Инвестициски БУМ во Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата dzonyb
  • Време на започнување Време на започнување
Добра, но наивна приказна, во која има неколку нелогичности како:
1. како може некој да нуди пониска плата од минималната загарантирана?
2. за каква работа на лента пишуваш во фабрика каде има конфекција на кабли?
:icon_mrgr::icon_mrgr::icon_mrgr:[DOUBLEPOST=1454016347][/DOUBLEPOST]

Е ова ми изгледа на вистинска реална приказна, штом знаеш за линија. :bravobe::cuc::cuc::bravobe:
за инает роден,значи ти објаснивме дека не се ленти ами линии и дека е исто,од каде ти право да зборуваш за овие странски инвестиции кога не си видел ни на фотографија однадвор како изледаат а не пак внатре што се работи ???

реална приказна се работа до посер од понеделник до сабота ,кога ќе се погоди трета смена одиш 6 дена трета што е еден ден повеќе одколку законското ограничување од максимум 5 дена неделно

Е ова ми изгледа на вистинска реална приказна, штом знаеш за линија. :bravobe::cuc::cuc::bravobe:
Си ми вервал не си ми вервал не ми менува многу. Ти кажваш од што си слушнал, јас бев таму и ти кажувам од прва рака информација. Работата е во тоа што нити е толку црно како што се кажува нити е толку розово.

Си ми вервал не си ми вервал не ми менува многу. Ти кажваш од што си слушнал, јас бев таму и ти кажувам од прва рака информација. Работата е во тоа што нити е толку црно како што се кажува нити е толку розово.
никој не вели дека не вработуваат, али нема врска то “инвестициски бум“ Нема видено тој шо е тоа инвестициски бум.

одберете ја вашата црна иднина на кафе на широк сокак или во розево во к&ш :tapp:

И колку е просечната работничка плата во К&Ш сега?

Oва инвестицискиот бум може да биде зезната работа, шо ќе правиме после кога сите ќе се вработат, кога ќе нема повеќе невработени, што после? :D

Oва инвестицискиот бум може да биде зезната работа, шо ќе правиме после кога сите ќе се вработат, кога ќе нема повеќе невработени, што после? :D
знаеш што се случи кога хитлер ја крена германија од пепелта и ги вработи сите ?

Што е бинто колку е? дали 11 000, 15 000 или 20 000 тоа у суштина ништо не менува, со денешниве цени и 20 000 просек е многу мала плата.[DOUBLEPOST=1454017710][/DOUBLEPOST]
знаеш што се случи кога хитлер ја крена германија од пепелта и ги вработи сите ?
Аха, се зеде продолжен викенд да одмори (изгледа и тој работел 24/7) :D

никој не вели дека не вработуваат, али нема врска то “инвестициски бум“ Нема видено тој шо е тоа инвестициски бум.
Јас Лет на овие простори немам видено никаков инвестициски бум од кога памтам за мене.
Ете потсетиме кога во Битола во последните 30 години се отворила фабрика која вработува 2000 души. Јас само памтам дека до скоро само се затвораја.
Тие 2000 души претходно или работеа на полошо па дошле тука или не работеле никаде. Сега да не влегваме во филмој дека во Битола рози цветаат и работа има на секој чекор. Или пак во другите поголеми фирми условите се супер. Јас викам бериќат. Кој може да се снајде за подобро нека се снајде, кој неможе како велат во сушата и градот помага. На крај никој со сила не ги тера. Ете другарти не му одговарало и одбил, јас си заминав на подобро , трет мислел дека ке лежи као во РЕК или државно па се разочарал, четврт го избркале, на некој прво вработување му е. Сепак битното е она 2000 души земаат редовна плата наместо да чекаат од баба и дедо, мама и тато.

Што е бинто колку е? дали 11 000, 15 000 или 20 000 тоа у суштина ништо не менува, со денешниве цени и 20 000 просек е многу мала плата.[DOUBLEPOST=1454017710][/DOUBLEPOST]
Аха, се зеде продолжен викенд да одмори (изгледа и тој работел 24/7) :D

Многу е битно колкави се платите, кој ги зголемува, а кој ги намалува. И 1991/1992 г. викаа дека Кљусев и платите од 25.000 денари (900 ДМ) не чинеле, ама кога дојдоа на власт 1993 г. просечната плата падна на 3800 денари и понатаму следуваше целосен крах на економијата со затварање на 865 големи фабрики и отпуштање на 250,000 вработени.

Многу е битно колкави се платите, кој ги зголемува, а кој ги намалува. И 1991/1992 г. викаа дека Кљусев и платите од 25.000 денари (900 ДМ) не чинеле, ама кога дојдоа на власт 1993 г. просечната плата падна на 3800 денари и понатаму следуваше целосен крах на економијата со затварање на 865 големи фабрики и отпуштање на 250,000 вработени.
зошто виновниците за транзицијата не ги видовме в затвор,зошто богатството го поделија со тие што стапнаа на власт после нив да не бидат гонети ?? или тие после нив се покажаа неспособни да истераат голема вистина и правда на виделина ??

Зависи кој оддел си. Немам информација за сите , само знам дека во одделот јас каде што бев платите се зголемени од 13 на 17-18000 во овие две години. Повеќе од сигурно е дека и во сите оддели имало зголемување на платите пошто тоа така оди. Неможи во еден оддел да крени плата а во друг да не мрдни цели две години. Тоа мислам надвор од умот е. А пошто уште тогаш најминималната беше мислам 10-11000, сега најверојатно е околу 13-14000 ако не и повеќе. 9000 сигурно не е , не било ни тогаш а не пак сега. Ако ја тргниме администрацијата тогаш на ниво на фабрика работниците во просек земаат околу 20000. Значи просек, не сите. Некој земаат многу над 20000 , некој многу под 20000.

Многу е битно колкави се платите, кој ги зголемува, а кој ги намалува. И 1991/1992 г. викаа дека Кљусев и платите од 25.000 денари (900 ДМ) не чинеле, ама кога дојдоа на власт 1993 г. просечната плата падна на 3800 денари

Во 91ва имавме Ју динари, во 92 имавме бонови. Да не зборам што имаше деноминација на денарот во 93-та со бришење на две нули. Неспоредливи се овие работи со денешниот денар.

Зависи кој оддел си. Немам информација за сите , само знам дека во одделот јас каде што бев платите се зголемени од 13 на 17-18000 во овие две години. Повеќе од сигурно е дека и во сите оддели имало зголемување на платите пошто тоа така оди. Неможи во еден оддел да крени плата а во друг да не мрдни цели две години. Тоа мислам надвор од умот е. А пошто уште тогаш најминималната беше мислам 10-11000, сега најверојатно е околу 13-14000 ако не и повеќе. 9000 сигурно не е , не било ни тогаш а не пак сега. Ако ја тргниме администрацијата тогаш на ниво на фабрика работниците во просек земаат околу 20000. Значи просек, не сите. Некој земаат многу над 20000 , некој многу под 20000.
9000 беше основна плата на линија, и со сите додатоци и бонуси беше до кај 12.000 денари, тоа прво им го потенцирале на кандидатите пред да ги тестираат, демек да си знат унапред пошто таму одат доста луѓе кои очајно им требаат пари. Тоа беше некаде летото.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom