Xibalba
Господин Господин
не се секирај, викенд станот не го купив од тогаш бедната плата (220 евра имав) а ни од кредит
Wow, дај кажи ни ја тајната како се купува стан со бедна плата (а да не е криминал).
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
не се секирај, викенд станот не го купив од тогаш бедната плата (220 евра имав) а ни од кредит
јакиот викенд стан, 20000 евра, па кола на синот му купивме 10000 евра ...Wow, дај кажи ни ја тајната како се купува стан со бедна плата (а да не е криминал).
јакиот викенд стан, 20000 евра, па кола на синот му купивме 10000 евра ...
а се тоа се купува од заштеда, не од плата... а се плаќа од книшки, на банкарски сметки, поодамна нема плаќање во кеш...
.... а сакаш да кажеш дека и во времето на сдсм цветаше криминал ?
Добро, донекаде си во право, без приходи од страна,А да ме посвоиш ти мене, не мора стан од 20.000 и кола од 10.000 евра, доволно ќе ми биде само кола од 10.000 евра.
25 години цвета.
Добро, донекаде си во право, без приходи од страна,
( наследство, акции или слично ) нема купување сам ништо крупно.. а друго беше јас кога бев млад... излегував пешки на корзо во близина, еднаш -2 пати неделно седнувавме негде и само по еден сок... ретко кој во друштво имаше кола, па и јас прво купив стан ( и тоа 67м2 ) а немав ни кола ни дозвола.. Првата рата 1982 беше 70% од мојата плата, но со време инфлацијата ни олесни... но како и да е, за 5г работа , од 76 до 1981 како беќар заштедив 20000дм за учество , како сега да заштедиш 20000еур ... а одев и на одмор а им давав и на родителите по 150дм месечно...
Сам можеш да градиш негде надвор од урбанистички план - дивоградба, инаку мора со фирма коа има стално вработен градежен инженер и архитект и има лиценца за градење, на крај тие прават технички прием на изградениот објект и со него го внесуваш во катастар и добиваш тапија за куќата.Од каде тоа излезе дека мора преку фирма???
а плац има за 1500 евра, комуналиите толку сите не сакаме да живееме во центарот на Скопје[DOUBLEPOST=1450459899][/DOUBLEPOST]http://www.vest.mk/?ItemID=0962EABAA27B494391D9E3766A95740F
Тоа го најдов, ама таму пишува дека ако градиш со работници што не се вработени во лиценцирана градежна фирма,
ама јас нема да ја градам со работници туку сам, досега стекнав искуство зграда да направам!!!
Сам можеш да градиш негде надвор од урбанистички план - дивоградба, инаку мора со фирма коа има стално вработен градежен инженер и архитект и има лиценца за градење, на крај тие прават технички прием на изградениот објект и со него го внесуваш во катастар и добиваш тапија за куќата.
Не можеш да појдеш во катастар и речеш, “Добар ден јас сам си напраив куќа дајте ми документ“
Е ти па кукаш шо не можеш поради години,а ја па ??Имам плац,има фирма,но потребното го немам,парите упм !!! Отидоа за ситнициЗавршив со куќа пред да наполнам 35 години... Три години подоцна, носат ваков закон...
Ебати среќата...
Не кукам за години...Е ти па кукаш шо не можеш поради години,а ја па ??Имам плац,има фирма,но потребното го немам,парите упм !!! Отидоа за ситници![]()
Зато шо е така законот, и јас грантирам дека колата ми е исправна али пак морам да ја носам на технички.Да речеме таа куќа ја има во урбанистичкиот план, баш има и ги гледав урбанистички планови од 80-90 години на тој регион, таму се планирани 100-тина плацови со куќи (иако сега секој си има направено куќа како сакал).
Значи ме интересира зошто не можам самиот да си ја изградам куќата???
Зато шо е така законот, и јас грантирам дека колата ми е исправна али пак морам да ја носам на технички.
Треба да имаш проект, план, надзор и фирма која ќе одговара за работата и која ќе даде технички прием на објектот. Со тие документи можеш да добиеш дозвола за градба и со тие документи можеш после да си ја внесиш куќата во катастар. Куќа можеш да си направиш како сакаш ако е во рамките на дозволените вредности (површина, висина, катност. Тука ти е слободно али работите мора да ги изврши фирма со лиценца за градба.
Е сега фирма може да ти направи карабина а после ти да си довршуваш внатре сам да ставаш плочки, паркети, малтерисваш, клаваш дограма.. ли темели плочи зидови кров... она шо се смета за готов објект - оди со фирма