviser vo prava smisla na zborot. Toa se obicno bravari koj makata gi naterala na ova, cule nesto vamu nesto tamu, ili se bivsi serviseri na frizideri sto e EPTEN daleku od ovaa problematika. Koga ce go izvadi manometarot misli deka e epten pameten. 90 % za ovdesnive ne ni znaat deka postoi merenje so suv i vlazen termometar nadvor/unutra, vlaznosti nadvor/unutra , so manometarot treba samo da KONTROLIRA promena na pritisokot, a ne so nego da ja polni klimata so gas.
Jas iskreno se prasuvam koga ce dojde red da kupam nova klima (a toa ce bide sekako skapa) koj ovde ce mi ja montira... Eve ako ne ti e mrsko bas tebe bi te povikal.

Член од
14 мај 2009
Мислења
1.581
Поени од реакции
1.853
на времето имаше некое руско електрично греење од подморници ?...неодамна ми дојде на ФБ под рака, ова долу, дали ова е модерна варијаната на рускиот систем ?

http://www.galanshop.eu/#!product/prd1/1448817861/electrode-heating-boiler-geyser-9-with-automatics
Заборавен е.... и тој и нашиов овде КАНО-систем, за кои и на темава на форумов се пишуваше на почетокот, додуша и на нет неможам да најдам нешто поново од 2010та година... системи за кои некои енџењери и стручњаци и за био-дизел и за се вклучувајки и греење се пењавеа дека можда и најбољи биле Кано-мано руски и така....за +1,000 Евра, а ние што инсистираме на други поекономични ништо не сме се разбирале!
Се обидоа тие два системи да се изрекламираат овде беспари... но толку беше!
Држи се ти на термалните пумпи те инвертeрите од поновите генерации на Fuji, Toshiba, Mitsubishi, Daikin уште понекој јапонец па макар и склопен у Кина Малезија Чешка....па ете и кинезите напреднуваат - многу фалените на сите страни моделите на Gree: Hansol, U-Crown.... Kакви подморници какви електролити и ташаци!? А еден убав сончев ден ко ќе дојде гасот ама со гасовод, тогаш ќе размислуваме. Дотогаш....

Последно уредено:
Член од
25 септември 2015
Мислења
106
Поени од реакции
197
Ova ce go svatam kako izvinuvanje..... "Taka so cetka "nikgas ama bas nikogas " nema da ja iscistis" se odnesuva bas na mene, a jas ZNAM deka taka gi cistam MOITE turbini....Inace vo drugoto se slozuvam i potpisuvam....Nejse... Inace za klimive ne se razlikuvam od ostanatite ovde prisatni i stvarno sum laik, koj ete se razbira nesto od fizika, vamu tamu ... Od moevo iskustvo so serviseri od Tetovo mozam da ti kazam deka se TESKI dunsteri i deka tuka ne postoi serviser vo prava smisla na zborot. Toa se obicno bravari koj makata gi naterala na ova, cule nesto vamu nesto tamu, ili se bivsi serviseri na frizideri sto e EPTEN daleku od ovaa problematika. Koga ce go izvadi manometarot misli deka e epten pameten. 90 % za ovdesnive ne ni znaat deka postoi merenje so suv i vlazen termometar nadvor/unutra, vlaznosti nadvor/unutra , so manometarot treba samo da KONTROLIRA promena na pritisokot, a ne so nego da ja polni klimata so gas.
Jas iskreno se prasuvam koga ce dojde red da kupam nova klima (a toa ce bide sekako skapa) koj ovde ce mi ja montira... Eve ako ne ti e mrsko bas tebe bi te povikal.
Doobro...posto se razbravme /razjasnivme..eve vaka:....I jas ne sum sreken sto ama vo site profesii (posebno zanaeti) ima "zalutani decki" ama kako sto kaza makata gi naterala (toa e druga tema)...i navistina neznaes sto sve se nemam iznagledano i iznaslusano...prosto da se cudis kolku nestrucnost i neznaenje izleguva od poedini "majstori"..ama toa e.(sekoj so srekjata neli)...ama ima momci-majstori koi sto ja vladeat materijata...ama..(sekogas ima ama)...EDNO E DA SI MONTER ,DRUGO E DA SI SERVISER...kaj nas ova prvoto go ima vo leto na sekoj cekor..a samo 10 % od site majstori funkcioniraat 365 dena vo godinata...klima ne e samo 3,5....5.5 kw neli
Sto se odnesuva do tvojata montaza....so zadovolstvo bi dosol i bi ti ja montiral...Jas stojam pozadi seto toa sto e napraveno (i rasipano :) )
p.s. toa so cetkata stvarno nebese nameneto za tebe,nego go apostrofirav vo kontekst deka toj sto ke dojde da ja cisti klimata treba bas taka da si ja sraboti rabotata (i sam navede deka toa i se ocekuva od majstor) a ne da im odat doma majstorcinja so cetka vo racete i sredstvo od 50 denari za cistenje na prozori.
Bidi mi pozdraven

Член од
2 август 2014
Мислења
1.785
Поени од реакции
4.148
@kodus
Znaci da rezimirame: moze da se iscisti so cetka turbinata bez da se razmontiruva, samo zavisi koj ja drzi cetkata i obratno moze i "serviser" da dojde da ja iscisti vnatresnata edinica , samo da ja posipe so "sveta vodicka" i da ja cisti so parocistac (poglupava i pobeskorisna sprava ne postoi, slucajno i jas ja imam), da ti zeme 15-20-25 evra, da ti zbori deka raboti profesionalno, da ispie kafence, pa edna rakija i mezence, pa pivce......a ti da ostanes so prstot vo usta.

Член од
25 април 2008
Мислења
56
Поени од реакции
84
А да си пишете приватни пораки ? Чисто колку да не се повторуваат работите секако се цитирате и до објаснувате.

Sent from my GT-I9505 using Tapatalk

Член од
20 август 2013
Мислења
34
Поени од реакции
12
Konecno treba da napravam izbor pomegju:
  1. Daikin FTX35j3/RX35K,(12 btu, seer 6.15, scop 4.14,ladilen kapacitet 3.3kW, grenje kapacitet 3.5 kW, elektricna snaga: (ladenje 1.03, greenje:0.93), energetska klasa A++ (ladenje) i A+(greenje))
  2. Daikin FTXB35C/RXB35C (12 btu, seer 6.05, scop 4.01,ladilen kapacitet 4.8kW, grenje kapacitet 3.5 kW, elektricna snaga: (ladenje 1.03, greenje:0.94), energetska klasa A+ (ladenje) i A+(greenje))
  3. Gree Lomo GWH18QD-K3DNA1G.(18 btu, Seer 6.1, scop 4),energetska klasa A++ (ladenje) i A+(greenje))
So ogled na toa sto mi treba za 35m2 nema li Lomo da trosi poveke struja bidejki e so pogolem kapacitet?

Член од
11 јануари 2011
Мислења
121
Поени од реакции
114
  1. Daikin FTX35j3/RX35K,(12 btu, seer 6.15, scop 4.14,ladilen kapacitet 3.3kW, grenje kapacitet 3.5 kW, elektricna snaga: (ladenje 1.03, greenje:0.93), energetska klasa A++ (ladenje) i A+(greenje))
  2. Daikin FTXB35C/RXB35C (12 btu, seer 6.05, scop 4.01,ladilen kapacitet 4.8kW, grenje kapacitet 3.5 kW, elektricna snaga: (ladenje 1.03, greenje:0.94), energetska klasa A+ (ladenje) i A+(greenje))
  3. Gree Lomo GWH18QD-K3DNA1G.(18 btu, Seer 6.1, scop 4),energetska klasa A++ (ladenje) i A+(greenje))
So ogled na toa sto mi treba za 35m2 nema li Lomo da trosi poveke struja bidejki e so pogolem kapacitet?
Ќе троши, поготово на потопло време.

Член од
17 март 2015
Мислења
204
Поени од реакции
324
macalavica.nepamtam vo kuca ili stan si.od edno moe skromno znaenje i greenje so klima,ako si vo kuca so daikinot 35m2 ne veruvam deka ce stoplis pristojno,vo poladni denovi,posto i jas gream slicna kvadratura so dosta pojaka 3,5klima od daikinot,i jas moze ce kazat ne sum tolku strucen ali sepak bi idel so lomo,pa neka i potrosi povise ama barem ce bidam stoplen.

Член од
24 септември 2013
Мислења
344
Поени од реакции
317
Ne go zema Lomo-to za 40000, sega 100eur plus.
Dali e pobitno da se stoplite ili da zastedite na struja? Veruvaj sigurno nema pomalku struja da potrosis so 12-kite Daikin, naprotiv poveke struja ke platis za greenje. Zasto, kako? Zasto ke mora drugo grejno telo da uklucuvas koga temperaturite ke se dvizat okolu 0, a sto i da e toa drugo min 2kw ke ti jade+klimata nad 1kw.

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.654
Поени од реакции
7.500
Lomoto ako ne go uplatis denes ke bide 100evra poskapo ako ne si razbrala, popustot bese do vcera i ti napraviv usluga sto urgirav da go zemes po taa cena zatoa sto ne si od Skopje. A u sve si greska drugoto sto go napisa, prvo! sigurno nema Vivax za 26000 Inverter od 18k, nema ni 12ka inverter za taa cena, garant On/Off klimi gledas....a i da ima 12ka za 26000 ne se sporeduva so Lomoto 18ka.
Ima 3,5ki sto ke dadat 3-4Kw na -10 ili -15 ama tie se po 60000 sto e nadvor od tvojot buget od 40K. Tie Daikini sto gi gledas se osnovni modeli i podatocite im se za na +7 nadvoresna temperatura, na -10 ke go palis kjumbeto. Lomoto ti bese najdobar izbor za taa cena, no izgleda ja prokocka, nema kjorava klima u Greemak, sve e prodadeno, ako mislis deka samo tebe te cekaat pogresno mislis :)

Последно уредено:
Член од
25 септември 2015
Мислења
106
Поени од реакции
197
@kodus
Znaci da rezimirame: moze da se iscisti so cetka turbinata bez da se razmontiruva, samo zavisi koj ja drzi cetkata i obratno moze i "serviser" da dojde da ja iscisti vnatresnata edinica , samo da ja posipe so "sveta vodicka" i da ja cisti so parocistac (poglupava i pobeskorisna sprava ne postoi, slucajno i jas ja imam), da ti zeme 15-20-25 evra, da ti zbori deka raboti profesionalno, da ispie kafence, pa edna rakija i mezence, pa pivce......a ti da ostanes so prstot vo usta.
I bez nekoj denar :)

Kajgana Shop

На врв Bottom