programa za naoganje na koreni na kvadratna ravenka..Help
#include <iostream>
#include <cmath>
using namespace std;
int main()
{
float a,b,c,x1,x2;
cout<<"Ravenka: ax2 + bx + c = 0"<<endl;
cout<<"Vnesi gi koeficientite \na:";
cin>>a;
cout<<"b:";
cin>>b;
cout<<"c:";
cin>>c;
x1=(-b+sqrt(pow(b,2)-4*a*c))/2*a;
x2=(-b-sqrt(pow(b,2)-4*a*c))/2*a;
cout<<"x1="<<x1<<"\nx2="<<x2;
return 0;
}
Кој дел не е јасен од задачата?Дечки може ли некој да ми помогнете околу задачава
Прегледај го приврзокот 121280
Целата, почнав да учам Ц++ и ми ги прати задачиве едно комшивче, али оваа не знам да ја решам.Кој дел не е јасен од задачата?
Од CodeFu е ова задача, наједноставно решение е да се чуваат две double променливи за Ana и Peter колку имаат испиено, проблемот ке биде кога ке се споредуваат две double вредности дали се еднакви затоа што имплементација на double има одредена прецизност во јава и ц++.. Пример 10 пати да собереш 0.1 може да се добие некој број од облик 1.000000000001. Кога ке ги споредуваш две double вредности за да провериш дали имаат испиено исто провери дали нивната разлика е помала од да кажеме 0.000001 ако е помала, тогаш можеш да сметаш дека се еднакви.Знае некој како можи да се реши задачава?
Даена е стринг низа со податоци пр: {"Anna 0.4","Peter 0.25","Anna 0.5","Peter 0.5","Peter 0.33"}
треба да одредиш кој испил повеќе
#include <algorithm>
#include <cmath>
#include <cstdlib>
#include <cassert>
#include <cstring>
#include <ctime>
#include <vector>
#include <string>
#include <set>
#include <map>
#include <queue>
#include <stack>
#include <list>
#include <sstream>
//#include <iostream>
using namespace std;
#define ite(i, b, e) for(typeof(b) i = (b); i != (e); i++)
class DrinkingBuddies
{
public:
string whoWon(vector<string> v)
{
double a = 0, p = 0;
ite(i, v.begin(), v.end()) {
stringstream ss(*i);
string s;
double br;
ss >> s >> br;
if(s[0] == 'P') p += br;
else a += br;
}
if(abs(p - a) < 0.00001) return "Tied";
return p > a ? "Peter" : "Anna";
}
};
i jas zaglaviv na ovaa zadaca ,ja resiv no mi javuva greska, dali moze nekoj da mi pomogne ?Дечки може ли некој да ми помогнете околу задачава
Прегледај го приврзокот 121280
Еве ти за позитивните елементи:Ke moze nekoj da mi gi resi zadacite od C++
1. Da se presmeta aritmetickata sredina na pozitivnite еlementi od nizata a1, a2 ... an.
2. Da se presmeta aritmetickata sredina na parnite elementi od nizata a1, a2 ... an.
#include <stdio.h>Ајде ако може малце помош за задачава која знам дека е премногу едноставна но не ми текнува како да се реши:
- Од n броеви внесени во тастатура да се определи бројот кој што има максимален број парни цифри.