Бугарско државјанство (процедура и потребна документација) - СТАРА ТЕМА

Долу во линкот ги имате сите информации поврзани со времетраењето и промените на вашите статуси.

• https://bugarskipasos.blogspot.com/p/statusi.html

Гласови: 4 50,0%
  • Благодарност до сите кои учествувале во креацијата на блогов.

Гласови: 4 50,0%
  • Инфо: Го копирате горенаведениот линк и го отварате со вашиот интернет пребарувач.

Гласови: 0 0,0%
  • За процедура за подигнување преку амбасада подолу линк ,или вратете се на страна 4553.

• forum.kajgana.com/threads/Бугарско-државјанство-процедура-и-потребна-документација.74574/page-4553

• Вкупно гласачи
    8
  • Гласањето е завршено на .
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
30 септември 2015
Мислења
323
Поени од реакции
435
Здраво,дали некој има поднесено преку здружението Македонско-бугарско пријателство од штип со е?да ја тераш целата постапка преку нив?или дали нивната декларација важи во бугарија?сакам да почнам се од почеток па да се информирам малку...позз до сите и среќни празници
Јас. Сега за сега само происход, здравје идам овој месец кај и да е за интервју. Немам роднини од прво и второ колено со бг пасош. Со декларацијата зедов происход од ДАБЧ[DOUBLEPOST=1452257881][/DOUBLEPOST]
Секој може да сподели лично искуство и пожелно е да се сподели со другите членови за да имаат повеќе увид во процесот за добивање на гражданство. Како сега стојат работите ДАБЧ издава происход врз основа на декларации од БККС и Здружение за Македонско Блгарско пријателство. Договорено е и министерството да ги прифати како релевантни тие декларации, а со второто читање и усвојување на законот ќе мора да постапува по закон. Сега владее една многу по позитивна клима меѓу институциите, а се надеваме со новата министерка ќе биде поефикасно. Политиката према блгарите в чужбина се менува на подобро, но таму не е Шведска или Швајцарија и има доста пропусти кои мора да се подобрат. Најголем проблем моментално се преписките од 2012-2014,каде се бара дополнителни документи. Тука треба да се фокусираат напори за да не стане пракса и понатаму. И многу битно е да пишувате мејлови, да се јавувате до пријателите во Бугарија кои можат да помогнат. Преку здруженијата треба да се алармираат и медиумите таму да и они вршат притисокот, а тоа зависи и од нас. Не само да пишуваат дека сакаме пасош за работа во Европа. Бугарија за разлика од нас е демократска земја и медиумите имаат големо влијание врз политичките лидери. Јас ова не го измислувам, како што многу работи однапред ги постирав на форумот кои ми беа предочени од бугарските парламентарци каде имам пријатели.Кој што сака нека каже но луѓето како Каракачанов, Ангелов, Борис Вангелов, Ангел Джамбаски, Петар Колев и други се заземени максимално да се реши ова. А во крајна линија и најважниот човек премиерот Бојко Борисов е наш голем пријател.
Моето лично искуство сега засега е тоа. НЕ ЗБОРАМ “РЕКЛА КАЗАЛА“. Цената е таа, ризикот е мој. Како и да и јас сум на ставот од погоре, дека политиката ќе се олеснува, а не затегнува.

Член од
25 февруари 2015
Мислења
810
Поени од реакции
1.561
Celata zbrka vo odgovorot na prasanjeto - dali nekoj dobil drzavjanstvo so podnesena bkk deklaracija. NIKOJ! I nikoj nema da dobie se dodeka ne se izglasa zakonot. Tie sto podnele ednostavno fatile red na cekanje. I, kako sto izjavi Julian Angelov, zakonot nabrzo ce bide izglasan.

Член од
8 јануари 2016
Мислења
4
Поени од реакции
0
Секој може да сподели лично искуство и пожелно е да се сподели со другите членови за да имаат повеќе увид во процесот за добивање на гражданство. Како сега стојат работите ДАБЧ издава происход врз основа на декларации од БККС и Здружение за Македонско Блгарско пријателство. Договорено е и министерството да ги прифати како релевантни тие декларации, а со второто читање и усвојување на законот ќе мора да постапува по закон. Сега владее една многу по позитивна клима меѓу институциите, а се надеваме со новата министерка ќе биде поефикасно. Политиката према блгарите в чужбина се менува на подобро, но таму не е Шведска или Швајцарија и има доста пропусти кои мора да се подобрат. Најголем проблем моментално се преписките од 2012-2014,каде се бара дополнителни документи. Тука треба да се фокусираат напори за да не стане пракса и понатаму. И многу битно е да пишувате мејлови, да се јавувате до пријателите во Бугарија кои можат да помогнат. Преку здруженијата треба да се алармираат и медиумите таму да и они вршат притисокот, а тоа зависи и од нас. Не само да пишуваат дека сакаме пасош за работа во Европа. Бугарија за разлика од нас е демократска земја и медиумите имаат големо влијание врз политичките лидери. Јас ова не го измислувам, како што многу работи однапред ги постирав на форумот кои ми беа предочени од бугарските парламентарци каде имам пријатели.Кој што сака нека каже но луѓето како Каракачанов, Ангелов, Борис Вангелов, Ангел Джамбаски, Петар Колев и други се заземени максимално да се реши ова. А во крајна линија и најважниот човек премиерот Бојко Борисов е наш голем пријател.
jas nemam prijateli vo Bugarija neznam ni na koja email adresa mozam da se obratam dokumentite mi se vrateni na dopolnitelno razgleduvanje imam brojce od 2013 godina i seuste cekam daj mi nekoja idea kade mozam da priberam dopolnitelni dokumenti i sto ponatamu

Член од
5 јануари 2015
Мислења
773
Поени од реакции
1.643
jas nemam prijateli vo Bugarija neznam ni na koja email adresa mozam da se obratam dokumentite mi se vrateni na dopolnitelno razgleduvanje imam brojce od 2013 godina i seuste cekam daj mi nekoja idea kade mozam da priberam dopolnitelni dokumenti i sto ponatamu
Види со здруженијата ако можат да ти издадат документ за потекло па достави ѓи како дополнитени документи

Член од
8 јануари 2016
Мислења
4
Поени од реакции
0
Види со здруженијата ако можат да ти издадат документ за потекло па достави ѓи како дополнитени документи[/quot
Види со здруженијата ако можат да ти издадат документ за потекло па достави ѓи како дополнитени документи
dali moze sam da si izvadam takov dokument ili mora so posrednici da se brka ovaa rabota? ti blagodaram

Член од
5 јануари 2015
Мислења
773
Поени од реакции
1.643
На facebook имаш контакт со македонско бугарско пријателство поврзи се со нив или бккс од струмица,некој пиша телефон од Лазар Младенов неколку страници поназад па види.Пробај директно ,посредници само ќе ти земат многу пари.

Член од
7 ноември 2015
Мислења
40
Поени од реакции
27
http://smart.dir.bg/dnes/news/20052971/
Abe vie so sila se pravete glupi izmisluvate zakoni eve videte deka ako nemas poteklo deka od 15 septemvri ke se odobruvaat pasosi do deklaracija videte i uverete se jas licno imam dadeno proizhod od makedonsko- blgarsko prijateltvo pred 3 meseci pa ocekuvam statusot da mi se smeni naskoro http://smart.dir.bg/dnes/news/20052971/ citajte i izgledajte go klipot 4.00 minuta da videte sto e reseno se iznacitav trista gluposti na forumot deka samo pari ke izgores ova onaa ama ste znaci nekoj vmrovec vi go pere mozokot so gluposti

Последно уредено:
Член од
5 јануари 2015
Мислења
773
Поени од реакции
1.643
Има ли некој да бил на интервју и добил бројче кон крајот на минатата година да видиме колку отприлика има кандидати во 2015?

Член од
21 ноември 2014
Мислења
238
Поени од реакции
76
Zdravo ima li nekoj sto bil na dopolnitelna ovie 3 meseci i da ima promeni na statusot.
Kaj mene e 3 meseci od koga odnesov dop.dokumet i nema nikakvi promeni.

Член од
7 октомври 2014
Мислења
513
Поени од реакции
1.007
Jas da spodelam nesto novo sto mi rece posrednikot deka veke koga podnesovas dok za proizhod togas odlucuvat dali ke dobies zeleno svetlo za da dojdes do bg grazdanstvo ili ne sega od start odlucuvale sega ovie novite koi ke dobijat proizhod togas 100% ke dobijat I grazdanstvo taka bilo sega po novio zakon taka mene mi rece posrednikot nema da odlucuvat za novite prepiski vo ministerstvoto tuku vo DABC taka rece posredniko pa ke vidime kako ke e :)

Pat Bateman

Oh Africa, brave Africa
Член од
7 февруари 2009
Мислења
1.908
Поени од реакции
1.867
Има ли некој да бил на интервју и добил бројче кон крајот на минатата година да видиме колку отприлика има кандидати во 2015?
според проценките би требало веројатно некаде околу 9200-300

Член од
23 јули 2015
Мислења
21
Поени од реакции
41
Прво среќни празници и се најубаво на сите !!!!
Пред некој ден ми излезе проискодот.Веднаш на посредникот му пратив документ за неусудуваност и комплетно лекарско за да ги носи во Софија.
Прашањето е после “проискодот“од ваше искуство, што и колку се чека за интеррвју? Која е следната постапка што треба ја чекам
Позз и се најубаво[DOUBLEPOST=1452285123][/DOUBLEPOST]На некој ако му значи за происходот чекав точно 3 месеца од закажаната дата што ми беше во октомври

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom