Се каете ли што сте се иселиле од Македонија?

YuZe

Sic Semper Tyrannis
Член од
22 септември 2005
Мислења
1.953
Поени од реакции
2.224
Нема врска каде живееш се гледа дека си тазе одселен па некој основни работи не ги знаеш/сфаќаш. Осигурувањето што го напишав е просек, остај ти стејт/град кога 95% од населението на државата живеат во метро њу јорк. Зип код игра улога како и многу други работи на пример колку год си, кој пол си, дали си бил предходно осигуран и дали си имал судари (рејтинг), дали колата ти е гаражирана, колку миљи годишно поминуваш итн.... Ова што ти го дадов е ПРОСЕК, тоа дека ти плаќаш моментално многу повеќе е друга работа. Што пробувам да ти укажам е дека со тек на време ќе си најдеш начин како да си ги намалиш трошоците а да ги зголемиш приходите. Тоа е таа скриена цена на емиграција.

Се гледа дека си нов и по тоа што сеуште не разбираш како работат мобилните оператори. Покрвиање - мрежа на пример со тие што ти ги дадов -Pure talk USA ќе имаш исто ко со AT&T, вториот најголем оператор во УСА. Они уствари се виртуален оператор што има минимални трошоци а ја користи мрежата на АТ Т.

Во денешно време никој не плаќа многу за работна рака на кола. Или купиваш некоја тојота/хонда јапонска која е поевтино само да смениш дел и тоа кошта релативно евтино или ќе си земеш некоја подобро очувана мечка што има 1 000 000 км гаранција. Во секој случај колите во УСА се смешна цена споредено со МКД.

Треба да си луд во денешно време прва станица да тие њујорк, сиднеј или лондон ако највеќе што можеш да оствариш е минималец. Затоа сега 80 саати треба да работиш. Да си отишол некаде кај што е се поевтино, да ќе имало помалку работни места ама и помалку конкуренција, повеќе шанса за напредок, ќе си го научел системот подобро, ќе стекнеш подобро локално искуство па ќе можеш да се вработиш без познанства или пушење...

Не се секирај и јас зборам од искуство. Прогуглав само за да не остане на my word against yours а и да ти отворам малку очи.

Во странство не е розово ниту лесно ама со тек на време ќе се средиш па ќе видиш голема разлика. Не е ни странство за секого.
Тазе отселен. :) Сум имал AT&T договор, T-Mobile, Verison и сега моментално користам Sprint, така да знам што зборувам.

Работна рака за кола е скапа и да скапо е кога ќе се расипе. Пример, промена на акомулатор на BMW 328i е околу 450 USD и мора да се мени на ауто дилер затоа што е интегриран во мотор. Зборувам од искуство со коли што сум ги имал и коли што ги имаат другарите.

Давав пример за работење 80 саати неделно, не реков дека јас работам 80 саати неделно. Само давав прецизна слика како е да почнеш ако си сам во оваа држава.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.552
Поени од реакции
24.897
Тазе отселен. :) Сум имал AT&T договор, T-Mobile, Verison и сега моментално користам Sprint, така да знам што зборувам.

Работна рака за кола е скапа и да скапо е кога ќе се расипе. Пример, промена на акомулатор на BMW 328i е околу 450 USD и мора да се мени на ауто дилер затоа што е интегриран во мотор. Зборувам од искуство со коли што сум ги имал и коли што ги имаат другарите.

Давав пример за работење 80 саати неделно, не реков дека јас работам 80 саати неделно. Само давав прецизна слика како е да почнеш ако си сам во оваа држава.
Незнам многу што почнале, смениле толку договори и пак плаќаат 150е за телефон ко што кажа. Тоа е стварно нереално.

Не познавам ни еден тазе отселен што вози БМВ. Ако веќе возиш БМВ тогаш што се 450 долари за тебе...

Батерија/акумилатор за нормална кола, еве да кажеме тојота се мења за пола саат сам и не кошта повеќе од 100 долари батеријата.

Тоа е пореална слика за почетник.

Благоев

The Spartan General
Член од
8 јануари 2014
Мислења
1.357
Поени од реакции
2.087

Оф топик. Конкретно за БМВ-то. Не е интегриран во моторот туку е во гепек и се менува за 5 минути. Ама те ољуштиле. По амерички. :icon_lol::icon_lol::icon_lol:

Член од
28 јануари 2007
Мислења
9.850
Поени од реакции
1.559

Ти ако одиш да работиш за минималец никаде нема да ти е розово, ако имаше добар живот со минималец никој не се мачел ниту да учи ниту да стекнува исуство.
Македонија со минималец за кола можиш да сонуваш, а тука ни продаваш прикаски дека Америка со минималец возиш германска кола и скапи ти биле деловите и затоа живото таму е исто лош како и кај нас.

k3b

Член од
17 декември 2010
Мислења
2.811
Поени од реакции
4.287
Затоа викам , нека се врати овде ако му е лошо :) ама овде друже нема тимберленд ајфони и галакси 6ки и bmw 4000 кубика бензин со квалитетна плата а за минималец излишно е да прајме муабет ;)

Sent from my iPhone using Tapatalk

YuZe

Sic Semper Tyrannis
Член од
22 септември 2005
Мислења
1.953
Поени од реакции
2.224
Незнам многу што почнале, смениле толку договори и пак плаќаат 150е за телефон ко што кажа. Тоа е стварно нереално.

Не познавам ни еден тазе отселен што вози БМВ. Ако веќе возиш БМВ тогаш што се 450 долари за тебе...

Батерија/акумилатор за нормална кола, еве да кажеме тојота се мења за пола саат сам и не кошта повеќе од 100 долари батеријата.

Тоа е пореална слика за почетник.
Семеен план е 202 USD моментално што го плаќам, 2 линии, на Sprint кој ја користи мрежата на Verizon кога нема сам покривање.

Епа не сум тазе отселен, правев муабет како е да си тазе отселен.
Ти ако одиш да работиш за минималец никаде нема да ти е розово, ако имаше добар живот со минималец никој не се мачел ниту да учи ниту да стекнува исуство.
Македонија со минималец за кола можиш да сонуваш, а тука ни продаваш прикаски дека Америка со минималец возиш германска кола и скапи ти биле деловите и затоа живото таму е исто лош како и кај нас.
Правев споредба како е со минималец живеење во странство. Ако си со минималец ќе сонуваш за кола и тука. Не реков дека сум јас на минималец.
Оф топик. Конкретно за БМВ-то. Не е интегриран во моторот туку е во гепек и се менува за 5 минути. Ама те ољуштиле. По амерички. :icon_lol::icon_lol::icon_lol:
Било кај и да е, ако колата е под гаранција подобро е да не ѓибаш во неа сам. Оти ако видат дека имаш чепкано во неа следува void на гаранцијата и ќе се сликаш после :)

Целата поента ми беше дека никаде не е розово.

Луси

extreme
Член од
17 септември 2008
Мислења
6.838
Поени од реакции
20.305
Nikade nema da ti bide dobro ako ne rabotish, ama zborime za rabotenje ne za makedonskoto lezhi lebu da te jadam, ovde da ke rmbas ne deka ne ama se isplati gledash air od potta shto ti pagja, vo Makedonija se ubivas od rabota zimas 8.000 den plata, sto ke napravis so taa plata pobrzo eve i 20.000 da zimas neli taa e povisoka, samo za smetki 80% od platata ke ti otide da ne zborime davachki za hrana obleka i deca ..
I shto mu fali na walmart ako kupuvas obleka u makedonija kako kupuvaat od shutka tamu kvalitetot na nivo da ne e, zboram lichno za mene za sekojden oblakanje walmart e super 10 dolari bluzi trenerki 15-20 dolari top, so tri deca i te kako se isplati, normalno poskapa rabota se zima za vo skolo kako konduri, chizmi i jakni, ako ne shtedis i gledash kaj ti letaat parite nikade nema da ti bide arno, rozovo nema nikade ima edno samo ako rabotis ke imas ako ne ke sviris kolku ti e teshko, druga rabota so mobilnite eve nie doma imame 4 decata po eden i jas i soprugot, nashite se tandem plakjame 100 dolari mesecno, na decata im stavame po 50 dolari kredit koj mozat da go koristat 3 meseci (shto i im ostanuva zatoa sto koristat vo situacii koa treba nesto da ni kazat, ne da okapuvaat bezveza na tel.) Da ne zboram za struja voda i gas toa se smesni smetki jas plakjav tri pati pogolema smetka za struja vo makedonija so mojata 15.000 den plata, tuka plakjam 45 dolari vo zima a vo leto 75 dolari zaradi klimata za ladenje, gas letno vreme plakjam 25 dolari zimno vreme vo najladnoto 80 dolari e najgolemata smetka, ziveam vo suburbs na Chicago.

Член од
1 јуни 2011
Мислења
25.920
Поени од реакции
41.888
Никаде нема да ти е розево ако немаш никаков напредок и останеш да работиш за минимална плата, посебно во некој голем град со висок стандард. Сите сакате сметки и цени како на балканот, а да земате американска/британска плата и живеете во центар на Њујорк или Лондон.

Гледам повеќето го избираат Лондон, а работат за некои си 7.5 фунти од час. За да не плаќаат поголема кирија и сметки, живеат со уште еден пар или десет цимери. Па после не било розево, епа нема да е. Си бараш работа во помало градче.

Не е ни странство за секого.
Токму така. :D

Член од
28 мај 2008
Мислења
3.231
Поени од реакции
4.103
Никаде нема да ти е розево ако немаш никаков напредок и останеш да работиш за минимална плата, посебно во некој голем град со висок стандард. Сите сакате сметки и цени како на балканот, а да земате американска/британска плата и живеете во центар на Њујорк или Лондон.

Гледам повеќето го избираат Лондон, а работат за некои си 7.5 фунти од час. За да не плаќаат поголема кирија и сметки, живеат со уште еден пар или десет цимери. Па после не било розево, епа нема да е. Си бараш работа во помало градче.

Верувај оти не сакам сметки и цени како во Македонија.
Сé е буквално поскапо во Македонија, освен кириите.

Член од
15 ноември 2014
Мислења
331
Поени од реакции
319

....kolku shto jas razbiram, temava e za onie koi se iselile, znachi ja napushtile MK na povekje od eden vikend ili 10-dneven odmor. Pa da spodelat sopstveno iskustvo.

Bash me interesira vo koja zemja zhiveesh pa mozhebi i da ni opishesh nekoi svoi iskustva od sredinata vo koja se naogjash ili nakratko:
-Dali se kaesh shto si se iselil od MK ?

I toa so cenite, od kaj pa ti znaesh koi ceni koi smetki imame ili shto sakame.

Член од
23 октомври 2015
Мислења
128
Поени од реакции
72
Ако некој што живее во Сад напише реално мислење кое не е исполитизирано и не ја плука Македонија и не ја става во ранг на Конго ондак одма следуваат цитати и критики. Ти не знаеш, мал си, остај тоа, дрн дрн.
Кога некој кој не живее во Сад и од Острелија или од Македонија или од друго место пишува за Сад како да е таму илјада години староседелец одма лајкови.
Битно да се плука по Македонија. Тоа е таа објективност.

Последно уредено:

Благоев

The Spartan General
Член од
8 јануари 2014
Мислења
1.357
Поени од реакции
2.087
Било кај и да е, ако колата е под гаранција подобро е да не ѓибаш во неа сам. Оти ако видат дека имаш чепкано во неа следува void на гаранцијата и ќе се сликаш после :)
Целата поента ми беше дека никаде не е розово.
Знам што сакаш да кажеш, затоа реков оф топик. :)

За цените на услугите, и општо, Њу Јорк не е репрезентативен пример. За едно станче од 3-40 квадрати да плаќаш кирија од 2500+ долари и сметки е многу за мој вкус. А камоли пак со минималец да си дозволиш такво нешто. Ќе живееш во Queens или Бронкс, па ќе се клацкаш секој ден по саат/саат и пол со метро.

Kajgana Shop

На врв Bottom