Прашање за Христијанството III

Член од
7 мај 2013
Мислења
1.580
Поени од реакции
385
Погрешно: Христос дојде заради целиот човеков род и заради целата Вселена. Учењето Христово е се‘ опфатно и тоа не ги засега само православните верници, туку и се‘ што е од Бога створено.
Погрешно: Библијата за Исус вели дека е испратен само на стадото Израелово. :)

Член од
3 септември 2010
Мислења
6.503
Поени од реакции
9.183
Погрешно: Библијата за Исус вели дека е испратен само на стадото Израелово. :)
На почетокот, да! Но погледни што се случило:

Maтеј 15:

22. И ете, една жена Хананејка, како излезе од оние краишта, повика кон Него, велејќи: „Помилуј ме, Господи, Сине Давидов! Ќерка ми жестоко се мачи од бес.”
23. Но Он не ѝ одврати ниту збор. И пристапувајќи до Него, учениците Негови Го молеа и велеа: „Отпушти ја, оти вика по нас.”
24. А Он одговори и рече: „Јас сум пратен само при загубените овци на домот Израилев.”
25. Но таа, кога пристапи, Му се клањаше и велеше: „Господи, помогни ми!”
26. А Он, одговарајќи ѝ рече: „Не е добро да се земе лебот од децата и да се фрли на кучињата.”
27. Но таа Му рече: „Да, Господи, но и кучињата јадат од трошките, што паѓаат од трпезата на нивните господари.”
28. Тогаш Исус одговори и рече: „О, жено, голема е твојата вера; нека ти биде по желбата твоја!” И во тој час оздраве ќерката нејзина.

Зошто Господ Исус Христос ја проколнал смоквата?

Матеј 21

19. и виде покрај патот смоква, отиде до неа; па како не најде на неа ништо освен лисја, рече: „Отсега да нема плод на тебе довека!” И смоквата веднаш се исуши.

Знаеш ли што или кого симболизирала таа смоква? Ги симболизирала Израелците. Види во Еремија 24. Глава.

When Israel rejected Jesus Christ, she opened the door to salvation for the Gentiles. But God never forgot His promise to Israel, and He promises the day will come when Israel will fully embrace the Messiah, Jesus Christ.

Although the Jews didn't plan to reject the Messiah, God did have a plan. His plan was to spread the salvation of Jesus Christ to the ends of the earth. Israel's lack of faith was integral to this process, providing the catalyst for God to offer this salvation to the Gentiles as well. As a result, the salvation God had previously reserved for the Jews alone was offered to the entire world:

Римјаните 11:

15. Зашто, ако нивното отфрлање е спасение за светот, тоа какво ли ќе биде нивното примање, ако не воскресение од мртвите?
16. Кога е квасот свет, тогаш свето е и тестото: и ако е коренот свет, свети се и гранките.
17. Ако, пак, некои од гранките се отцепиле, а ти, бидејќи дива маслинка, си се накалемил на нивното место и си станал соучесник на коренот и на маслиновиот сок,
18. затоа не фали се пред гранките. Ако, пак, се фалиш, знај дека ти не го држиш коренот, туку коренот – тебе.
19. Но ќе речеш: се отцепија гранките, за да се прикалемам јас.
20. Добро. Тие преку неверие се отцепија, а ти преку вера се држиш: не мисли за себе високо, туку имај страв.
21. Зашто, ако Бог не ги поштедил природните гранки, гледај та и тебе да не те поштеди.
22. Гледај ја, пак, Божјата благост и строгост: строгост кон отпаднатите, а благост кон тебе, ако останеш во благоста; инаку, +ти ќе бидеш отсечен.
23. Но, тие, ако не останат во неверието, ќе бидат прикалемени, оти Бог е моќен пак да ги прикалеми.
24. Зашто, ако си ти отсечен од природна дива маслинка, и против природата си прикалемен на питома маслинка, тоа тогаш колку полесно оние, природните, ќе бидат прикалемени на својата маслинка.

When Israel rejected Jesus Christ, she opened the door to salvation for the Gentiles. But God never forgot His promise to Israel, and He promises the day will come when Israel will fully embrace the Messiah, Jesus Christ.

https://www.raptureready.com/featured/gillette/fig.html

Последно уредено:

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Зошто Господ Исус Христос ја проколнал смоквата?

Матеј 21

19. и виде покрај патот смоква, отиде до неа; па како не најде на неа ништо освен лисја, рече: „Отсега да нема плод на тебе довека!” И смоквата веднаш се исуши.

Знаеш ли што или кого симболизирала таа смоква? Ги симболизирала Израелците. Види во Еремија
12. А утредента, кога излегоа од Витанија, Он огладне;
13. и кога оддалеку виде една смоква, покриена со лисја, се приближи, не би ли нашол нешто на неа; но, кога се доближи до неа, не најде ништо освен лисја, оти уште не беше времето за смокви.
14. И кога одговори Исус, ѝ рече: „Отсега никој довека да не вкуси плод од тебе!” И го чуја тоа учениците Негови.
Марко 11

Нема врска то беше скандал на прегладнет и бесен Исус, кој после рисјаните се обидуваат да го оправдаат со некакви толкувања па дури и да испадне дека некакво добро дело напраил
Прво, Исус беше гладен, сигурно и шеќеро му беше паднат кога не му текна дека тоа не е ни сезона за смокви, кутрото дрво не беше ништо криво оти прегладнетиот Исус (чудо за еден син божји да гладува и да му кркорат цревата) не нашол смоква на дрво кога не е сезона за смокви и поради то ја проколнал.
Е сега некако Исус треба да се извај од калта па ај сега ќе толкуваме дека иако на смоквата не му беше сезона да има плод сепак таа е крива кога гладен Исус отишол да ја пребарува за плодови
Прво ни велат дека Исус в пустина со денои залак не каснал кога ѓаоло го искушувал, па после демек не можел да издржи гладен па проколнал дрво кое по негов божји закон ниту имало плод во тоа време.
А бе ај срамота!

Messanger

Аскер
Член од
15 октомври 2011
Мислења
380
Поени од реакции
344
д-р Трајче Стојанов(филозоф), инаку мој професор по Идеологии на XX век кога еднаш кога дискутиравме за религија рече: Ако Господ е семоќен тогаш може ли да направи карпа која нема да може да ја крене, епа ако направи да не може да ја крене, значи и не е семоќен, и ако е семоќен може ли да направи да го снема засекогаш?
Епа го има направено второто бе дечки. хахах...

Член од
3 септември 2010
Мислења
6.503
Поени од реакции
9.183
д-р Трајче Стојанов(филозоф), инаку мој професор по Идеологии на XX век кога еднаш кога дискутиравме за религија рече: Ако Господ е семоќен тогаш може ли да направи карпа која нема да може да ја крене, епа ако направи да не може да ја крене, значи и не е семоќен, и ако е семоќен може ли да направи да го снема засекогаш?
Епа го има направено второто бе дечки. хахах...
Сакаш да кажеш Господ треба да направи карпа која во исто време е и неподвижна и подвижна?

Може ли да се нацрта четириаголен триаголник? Што мислиш?

Ова не го менува фактот дека Исус е/бил пратен само при изгубените овци Израилеви. :)
И не го менува фактот дека:

Maтеј 15
28. Тогаш Исус одговори и рече: „О, жено, голема е твојата вера; нека ти биде по желбата твоја!” И во тој час оздраве ќерката нејзина.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Може ли да се нацрта четириаголен триаголник? Што мислиш?
за госпот се е можно и коцкеста топка да напраи и четриаголен триаголник и карпа шо само тој не може да ја крени и змејови и еднорози и зомбија.....
нема нешо шо не може

M

mar30

Гостин
Малце ми е незгодно да прашам но ме мачат некои стомачни тегоби,гасови и диареа па ме интересира дали има некоја молитва за проливи и слични дигестивни проблематики?
фала

Член од
7 мај 2013
Мислења
1.580
Поени од реакции
385
Малце ми е незгодно да прашам но ме мачат некои стомачни тегоби,гасови и диареа па ме интересира дали има некоја молитва за проливи и слични дигестивни проблематики?
фала
Пријателе, за такви видови на проблеми ќе се обратиш кај другарчињата твои од банерот :D

Им се извинувам на христијаните за одговарањето на ова прашање, ама едноставно морав. :)

M

mar30

Гостин
Пријателе, за такви видови на проблеми ќе се обратиш кај другарчињата твои од банерот :D
По која логика дојде до заклучок дека другарчињата од банерот би знаеле дови/молитви земајки го фактот дека истите се дискриминирани од верските заедници?

пс.
оваа ја најдов
Боже што си на небеса излечи ми ги хемороидите,проливот,стомачните тегоби и енормните гасови.
Во името на Исус амин.

од оваа два три пути на ден помага против проливи и сл.проверено

Член од
7 мај 2013
Мислења
1.580
Поени од реакции
385
По која логика дојде до заклучок дека другарчињата од банерот би знаеле дови/молитви земајки го фактот дека истите се дискриминирани од верските заедници?
А од каде ти дојде до заклучок дека јас за молитви мислев.
:)

Член од
29 декември 2015
Мислења
3
Поени од реакции
0
Искам да попитам-нјак'де в Библијата споменава ли се Седми вселенски с'бор?Четох,че това е знак за идването на Сатана.Благодарја.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Искам да попитам-нјак'де в Библијата споменава ли се Седми вселенски с'бор?Четох,че това е знак за идването на Сатана.Благодарја.
Не, во Светото Писмо не е споменат ниту еден од Соборите, кои се одржани од 4-от до 8-от век, односно во времето кога Писмото веќе е оформено.

Нема потреба од нов вселенски Собор, затоа што веќе 150 г. Светиите ја укажуваат опасноста од одржување на „нов„ и непотребен Собор, затоа што Црквата веќе го има потребното учење и нема потреба од „нови„ нешта во склоп од Црквата. Новиот собор само би бил почеток на укинувањето на разликите помеѓу Источната и Римската Црква, односно потпаѓање на православието под погрешното папско учење.

Член од
29 декември 2015
Мислења
3
Поени од реакции
0
Е,да де.В последно време двете ц'ркви са все по-близо до това да се разберат да се честват заедно празниците....Великден,Коледа...
А за това е необходим нов с'бор.За това се плаша.И друго да питам-разрушаването на Ерусалим споменато ли е нјак'де?Мај бјах чел,че и това ште б'де знак за идването на сатана.

Kajgana Shop

На врв Bottom