Инвестициски БУМ во Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата dzonyb
  • Време на започнување Време на започнување
Само како потврда на искажаното. Само минатата година 3.382 луѓе од други држави (Грција, Турција, Србија, Албанија, Косово....) земале работни дозволи и работеле во Македонија. Оваа година бројките се повисоки. Факт е дека многу фирми бараат работници, а работници нема особено нема квалификувана работна сила а нема ни инжинери и сличен високообразовен кадар.
http://dnevnik.mk/?ItemID=582BE133AE220A4AB54F60762154E22F
Работните дозволи за странци не значат дека имаме вишок на слободни работни места па мора да идат странци да ни ги пополнат.
Тоа се претежно менаџерите на странските компании и толку. Тоа не е никаков показател за некој економски раст.

Најмногу странски инвестиции од Сент Винсент и Гренадини, после Германија и Швајцарија :icon_lol:.

Цела финта е шо цел економски систем е направен луѓето да се прилагодуваат спрема барањето на корпорациите, а треба обратно да биде економскиот систем да се прилагоди спрема барањето на единката.

Знаеш кој е изборот на работните места за луѓето кај што живеам јас? Таксист, шнајдерка, келнер, шанкер и Дрекселмаер толку. Кој увоз на работна сила кои глупости, а невработеноста е над 40 проценти кој сака нека води наместена статистика тоа е сурова реалност.
Да, да... фирмата ќе отвори работни места за политиколози, книжевници,... кои не прават профит, немаат производ со додадена вредност.
Претпоставувам дека си од тиквешко, па да прашам, не може ли земјоделие да се работи? Или некоја друга работа, местење паркет, варосување, електричар... Не можеш ли сам да работиш нешто? Немаш ли некоја квалификација, образование (не мислам само на факултет)?

Да, да... фирмата ќе отвори работни места за политиколози, книжевници,... кои не прават профит, немаат производ со додадена вредност.
Претпоставувам дека си од тиквешко, па да прашам, не може ли земјоделие да се работи? Или некоја друга работа, местење паркет, варосување, електричар... Не можеш ли сам да работиш нешто? Немаш ли некоја квалификација, образование (не мислам само на факултет)?

Јас не ни мора да имам некоја квалификација, сами парите ми идат по законот на привлечност. Знаеш Ѓорѓи Колозов кога ќе реши на прикаската вика од утре сум Цар и азното само ќе си дојди :icon_lol:.Остави ме мене не сум тема на на рзговор тука.

Него кога спомна Тиквешија знаеш дека ФЕНИ готов е, пола од работниците се на принуден одмор, како што е цената на Никелот ќе ги пуштат и другите па следи стечај. Исто како претходно со Злетово и Тораница по нив ќе следат САСА и Бучим и отиде рударството сосе бумот. Ни Грујо Ни Зајко нема крив да биде за тоа затоа што е надвор од нивно влијание, и пак тука политички ќе има прекпукување повеќето против Грујо оти тој е на власт, а од бумот еден кратер ќе остани во Источна Македонија.

Не ти ја разбирам целосно поентата, ама пак ќе повторам, треба да работиме, а не само да чекаме.

Не ти ја разбирам целосно поентата, ама пак ќе повторам, треба да работиме, а не само да чекаме.

Еве рудариве работат и сакаат да работат, и нема да работат, а работат под земја буквално робови за ропски плати и решение?

Еве рудариве работат и сакаат да работат, и нема да работат, а работат под земја буквално робови за ропски плати и решение?
Приватно нек си отвори рудник, ко можеа доктори, забари, правници, економисти, професори, шофери... да излезат од државна работа или завршат школи или останат без работа па си отворија приватни свои фирми ординации канцеларии... оти рударо не си копа приватно дома руда? оти да чека некој друг да го храни и му дава плата, сам ќе си извади јаглен или бакар или железо... ќе си го продава сам и заработката директ в џеп

И? Не се сите фирми успешни. Рудникот се затвора, фирмата не може да работи, од некои причини. И што треба да се прави, барем додека не се најде нов газда, додека не проработи? Никој не може да гарантира работа и работно место никому. Секако дека треба да се бара „чаре“.

зошто не бегаат во Македонија ??? со што е поповолна Блгарија ?

Фирмите масовно бегаат од Грција
Програмите за штедење, капиталните контроли и високите даноци ги селат грчките фирми во странство. Омилени дестинации се соседните Бугарија и Кипар

http://www.dw.com/mk/фирмите-масовн...886380?maca=maz-TB_maz_utrinski-5917-xml-mrss

зошто не бегаат во Македонија ??? со што е поповолна Блгарија ?

Фирмите масовно бегаат од Грција
Програмите за штедење, капиталните контроли и високите даноци ги селат грчките фирми во странство. Омилени дестинации се соседните Бугарија и Кипар

http://www.dw.com/mk/фирмите-масовно-бегаат-од-грција/a-18886380?maca=maz-TB_maz_utrinski-5917-xml-mrss
Поевтино и пак во ЕУ

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom