Најекономично греење и ладење

Член од
22 јули 2015
Мислења
30
Поени од реакции
40
A koga ti se javuva na pocetok koga ja ukljucuvas ili pri rabota ?
Posle odredeno vreme (imam merac na potrosuvacka) koga ke postigne okolu 1750 i 1900 posle okolu 5-10 min rabota, a i koga ke se restartira povtorno na istava vataza, a ima denovi bez problem ke povlece i 2100 w i ke raboti i pola saat na ovaa vataza. (pretezno go javuva error-ot koga temp nadvor e izmegju 7-10 C, i toa go primetiv :) )
A koga ke se normalizira i koga ke se stabilizira rabotata posle i dva dena da raboti ne javuva nikakov error..
 
Последно уредено:
Член од
24 септември 2013
Мислења
344
Поени од реакции
317
Nikoj od novite korisnici ne pisuva kako rabotat na magla klimite.
Se iznakupija Lomo-a, Cozy-a, Vivax-i, Daikin-i, Mitsubishi-ja, Panasonic, pa imase i Hitachi, mozda i Haier.
Iako ne e mnogu jaka magla, sepak pisete nekoja informacija, na koja temperatura vi e podesena, kako ste zadovolni od toplinata i defrosti.
 

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
23.744
Поени од реакции
31.692
^^
Јас сеуште се немам вселено во станот, не можам за себе да пишувам. Инаку стариве се греат на Ломо, засега супер не се жалат на ништо. Јас лично не сум видел да иде во дефрост, ниту сум го видел дека е заледена надворешната единица. Но тоа и не значи нешто многу пошто не го пратам тоа постојано.

Една замерка би била дека дефинитивно се слушаат вибрации, посебно навечер. Иако држачите ми се поставувани многу внимателно (и имаат две точки на спојување со ѕидот (L профили).
@kodus дај кажи од каде ги зимаш тие silent block-овите. :)
 
Член од
23 октомври 2015
Мислења
70
Поени од реакции
48
Ja pisav deka za sega od Lomoto sum prezadovolen,ovoj mesec edno 3-4 pati samo pravese defrost,ednas za ic nisto,nemase ni magla ni mraz,a ostanatoto koga ke zaledi.Od nadvoresnata voopsto nema vibracii,povece se slusa ventilatorot kako duva.Koga ke e tisina mi se cini deka vnatre od vnatresnata edinica (valjda se prenasa preku bakarnite cevki)edvaj go slusam kompresorot koga ke otide u visoki vrtezi i koga ke namaluva.So dusa ja cekam kako ke se ponasa na niskite temperaturi,bozem gi predviduvaat vednas posle 1-vi.
Pozz[DOUBLEPOST=1450963491][/DOUBLEPOST]Edinstvena zabeleska mi e sto ja ima opcijata pokraj zadadenata i vnatresna temp. da ja pokazuva i nadvoresnata,a ne stavile nadvoresen senzor i povecedneven tajmer.
 
Последно уредено:
Член од
24 септември 2013
Мислења
344
Поени од реакции
317
Nerabotenjeto na Jugohrom nema mnogu da smeni za kvalitetot na vozduhot. Isto kako i nerabotenjeto na Makstil sto ne smeni vo toj period i potoa po povtornoto startuvanje so filtrite.
Zagaduvanjeto e golemo od gorenje na se i sesto, kako i vozilata so EURO 1 i nieden normi.[DOUBLEPOST=1450967183][/DOUBLEPOST]Vo pogolemite gradovi vo Evropa nesmee da se vozi vozilo bez EURO 4 norma. Kaj nas toa bi znacelo deka od soobrakaj vo Skopje treba da se otstranat nakaj 70-80% od vozilata.
 
Последно уредено:
Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.548
Поени од реакции
7.314
Nerabotenjeto na Jugohrom nema mnogu da smeni za kvalitetot na vozduhot. Isto kako i nerabotenjeto na Makstil sto ne smeni vo toj period i potoa po povtornoto startuvanje so filtrite.
Zagaduvanjeto e golemo od gorenje na se i sesto, kako i vozilata so EURO 1 i nieden normi.
Vidi, neznam sto e tocno okolu filtrite a i euro 1, ama bolje ista nego nista, a videovo sepak kazuva deka i za skopje ima efekt Jugohrom i zatoa postirav kolku i da e offtopik.
 
Член од
2 август 2014
Мислења
1.725
Поени од реакции
4.068
Go citam ova sto sum go pisuval za defrostot minatata zima, gledam ne e loso so copy/paste da go povtoram za onie sto gi interesira, a i da dodadam nesto sto bi bilo korisno:
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
DEFROST:
Gledam na forumov mnogu korisnici gi maci cestoto odenje na klimite vo tkn. defrost ili odmrznuvanje na zamrznatoto nadvoresnoto sace ( kondenzator/izmenuvac). Po razni forumi moze da se procitaat razni "strucni" mislenja od "ugledni" "poznavaci" na ovaa problematika, razni nebulozi kako nadvoresni senzori za mraz, stotijasznam kakvi ne marifetluci za intelegenten defrost, te defrostot pocnuva koga nadvor T ce padne ispod -5 C ( posle -5 C nema mnogu vlaga vo vozduhot i ne ni treba cesti defrosti) i sto uste ne. Red e da se kaze deka dobrite klimi imaat i povece od 4 davaci na T ( toa se NTC ili PTC otpornici koi go menuvaat otporot so promena na T ) i deka nekoi od niv i se koristat za uste podobar i "pointelgenten" ( bas onolku kolku treba i bas koga treba) defrost.
No sto se slucuva? Kako klimata "znae" deka saceto go zafatilo mraz? Tuka nadvoresnite meraci na T ne pomagaat mnogu bidejci vlaznosta na vozduhot pri edna ista T moze da se razlikuva i za 80-100 %. Znaeme deka T okolu 0 C i golema magla se najkriticnite situacii, a saceto na greenje e sekogas na negativna T i ete go mrazot. Od druga strana obicnite ON/OFF klimi imaat samo dva senzora/davaca i toa na vnatresnata edinica bidejci so nea nie se greeme/ladime i mora taa egzaktno da bide kontrolirana, pa i poradi toa sto posle nea odi povratot na freon vo kompresorot vo koj nikako ne smee da se dozvoli vlez na tecen freon ( bidejci nee pumpa za tecnost) tuku samo isklucivo na gas ( ako vleze tecnost ode voz u kukuruz, toa vo ovaa klimatizerska tehnika se vika "potpuvanje na kompresorot" i za mnogu kratko vreme zaribuvanje na negovata mehanika). Isto taka ne smee da se dozvoli rabota vo prazno so premalku freon bidejci doadja do pregrevanje.
Vo vn. edinica ima dva davaca/senzora eden ja meri T na vlezniot vozduh, drugiot tkn "pipe senzor" ja meri T na izmenuvacot/kondenzatorot.

Proizvoditelite epten intelegentno se setile pa go koristat pipe senzorot koj se naodja bas na saceto na vn. edinica vo edna bakarno cevce stegnato cvrsto so straf za saceto. Kako ova funcionira? Bas ednostavno, a pri toa na senzorot mu natovarile uste dve raboti pokraj negovite redovni koj gi ima ( davanje na signali za uklucuvanje/isklucuvanje na kompresorot pri ladenje/greenje ). Toa se slednite:
1.da signalizira pad na pritisokot vo instalacijata (normalno preku merenje na T ), znaci pocetok na DEFROST
2.da signalizira nedostatok na freon (normalno preku merenje na T ), isklucuvanje na klimata

1. funcionira bas dnostavno: koga na saceto nadvor se nafati mraz znacajno se namaluva protokot na vozduh niz nego (ventilatorot se trudi da zafati sto povece vozduh i da go protera niz saceto no ne moze), kako rezultat na ova padja pritisokot na freonot, a so toa se razbira i T na vn. edinica koja treba da ne gree. Elektronikata e taka podesena da koga Pipe senzorot ce registrira niska T na saceto, go isklucuva naponot na spulnata na cetirikrakiot ventil (dodeka e na greenje spulnata e celo vreme pod napon i go drzi cetirikrakiot ventil vo pozicija za greenje ) , so ova se menuva smerot na freonot i klimata odi vo ladenje. Istovremeno vnatresnata edinica gi zatvara krilcata (za vleguva sto pomalce ladno vo prostorijata) , go isklucuva vn. ventilator. Ova trae od 5-10 min vo zavisnost od nacinot na programiranje na proizvoditelot. Tie sto imaat intelegenten defrost imaat i zbogaten algoritam na so razlicni vremetraenja na defrost pri sto se koristat i ostatokot na davacite koi se nadvor. Vo osnova pipe senzorot e GLAVEN DIRIGENT za uspesen/neuspesen defrost

2. Nedostatok na freon signalizira na toj nacin sto ima postaveno nekoja granicna T od da kazeme -5 C na saceto koja pipe senzorot ja otkriva ( ( smrznato sace sekogas i znaci deka nedostasuva freon vo sistemot neli? ), a procesorot dava signal na greska i ja isklucuva klimata.

Znaejci sega na koj nacin funcionira defrostot i kolku e steten po bilansot za potrosena energija, kako mozeme da si pomogneme?
Kako prvo ne treba da dozvolime vn. edinica da ima niska T koja ce ja registrira pipe senzorot.

Toa znaci:
-da se pronajde adekvatna brzina na vrtenje na ventilatorot. Toa e obicno pozicija AUTO, a cesto moze da e podobra i nekoja sredna brzina na vrtenje. Ako stavime pogolema brzina efektot na odzemanje na toplina od saceto e pogolem toa pobrzo se ladi i moznosta za aktiviranje na defrostot e pogolema. Ako stavime mala brzina toa epten loso vliae na rabotata na bilansot na potrosuvacka bidejci imame malo odveduvanje na toplina za ista potrosuvacka na energija ( ovie sto imaat TIH MOD na rabota go namaluvaat br. na vrtezi na kompresorot za da se kompenzira ova no so greenjeto e namaleno ), pa treba da se izbegnuva.

-cistotata na nadvoresnoto sace e epten vazna rabota za poretki defrosti, jasno e zosto neli?

-zadavanje na visoki T za zagrevanje na prostorijata vo odnos na postoeckata T treba da se izbegnuva. Treba da se zadavaat za 2-3 C povisoki od postoeckata, pa otkoga ce se postigne i poraboti malce na taa da se odi na sledna povisoka i sekogas po 2-3 C.

Tvrdenjata deka greac na tacnata pomaga za poretki defrosti e cista DEZINFORMACIJA neli? Kako moze toj da go namali defrostot/ Ako moze sekoj proizvoditel bi staval i bi go resil problemot. Vistinata e deka toj samo pomaga za polesen odvod na vodata i ne dozvoluva kacuvanje na mrazot po nosacot na ventilatorot i nrgovo zaglavuvanje, no vlijaee na balansot na potrosuvacka.
Kvalitetnite klimi od dolnata strana imaa po 2-3 gumeni cepa koi treba da gi izvadite vo zima, kako i plasticnata lulicka so crevoto. Na ovoj nacin obezbeduvate nesmetan prolaz na vodata, pa taa nema sansa da zamrzne. Klimite koi se skapi, a nemaat greac na tacna pokazuvaat deka imaat uspesno resen defrost vo site mozni uslovi. Ako klimata ima greac postaveno fabricki, a gi nema onie otvori od dolnata strana, po mene e sepak korisna rabota i so svojata potrosuvacka od 40-50 W nema nitu da se oseti vo vkupnata potrosuvacka.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Vredi da se dodade deka inverterite so "intelegenten" defrost (bi bil ona stvarno inteligenten koga bi imale oci kako nas, pa da vidat i procenat kolku im e zamrznato saceto ) imaat vsusnost temperaturen davac na nadvoresniot izmenuvac, koj ja meri T na saceto i prema zadadeniot algoritam, koj se razlikuva od proizvoditel do proizvoditel go topat mrazot so razlicni vremenski intervali.
Na primer MITCUBISHITO e programirano da defrostira se dodeka T na izmenuvacot ne stane +5 C, sto znaci deka ce ima pocesti no pokratki defrosti. FUJITSU pak predvidele deka treba da dostigne T od +10C sto nosi so sebe poretki no potemelni i podolgi defrosti.
Ostanatite popoznati proizvoditeli se nekade pomedju ovie dva intervali (TOSHIBA e +8C).
 
Член од
13 август 2013
Мислења
1.040
Поени од реакции
2.041
Okolu defrostot, koristam Toshiba i Panasonik, totalno razlicen rezim na defrost. Toshibata mnogu retko, Panasonikot pocesto. Totalno razlicen e, i kaj Toshibata e samo eden vid, postojano ist, a kaj Panasonikot ima najmalku dva vida, kako eden celosen, kompleten koj trae podolgo i drug koj trae pokratko.Uopste ne e programirano fabricki i povrzano so vreme koga treba da pravi defrost klimata tuku e povrzano so temperaturata i sostojbata na freonot. Zatoa na poniski temperaturi i zgolemena vlaga koja ja odzema pobrzo toplinata na sistemot se javuvaat pocesti defrosti. Na strucno kazano DEW point, po naski temperatura na rosa. se razlikuva vo tekot na denot i zavisi od T na vozduhot i vlaznosta na vozduhot, kolku e pogolema vlaznosta tolku se zgolemuva tockata na stvaranje na rosa, zatoa preku den so niska vlaznost i visoka temperatura nema rosa i obratno navecer koga e oblacno i niska temperatura lesno se stvara.
Da se vratam na razlikite kaj dvete klimi. Toshibata pravi retko, ama epten retko, i togas kacuva potrosuvacka na maksimala(1650w), otkako ke zavrsi defrostot poleka paga potrosuvackata do nivo na odrzuvanje.
Panasonikot pravi mnogu cesto, denje skoro niednas, no navecer mnogu cesto, no se razlikuva po toa sto nikogas ne kacuva na maksimala, se vrti okolu 450-500w no zatoa znae posle glavniot defrost da napravi i posle saatipol nov pokratok, koj se primetuva samo po toa sto trepka.
Toshibata se koristi treta zima i veke ne ja meram, meram potrosuvackata na Panasonikot ovaa godina.
Ne e relevantno mozda ke kaze nekoj zatoa sto podesena temperatura e 20 stepena nonstop denje-vecer koja i dvete klimi ja odrzuvaat odlicno, duri denje koga e potoplo kacuva i poveke na termometar.
Panasonikot e uklucen na aparatot tocno 1506 casa, ima raboteno 1352 casa, potroseno 363.3 kw.
 

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
23.744
Поени од реакции
31.692
Od nadvoresnata voopsto nema vibracii,povece se slusa ventilatorot kako duva.Koga ke e tisina mi se cini deka vnatre od vnatresnata edinica (valjda se prenasa preku bakarnite cevki)edvaj go slusam kompresorot koga ke otide u visoki vrtezi i koga ke namaluva.So dusa ja cekam kako ke se ponasa na niskite temperaturi,bozem gi predviduvaat vednas posle 1-vi.
Pozz[DOUBLEPOST=1450963491][/DOUBLEPOST]Edinstvena zabeleska mi e sto ja ima opcijata pokraj zadadenata i vnatresna temp. da ja pokazuva i nadvoresnata,a ne stavile nadvoresen senzor i povecedneven tajmer.
Влатко, ти 5ка зема - така?
 
Член од
5 декември 2015
Мислења
216
Поени од реакции
266
Nikoj od novite korisnici ne pisuva kako rabotat na magla klimite.
Se iznakupija Lomo-a, Cozy-a, Vivax-i, Daikin-i, Mitsubishi-ja, Panasonic, pa imase i Hitachi, mozda i Haier.
Iako ne e mnogu jaka magla, sepak pisete nekoja informacija, na koja temperatura vi e podesena, kako ste zadovolni od toplinata i defrosti.
Najbitno e da se spodeluva zasto nema bolji "eurovent" od licno iskustvo vo praksa, pa eve i ja da spodelam podatoci za"makvent".
Modelot e Daikin FTX50GV1B i ja pratam na potrosnja i uchinok poslednive 14 dena od koga i pocnaa maglishta i relativno poladno i ona sto zaklucuvam e deka odrzava zadadena T (otvoren prostor dnevna kujna okolu 40m2 tamam izoliran i nakaj spalna otvorena vrata uste okolu 15m2) so prosecno 700W, maximalno sega za sega povlekla vo eden moment 2211W valjda posle defrost koj sto nekolku pati sum nacekal da go pravi navecer okolu 02-03h i sabajle okolu 08-09h, zadadena T mi e 25-26C, ventilator u vtora brzina (ako tivkiot mod go racuname za prva) a spored termometar na salonska masicka sto stoi znaci 40cm visina prosecno vo prostorijata T e 24C.
Vo sevkupnata racunica za klimava potrosuvackata iskaca deka e okolu 100den dnevno so koja sum zadovolen.
Najudobno za mene raboti koga e pusteno 3D duvanjeto odnosno naizmenicno rabotat perkite gore dole levo desno i se mesha vozduhot a nemas cuvstvo deka te duva od negde bukvalno ich i taka mi stoi preku den a navecer usmeruvam so pogignati perki i samo pravo a da stigne poveke toplo vo spalnata kade sto mi e prosecno 20C.
 
Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.548
Поени од реакции
7.314
@vedar Odlicna klima a i odlicna temperatura na samo 40cm za podesena 25-26....samo bi te prasal dali manuelno ja drzis vo 2ra brzina ili ti e na Auto pa togas najcesto vo 2ra duva?
Znaci me interesira dali go pojacuva duvanjeto na 4ta/5ta brzina za da brzo ja postigne zadadenata T primer ako ima golema razlika pomegju vnatresnata(21) i zadadenata(25) ?
Ili pak ne diga izduv poveke od 2ra brzina ?
 
Член од
5 декември 2015
Мислења
216
Поени од реакции
266
@vedar Odlicna klima a i odlicna temperatura na samo 40cm za podesena 25-26....samo bi te prasal dali manuelno ja drzis vo 2ra brzina ili ti e na Auto pa togas najcesto vo 2ra duva?
Znaci me interesira dali go pojacuva duvanjeto na 4ta/5ta brzina za da brzo ja postigne zadadenata T primer ako ima golema razlika pomegju vnatresnata(21) i zadadenata(25) ?
Ili pak ne diga izduv poveke od 2ra brzina ?
@Strelec Manuelno ja drzam vo vtora ne mi se svigja vo auto znae da se razduva pa posle da smiruva i toa ne mi se svigja i me nervira i poradi toa duri ne sum ni go istrazuval podolgo da vidam so prai. Inace kako sto pisav znaci bukvalno drzam non stop na daljinsko 26 i koga mi stanuva toplo spustam na 25C nekad i na 24C za kratko nema moment da ima razlika pomegju vnatresna i zadadena poveke od 2C i sum nemal potreba da pojacuvam brzina. Ke probam nekad na auto pa ke pisam kako ke se ponasa za da dobies konkreten odgovor ama pretpostavuvam deka ke odi vo pogolemi brzini sigurno.
Inace finta mi e koga se sedi vo dnevna pokasno koga nadvor paga T i se glea film naprimer optegnat od 3D duvanje nasocuvam perkite najdole i naljevo i toplinata si ide nakaj mene i taman e bez da podigam T na daljinsko.
 
Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom