Боди билдинг и теретани - прашања, одговори, заблуди, совети...

-x-

punished
Член од
2 март 2013
Мислења
1.191
Поени од реакции
837
@Кеплер

Не не грешно се изразив изгледа, на крај испаднаа 100 грама. :LOL:
You overcomplicate stuff. Neznam dali namerno idesh so glava vo dzid shto posle 10 odgovori od razlichni lugje ne kontash shto e rabotata. Probaj 1 nedela jadi dur nemozhesh povekje, pa pishi dali ne si kachila kilo-dve, a i iskreno neznam kako rachuansh 2500ccal vo den. Ajde kopiraj mi eden tvoj obichen den so site obroci od myfitnesspal?

Ako ja na 80tina kila so 3k-4k kalorii u den, poslednite 2 jadenja gi forsiram i bukvalno samoubistvo mi proagja niz glava, neznam kako ti na 40tina kg se osekjash mnogu taman.

Д

Дамјан_Amstaff

Гостин
http://eshop.thestrongest.mk/content/product/MASS-Gainer-23-kg
Може некој да ми каже дали воопшто има креатин во гејнеров?
Пишува дека нема ,но еднаш се излажав и нејќам пак . пробав побарав на нет,гугл ама не можев да се снајдам ,ми отвараше повеќе видови на гејнери

Член од
25 декември 2011
Мислења
404
Поени од реакции
185
Пишува дека нема ,но еднаш се излажав и нејќам пак . пробав побарав на нет,гугл ама не можев да се снајдам ,ми отвараше повеќе видови на гејнери
па земи си креатин монохидрат зашто бараш креатин во гејнер? генерално и не треба тој таму да биде...

Член од
3 септември 2013
Мислења
380
Поени од реакции
195
http://www.scitecnutrition.com/uk/products/scitec_nutrition/muscle_and_weight_gainer_shakes/mass

http://www.scitecnutrition.com/uk/products/scitec_nutrition/muscle_and_weight_gainer_shakes/mass_20

Во MASS 20-ката е наведено дека има, во обичниот не, пуцај.

G

garthok

Гостин
Стефчо убаво викаше, ве мрзи да готвите. Не мора да се комплицираат работите, се знае пари и воља само.

H

HoT IcE

Гостин
4-5 пати неделно во теретана, ќе вежбаш се, гради, грб, раце, рамо, НОЗЕ (најчесто почетниците го занемаруваат), стомачни. Од тоа јас што сум пробал мислам дека нема подобро од една мускулна група на ден, сум пробал и да комбинирам на пр. гради со бицепс и грб со трицепс ама не е тоа тоа.... ич не се секирај дали ќе се бесиш на секоја справа, сите сме се беселе и сме биле како муви без глави, ама ќе прашаш поискусни како се прави вежбата, ќе гледаш од други и со тек на време ќе ја сфатиш финтата :D

Еве јас како вежбам:
прв ден - гради и стомачни
втор ден - грб
трет ден - бицепс, трицепс и подлактица (цела рака)
четврт ден - пауза
петти ден - рамо, трапез и стомачни
шести ден - нозе
седмиот ден - пак одново (на секој 3 ден правам пауза)

http://www.exrx.net/Lists/Directory.html

На оваа страна имаш за секоја мускулна група и за секој мускул одредени вежби и клипче како правилно се изведуваат тие вежби.

Од исхраната имаш протеини (веј протеин, пилешко, риба, телешко, јајца, урда), јаглехидрати (ориз, компир варен или печен, грав, грашок, тестенини, црн леб, банана, овесни снегулки) и масти (путер од кикирики, кикирики, бадеми, лешници, индиски ореви, ореви) и нискомаслено млеко што не знам кај да го вметнам :D
Битно е насабајле и одма после тренинг да внесеш јаглехидрати и протеин, другото мање битно.. е сега количински не знам да ти кажам, јас не препорачувам на никој да се замара со броење калории, бидејќи стварно е мизерно, пробај си сам, ако слабееш, покачи на јадење, ако се здебелуваш, намали, зависно од целта која сакаш да ја постигнеш.
Првин, фала ти за деталниот одговор, вака нешто барав, поедноставно, баш за почетници.
Проблемот кај мене е што неможам баш многу да вежбам нозе, десново колено нешто ме ебе и ми се дува некад при мењање на време, реуматски ли е што ли е, не знам, знам само дека докторов ми рече да не го форсирам многу во теретана.
Најмногу треба да вежбам грб, не дека сум искривен, малце сум од седењево пред компјутер ама треба што повеќе да се бесам и истегнувам рбетниот столб и такви вежби. Другово ќе вежбам од се помалце..Бидејќи долго време немам вежбано ниту нешто физички не сум бил активен, ќе почнам ептен полека, нема да можам да вежбам секој ден затоа што ќе умрам, ќе гледам секој втор ден одмор после вежбање бар првиот месец така дур не ми пројдат сите болки од мускули. Најбитно ми е да сменам малце исхрана, да ги размрдам мускуливе и после на тоа да се градам и појачувам..

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.513
Стефчо убаво викаше, ве мрзи да готвите. Не мора да се комплицираат работите, се знае пари и воља само.
Тоа се сложувам, али и тој ги комплицираше работите, не ја бива па да месиш крофни со протеин :D
Ај за волјата ќе ја средиме, ама со парите никако да се најди баланс, 150-200 евра месечно тешко се двојат за вежбањево и тоа таа сума е колку да имаш пристојно тело за на плажа, за повеќе и сумата оди нагоре.

G

garthok

Гостин
Тоа се сложувам, али и тој ги комплицираше работите, не ја бива па да месиш крофни со протеин :D
Ај за волјата ќе ја средиме, ама со парите никако да се најди баланс, 150-200 евра месечно тешко се двојат за вежбањево и тоа таа сума е колку да имаш пристојно тело за на плажа, за повеќе и сумата оди нагоре.
Добро, мислев за тие што живеат со родители ако им готват па они + да си докупат ствари така ок, инаку да вака ужас е треба да се отргнеш од многу задоволства

Lester Freamon

Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.513
Добро, мислев за тие што живеат со родители ако им готват па они + да си докупат ствари така ок, инаку да вака ужас е треба да се отргнеш од многу задоволства
И дома е непријатно другар, сите дома ќе јадат пиперки со леб, ти треба да пребаруваш месо со ориз или компир, а пак ако те видат да фрлаш жолки и да јадиш по 7-8 белки на ден притисокот во плафон им оди, ќе те толерираат извесен период, после тоа си аут.

Член од
8 јануари 2015
Мислења
150
Поени од реакции
43
И дома е непријатно другар, сите дома ќе јадат пиперки со леб, ти треба да пребаруваш месо со ориз или компир, а пак ако те видат да фрлаш жолки и да јадиш по 7-8 белки на ден притисокот во плафон им оди, ќе те толерираат извесен период, после тоа си аут.
хахаха баш ова ми се случува дома..

Член од
23 декември 2015
Мислења
51
Поени од реакции
2
Moze li predlog za eftini proteinski namirnici koi ne se stetni da se vnesuvaat sekojdnevno

GavolRulz

hippopotomonstrosesquipedaliophobia
Член од
23 март 2008
Мислења
12.733
Поени од реакции
11.609
Дечки, уште малку ќе почнам да ги исфрлам јаглехидратите малку по малку, па барам совет како да успеам колку толку да ја задржам мускулната маса, а да го отстранам салото. Обично двете во комбинација не ми успеваат... кога качувам маса качувам и сало малку повеќе, кога слабеам се губи салото, ама и многу мускул.

Lester Freamon

Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.513
Дечки, уште малку ќе почнам да ги исфрлам јаглехидратите малку по малку, па барам совет како да успеам колку толку да ја задржам мускулната маса, а да го отстранам салото. Обично двете во комбинација не ми успеваат... кога качувам маса качувам и сало малку повеќе, кога слабеам се губи салото, ама и многу мускул.
Кај мене успева само кога одам со висок внес на протеини (некогаш и преку 3гр на телесна тежина исклучиво од животинско потекло и суплементи, плус многу зеленчук).

Член од
3 септември 2013
Мислења
380
Поени од реакции
195
Со која брзина слабееш?

Генерално со колку толку добар тренинг и малку форсирање на протеин во исхраната (препораки ќе најдеш и до 40-50 посто од калориите да доаѓаат од батката, што е скапо, ама не мора до толку екстремно) следи ја листава доле за зачувување маса/сила (1kg=2.2 pounds).

18-19% body fat: -1.7 lb/week
15-17% body fat: -1.5 lb/week
12-14%: -1.3 lb/week
9-11%: -1 lb/week
<8%: 0.7 lb/week

Друг проблем/плацебо е колку реално губиш мускул. Јесте одма паѓаш и на вага и на огледало ама имај на ум дека многу од тоа е глукоза (или гликоза беше шеќерот во мускулите, idk) и вода. Или во превод кило две првите две недели, за после да почне да се стабилизира се тоа.

Златна работа е intermittent fasting инаку, ѕирни ја. Дали ќе работи со овој сетап на јаглехидрати? Незнам.

Kajgana Shop

На врв Bottom