Сакам да знам!

Anco

За солун ДА, ЗА срем НЕ
Член од
1 ноември 2011
Мислења
8.604
Поени од реакции
15.409
зошто треба да се „срка“ мед со дрвена лажица а не со метална.

Т

Триптико

Гостин
зошто треба да се „срка“ мед со дрвена лажица а не со метална.
Мед не се срка :D Море старо, зезаш ти, или ми се чини? Дрвена лажица нема никакво влијание на медот. Металната на некој начин го "стерилизира", или ги уништува корисните делови во него и така јадеш шеќер. Јади го во комбинација со овошје или чај, инаку отиде шеќер до небо ;)

Anco

За солун ДА, ЗА срем НЕ
Член од
1 ноември 2011
Мислења
8.604
Поени од реакции
15.409
Мед не се срка :D Море старо, зезаш ти, или ми се чини? Дрвена лажица нема никакво влијание на медот. Металната на некој начин го "стерилизира", или ги уништува корисните делови во него и така јадеш шеќер. Јади го во комбинација со овошје или чај, инаку отиде шеќер до небо ;)
јас имам тегла мед со ораси и после ручек(можеби е и грешка но обавезно)„сркам“ неколку лажички мед и тоа со метална - лажичка(оние што ги даваа со кафе со долга рачка) а и ја оставам почесто и во теглата.
На пазар видов една србинка продава дрвени лажичиња мали и народ купуваа по 1 до две, па прашав зошто служат и ми кажаа за „сркање“ мед. Се зачудив прв пат го разбрав тоа.
А што ќе смета металната кога е во контакт со медот 1-2 до 3 секунди.

Т

Триптико

Гостин
јас имам тегла мед со ораси и после ручек(можеби е и грешка но обавезно)„сркам“ неколку лажички мед и тоа со метална - лажичка(оние што ги даваа со кафе со долга рачка) а и ја оставам почесто и во теглата.
На пазар видов една србинка продава дрвени лажичиња мали и народ купуваа по 1 до две, па прашав зошто служат и ми кажаа за „сркање“ мед. Се зачудив прв пат го разбрав тоа.
А што ќе смета металната кога е во контакт со медот 1-2 до 3 секунди.
Ти да не читаше некаде нешто? Метална лажица ги "убива" јоните во медот и го прави "бескорисен". Не го сфаќај ова во апсолутна смисла, ама зошто да ризикуваш? :) Другпат не читај на ЦрноБело :cool:

Член од
15 јануари 2014
Мислења
2.706
Поени од реакции
1.619
Дали има дрес код за во читална ? на приме дали може да идеш у хавајки,кратки шорцеви и слично ?

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.516
Дали има дрес код за во читална ? на приме дали може да идеш у хавајки,кратки шорцеви и слично ?
За читалните по студентските домови така и одат, никој ништо нема да ти рече таму, како и да отидеш, само да не правиш галама, да не шушкаш и тн.
А за таа во ГТЦ и на други места не знам.

Член од
15 јануари 2014
Мислења
2.706
Поени од реакции
1.619
За читалните по студентските домови така и одат, никој ништо нема да ти рече таму, како и да отидеш, само да не правиш галама, да не шушкаш и тн.
А за таа во ГТЦ и на други места не знам.
браќа миладиновци на пример ?

Член од
26 јуни 2013
Мислења
3.597
Поени од реакции
14.641
Работи бувљакот знам го затворија али повторно да не се собират ?

P

Patience

Гостин
браќа миладиновци на пример ?
Нема у браќа миладиновци дрес код, дојди си во што сакаш облечен, тренерки, фармерки, како ти е удобно... е сега немој во хавајки и шорцеви зш студи :icon_lol:
( во лето може )
Поз

Член од
12 јули 2011
Мислења
869
Поени од реакции
424
Не регистриано возило може да седи само 30 дена а после тоа ке ти ги одземат табличките
Od koga toa ??? Ima nekoi taze izmeni vo zakonov sto se odnesuvaat na toa ili imalo od sekogas, a ne se praktikuvalo ??? Jas vikam deka nema vrska toa ti sto vikas... Zasto eden period kolata mi stoese neregistrirana celi 8 meseci i nikoj nisto ne rece za toa vreme, niti pak koga otidov na registracija nekoj me prasa zosto taka... A eve sega registracijata na motoror mi istece vo Noemvri, a ke go registriram na prolet i nikoj pak nisto ne vika...

Sent from my HUAWEI GRA-L09 using Tapatalk

Член од
27 декември 2008
Мислења
1.659
Поени од реакции
797
Od koga toa ??? Ima nekoi taze izmeni vo zakonov sto se odnesuvaat na toa ili imalo od sekogas, a ne se praktikuvalo ??? Jas vikam deka nema vrska toa ti sto vikas... Zasto eden period kolata mi stoese neregistrirana celi 8 meseci i nikoj nisto ne rece za toa vreme, niti pak koga otidov na registracija nekoj me prasa zosto taka... A eve sega registracijata na motoror mi istece vo Noemvri, a ke go registriram na prolet i nikoj pak nisto ne vika...

Sent from my HUAWEI GRA-L09 using Tapatalk
Тоа се зависи од Полицискиот службеник дали ќе му текне или не

Член од
23 октомври 2011
Мислења
887
Поени од реакции
2.207
Кога учев школо , за автохтоните народи на Северна Америка т.н. индијанци учевме дека се припадници на црвената раса. Убаво се сеќавам дека во учебниците пишуваше дека црвените индијанците се посебна раса од жолтата и белата.

Во последните години на интернет се повеќе сретнувам во текстови од енциклопедии, статии, научни студии дека индијанците се припадници на жолтата монголоидна раса. Прогуглав малку за расното потекло за домородните американци и ми дава дека биле монголоиди.

Дали може некој што се разбира во човечка антропологија да објасни како индијанците преку ноќ од црвена станаа жолта раса?? Мислам дали во меѓувреме науката дојде до некои нови сознанија за овие луѓе дека не претставувале посебна раса , туку биле дел од жолтите луѓе.

Kajgana Shop

На врв Bottom