Дежурна Ординација! #2

Член од
13 март 2014
Мислења
691
Поени од реакции
142
Последните 7-8 години имам болки на двете нозе, во внатрешниот дел, значи на левата нога од десна страна и на десната нога од левата страна, на 10тина цм над стопалото и 20 цм под коленото. Не знам дали е болката на коската или како да имам некои топчиња не ми е јасно ни мене. На допир чувствувам болка и тоа језива и не баш мала болка, а надворешно нема никакви знаци. Кога ме заболе прв пат бев на доктор ми кажа ништо страшно ќе ти помине и еве 7-8 а може и 10 години веќе ме боли, некогаш и без допир чувствувам болка ама кратка.
10 години те боли? Па смени доктор или оди на приватно посигурно е , што си чекал толку...

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
7.275
Поени од реакции
9.057
ciklus
sinuzit
grip
migrena all at once

Ako ne poginam vecerva oficijalno se proglasuvam za besmrtna

Help?
@Kadaif?
Nesto za ublazuvanje na simptomite? :((
[DOUBLEPOST=1452025632][/DOUBLEPOST]
Имам постојан вагинален исцедок последнава недела, дали тоа треба да ме загри`и?
Да[DOUBLEPOST=1452025695][/DOUBLEPOST]
Кога ме заболе прв пат бев на доктор ми кажа ништо страшно ќе ти помине и еве 7-8 а може и 10 години веќе ме боли, некогаш и без допир чувствувам болка ама кратка.
Ако те боли оди повторно на доктор, не чекај уште 10 години, многу е...

Член од
25 декември 2011
Мислења
404
Поени од реакции
185
Здраво дечки.
Пред неколку години си ги повредив рамената во теретана (најверојатно од неправилно/небалансирано вежбање) и од тогаш до ден денес имам болки.
Бев на физикална терапија, ми правеа секакви третмани со ласери, магнети, чуда, ништо не помогна. Бев на масажи, бев на рандом-shady-човек-што-знае-да-мести-рамо, бев на киропрактичар, џабе. Направив магнетна резонанца на државна и со резултатите бев во Систина. Докторот не знаеше да ми објасни што ми е, само ми даде некои инекции и апчиња за пиење кои воопшто не помогнаа.
Пробав да одам пак во теретана претходниот месец ама после 3 дена болката стана 100 пати поголема. Прекинав со теретаната ама болката е уште тука, особено при спиење, работа на компјутер, а особено кога ќе се разбудам од спиење неиздржливо боли.
Резултатите уште ги имам па би сакал да ме упатите кај кого можам да одам на преглед, местење, операција, што и да е.
Фала!
Друже имам скоро ист проблем пред 7-8 години си повредив десно рамо во теретана когда правев пуловер едноставно ми се измести рамото. Што не пробав, исто ко ти - ништо не помагаше.

Да идеш по доктори џабе пари ке дадеш. Ке ти кажам што помага

1) треба да се смири, на рамо не даваш никакаво ама ич оптеретување. Се мачкаш со масти што се продават пробај различни, види сам што помага што не фрлај, мене ми носеа од грчка една маст незнам како се вика точно ама многу убаво ми помогна. Ке ја побарам утре ке ти пратам слика со порака.

2) од апчиња земаш витамински некој со се витамини + омега 3, ако ептен боли парацетамол аналгин или кофетин (нешто едно од тие) ама пази не претеруј,

Е сеа кога ке се смири рамото, а тоа треба да помини едно 2-3 месеци најмалку, ке си купиш од 1-2 кг тегчиња и пред вежба се мачкаш со маст што е за загревање (од тие што греат), после правиш добро истегнување на сите мускули (има по нет побарај на јутуб). И само после со тие тегчиња правиш тие основни вежби за рамења што се. Ако сакаш ке ти пратам линкови пиши ми лична порака. Ако не побарај има доста на јутуб. И така полека многу полека зголемуваш тежина. Сеа кога ке стигнеш до 6-8 кг (зависи каква кондиција си бил порано) најверојатно пак ке почне да те болат. И тогаш идеш у теретана и вежбаш само справи. Никакво железо не кревај, никакви истегнување на шипки, скелекови - се тоа заборајго, значи целта е зајакнување и вракање у кондиција.

И така со многу труд и терпение, без фурање со памет полека полека ке се среди со тоа што ти ке ги зајакнуваш мускулите на рамото. Ама не мисли тоа ке биде брзо. Мене ми биле потребни 5-6 години сеа да можам да кревам железо ама пак пазам затоа што сеа секогаш има шанса да се зезне тоа пак.

Што друго помага
1) Пливање (ако немаш болка)
2) секакви терапевски масажи сауна и слично исто кога ке се смири болката.

Инаку со два збора кажани си се заебал друже. Тоа операции демек прават ама тоа исто ти е ке треба 2-3 години реабилитација а и со нашиве доктори не би ти препорачал.

Член од
13 март 2014
Мислења
691
Поени од реакции
142
[DOUBLEPOST=1452025632][/DOUBLEPOST]
Да[DOUBLEPOST=1452025695][/DOUBLEPOST]
Ако те боли оди повторно на доктор, не чекај уште 10 години, многу е...
Мајка ми ме теши као демек ништо не ти е од прелада е тоа, а кога одам по мала ну`да како да имам црвени парчиња во мокрачата...

Член од
24 декември 2013
Мислења
470
Поени од реакции
661
Мајка ми ме теши као демек ништо не ти е од прелада е тоа, а кога одам по мала ну`да како да имам црвени парчиња во мокрачата...
Направи анализа на мокраќата, најверојатно имаш воспаление и треба да пиеш лекови. Јави се на матичен лекар.

Fiend

смут џезер
Член од
29 март 2012
Мислења
947
Поени од реакции
1.074
@Kadaif Појма немам каде да одам за ваков случај. Или нај добро кај матичен прво?

Т

Триптико

Гостин
@Kadaif Појма немам каде да одам за ваков случај. Или нај добро кај матичен прво?
За нозете, прво кај ортопед. Тој најдобро знае што како. Дебел си? Пушиш? Спортуваш нешто со големо оптоварување на нозете и на цврста подлога? Рамни стапала? Неправилни обувки и несоодветни за намената? Сето ова придонесува за болка во тие два мускула. Провери и крвоток, вени и артерии на нозете. Иако е едноставно, ех мускул на нога, воопшто не е. Со среќа :)

Fiend

смут џезер
Член од
29 март 2012
Мислења
947
Поени од реакции
1.074
Nitu pusam, nitu sum debel, igrav porano rakomet ama pred toa mi se pojavi bolkata. Stapalata mi se ok, obuvki od sekogas nike ili adidas sportski najcesto...ke odam ke proveram se sto mi kaza, fala :)

Член од
13 март 2014
Мислења
691
Поени од реакции
142
Дечко ми има едни како топчиња по телото, не се гледаат не го болат но се чувствуваат на допир, над колената, по грбот едно две како испакнатини..дали тоа треба да ме загри`и? Го убедувам да одиме кај матичната вика дека нема потреба и дека не го боли...

Член од
29 октомври 2011
Мислења
1.030
Поени од реакции
954
Дечко ми има едни како топчиња по телото, не се гледаат не го болат но се чувствуваат на допир, над колената, по грбот едно две како испакнатини..дали тоа треба да ме загри`и? Го убедувам да одиме кај матичната вика дека нема потреба и дека не го боли...
Zgolemeni limfni jazli. osobeno golemi stanuvaat ako ima povreda ili rana vo neposredna blizina na niv, se javuvaat kako rezultat na staza na limfata, nisto seriozno.

Член од
13 март 2014
Мислења
691
Поени од реакции
142
Zgolemeni limfni jazli. osobeno golemi stanuvaat ako ima povreda ili rana vo neposredna blizina na niv, se javuvaat kako rezultat na staza na limfata, nisto seriozno.
Да, имал повреда пред многу години скршеница на коленото...значи ништо страшно?

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.094
Поени од реакции
11.502
Некој што имал искуство да ми препорача офталмолошка ординација за да ми ја извадат цистата што ми се појави на долниот капак на окото?

Член од
13 март 2014
Мислења
691
Поени од реакции
142
ne, voopsto, ako sakas mozes da pobaras slika na google, kade se rasporedeni limfnite jazli, isporedi so toa kade se naogaat negovite
Видов на гугл ама баш и не се такви толку големи...на изглед не се гледаат само на допир и пишува дека биле ризични...http://acibademsistina.mk/health/index.php/srce-vaskularno-zdravje/246-koga-se-zgolemuvaat-lifnite-zlezdi.html

Kajgana Shop

На врв Bottom