Human
Explorer
- Член од
- 10 октомври 2009
- Мислења
- 12.376
- Поени од реакции
- 5.011
Значи некаде околу 250 000 луге има загинато во војната досега, НАЈГОЛЕМ број загинати, според сите ЗАПАДНИ истражувачи и обсервери на кофликтот се припадници на Сириската Армија, Полиција и други припадници на државните органи....Така да да не ми глуми Обама.. Дури и најистакнатите Републикански кандидати како Трамп и Тед Круз,го делат мислењето дека нема таканарачени умерени борци во Сирија, дека 90% од групите се со исламистичка агенда и имаат идеолошки врски со Ал Каеда и ИСИЛ...Баш ме интересира каков ке ви биде ставот,кога ке му заврши мандатот на Обама, и се надевам ке победи Републикански кандидат,политиката кон Асад ке се смени и ке се насочат во борбата против средновековните касапи кои уште д*каат на Саладин и пред спиење си раскажуваат приказни за тоа како ги тепале Крстоносците...Дали тогаш ке викате Асад маст гоу!!
Зошто ја мешате веднаш Америка? Во ниту една реченица не ја спомнав Америка како фактор во иднината на Сирискиот народ.Збунет си. Спротивното е точно, забулувањето и општо, средновековното ретардирање и уназадување е тоа што се наметнува од закоравените исламски фундаменталисти - главните сојузници на ’мурика „извозникот на демократија“.
Да, народот на избори гласа и одбира.
Тоа е демократија. Демократија не е владеење на тие што ’мурика сака да владеат. И кога сме кај демократијата во Блискиот Исток, те молам потсети ме кои се ’муриканските пријатели и сојузници во тој регион - и те молам потсети ме какво државно уредување има во Саудијска Арабија и Катар?
Како тоа ’мурика „шири демократија“ а всушност ја менува власта во сите секуларни држави во регионот, и е сојузник со сите теократски монархии? Каква е таа демократија, кои се тие „демократски“ вредности кои ’мурика ги шири??
Можеби не се разбираме. Пишував за таква слобода на Сирискиот народ (па и сите народи) каква што ја има само во мал број земји. Индивидуална слобода дали некој поединец сака или не да носи бурка без некој тоа да му го наложува или одзема. Не ме интересира од каде потекнува бурката или кој ја пропагира, битното е што поединецот ќе прави со неа без некој да му налага.
И никаде не пишав дека Асад мора да си оди. За тоа треба да одлучи Сирискиот народ. На ливче со повеќе опции.
Можат, ако ја исфрлат религијата од управувањето со државата. Но тоа е сосема друга тема со длабока историја во која се вмешани Американ... упс, Британците де.каде живееш не ми е јасно, на која планета, тие самите со себе не можат да владеат а не пак да владеат со својата држава. Не може да владее народ кој е секташки настроен со една демократска држава, пример ти се саудиска арабија, иран и слични кај што верските лидери го имаат главниот збор во државата, сирија не е таква благодарение на асад и ако го нема него ќе ги почуствуваат благодетите на вахабизмот.