Kade da najdam inverter 12-ka po moznost Gree ili druga nekoja do 28000 sega za u ducan mi treba.
Pozz
За тие пари Ломото ти е најблиску по цена, ама троа повеќе чини. Но прашај си во продавниците, нели поназад спомнаа дека баш сега има некоја акција со попусти.
И припази на снагата што ти е потребна, дали 12 илјади БТУ ти се доволни. Дуќаните знаат да бидат ноторно заебани за димензионирање на потребната јачина. Квадратурата може да изгледа мала, ама големи стаклени површини, слаба изолација и (пре)висок плафон се голем зајеб. Прашај го Горан од темава, истата клима кај него не постигнува а кај мене загрева без проблем. Испадна дека не е до климата...
Ако кај тебе испадне дека ти треба појака клима, размисли за Хансол моделот - се спомнаа одлични цени поназад.
Mi treba sovet. Imam kukja od 300m3, 40tina godini stara koja ja greev (minato vreme) so parno na nafta. Kotelot mi e 55 kw, ogromen, i trosev 5 toni nafta za sezona. E sega, godinava resiv da vlozam malku i ke stavam PVC prozori i termofasda na kukjava sto spored lugjevo, internet i iskustva, ispagja deka ke mi se namali potrosuvackava za 30-40%. E sega doagjame do klucnovo prasanje. Da si go ostavam parnovo na nafta ili da kupam nov kotel za na peleti. Citajki na internet dojdov do nekoi kalkulacii koi neznam dal se tocni, deka odnos nafta/pereli e 1/2 odnosno ako mi trebale 5 t nafta teoretski bi mi trebale 10 t peleti (da se zadrzime na okrugli brojki). Pri namaluvanje na potrosuvackata od idealni 40% bi dosol do potrosuvacka od 6 t peleti odnosno 1000Eur pretvoreno vo pari. Znaci ova e okrugla matematika. dali nekoj ima iskustvo ili se ima podobro nacitano da spodeli. blagodaram
Прочитај наназад на темава, и едуцирај се. Накратко - бегај од пелети. Подобро остани на нафта, додека не заштедиш за решение кое нуди
економично греење.
Фасада ти е одличен избор како добро да ги вложиш парите. Пази на изработката, и за тоа е зборувано наназад на темава (или на форумов), пребарај или разлистај.
Од досегашната потрошувачка, можеш да заклучиш колкава моќност на греење (
изразена во киловати топлинска енергија) ти е потребна.