- Член од
- 5 јануари 2016
- Мислења
- 5
- Поени од реакции
- 0
Ima li nekoj sto podnel za proishod sam vo ambasadata ili vo Sofia, bez nekakov posrednik.
Јас. Сега за сега само происход, здравје идам овој месец кај и да е за интервју. Немам роднини од прво и второ колено со бг пасош. Со декларацијата зедов происход од ДАБЧ[DOUBLEPOST=1452257881][/DOUBLEPOST]Здраво,дали некој има поднесено преку здружението Македонско-бугарско пријателство од штип со е?да ја тераш целата постапка преку нив?или дали нивната декларација важи во бугарија?сакам да почнам се од почеток па да се информирам малку...позз до сите и среќни празници
Моето лично искуство сега засега е тоа. НЕ ЗБОРАМ “РЕКЛА КАЗАЛА“. Цената е таа, ризикот е мој. Како и да и јас сум на ставот од погоре, дека политиката ќе се олеснува, а не затегнува.Секој може да сподели лично искуство и пожелно е да се сподели со другите членови за да имаат повеќе увид во процесот за добивање на гражданство. Како сега стојат работите ДАБЧ издава происход врз основа на декларации од БККС и Здружение за Македонско Блгарско пријателство. Договорено е и министерството да ги прифати како релевантни тие декларации, а со второто читање и усвојување на законот ќе мора да постапува по закон. Сега владее една многу по позитивна клима меѓу институциите, а се надеваме со новата министерка ќе биде поефикасно. Политиката према блгарите в чужбина се менува на подобро, но таму не е Шведска или Швајцарија и има доста пропусти кои мора да се подобрат. Најголем проблем моментално се преписките од 2012-2014,каде се бара дополнителни документи. Тука треба да се фокусираат напори за да не стане пракса и понатаму. И многу битно е да пишувате мејлови, да се јавувате до пријателите во Бугарија кои можат да помогнат. Преку здруженијата треба да се алармираат и медиумите таму да и они вршат притисокот, а тоа зависи и од нас. Не само да пишуваат дека сакаме пасош за работа во Европа. Бугарија за разлика од нас е демократска земја и медиумите имаат големо влијание врз политичките лидери. Јас ова не го измислувам, како што многу работи однапред ги постирав на форумот кои ми беа предочени од бугарските парламентарци каде имам пријатели.Кој што сака нека каже но луѓето како Каракачанов, Ангелов, Борис Вангелов, Ангел Джамбаски, Петар Колев и други се заземени максимално да се реши ова. А во крајна линија и најважниот човек премиерот Бојко Борисов е наш голем пријател.
jas nemam prijateli vo Bugarija neznam ni na koja email adresa mozam da se obratam dokumentite mi se vrateni na dopolnitelno razgleduvanje imam brojce od 2013 godina i seuste cekam daj mi nekoja idea kade mozam da priberam dopolnitelni dokumenti i sto ponatamuСекој може да сподели лично искуство и пожелно е да се сподели со другите членови за да имаат повеќе увид во процесот за добивање на гражданство. Како сега стојат работите ДАБЧ издава происход врз основа на декларации од БККС и Здружение за Македонско Блгарско пријателство. Договорено е и министерството да ги прифати како релевантни тие декларации, а со второто читање и усвојување на законот ќе мора да постапува по закон. Сега владее една многу по позитивна клима меѓу институциите, а се надеваме со новата министерка ќе биде поефикасно. Политиката према блгарите в чужбина се менува на подобро, но таму не е Шведска или Швајцарија и има доста пропусти кои мора да се подобрат. Најголем проблем моментално се преписките од 2012-2014,каде се бара дополнителни документи. Тука треба да се фокусираат напори за да не стане пракса и понатаму. И многу битно е да пишувате мејлови, да се јавувате до пријателите во Бугарија кои можат да помогнат. Преку здруженијата треба да се алармираат и медиумите таму да и они вршат притисокот, а тоа зависи и од нас. Не само да пишуваат дека сакаме пасош за работа во Европа. Бугарија за разлика од нас е демократска земја и медиумите имаат големо влијание врз политичките лидери. Јас ова не го измислувам, како што многу работи однапред ги постирав на форумот кои ми беа предочени од бугарските парламентарци каде имам пријатели.Кој што сака нека каже но луѓето како Каракачанов, Ангелов, Борис Вангелов, Ангел Джамбаски, Петар Колев и други се заземени максимално да се реши ова. А во крајна линија и најважниот човек премиерот Бојко Борисов е наш голем пријател.
Koj br si.jas nemam prijateli vo Bugarija neznam ni na koja email adresa mozam da se obratam dokumentite mi se vrateni na dopolnitelno razgleduvanje imam brojce od 2013 godina i seuste cekam daj mi nekoja idea kade mozam da priberam dopolnitelni dokumenti i sto ponatamu
13056Koj br si.
Види со здруженијата ако можат да ти издадат документ за потекло па достави ѓи како дополнитени документиjas nemam prijateli vo Bugarija neznam ni na koja email adresa mozam da se obratam dokumentite mi se vrateni na dopolnitelno razgleduvanje imam brojce od 2013 godina i seuste cekam daj mi nekoja idea kade mozam da priberam dopolnitelni dokumenti i sto ponatamu
Види со здруженијата ако можат да ти издадат документ за потекло па достави ѓи како дополнитени документи[/quot
dali moze sam da si izvadam takov dokument ili mora so posrednici da se brka ovaa rabota? ti blagodaramВиди со здруженијата ако можат да ти издадат документ за потекло па достави ѓи како дополнитени документи
според проценките би требало веројатно некаде околу 9200-300Има ли некој да бил на интервју и добил бројче кон крајот на минатата година да видиме колку отприлика има кандидати во 2015?