C/C++

• Креатор на темата Креатор на темата Драган
  • Време на започнување Време на започнување
Дали некој може да ми помогне во врска со една задача која гласи: Да се напише функција со која ќе се собираат броевите од 1 до 5!

Дали некој може да ми помогне во врска со една задача која гласи: Да се напише функција со која ќе се собираат броевите од 1 до 5!
Покажи што имаш пробано до сега и каде заглави со решението. Ако ископираш код, нема да научиш многу :)
Код:
// Ако сакаш copy/paste, еве код 
#include <iostream>
using namespace std;

int sum(int num)
{
if(num>5)
return 0;
else
return num+sum(num+1);
}
int main()
{
  cout << sum(0);
}

#include <iostream>
using namespace std;
int zbir(int i)
{
int s=0;
for(i=1;i<=5;i++)
s+=i;
return s;
}
int main()
{
cout<<zbir(1);
return 0;
}

Здраво,ако имате било какви материјали за класи во c++ ако сакате пратете.
ps. Mи треба за проектна матура :)

Здраво
Ми треба некоја добра книга за креирање на алгоритми на големи апликации. За целата организациона структура на кодот. Ми треба и за Ц и за Ц++

Може некој да ни помогне за C++ програма. Имаме проблем со тимер во програмата работи но нема ресет на крајот. Ако знае некој ПП да пратам код да види и да помогне...
Има и други проблемчиња..

дали некој може да ми помогне за оваа задача, ви благодарам однапред12483920_10208457078443664_2106695173_n.jpg 12540416_10208457078283660_1842888892_n.jpg

Даден е природен број n. Да се најде првиот поголем борј чиј збир на цифри е за 5 поголем од збирот на цифрите на n.Ако може помош, се изврзав со 654 while -ovi

Даден е природен број n. Да се најде првиот поголем борј чиј збир на цифри е за 5 поголем од збирот на цифрите на n.Ако може помош, се изврзав со 654 while -ovi

Код:
#include <iostream>
using namespace std;

int sum(int n)
{
    int sum=0;
    while(n!=0)
    {
        sum+=n%10;
        n=n/10;
    }
    return sum;