...тебе ќе те удостојам со одговор.
Кога велам дека не завземам никаква страна мислам на одбрана на некоја нација или раса. Единствена страна која јас ја завземам е спротивната на било какво наметнување, без разлика од каде доаѓа. При тоа не ги осудувам сите припадници на таа група, затоа што личното искуство ме учи поинаку.
Во случајов кој ти го спомнуваш, нормално дека најстрого би ги осудила оние кои силуваат и убиваат, затоа што и ова е покажување супериорност, она на кое јас се противам. Јасно до тука? Значи нема потреба веќе од овакви прашања, се противам на авторитет во секаква форма. Јас не сум пацифист и во случај на напад се бранам додека имам сила во мене.
Прво, искрено ти се заблагодарувам - што ме удостои. Ќе се обидам да се покажам достоен... На честа.
Ахем... Темава јас не ја разбирам како напаѓање на било која нација, или етнос. Или „раса“.
Не ми е баш јасно зошто тоа така се доживува, но ајде да кажеме дека можеби некои други дискутанти тоа така го формулирале, па конфузијата е проширена. Како и да е, јас темава ја разбирам како дискусија за присилното инсистирање за мешање на дијаметрално различни култури, култури кои меѓусебно не се компатибилни.
Така настанува судир на културите. Поточно, станува збор за културата на класичните европски вредности, и културата на муслиманските вредности. Првата има претрпено значајни промени и забрзана еволуција, посебно во последниве пар векови. Втората е одприлика на исто културно ниво како во времето од некаде пред 14тина векови, кога некој Арап се сетил да напише фикција за имагинарен пријател - се со цел да ги управува и контролира, прво сонародниците, а потоа и сите други.
Јас лично не сум религиозен. Но тоа не значи дека сум рамнодушен и парцијален пред религиозните закани, кои се закануваат да ги уништат културните вредности на средината од која потекнувам(е). А тие имигрантите, токму тоа го прават - се закануваат да ги уништат европските културни вредности.
Според нив Агда, ти си валидна цел за сексуално изживување - само затоа што не носиш бурка и фул нинџа одело. Атеист си? Нив не ги интересира тоа, се додека не си муслиман - ти си кафир, неверник. Како кафир, ти си материјално добро кое може да го земе како плен секој еден борец за џихад, за „славата на севишниот“.
Сакам да те замолам ова добро да го запамтиш, пред да продолжиме понатаму.
Вистинитоста на ова може било кога да ја провериш во Куранот (прозата која ја спомнав предмалку). Додека го читаш куранот, провери и каква казна следува за апостасија.
Затоа кога ќе кажеш: „
не ги осудувам сите припадници на таа група, затоа што личното искуство ме учи поинаку“ - јас би требало во исто време да бидам и среќен, но и несреќен.
Среќен затоа што досега не си имала искуство кое ќе те „научи поинаку“ (
како неколкуте стотици жени од пред некој ден). Несреќен, затоа што шансите за „нови искуства“ стануваат се поголеми и поизвесни - и затоа што толку многу ве има како тебе, кои не се придржувате до старата добра народна поговорка која вели дека паметниот учи на туѓите грешки (
или искуства, ако повелиш). Несреќен, заради тоа што изгледа за да се разбуди мнозинството - навистина е потребно лично искуство, метафорички шамар (или реално тепање, сексуално злоставување, силување).
Според мене проблемот, Агда, е што ти се гледаш
настрана од сето ова.
Не си.
Не си настрана. Овде си, со сите нас заедно.