Вашата реакција во случај на опасност

Член од
12 февруари 2014
Мислења
7.950
Поени од реакции
25.479
Во текот на животот се соочуваме со безброј опасни ситуации.
Вообичаено човечкиот мозок реагира на опасен настан така што се активираат две мозочни кола, преку едното се испраќаат информации до церебралниот кортекс кој ја оценува ситуацијата и донесува рационална пресуда. Преку другото се испраќаат информации до амигдалата која праќа импулси на автономниот нервен систем. Овој систем ја активира „бори се или бегај“ реакцијата, дури пред церебралниот кортекс да „донесе одлука“ за информациите. Откако ќе се активира, се забрзува работата на срцето, се ослободуваат стрес хормоните, така што овие и други реакции ви помагаат да реагирате брзо во случај на опасност.

И покрај ова, некои луѓе воопшто не реагираат во моментот, односно првичната реакција им е „скаменување“, или полошо, онесвестување, што дополнително ја зголемува опасноста во ситуацијата.

Како вие реагирате во опасни ситуации? На кој начин сметате дека можат да се надминат непосакуваните реакции? Познавате ли некој кој успеал да го „истренира“ инстинктот за преживување и ги надминал таквите реакции, на кој начин?

Miss.Independent

Me,Myself & I
Член од
26 јуни 2013
Мислења
1.386
Поени од реакции
3.401
Колку што се познавам себеси доколку станува збор за опасна ситуација кога некој би ме нападнал или нешто слично(не дај боже) најверојатно првата работа која би ја направила е да ми дојде да урлам да викам колку што ме држи и не ме држи глас,второ ќе мавам,гризам,гребам,и трето шприт трчање.
Инаку да напоменам дека како помала кога се имам тепано со брат ми во тие моменти ми доаѓа некоја сила мислам ко од пети да ја вадам можам да срушам се пред себе.Мислам дека самата опасност ќе те натера да добиеш некоја сила за да се одбраниш.
Кога станува збор за инстинкт за преживување секој од нас како битие го има само некој во поголема мера некој не.Ова најверојатно зависи кој колку во животот се соочувал со опасни ситуации или кој колку во животот се спремал доколку се соочи со опасни ситуации.
А моето мислење за луѓе кои го истренирале својот инстикт за преживување се сведува на еден единствен човек кој го познавам,но да кажам дека овој човек има учествувано во војната во 2001 и дека е дел од Алфи со тоа што е под постојани психички и физички вежби многу нормално дека го има усовршено овој инстинкт,а други вакви луѓе не познавам но сметам дека доколку се концентрираш и навистина вложиш напор и труд за да достигнеш некое такво ниво ќе успееш.
п.с поправете ме ако нешто погрешно сум разбрала или напишала

smihajlo

Superposition, Relentless
Член од
11 август 2010
Мислења
3.754
Поени од реакции
4.522
@Agda Beata

Реакцијата зависи од повеќе фактори.
Возраст, искуство, карактер, припрема, моментална психифизичка состојба, дали е особата под некои субстанци итн.

Инаку да, можеш да се истренираш за одредени ситуации, но за оние непредвидливите мислам дека највеќе зависи од карактерот.

Мене лично таков ми е карактерот што не памтам дека сум испаничил некад т.е трпелив на граница со флегматичен.

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.681
Поени од реакции
34.172
Ja u princip sum slow, nizok pritisok, flegma. Zatoa ne pagam lesno na jumpscares, dali film, dali u zivo onaka.
Taka I za opasnosti. VO VRSKA SO MENE.

A za drug, koj mi znaci najverovatno, sum epten refleksen. Kako ninja. I uvek brzo reagiram.

What is up with that, Agdeh?

Член од
12 февруари 2014
Мислења
7.950
Поени од реакции
25.479
@Agda Beata

Реакцијата зависи од повеќе фактори.
Возраст, искуство, карактер, припрема, моментална психифизичка состојба, дали е особата под некои субстанци итн.

Инаку да, можеш да се истренираш за одредени ситуации, но за оние непредвидливите мислам дека највеќе зависи од карактерот.

Мене лично таков ми е карактерот што не памтам дека сум испаничил некад т.е трпелив на граница со флегматичен.
Апсолутно дека зависи од карактерот и психофизичката состојба на човекот. Среќа што се променливи и може да се подобрат и ојачаат. Како што спомна девојката погоре за личноста која преживеала војна, постојано тренира како да се справи во опасни ситуации и сметам дека овие тренинзи се неопходни за сите, не само за воени лица, особено за луѓето кои имаат проблем со когнитивна парализа.

Член од
12 јануари 2016
Мислења
38
Поени од реакции
20
Постотојат такви луге, со желба за смрт кои што и се смејат на опасноста во лице.

бутЕ

старлета
Член од
29 март 2011
Мислења
2.232
Поени од реакции
3.837
Постотојат такви луге, со желба за смрт кои што и се смејат на опасноста во лице.
Сакам опасност по живот и се тоа ми е интересно и смешно незнам како да опишам. Уште како мал сум сакал и сум правел некои работи при кои сум можел да настрадам како пример намерно шутирање топка во двор каде што знам дека чуваат куче одврзано и одење сам да ја земам и да го налутам кучето да ме бркат и јас да трчам и да се смеам. Пред некое време незнам како се случи бевме св.Еразмо црква е во Охрид со другари на враќање пред нас се чукнаа две коли и дугариве буквално се стресија пошо дел од една од колите падна пред нас....јас се смеев интересно ми беше и на еден од шоферите во фаца му се смеев ко излезе раскрвавен :/

Член од
12 јануари 2016
Мислења
38
Поени од реакции
20
Сакам опасност по живот и се тоа ми е интересно и смешно незнам како да опишам. Уште како мал сум сакал и сум правел некои работи при кои сум можел да настрадам како пример намерно шутирање топка во двор каде што знам дека чуваат куче одврзано и одење сам да ја земам и да го налутам кучето да ме бркат и јас да трчам и да се смеам. Пред некое време незнам како се случи бевме св.Еразмо црква е во Охрид со другари на враќање пред нас се чукнаа две коли и дугариве буквално се стресија пошо дел од една од колите падна пред нас....јас се смеев интересно ми беше и на еден од шоферите во фаца му се смеев ко излезе раскрвавен :/
Daredevil?:D

Адреналинот е зависност и за некои личности може да биде многу добра награда без која што нема да учествуваат во ниедна авантура.

Една прикаска и од мене...
Во војска АРМ служев на караула Богородица.
Често(за викендите кога немаше старешини и од двете страни) знаевме да отидеме или да ни дојдат грците на гости за да играме табла и да, да се пие узо или ракија.
Еднашка двајца од нив почнаа да јадат говна против Македонија и историјата.
Ги напивме здраво на нивни терен и заспаа некаде сабајле околу 4 сите до еден, им ги собравме Томпсонките и нашето знаме на нивни јарбол го развиоривме.:oeoeoe:
Пошто караулата е доста блиску, сабајлето во понеделник едвај чекавме да им дое старешината на работа и да почне да им се дере.
Послатко у живот се неам смеено од тогаш.:lolzz:

Последно уредено:
Член од
19 септември 2009
Мислења
5.081
Поени од реакции
4.932
Во зависност од ситуација реагирам различно, рецимо ме имаат мавано 2-3 пати огромни џукели мислам дека во животот побрзо немам трчано, сега кога размисалм сум можел на Јусеин Болт на црта да му излезам, друга работа ми се имаат курчено некои глупаци како дете несум бегал но сум го јадел, а и го јаделе од мене така да зависи од опасноста различно реагирам...:)

smihajlo

Член од
11 август 2010
Мислења
3.754
Поени од реакции
4.522
Апсолутно дека зависи од карактерот и психофизичката состојба на човекот. Среќа што се променливи и може да се подобрат и ојачаат. Како што спомна девојката погоре за личноста која преживеала војна, постојано тренира како да се справи во опасни ситуации и сметам дека овие тренинзи се неопходни за сите, не само за воени лица, особено за луѓето кои имаат проблем со когнитивна парализа.
Па да само што постојат многу непредвидливи ситуации. За некои од почестите од поодамна требаше да се воведат ама сеуште никој не мрднува со прст на тема едукација.

Во МК можеби 90%(вклучувајќи ме и мене) не знаат да укажат прва помош при несреќа. И при имање недоволно информации можни се три сценарија...
Да замрзнеш
Да испаничиш
Да стоиш беспомошен

Сите три се подеднакво страшни.

П.С Мене ме интересира дали можно е некој тренинг да се употреби за непредвидливи ситуации ова би требало да биде многу потешко за изведување.

Член од
12 февруари 2014
Мислења
7.950
Поени од реакции
25.479
Па да само што постојат многу непредвидливи ситуации. За некои од почестите од поодамна требаше да се воведат ама сеуште никој не мрднува со прст на тема едукација.

Во МК можеби 90%(вклучувајќи ме и мене) не знаат да укажат прва помош при несреќа. И при имање недоволно информации можни се три сценарија...
Да замрзнеш
Да испаничиш
Да стоиш беспомошен

Сите три се подеднакво страшни.

П.С Мене ме интересира дали можно е некој тренинг да се употреби за непредвидливи ситуации ова би требало да биде многу потешко за изведување.
Можеш да тренираш за да укажеш прва помош, како да се снајдеш во случај да избие војна... Психолозите сметаат дека оваквите тренизни те прават психички поспремен за да се снајдеш во некои непредвидливи опасни ситуации и тоа не само со читање и гледање видеа на јутуб, туку тренинг во пракса. Колку повеќе работи умееш, толку повеќе стануваш свесен за опасноста која може да избие, а со тоа и ја намалуваш и шансата за когнитивна парализа.

smihajlo

Член од
11 август 2010
Мислења
3.754
Поени од реакции
4.522
Можеш да тренираш за да укажеш прва помош, како да се снајдеш во случај да избие војна... Психолозите сметаат дека оваквите тренизни те прават психички поспремен за да се снајдеш во некои непредвидливи опасни ситуации и тоа не само со читање и гледање видеа на јутуб, туку тренинг во пракса. Колку повеќе работи умееш, толку повеќе стануваш свесен за опасноста која може да избие, а со тоа и ја намалуваш и шансата за когнитивна парализа.
Да де логично е тоа. Муабетот ми беше идеално решение би било доколку се развие универзален тренинг на потсвеста што би бил корисен во секоја екстремно непредвидлива ситуација.

Додека за оние предвидливите е ок да имаш тренинг, но сепак ги има премногу и губење на време е за сите можни сценарија да се спремаш, тогаш воопшто нема да живееш.

a9mkd

Љетиф
Член од
14 јуни 2015
Мислења
543
Поени од реакции
281
Зависи од дадена ситуација, момент и ти во каква состојба се наоѓаш а и повеќе фактори може да влијаат пр. дали си сама во околината, има други во близина, ја знаеш околината и сметаш дека може да помогнеш. - ова во случај да речеме на физички напад

Член од
30 јули 2014
Мислења
5.517
Поени од реакции
18.348
Не можеш никогаш да знаеш, се дури не се почувствуваш егзистенцијално загрозен и дур не прошика адреналинот до плафон и проработат примордијалните инстикти.[DOUBLEPOST=1452618241][/DOUBLEPOST]
Се викаат идиоти.

Kajgana Shop

На врв Bottom