Телеком ADSL и OPTIC интернет - генерална дискусија (новости, прашања, проблеми)

• Креатор на темата vmx
  • Време на започнување
Т

Триптико

Гостин
Гледаме нешто со другари и се мислиме да земеме :cautious:, иако пред 3 години водев војна со Телеком. Пакетов Max Optic Giga:

Capture.JPG
Ако некој знае:
- зошто се брои телефонија и телевизија во чиста интернет услуга?
- какви се тие "други фактори" што влијаат на брзината?
- зошто на услуга со цена од 5 000 денари(!!!), не е наведена прецизно максималната брзина (по дифолт МОРА да биде 1Gbps или 125MBps (мегаБАЈТИ, не мегабити)
- политика на фер користење на премиум услуга?
- по надминување на месечен сообраќај, брзината се намалува на 2Mbps?!? Дали тоа значи дека и претплатата ќе ја намалат како некој на Call&Surf Basic (на пример)

Дали има некој воопшто прашано, разговарано со вработен од Телеком или веќе ја користи оваа услуга? Сериозно е прашањево.

Apple

It's good to be good
Член од
11 октомври 2009
Мислења
3.102
Поени од реакции
1.378
Гледаме нешто со другари и се мислиме да земеме :cautious:, иако пред 3 години водев војна со Телеком. Пакетов Max Optic Giga:

Прегледај го приврзокот 137095
Ако некој знае:
- зошто се брои телефонија и телевизија во чиста интернет услуга?
- какви се тие "други фактори" што влијаат на брзината?
- зошто на услуга со цена од 5 000 денари(!!!), не е наведена прецизно максималната брзина (по дифолт МОРА да биде 1Gbps или 125MBps (мегаБАЈТИ, не мегабити)
- политика на фер користење на премиум услуга?
- по надминување на месечен сообраќај, брзината се намалува на 2Mbps?!? Дали тоа значи дека и претплатата ќе ја намалат како некој на Call&Surf Basic (на пример)

Дали има некој воопшто прашано, разговарано со вработен од Телеком или веќе ја користи оваа услуга? Сериозно е прашањево.

1. Сака да каже дека на целата брзина покрај сите фактори и телефонската линија + телевизија (ако евентуално некогаш има) може да влијае. Тоа ти е предупредување.
2. Други фактори се сите работи од типот ветер,дожд,интерференција,преоптертување мрежа и се друго.
3. Во сите оператори постои калузула кај што вели максимална брзина е 1гбпс а минимална што ти гарантира со договор е некоја паушална. Тоа е механизам да се заштитат. Значи брзината немора да биде 1гбпс т.е они ќе се обидат да ја испорачаат но ако неможе неможе.
4. Телеком секогаш имал политика на фер користење тоа им е заштитен симбол. Нека не те изненадува.
5. По надминат максимален лимит брзината се намалува но суматана претплата е иста.

Јас би ти препорачал да не се заебаваш со нив и ако имаш Близу или Телекабел да го активираш најскапиот пакет со 150мбпс. На Телекабел немаш договор и кошта 2500 денари под услов да има техничка можност.

Tegla

Interista
Член од
20 февруари 2012
Мислења
5.118
Поени од реакции
9.068
На Fiber Optic не влијаат ветер, дожд, електрични интерференци од други кабли и сл. Светлосен сигнал иде до дома па после од таа склопка се тегне етернет кабел до PC.

Само си се штитат со подточки, инаку ќе биде убер брзо а единствена маана е 700GB месечно на таа брзина.

Јас сум на 50/50Mbps пакетот и сум презадоволен. До сега не ми е надминат лимитот од 600GB а симнувам и seed-ам без да се стискам и да проверувам колку сум потрошил.

Т

Триптико

Гостин
Ние сакаме да поврземе 4 куќи на една линија. По 1200 ќе не фати по куќа (како Старт пакет, со брзина МНОГУ поголема). Што и да правиме, нема да има гушење на линија. Сите сме со Gbps мрежни, па не е проблем ни тој дел. @Apple "другите фактори" кај оптички не се бројат, затоа што ги нема. Каблите се под земја. Ми дојде чудно немањето мин брзина, затоа што на Comfort мислам беше, макс е 60/60, а мин 30/30. Сепак е врв на понуда, па нека биде еве (иако за тие пари НЕ СМЕЕ ДА СЕ ПОПУШТА) 800Mbps. Низ Европа, а и поблиску ( Србија) во договорите стои ОД, а до е идеално. Плус, 95% од времето испорачуваме "најголема можна брзина" значи дека (најцрно сценарио) може да плаќаме х2 цена од пакетот кој нуди 60/60 (единствена гарантирана 30/30). Тргни настрана политика, поткупливост итн, како е можно ваква понуда да се најде на пазарот? Не верувам дека Дојче телеком се замара за мал пазар како нашиот, но ова е детска понуда.

Член од
29 август 2008
Мислења
5.835
Поени од реакции
4.274
На Fiber Optic не влијаат ветер, дожд, електрични интерференци од други кабли и сл. Светлосен сигнал иде до дома па после од таа склопка се тегне етернет кабел до PC.

Само си се штитат со подточки, инаку ќе биде убер брзо а единствена маана е 700GB месечно на таа брзина.

Јас сум на 50/50Mbps пакетот и сум презадоволен. До сега не ми е надминат лимитот од 600GB а симнувам и seed-ам без да се стискам и да проверувам колку сум потрошил.
Eve vi Vip Combo M i vo avgust na +40 i sega na -7, brzinava e ista+ nema politika za fer, so namaluvajne na brzina i gb- pa sega vidi ti ,

Attachments

Tegla

Interista
Член од
20 февруари 2012
Мислења
5.118
Поени од реакции
9.068
Eve vi Vip Combo M i vo avgust na +40 i sega na -7, brzinava e ista+ nema politika za fer, so namaluvajne na brzina i gb- pa sega vidi ti ,
3Mbps имаш upload а замисли го дечконо што планира да земе 1Gbps интернет (симетрично up/down). Затоа постојат лимити за да се заштити системот од крахирање ако сите деноноќно seed-аме.

Секако и јас сака да се подобрат условите со поголеми лимити, брзина, цена но тоа е друга тема.

Член од
29 август 2008
Мислења
5.835
Поени од реакции
4.274
3Mbps имаш upload а замисли го дечконо што планира да земе 1Gbps интернет (симетрично up/down). Затоа постојат лимити за да се заштити системот од крахирање ако сите деноноќно seed-аме.

Секако и јас сака да се подобрат условите со поголеми лимити, брзина, цена но тоа е друга тема.
ok jasno .....toa ......
za normalni raboti pogolem upload od eve.... 10mbps, sto ke ti e ???

naumdb

Кајгана Менаџер!!!
Член од
5 јуни 2007
Мислења
9.010
Поени од реакции
5.666
Upload-от од 50 мегабита е одлична работа, кој сака, што сака може да кажува. Со оптиката 1 гигабајт слики ќе го прикачиш за 3-4 минути, со твојот нет за саат време.

cYb3rc0re

~ место за реклама
Член од
3 мај 2005
Мислења
914
Поени од реакции
170
Имам Магента 2 пакет, на бакар, и осетив дека сецка интернетот (одредени периоди нема, пример на секој саат, отприлика по пола минута). Мислам дека е некоја заебанција на ППоЕ конекцијата, дали ви се случило и вас и дали има чаре?

Член од
8 јануари 2012
Мислења
10.310
Поени од реакции
15.471
Имам Магента 2 пакет, на бакар, и осетив дека сецка интернетот (одредени периоди нема, пример на секој саат, отприлика по пола минута). Мислам дека е некоја заебанција на ППоЕ конекцијата, дали ви се случило и вас и дали има чаре?
јас имав ваков проблем, долго време ``се убедувавме`` со телекомот,подесува све и сешто и на крај еден другар кој работи кај нив ми даде на проба друг рутер(модем), го сменив и све си дојде во ред. стариот модем им го вратив на рака без никакви формалности и си терам веќе 2 години без проблеми.

а пред тоа никако не сакаа да прифатат дека рутерот е проблем

cYb3rc0re

~ место за реклама
Член од
3 мај 2005
Мислења
914
Поени од реакции
170
јас имав ваков проблем, долго време ``се убедувавме`` со телекомот,подесува све и сешто и на крај еден другар кој работи кај нив ми даде на проба друг рутер(модем), го сменив и све си дојде во ред. стариот модем им го вратив на рака без никакви формалности и си терам веќе 2 години без проблеми.

а пред тоа никако не сакаа да прифатат дека рутерот е проблем
Кој рутер го имаш сега? Кај мене е ZXV10 H201L

Член од
8 јануари 2012
Мислења
10.310
Поени од реакции
15.471
Оној белиот со постоље од задна страна, и 4 зелени ледови. Сега неможам да го видам моделот бидејќи е на горниот спрат кај моите

Q

qazwsxedc

Гостин
Белиот модем speedport W501V кај мене е катастрофа,е сеа дали може да си купам јас нов модем и да го сменам тој или мора преку т-хоум да барам и они да доаѓаат да го сменат?? :)

Т

Триптико

Гостин
Белиот модем speedport W501V кај мене е катастрофа,е сеа дали може да си купам јас нов модем и да го сменам тој или мора преку т-хоум да барам и они да доаѓаат да го сменат?? :)
Првиот мора да биде од нив. После него, ако сакаш и 10 закачи :)

Kajgana Shop

На врв Bottom